Kazašský Majdan

29. 04. 2016 | 04:00
Přečteno 5136 krát
Kazaši obviňují svého prezidenta Nazarbajeva z prodeje vlasti Číňanům a Rusům, chtějí jeho odchod

Prezidentem déle než čtvrt století

Pohár trpělivosti Kazachů s autoritářským režimem jejich - více než čtvrt století vládnoucího prezidenta Nursultana Nazarbajeva - přetekl. Poslední kapkou byla novela Zákona o půdě, podle které bude od 1. července vydraženo 1,7 milionů hektarů zemědělské půdy, přičemž cizinci budou mít možnost pronajmout si půdu na dobu do 25 let. Na první pohled jde o neškodnou standardní právní normu, podobnou té v Rusku, která umožnila Číňanům pronájem sibiřských pozemků na dobu 49 let.

Ale obvykle poklidní a trpěliví Kazaši zprávu o pronájmu půdy zahraničním společnostem přijali jako hrozbu národní poroby pod čínskou, ale také ruskou ekonomickou nadvládou. Sociální sítě vybuchly otázkami, proč výprodej nerostných surovin - uranu, ropy a plynu - dosud Kazachům nepřinesl blahobyt a proč teď musí rozdávat půdu cizincům za sousedních států? V současné době Kazaši pociťují citelný propad své životní úrovně v důsledku poklesu cen ropy a kovů. Obava z „prodeje vlasti“ cizincům byla tou poslední kapkou, kterou přetekla trpělivost občanů, a spustila řetězovou reakci živelného celospolečenského protestu. Lidé vyšli do ulic s požadavkem zrušení pozemkové novely a odchodu prezidenta Nazarbajeva.

Majdan znamená "náměstí"


První demonstrace v neděli 24. dubna byla zaměřena proti pronájmu půdy zahraničním společnostem a proběhla v okresním městě Atyrau na náměstí Isataje a Makhambeta - místních hrdinů, kteří se vzbouřili proti ruskému vlastnictví kazašských pozemků v 19. století. Ve středu 27. dubna na demonstracích ve městech Aktobe a Semee už zazněly výzvy k odchodu prezidenta Nazarbajeva. Další den na demonstraci v Aktau již zasáhla policie a zadržela několik desítek protestujících, otevřeně vyzývajících ke svržení prezidenta a k demisi vlády. Opakuje se represivní scénář z února 2014, kdy byla v Almaty rozprášena protivládní demonstrace po skokové devalvaci národní měny tenge o 19 procent. Tehdy stovka lidí skončila u policejního výslechu.

Nazarbajev už nemá kam ustoupit. Dluží Číňanům miliardy dolarů

Je zřejmé, že stále stoupající vlna národní nespokojenosti v nejbližších dnech (nejspíše o víkendu) zasáhne další města a metropoli Almaty, méně pravděpodobně i nynější kazašské hlavní město Astanu. Dokáže prezident couvnout před vlastním lidem a pozastavit platnost zemědělské novely či alespoň vyhlásit na toto choulostivé téma pronájmu půdy cizincům referendum? Ještě pár dnů má míč na své straně hřiště. Kazaši se bojí stupňujícího ekonomického pronikání Číny do Kazachstánu právem. Důsledky této ekonomické expanze sousední velmoci nelze považovat pro Kazachstán za zcela pozitivní. Čína kontroluje více než třetinu ropného a plynárenského sektoru Kazachstánu a je největším zahraničním věřitelem Kazachstánu. Během návštěvy Nazarbajeva v Pekingu v dubnu 2009 Čína souhlasila poskytnout této republice 10 miliard dolarů, z nichž 5 miliard bylo určeno na stabilizaci státního rozpočtu.

Diktátor zahnaný do kouta

Kazaši na náměstích, požadující zrušení novely Zákona o půdě, možná ani netuší, že jejich prezident už nemůže odvolat svůj souhlas s dlouhodobým pronájmem půdy a své další nemalé závazky vůči Číně. Podle neoficiálních zdrojů smlouva s Čínou o pronájmu kazašských pozemků byla podepsána již během návštěvy Nazarbajeva v Pekingu v únoru 2011. Tuto informaci zveřejnil na svém blogu v roce 2011 kazašský disident a exmanžel dcery prezidenta Rachat Alijev, který v roce 2015 spáchal sebevraždu za stále neupřesněných okolností ve vídeňské vazební věznici.

Prezident Kazachstánu jako každý dlouhodobý neomezený vládce získal určité diktátorské rysy, především vztahovačnost, pomstychtivost, strach ze ztráty moci a neodolatelnou touhu udržovat poslušnost sílou - vyhrůžkami, vězněním nebo represemi. V tom má mnoho společného s vládci sousedních států - Ruska a Číny. V porovnání s nimi je však povahově daleko slabší a opatrnější. Ale v prosinci 2011 během stávky protestujících zaměstnanců ropných společností na náměstí ve městě Žanaozen dovolil vojákům střílet do neozbrojeného davu demonstrantů. Podle oficiálních zpráv tehdy bylo zastřeleno 17 lidí a více než 100 demonstrantů bylo zraněno. Řada aktivistů je doposud vězněna. Nyní je prezident Nazarbajev zahnán do kouta a mu už nezbývá nic jiného, než se bránit, aby zůstal doživotním prezidentem a vyhnul se tak pádu a odpovědnosti.

Ukrajinský scénář: objeví se v Kazachstánu "zelení mužíčci"?

Kazachstán je součástí velkého bloku - Eurasijského ekonomického svazu, sdružujícího ještě Ruskou federaci, Bělorusko, Arménii a Kyrgyzstán. Tato unie je nejmilejším dítětem ruského prezidenta Vladimíra Putina, který by rád viděl v tomto společenství protiváhu Evropské unie. Eurasijský svaz je klíčovým Putinovým nástrojem, jak udržet ruský ekonomický a politický vliv v postsovětském prostoru.

Do jisté míry můžeme předvídat Putinovy myšlenkové pochody dnes, když se rýsuje kazašský Majdan. Ohrožení pozice prezidenta Nazarbajeva, kterého pojí s Putinem vzájemné závazky v rámci Eurasijského bloku, by mohlo znamenat pro Rusko ztrátu další významné zóny vlivu.

Příklad Ukrajiny a dokonce i Sýrie ukázal, že Rusko je vždy ve střehu a může přijít na pomoc, aby zachránilo prokremelsky naladěného diktátora bez ohledu na názor obyvatelstva. Ruský režim se vždy snaží zamezit demokratickým proměnám totalitních režimů jako svých potencionálních spojenců proti Západu, zejména v oblastech "ruského zájmu". "Barevná revoluce" je pro Putina noční můrou i v samotném Rusku. Čeho se bojí sám, nepřeje žádným jiným vládcům podle principu nepsané diktátorské solidarity. Nevěří tomu, že národy z oblastí někdejší koloniální nebo sovětské nadvlády jsou schopni přemýšlet demokraticky a odstranit totalitní režim z vlastní vůle bez nápovědy či přímého vměšování zvenku. Kyjevský Majdan byl podle Putina organizován Američany a s nimi spolčenou Evropskou unií s cílem oslabit vliv Ruska v jeho nejbližším sousedství.

Rusko anektovalo Krym a podpořilo proruské separatisty v Doněcké a Luhanské oblasti ve snaze zabránit Ukrajině v odchodu z oblasti ruského vlivu. Podle stejného scénáře není vyloučena podpora ze strany Ruska separatistů na severu Kazachstánu v regionech s vysokým podílem ruského obyvatelstva. Koncepce ruské zahraniční politiky zahrnuje "všestrannou ochranu práv a zákonných zájmů ruských občanů a krajanů žijících v zahraničí."

Koho obviní Moskva kvůli kazašskému Majdanu?

Druhý den po prvních nepokojích v Atyrau Nursultan Nazarbajev stačil prohlásit, že nepokoje vyvolávají "provokatéři zevnitř a zvenku" a jmenoval nového nejvyššího státního zástupce, který neprodleně upozornil obyvatelstvo na správní a trestní odpovědnosti "provokatérů" za šíření dezinformace o prodeji pozemků cizincům. Prominentní právník navrhl na pár měsíců vypnout veškeré sociální sítě v Kazachstánu. Pátá kolona "vnitřních nepřátel" - aktivistů a novinářů - už čelí policejním represím. Zbývá najít vnějšího nepřítele. Že by zase - volby-nevolby - Američané?

Mezi dvěma mlýnskými kameny - Ruskem a Čínou

Ukrajinského scénáře - příchodu zelených mužíčků do Severního a Západního Kazachstánu - se Kazaši bojí ještě více, než záboru zemědělské půdy Číňany. Ale všichni se shodnou na jednom – samovláda prezidenta Nazarbajeva musí skončit za každou cenu.

"Majdan" v kazachštině znamená doslova "náměstí", ale také "bojiště". Doufejme, že proces demokratizace, který se rozběhl v Kazachstánu, zvítězí, aniž by překročil hranice prvního významu tohoto slova a nepromění se v bojiště. V sázce není jen budoucnost Kazachstánu, ale bezpečnost celého kontinentu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy