Archiv článků: květen 2015

31. 05.

Osvobození Nagyové je legalizací nepotismu u nás

Jan Štern Přečteno 4396 krát

„Je úplně jasné při úvaze i tím nejobyčejnějším rozumem, že obviněná Nagyová jako nastupující partnerka předsedy vlády zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování „nenáviděné sokyně v lásce“ a sledovala jediný zájem – bývalou manželku Petra Nečase poškodit…Obviněná Nagyová Nečasová dlouhodobě využívala Vojenské zpravodajství a jeho příslušníky jako svojí soukromou bezpečnostní agenturu.“ Takto zní usnesení Městského soudu v Praze, na jehož podkladě vrátil Městský soud zpět k projednání kauzu Nagyové v řádném procesu poté, co soudkyně Králová trestním příkazem odsoudila paní Nagyovou k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Nyní táž soudkyně osvobodila všechny aktéry této kauzy. Reakce na osvobozující rozsudek ze strany vedení ODS, v níž oceňuje statečnost soudkyně a žádají hlavy státních zástupců, kteří si dovolili celou kauzu rozjet, a rovněž i podobná reakce ze strany vedení TOP09, ukazuje, že tyto strany nic nepochopily a že se z celého případu v nejmenším nepoučily. Zatímco slušní občané jsou vyděšeni, že opět formální a pozitivistické právo zvítězilo nad spravedlností a zdravým rozumem, tak představitelé hlavních pravicových stran málem oslavují a žádají potrestání drzých státních zástupců, kteří si dovolili vrazit klín do soukolí klientelistického a nepotistického systému nikoli vzdáleného praktikám různých orientálních despocií.

Každému člověku s minimem zdravého rozumu je na základě veřejně dostupných informací přeci jasné, že paní Nagyová úkolovala vojenskou tajnou službu. Každému je jasné, že šéfové vojenské tajné služby ochotně přiskočili a plnili rozmary mocné milenky premiéra. Každému je jasné, že vysvětlení o nutnosti sledovat a chránit manželku premiéra údajně prý před Jehovisty, s nímž přišla obhajoba, jsou účelové báchorky vhodné leda jako komická vložka soudního procesu. Nevím o nikom ve svém širokém okolí, kdo by tomu vteřinu věřil. Naopak veškeré údaje dostupné z veřejných zdrojů včetně odposlechů, které unikly do médií, jenom potvrzovaly smutnou skutečnost, že paní Nagyová vládla železnou rukou nad státním aparátem včetně vojenské tajné služby. Osvobozující rozsudek je z tohoto hlediska pokusem legalizovat nepotismus jako zákonnou součást výkonné moci. Do budoucna každá manželka, milenka, bratr, synovec, strýc budou moci beztrestně nařizovat podřízeným svého mocného příbuzného, co mají dělat, a nebudou se muset bát následného trestu. Mají tady skvělý judikát.

08. 05.

Nepodceňujme Rusko

Jan Štern Přečteno 8008 krát

S příchodem 70.výročí konce války se rozjela jiná slovní válka, a sice válka o její intepretaci, zejména pak o to, kdo vlastně válku vyhrál a co z toho plyne. Zatímco za minulého režimu se vítězství nad Hitlerem připisovalo hlavně Sovětskému svazu a podíl Západních spojenců byl účelově minimalizován, tak po Sametové revoluci se naopak začala často přeceňovat role Spojenců, které někteří začali vydávat za skutečné vítěze 2.světové války. Alexandr Werth (britský válečný dopisovatel v Moskvě) ve své knize Od paktu až po Stalingrad věcně a přesně popsal, jak Sovětský svaz fungoval v boji proti Hitlerovi. Dá-li se kniha shrnout do několika závěrů, pak by se dalo říct, že Sovětský svaz nesl hlavní břímě boje proti Hitlerovi a byl to Sovětský svaz, kdo de facto Hitlera porazil. Vstup spojenců do války v podobě vylodění do Francie proběhl v době, kdy na východní frontě bylo o osudu války víceméně rozhodnuto. Spojenci vstoupili do války za pět minut dvanáct, a kdyby tak neučinili, tak hrozilo, že Evropu od Hitlera osvobodí Sovětský svaz sám. Sovětský svaz by ovšem nedosáhl takových výsledků, kdyby od Spojených států nedostával obrovskou materiální a technickou vojenskou pomoc. Ta měla klíčový vliv na vojenskou akceschopnost Rudé armády. Hitlera fakticky zastavili sovětští vojáci a americká vojenská technika a materiálu. V pozdější fázi války se Sovětský svaz vyzbrojil už sám. Pro ilustraci ocitujme článek ruského novináře Stanislava Koroleva v Pravdě 12.5.2003 (citaci jsem převzal od Tomáše Haase, který článek přeložil).

„Sovětský svaz obdržel statisíce vojenských vozidel a motocyklů. Nedostatek paliva byl řešen dodávkami celkem 2,5 milionů tun ropých produktů. Rooseveltova štědrá „zahradní hadice“ dodala Stalinovi 595 lodí, včetně 28 fregat, 105 ponorek, 77 obchodních lodí, 22 torpedových člunů, 104 protiponorkových plavidel a jiných lodí. Sovětské letectvo dostalo 4,952 stíhaček Aerocobra a 2,410 stíhacích letadel Kingcobra. Nejslavnější sovětský pilot druhé světové války, trojnásobný Hrdina Sovětského svazu Alexander Pokryškin, vzlétal proti Hitlerovým leteckým esům ve stíhačce Aerokobra.
Dohodou o půjčce a pronájmu získal Sovětský svaz 2,700 bombardérů A-20 a 861 bombardovacích letadel B-25. Sovětské tankové divize byly vyzbrojeny 7,056 tanky, armáda dostala 8,218 protiletadlových děl, 131,600 kulometů a menších pěchotních zbraní.
Sovětská propaganda se snažila zmenšovat důležitost americké pomoci. V minulosti bylo zdůrazňováno, že SSSR vyrobil 30,000 tanků a 40,000 letadel od roku 1943. Je to pravda. Ale musí být rovněz vzato do úvahy, že dodávky v rámci americké půjčky a pronájmu přicházely do Sovětského svazu během nejkritičtějšího období války – hlavně v druhé polovině roku 1942. Navíc SSSR by nikdy nebyl schopen vyrobit své vlastní zbraně během válečných let, kdyby nebylo americké pomoci. USA ve válečných letech dodaly Sovětskému svazu 2,3 miliony tun oceli. Toto množství dostačilo k výrobě 70,000 tanků T-34. Objem dodávek aluminia byl 229,000 tun, což dostačovalo pro pokrytí potřeb sovětského leteckého a tankového průmyslu pro dva roky. Je nutno zmínit i dodávky potravin: 3.8 milionů tun konzervovaného vepřového masa, uzenin, másla, čokolády, sušených vajec atd. Sovětská armáda dostala rovněž 423,000 telefonů a desetitisíce bezdrátových stanic. SSSR dostal materiál a strojové vybavení pro rafienrie ropy, baterie, stany padáky a tak dále a tak dále. Rudá armáda byla obuta do 15 milionů párů amerických vojenských bot.“

O tom, kam dorazila americká a sovětská vojska a kterou zemi kdo osvobodil, rozhodovalo nejen vojenské nasazení v bojích proti Hitlerovi, ale i taktické ohledy. Je historicky doložitelné, že Spojené státy vedly válku především proti Japoncům, kteří je přímo napadli, a teprve v druhé řadě s Německem. Bylo pro ně výhodnější, když hlavní břímě války s Německem nesl Sovětský svaz, který ochotně zásobovaly vojenskou technikou a materiálem, ale až do vylodění v Normandii roku 1944 krváceli především sovětští vojáci.

Sovětský svaz považoval země osvobozené jeho vojáky za svojí sféru vlivu, o níž hodlal rozhodovat zcela dle své libosti. Tento postoj v jeho očích legitimovaly statisíce a miliony sovětských vojáků padlých při osvobozování těchto zemí. To byla sovětská doktrína, která dnes v éře Putina opět ožívá. Když Brežněv zdůvodňoval Dubčekovi invazi v roce 1968, tak mezi jeho hlavními argumenty byly sta tisíce sovětských vojáků padlých při osvobozování Československa za 2.světové války. Pokud máme správně rozumět dnešnímu Rusku a Putinovi, tak si musíme tyto historické samozřejmosti připomenout.

Současně si je třeba uvědomit historickou posloupnost událostí, které vedly ke stavu po 2. světové válce, kdy východní a střední Evropu ovládnul Sovětský svaz a zahrnul jí do socialistické světové soustavy. Bylo to Německo, které napadlo evropské země a podmanilo si je, Německo napadlo Sovětský svaz, který je s pomocí Spojených států porazil a následně vtáhnul vítězně do Evropy, jejíž podstatný kus uzurpoval do své koloniální říše. Nebýt Hitlerovského Německa, tak by nikdy Sovětský svaz tak hluboko do Evropy neproniknul. Za padesátileté utrpení v socialistickém táboře pod vedením Sovětského svazu můžeme z dějinného hlediska kromě jiného také poděkovat Německu.

Naopak Spojené státy byly jedinou skutečně významnou silou, která oněch padesát let vzdorovala rozpínavosti sovětské říše. Uvědomme si, že s nástupem komunistů v Číně byla světová socialistická soustava početně a vojensky silnější než Amerikou vedený Západ. Ještě v 70. letech minulého století se západní svět třásl hrůzou z vojenské síly Sovětského svazu, z jeho raket a tanků. Skutečný obrat v poměru sil přišel v 80.letech jednak s nástupem Ronalda Reagana a jednak s komputerizací zbraní a vojenské techniky, kterou totalitní Sovětský svaz nebyl s to zvládnout. Odhodlání Reagana uzbrojit říši zla (jak nazval Sovětský svaz) a skutečnost, že mohutná vojenská technika Sovětského svazu bez počítačového vybavení nemohla konkurovat novým zbraňovým systémům, donutila Sovětský svaz pod vedením Michaila Gorbačova vzdát se svých světových imperialistických záměrů.

Jestli si dnes máme vít nějaké aktuální poučení ze 70.výročí konce 2.světové války, pak je to fakt, že imperiální vize Sovětského svazu dnes v Putinově verzi znovu ožila a je nesmírně nebezpečná. Putin sice nedisponuje vizí nového světového řádu (komunismu) sdílenou s velkou částí západní společnosti, dnešní Rusko nikoho ve světě nepřitahuje tak, jako tomu bylo v éře Sovětského svazu (o němž panovaly velké iluze), ale přesto je třeba si dávat na Rusko velký pozor a rozhodně není možné ho podceňovat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy