Objevte svět piva
Kde? Na pivním festivalu, putováním za pivem nebo třeba na zajímavé pivní degustaci.
Léto již sice kalendářně klepe na dveře, ale teploty tomu zatím příliš neodpovídají. I přesto už u nás proběhlo několik větších či menších pivních akcí, které nabízejí rozličná témata a důvody návštěvy.
Český pivní festival, který se konal na konci května v Letňanech, nabídl krom středně velkých pivovarů i více než desítku minipivovarů z celé republiky. Akce, která se netají inspirací Okroberfestem a která si již při svém druhém ročníku svoji návštěvností necelých padesát tisíc lidí drží český primát, tak získala trošku jiný, lidštější rozměr. Ještě více pivních laskomin z těch nejmenších českých pivovarů pak nabídla pivnice Zlý časy v Nuslích v Praze. Ve stejné dny, kdy v Letňanech probíhalo pivní hodování, nabídla tato pivnice, která průběžně nabízí na osmi výčepech různé moky, největší přehlídku piv z minipivovarů – během pouhých deseti dnů to bylo na 40 pivovarů!
Pokud byste rádi objevovali různé pivní styly a kategorie, stojí za doporučení nejvýznamnější akce starého kontinentu. Na britské pale ales, bittery a stouty to je londýnský Great British Beer Festival, který se každoročně koná první úterý v srpnu. První víkend v září je pak vyčleněn přehlídce belgických speciálů v centru Bruselu. Jedinečná architektura, báječné pivní speciály desítky pivních stylů, to je BeerWeekend, který nelze než doporučit.
Za zajímavým pivem však nemusíte cestovat tak daleko. Stačí se o nadcházejícím víkendu (12.-14. 6. 09) projít po Praze a nedaleko Malostranského náměstí zajít do hotelu Mandarin Oriental. Najdete zde velkou degustaci pšeničných piv ve všech možných a nemožných podobách – bavorské weizen, belgické lambiky a wits, ultraspeciální Gose z Lipska(bývalé východní Německo) anebo domácí experimentální AmWeiss. A od každého pivního stylu zástupce v párování s jídlem skvělé restaurace Essensia.
Takže od kyselostí lambiků, pestrostí ovocně kvašených krieks a framboise, plností piv weizen západních sousedů až po alkoholovou bombu Aventinus Eisbock, která se svými 12 procenty alkoholu rozhodně není pivo na popíjení na pláži, to vše pod jednou střechou za rozumné vstupné společně s degustačními přednáškami a setkáními se stejně „postiženými“ pivomilci. Více o této akci se dozvíte zde .
Pivo je opravdu chuťově rozmanité. A mnohdy překoná vaše představy.
Léto již sice kalendářně klepe na dveře, ale teploty tomu zatím příliš neodpovídají. I přesto už u nás proběhlo několik větších či menších pivních akcí, které nabízejí rozličná témata a důvody návštěvy.
Český pivní festival, který se konal na konci května v Letňanech, nabídl krom středně velkých pivovarů i více než desítku minipivovarů z celé republiky. Akce, která se netají inspirací Okroberfestem a která si již při svém druhém ročníku svoji návštěvností necelých padesát tisíc lidí drží český primát, tak získala trošku jiný, lidštější rozměr. Ještě více pivních laskomin z těch nejmenších českých pivovarů pak nabídla pivnice Zlý časy v Nuslích v Praze. Ve stejné dny, kdy v Letňanech probíhalo pivní hodování, nabídla tato pivnice, která průběžně nabízí na osmi výčepech různé moky, největší přehlídku piv z minipivovarů – během pouhých deseti dnů to bylo na 40 pivovarů!
Pokud byste rádi objevovali různé pivní styly a kategorie, stojí za doporučení nejvýznamnější akce starého kontinentu. Na britské pale ales, bittery a stouty to je londýnský Great British Beer Festival, který se každoročně koná první úterý v srpnu. První víkend v září je pak vyčleněn přehlídce belgických speciálů v centru Bruselu. Jedinečná architektura, báječné pivní speciály desítky pivních stylů, to je BeerWeekend, který nelze než doporučit.
Za zajímavým pivem však nemusíte cestovat tak daleko. Stačí se o nadcházejícím víkendu (12.-14. 6. 09) projít po Praze a nedaleko Malostranského náměstí zajít do hotelu Mandarin Oriental. Najdete zde velkou degustaci pšeničných piv ve všech možných a nemožných podobách – bavorské weizen, belgické lambiky a wits, ultraspeciální Gose z Lipska(bývalé východní Německo) anebo domácí experimentální AmWeiss. A od každého pivního stylu zástupce v párování s jídlem skvělé restaurace Essensia.
Takže od kyselostí lambiků, pestrostí ovocně kvašených krieks a framboise, plností piv weizen západních sousedů až po alkoholovou bombu Aventinus Eisbock, která se svými 12 procenty alkoholu rozhodně není pivo na popíjení na pláži, to vše pod jednou střechou za rozumné vstupné společně s degustačními přednáškami a setkáními se stejně „postiženými“ pivomilci. Více o této akci se dozvíte zde .
Pivo je opravdu chuťově rozmanité. A mnohdy překoná vaše představy.