Archiv článků: leden 2021

26. 01.

ZLOM - část 16 - FYZICKÁ IZOLACE - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1418 krát

Téměř rok žijeme v době, kdy jsme vyzýváni k oddělení se od sebe. Nadměrná opatrnost, hygiena, desinfekce všeho, na co jsme sáhli, povinné rozestupy, určená 15 minutová doba, počet lidí k možnému setkání, přišpendlení našich očí k obrazovkám... vede k postupné izolaci a strachu z druhého. Bylo nám zakázáno zpívat, sportovat, setkávat se a dělat práci, kterou milujeme. Tato nařízení patří i pro neopakovatelnou událost - UMÍRÁNÍ.

null

null

Více »

25. 01.

ZLOM - část - 15 - PO SMRTI - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1330 krát

Po ranní návštěvě koronera vznikl další prostor, ve kterém jsem mohla v klidu procesem procházet a smrt maminky integrovat. Při sdílení se ženou, která doprovází pozůstalé, jsem u ní našla nejen laskavou lidskou podporu v naslouchání, ale i mnoho praktických tipů a inspirace. Mimo jiné kontakt na ověřenou pohřební službu, která i v současném co-vidím čase, dokáže najít způsob, jak vyhovět přáním blízkých a zároveň dodržet předepsaná nařízení. Jedním z přání bylo, aby pro mamku přijeli až za tmy, aby opuštění domova proběhlo v intimitě a tichu.

null

null

Více »

24. 01.

ZLOM - část 14 - CO_VIDÍ NÁVŠTĚVA - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1523 krát

Mamky pozitivní test pro mne znamenal karanténu a tlak z vnějšího světa, abych si nechala udělat výtěr. Požádala jsem známou, která mi nabídla pomoc, zda by zavolala na hygienu a zjistila možnosti. Čtyři a půl hodiny jejího života, 68 telefonátů a žádný výsledek. Telefonní čísla, na která ji odkázala linka 1221, buď neexistovala, nebo je nikdo nezvedal. Většina z nich pak po třetím zazvonění přepnula na obsazovací tón.

null

null

Více »

22. 01.

ZLOM - v mezidobí - HUDBA JE LÉK - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1161 krát

Stane-li se něco náročného, máme dvě možnosti - litovat se a vstoupit do role oběti nebo tomu, co se děje, říci bez výhrad ANO a vstoupit do role pozorovatelky.

null

null

Více »

21. 01.

ZLOM - část - 13 - SMRT TĚLA - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1596 krát

Letošní kombinace Štědrý den, svátky a víkend vytvořily pětidenní vakuum. V případě, že jde o život, je to velmi dlouhá doba. V těchto dnech nebylo možné sehnat ošetřujícího lékaře, odpadla slíbená reahabilitace (prý měla službu sestra, která se na covidové oddělení bojí chodit), byly přerušeny pečovatelské služby, domácí hospic měl první volný termín až prvního ledna a zapůjčení polohovací postele bylo možné řešit až první pracovní den.

null

null

Více »

20. 01.

ZLOM - část 12 - HOVORY S MAMKOU - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1120 krát

Telefonické rozhovory s mamkou (leží na co-vidím oddělení se zlomenou stehenní kostí a po mrtvici) jsou jednou z kapek v poháru života. Sestřička vytočí číslo, mamka drží telefon na uchu. Povídáme 35 minut. Vedu nás rozhovorem a občas se i smějeme. Když už mne nenapadá, na co se zeptat, a cítím, že začíná být unavená, ozve se: "Tak mi něco povídej." A tak vyprávím, jak se kočky naučily chodit oknem do ložnice, protože dveře na terasu neotevřu nejméně do konce ledna, co už dokážu nohama, kdo všechno ji pozdravuje.

null

null

Více »

19. 01.

ZLOM - část 11 - ODMÍTNUTÍ, SMÍŘENÍ, NADĚJE - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1056 krát

Návštěva mamky na Co-vidím oddělení mne oddělila od zbytku domluvených, pomoc nabízejících přátel. Chápu argumenty, potřebu jistoty a podporu k dalšímu rozhodování, zda navštívit či nenavštívit své blízké. Nabídky na pověšení jídla na kliku jsou milé, ale bez řešení. Jídlo si nevyzvednu, do kuchyně nepřenesu a na sporáku neohřeju. Před týdnem bych připsala - a bez krmení nesním. Z mého úhlu pohledu je zvláštní zůstat v takové situaci zcela bez zajištění základních životních potřeb s pocitem, že se lidé bojí se mnou potkat.

null

null

Více »

18. 01.

ZLOM - část 10 - RANNÍ START - Doba Co-vidí

Ivana Mia Málková Přečteno 1109 krát

Vědomě vážím každý pohyb. Tělo mne vede. Skrze jeho impulsy je jasné, zda tempo a způsob, kterým se pohybuje, je, či není bezpečný. Každou minutu je to jiné. NIC NENÍ JISTÉ. Co před chvílí šlo, nyní nelze a naopak.
null

null

Více »

16. 01.

ZLOM - část 9 - VŠE JE MOŽNÉ - Štědrý den s Mrtvicí - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1371 krát

Náš rodinný příběh byl na Štědrý den obohacen o další událost. Mamka se ráno potkala s Mrtvicí a ochrnula na levou polo-vinu těla.


Více »

14. 01.

ZLOM - část 8 - VY_ČERPÁNÍ - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1153 krát

Fakt, že má nejbližší bytost maminka leží v nemocnici na covidové jednotce a má pozitivní test, ze mne učinil osobu, ke které není radno se přibližovat. Reakce šéfky Home Care péče mne zarazila a uvedla do situace, že jsem zůstala bez zajištění pomoci základních životních potřeb.

Více »

12. 01.

ZLOM - část 7 - CO_VIDÍ PŘÍTOMNOST - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1246 krát

Kombinace úrazu páteře, karantény a následně pozitivity, mne vystavilo situaci, kdy jsem se dva dny před Štědrým dnem, během jedné hodiny, ocitla zcela bez pomoci pečovatelských a zdravotních služeb. Ze zástupu blízkých a přátel, kteří nabídli pomoc, zbylo pár jedinců ochotných pomoci bez ohledu na svátky či případnou nákazu.

Více »

10. 01.

ZLOM - část 6 - VÝZVY CHODÍ PO TŘECH - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1115 krát

Říká se, že výzvy chodí ve trojici. V tomto roce jsem se třikrát setkala se Smrtí v tváří v tvář. Poprvé v podobě razítka "onkologické hlášení", podruhé při pádu z výšky, kdy jsem si poškodila dva bederní obratle a potřetí při úmrtí maminky.


Více »

08. 01.

ZLOM - část 5 - ŽÁDOST O POMOC - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1062 krát

Po operaci jsou důležité dvě věci - hrazda nad hlavou a funkční zvonek. Mít obojí závisí na vyhodnocení chování pacienta, štěstí nebo náhodě. Zvoníš-li často, zvonek ti odeberou nebo namotají na horní část hrazdy tak, že na něj nelze dosáhnout. První přidělený zvonek bývá zpravidla nefunkční.

Více »

06. 01.

ZLOM - část 4 - PEKLO A RÁJ - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1195 krát

Stejná nemocnice, jiné oddělení - časový odstup 15 měsíců. Dva odlišné přístupy.
INTERNA = pokus o zabití, nepravdivě vykazované úkony a informace během hospitalizace, lhostejný, hrubý a nedůstojný přístup k pacientům, zanedbání péče v nemocnici i po propuštění, snaha o rychlý přesun na LDN.
CHIRURGIE = hnízdo andělů - lidský a laskavý přístup, ochota podávat informace, lidskost, přátelská a rovnocenná komunikace mezi personálem.



Více »

05. 01.

ZLOM - část 3 - PÁD NA ZEM - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1220 krát

Paměť těla je praktická, ale v konkrétních situacích tak ztrácíme bdělost. Spoléháme-li se na to, jak činnosti probíhaly v minulosti, zautomatizované procesy nás mohou ohrozit na životě.

Více »

04. 01.

ZLOM - část 2 - PROUD ŽIVOTA - Co_vidí příběh

Ivana Mia Málková Přečteno 1169 krát

Životem je možné plout dvěma způsoby - stanovovat si cíle, prostředky a dosahovat jich. Nebo se plně odevzdat proudu života a nechat to na něm, kam mne zanese.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy