Archiv článků: únor 2021

28. 02.

Dočasné uzávěry některých firem jsou „na spadnutí“

Jan Dvořák Přečteno 1547 krát

Přestože premiér dělá všechno pro to, aby opatření nouzového stavu byla účinná, dostal se do sporu s ministrem Hamáčkem o jejich rozsah.

Více »

27. 02.

Ten krásný okamžik ústavní čistoty

Jan Dvořák Přečteno 1677 krát

Nemálo z těch, co v pátek neměli nic lepšího na práci, než mezi desátou dopolední a sedmou večer se aspoň půl hodiny dívat na přenos ze sněmovny, byli poněkud dezorientovaní.

Více »

26. 02.

Televize chystá do těžkých časů i Krále Šumavy II.

Jan Dvořák Přečteno 2266 krát

Že nedělní publicistický pořad nejmenované televize zmínil jen okrajově, že i její ředitel seděl mezi VIP diváky jistého fotbalového utkání – a nebyl za to jindy kritickou moderátorkou patřičně „vymáchán“, bylo zcela adekvátní a nelze to vnímat jako nemístné zavírání očí.

Více »

25. 02.

Ať těch vytáček nechají, stejně vypadají jako kazisvěti

Jan Dvořák Přečteno 1657 krát

Ze Senátu, z úst šéfa Vystrčila zejména, se už čtrnáct dní jako z kafemlýnku ozývá „obhajoba“ riskantního naschválu, kdy opoziční poslanci 11. února zamítli prodloužit nouzový stav.

Více »

24. 02.

Bude Klausovo vědecké pracoviště (pro pseudo-nemoc) dočasně uzavřeno?

Jan Dvořák Přečteno 1886 krát

Studentům Vysoké školy ekonomické, jimž profesor Klaus v úterý přednášel jako vždy a všude, bez roušky – a přitom byl covidově pozitivní - , karanténa nehrozí. Jako spořádaní občané respektující (i nesmyslná) nařízení vlády jistě ústenky měli.

Více »

23. 02.

Testy do škol - největší logistická operace v dějinách

Jan Dvořák Přečteno 1036 krát

Den D s brilantním vyloděním spojenců zažilo, aspoň zprostředkovaně, už nepříliš z nás. Zato bleskovou sovětskou invazi v osmašedesátém ještě pamatuje kdekdo. A skvělé přistání amerického výzkumného vozítka na Marsu máme v živé paměti snad všichni.

Více »

22. 02.

Zavírání očí před bezpečnostním rizikem u tendru na testy

Jan Dvořák Přečteno 1057 krát

V těchto hodinách eskaluje dramatický konflikt mezi premiérem a jeho prvním zástupcem. Nejde v něm o nic menšího, než o školní děti.

Více »

21. 02.

Jak jsme se posunuli

Jan Dvořák Přečteno 1225 krát

„Tak si to shrneme,“ jak říkal druhý nejslavnější český policista hned po majoru Zemanovi, kapitán Exner. Hrnout budeme překotné změny, k nimž došlo na pandemicko-politické scéně.

Více »

20. 02.

Obchody neotevřou – ale proč si zoufat?

Jan Dvořák Přečteno 1727 krát

Otázka v nadpisu není položena výhradně prodejcům, jež se upnuli k charizmatickému trojministrovi a uvěřili, že když jim slíbil, že v pondělí budou moct zvednout rolety, že to nebude fake news, že slovo dělá Havlíčka. Nedělá.

Více »

19. 02.

Horký námět pro Noru Fridrichovou

Jan Dvořák Přečteno 2468 krát

Některé události zvednou i jinak klidné lidi ze židlí a způsobí rozruch v občanské společnosti. Právě to se děje v těchto hodinách. Znovu se ukázalo, jak někteří vysocí činitelé kážou vodu, a …chodí na fotbal. Odezva je zdrcující.

Více »

18. 02.

Šašek - s prominutím - v akci

Jan Dvořák Přečteno 1953 krát

Poslanecký důchodce Kalousek, loni zlatými ústy hlavy státu označený za „šaška počmáraného“, se v těchto hodinách obrátil právě na onu zmiňovanou „duševní trosku, která mluví“, jak odvetou za humorné pojmenování před rokem nazval Miloše Zemana.

Více »

17. 02.

Neváhej, a rozvolňuj, vládo! Teď je ten čas

Jan Dvořák Přečteno 1637 krát

Bylo by pro vládu sebevražedné - ve chvílích, kdy se jí konečně daří chlácholit opozicí pandemickým zákonem a havlíčkovským téměř čestným slovem, že už v pondělí se krámy otevřou - aby najednou ucukla.

Více »

16. 02.

Dokážete jednat jako moderátor Moravec? (hádanka)

Jan Dvořák Přečteno 3199 krát

Je zdravé čas od času si mozek procvičit testem či hádankou. Nemělo by to ovšem být nic obtížného, nadměrně stresujícího závity - jako třeba určit, která proti pandemická opatření momentálně platí.

Více »

16. 02.

Umanutí šéfa Senátu (nekorektně)

Jan Dvořák Přečteno 1930 krát

Předseda Senátu Vystrčil je od neděle k neudržení. Místo aby nepřiléval olej do ohně ostudy, kdy se opozice nechala obelstít vládou a hejtmany, pustil se do zrádců ve své ODS stylem hodným někdejší komunistické vylučovací kontrolní komise.

Více »

15. 02.

Skandální otazníky kolem legálnosti Nouzového stavu přibývají

Jan Dvořák Přečteno 1673 krát

Už před nedělním (znovu) vyhlášením stavu nouze obejitím vůle sněmovny v ostudném komplotu vlády s hejtmany, poukazovali renomovaní ústavní právníci v souzvuku se stovkami juristů amatérů ze sítí, že půjde o protiústavní akt.

Více »

14. 02.

Čtyři dny, které mohly otřást Českem

Jan Dvořák Přečteno 1582 krát

Ve čtvrtek pozdě večer začala situace být zoufalá. Vypadalo to, že od pondělního rána bude mít covid u nás všechny dveře otevřené dokořán. Nouzový stav se stane minulostí.

Více »

13. 02.

Televizní mrazíci (z nadhledu o utrpení politiků)

Jan Dvořák Přečteno 1809 krát

Česká televize už rok jde diváctvu příkladem a nenásilnou formou mu předvádí, jak optimálně by měla vypadat osobní distanc při verbálním kontaktu s nečleny jedné rodiny.

Více »

12. 02.

Stav nouze, nebo stav nebezpečí? Hejtmani děkují za důvěru

Jan Dvořák Přečteno 1510 krát

Normálnímu člověku je lhostejné, pod jakou „hlavičkou“ se od nedělní půlnoci politici postarají, aby pandemie od nás spíš odcházela, než aby tady domestikovala a způsobovala tisíce dalších obětí.

Více »

12. 02.

Kruté dozvuky konce stavu nouze

Jan Dvořák Přečteno 1454 krát

Ve čtvrtek před desátou večer opoziční poslanci projevili absolutní hluchotu a aroganci ke krajským hejtmanům ze svých stran. Ti je vyzvali, aby nouzový stav prodloužili. Na just vládě (a vlastně i jim) to však kolegové ze sněmovny neudělali.

Více »

11. 02.

Trapné hádky o to, kdo v téhle zemi „kosí“ víc. Babiš?

Jan Dvořák Přečteno 1846 krát

Poslední hodiny před projednáváním nouzového stavu byly plné emocí, což by se dalo pochopit úzkostí nad situací, která by po rozvolnění mohla nastat.

Více »

10. 02.

Rýsuje se řešení, jak zachovat vojenskou pomoc i bez nouzového stavu (aktuálně z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 907 krát

Situace kolem čtvrtečního hlasování o nouzovém stavu se pro vládu nevyvíjí době. Opozice prodloužení odmítá. Zoufalý Hamáček chce Babiše přimět k tomu, aby vláda vyhlásila nouzový stav i proti vůli sněmovny.

Více »

09. 02.

Kdysi Klausova nejbližší má vážné výhrady ke trojkoalici (z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 1645 krát

Trojkoalici čeká ve čtvrtek další test soudržnosti. Je více než pravděpodobné, že část nikoli bezvýznamných lidoveckých hráčů nebude následovat zaťatost ODS a topky a odhlasují s vládou další nouzový stav.

Více »

09. 02.

Hrozí zrušení nouzového stavu Ústavním soudem? (z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 1093 krát

Vláda s vypětím všech sil shání individuální spojence pro hlasování o nouzovém stavu. Trn z paty by jí mohlo vytrhnout několik empatických lidovců, kteří se tak pasují do rolí disidentů dosud neochvějně soudržné koalice Spolu.

Více »

08. 02.

Poštěkávání po nezdárném Havlíčkovi

Jan Dvořák Přečteno 1485 krát

Jeden z předních hlídacích psů demokratických pořádků v naši zemi a majitel každonedělní diskusní dvouhodinovky na obrazovce ČT Václav Moravec, o víkendu opět zaštěkal.

Více »

07. 02.

Exředitel instruuje mladou policejní krev

Jan Dvořák Přečteno 1899 krát

Na policejní akademii jsme měli možnost přihlížet instruktážní lekci vedenou bývalým šéfem jednoho z krajských ředitelství. Bylo vidět, že mladým má opravdu co předat.

Více »

06. 02.

Kdysi bylo podpultovka maso, dnes přednostně vakcína ( z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 896 krát

Jak zpíval už před víc než půl stoletím Bob Dylan ve svém slavném hitu - „Každý ví, časy se mění.“

Co bylo tenkrát, dneska už v Británii nenajdete.

Více »

06. 02.

Blesková informace z příštího čtvrtka o nouzovém stavu

Jan Dvořák Přečteno 2353 krát

Je krátce po sedmnácté hodině. Pražské Václavské náměstí se začíná zprvu pozvolna a pak už překotně zaplňovat lidmi. Směřují k soše svatého Václava, kde jeden z aktivistů řeční.

Více »

05. 02.

Zachtělo se vám zajet do jiného kraje? Ukažte výjezdní doložku!

Jan Dvořák Přečteno 1594 krát

Ministr Blatný už avizoval, že je na spadnutí další přitvrzení proti pandemických opatření, protože ta dosavadní, jaksi, nefungují.

Více »

05. 02.

Chceme od ústavního soudce vědeckou práci, nebo „jenom“ nález?

Jan Dvořák Přečteno 1545 krát

Když předseda Ústavního soudu Rychetský v televizi připustil, že rozhodování o stížnosti na volební zákon trvalo přece jenom o něco déle – tři roky – než je běžné, měl pro to zdůvodnění.

Více »

04. 02.

Audience u prezidenta kvůli "narušeným" volbám (aktuálně z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 1507 krát

„To nám to Rychetský pěkně zavařil,“ postěžoval si premiér na tajné ranní audienci u prezidenta Zemana, když zámecké hodiny právě odbíjely jedenáctou.

Více »

03. 02.

Vyvodí předseda ÚS osobní zodpovědnost? (Trochu z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 2165 krát

Aktuální zrušení významné části volebního zákona je pikantní záležitostí proto, že u jeho zrodu stál před dvaceti lety týž muž, jehož ústy jsme se teď dozvěděli, že šlo o protiústavní normu.

Více »

02. 02.

Že Babiš není travičem Bečvy? Však ono se najde něco jiného

Jan Dvořák Přečteno 2694 krát

Jednoho ze tří potenciálních premiérů příštího kabinetu požádala o spěšnou audienci předsedkyně topky Pekarová. Protože to byl šéf trojkoalice, kam její strana patří, lídr ODS Fiala, schůzka proběhla bezodkladně.

Více »

02. 02.

Zločiny z velké televize (z nadhledu)

Jan Dvořák Přečteno 1445 krát

Někdy před rokem v kanceláři televizní produkce:

„Šéfe, tady v novinách píšou o kuriózním kriminálním případu,“ upozorňoval dramaturg kreativního producenta, který má na starosti detektivky.

Více »

01. 02.

Kouzla s lahvičkou vakcíny

Jan Dvořák Přečteno 1523 krát

Měl to být převratný podnět, který premiér Babiš loni před Silvestrem naléhavě sdělil předsedkyni Evropské komise. Zdravotní sestřičky „údernice“ dokázaly u nás z lahvičky s vakcínou vytáhnout 6 dávek!

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy