Demokracie-zhmotnění liberalismu

25. 07. 2022 | 13:20
Přečteno 1730 krát
Obecně se ujala představa, má-li liberalismus být opravdu svobodomyslným hnutím, musí být tak trochu sociálně nevnímavý. Hlavně se opírat o zásadu: „Pomůže-li každý sám sobě, nakonec si pomůže celá společnost.“ Tuto poněkud zkreslenou a jednostrannou představu o liberalismu se pokusili před bezmála 100 lety vyvrátit Ferdinand Peroutka úvahou Co jest liberalismus? (Přítomnost 13. května 1926 a Přítomnost 27. května 1926) a ústavní soudce Rudolf Procházka v článku Sociální povaha a poslání liberalismu (Přítomnost 20. května 1926).

Peroutka odmítá představu, že by se liberalismus měl vyznačovat bezbřehou svobodomyslností. Podsouvají mu ji nejen levicově orientovaní intelektuálové, ale i konzervativci. A protože jejich výklad Peroutka domýšlí až do nejzazšího logického konce, nabyl přesvědčení, „je-li pravda, že liberalismus znamená svobodu, pak prý je neliberální nesouhlasit s někým, protože ho tím ohrožujeme v jeho svobodě myslit si cokoli“. Liberál, který údajně připouští libovolný postoj (jinak by prý nebyl liberálem), nesmí dávat najevo nesouhlas s jakoukoli vyslovenou myšlenkou, i kdyby mu šla sebevíc proti srsti. Neboť „ať kdo žvaní, jaký chce nesmysl, liberálům se ukládá perpetuum silentium“.

Procházka pak doplňuje, cituje Masaryka, že „demokracie jest diskuse“. Pokud tomu tak je, pak „předpokládá existenci bytostí rozumných, schopných užívání svého rozumu a volných v jeho užívání; předpokládá duchovní atmosféru a společenské zřízení, v němž diskuse je možna a dovolena; předpokládá liberální politiku“. Demokracie bez liberalismu je proto nemyslitelná, tudíž ani liberalismus není myslitelný v podobě bezbřehé svobody. Vyvracel by tak Masarykovu myšlenku o demokracii jako diskusi, a ta přece připouští i nesouhlas. Kakofonie souběžně projevovaných protichůdných a vzájemně nesouhlasných postojů, aniž by si jeden všímal druhého, je proto v demokracii vyloučená.

Je spekulace ještě podnikáním?

Dnešní stoupenec liberalismu nepochybně připustí, že v oblasti politiky liberál nemusí trpně přijímat jakékoli vyslovené postoje jen proto, že odmítá kohokoli omezovat v jeho způsobu myšlení a vyjadřování. Ví velmi dobře, že za mnohými rádoby svobodomyslnými výroky se skrývá záměr lidmi manipulovat, mást je a existenciálně znejišťovat. Připouští proto nezbytnost proti takovým výrokům zasáhnout, případně je z veřejného prostoru jednoduše vytěsnit. Odmítá ale jakékoli vnější zásahy do tržní ekonomiky, zastávaje přesvědčení, že síly ekonomické jsou v případě jakýchkoli tržních vychýlení s to obnovit vnitřní rovnováhu a na trhu znovunastolit prostředí rovných příležitostí.

Peroutka naopak fatální spoléhání se na vnitřní síly tržní ekonomiky odmítá a ironicky poznamenává, „kdo se pokládá za liberála, (je) morálně povinen mlčet, když nějaký bursián ... rozvíjí svou osobnost do gigantických rozměrů...“. Postavu bursiána, který „rozvíjí svou osobnost“, tedy díky spekulacím se na burze obohacuje, si Peroutka nevybral náhodně. Už v jeho době se vytrácely ony časy, kdy si na burzy chodili podnikatelé pro volný kapitál. Bursa se stala spíš prostředím, kde se hlavně dařilo a dodnes daří spekulacím, které nemají nejen s podnikáním nic společného, ale které ani nepřispívají, byť jen halířem k růstu národního bohatství. Spekulanti, vyvolavše odpovídající náladu na trhu (paniku), těží z vneseného neklidu mezi držitele cenných papírů a nepřátelsky se jejich majetku za zlomek ceny zmocňují.

Nehraničí spekulace s krádeží?

Peroutka tento způsob podnikání považuje dokonce za krádež. V zásadě nemusí nemít pravdu. Přinutit někoho, aby svůj majetek, byv přitlačen ke zdi, prodal pod cenou, je opravdu svým způsobem krádež. Jako zastánce liberalismu Peroutka upozorňuje, že „tento květ (spekulace) nevoní nosům liberálním“ a že „není nikde psáno, že liberálové (musí) přihlížet s tichými sympatiemi, jestliže někdo krade za tím účelem, aby žil na zemi za plného rozvoje své osobnosti“. A dodává, aby slovo „krádež“ patřičně podtrhl, že „opravdový liberalismus jest velmi nepřátelský zejména osobnostnímu rozvoji bursiánů, poněvadž takový rozvoj se děje vždy na cizích zádech“.

Nelze v této souvislosti nepřipomenout celosvětovou finanční krizi v letech 2008 až 2009, na kterou doplatili ti nejbezbrannější. Z bídy, do níž byli tehdy strženi, se mnohdy dosud marně vzpamatovávají. Vítězi se naopak stali finanční spekulanti, kteří ve skutečnosti svět do tehdejší krize uvrhli.

Neviditelná ruka trhu a mravnost

Procházka ne náhodou připomíná Adama Smithe, který „studoval člověka jako hospodářského živočicha a stanovil principy ryze hospodářského jednání“. Odsud vzešel onen pojem „neviditelná ruka trhu“. Přesvědčení, že trh sám je svými vnitřními silami schopen po jakémkoli výkyvu opět nastolit rovnováhu, aniž je zapotřebí vnějšího zásahu (státu).

Jenže to je jen polovina pravdy. Smith „se nedomníval, že společnost jest hospodářský mechanism a zvláště nežádal, aby lidské jednání a lidská instituce (stát) byly zařízeny výhradně podle hospodářských principů“. Není proto z hlediska liberálního, pokud připustíme, že v sobě obsahuje i rozměr sociální, přijatelné, aby rovnováha na trhu byla nastolována na úkor těch nejbezbrannějších a aby právě oni, uvrženi do bídy, tak byli připravováni o svobodný rozvoj.

Nestačí podle Procházky, „aby byl dělník dobře živen v zájmu výroby“, protože „to by nebylo liberální, to by zavánělo naopak starým poručenstvím“. Cílem není jen materiální zajištění, byť je životně důležité, ale spolu s ním musí jít ruku v ruce „lidství, lidská duše, lidská důstojnost a její první podmínka: svoboda“. Právě proto, že cílem liberalismu je svobodný rozvoj každého člověka, musíme mít stále na paměti, že riziko nouze, jež člověka o svobodu a svobodné rozhodování připravuje, je jeho trvalým průvodcem. Chce-li liberalismus být opravdu liberálním, musí proto v sobě obsahovat i rozměr sociální.

Bez státu není rovnost, ani liberalismus

K tomu Peroutka dodává, že „liberalismus pochopil, že v složitém moderním světě, kde vše je navzájem skloubeno, svoboda je možna jen na základě organizovaného pořádku, že se neudá sama sebou, nýbrž že musí býti vydobyta a zabezpečena“. Není-li totiž „svoboda podpírána organizací, stane se vždy kořistí silných“.

Organizací tu má Peroutka na mysli stát, a to v jeho dvojí podobě: Státu právního, který vymezí hranice mezi přípustným a nepřípustným jednáním, kdy to nepřípustné znamená silou narušit zásadu rovného postavení všech bez výjimky. A státu jako mocenské instituce, schopné si dodržování stanovených pravidel efektivně vynutit. Jedině za takových okolností může platit liberální zásada, že „i ti, kteří pracují v nejnižší rovině společenské stavby, jsou pány tohoto světa“ a že „jsou určeni k tomu, aby zde ukázali, co dovedou a jací jsou, aby byli šťastni a stávali se lepší“.

Krásná vize, sotva však uskutečnitelná

Čtenář nepochybně uzná, že v roce 1926 to byla krásná a zatím neuskutečněná vize. Krásnou vizí to zůstalo. Otázkou jen je, zda po zkušenostech, které jsme od té doby nasbírali, jde opravdu o vizi „zatím ne-uskutečněnou“, zda jednoduše nejde o vizi sotva uskutečnitelnou? Platí-li případ druhý, neznamená to, že bychom se o ni přesto neměli pokoušet. Právo i těch nejbezbrannějších na tomto světě žijících „ukázat, co dovedou a jací jsou“, je přece nezpochybnitelné.

V opačném případě bychom totiž dali za pravdu autokratům. Hlásí se rovněž k demokracii s tou výhradou, že ta „jejich demokracie“ odpovídá kultuře jejich národa, jemuž vládnou (Putin, Orbán, Si Ťin-pching). Přesvědčení Procházkovo, „že demokracie jest liberální myšlenka, která se stala tělem“, bychom ale zcela popřeli.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy