Kosovo a česká apokalypsa

21. 02. 2008 | 18:53
Přečteno 17871 krát
Píši tento blog ve chvíli, kdy čeští vojáci KFOR, podle zpráv agentur Reuters a B 92, poprvé čelí organizované provokaci bývalých vojáků jugoslávské armády, kteří se – někteří dokonce v armádních uniformách - snaží v jejich úseku proniknout na území Kosova. Pokud je nezadrží, může dojít k „lokálnímu etnickému incidentu“ právě v čase, kdy srbští nacionalisté na masové demonstraci v Bělehradě mobilizují uražené národní cítění ještě jednou proti všem.

Rád bych se mýlil, ale překvapivě dlouhý seznam nešovinistických srbských politických stran, hnutí a osobností, které se odmítli tohoto nacionalistického festivalu zúčastnit, se v českých sdělovacích prostředcích a v řečech českých politiků určitě neobjeví. V české politice není důležité vědět. Důležité je mít názor. Naši vojáci by měli mít jistotu, že politici doma vědí, proč je tam poslali, a stojí za nimi. Mají smůlu. Pro mnohé české politiky je pronášení nezodpovědných velkých slov o nespravedlnosti světa a dějin důležitější.

1999 – pár dní po zahájení letecké operace NATO proti Miloševičovi proběhlo na poslaneckém klubu ČSSD ve Sněmovně zvláštní jednání. Ministr zahraničí Jan Kavan tam na domluvenou hodinu přivedl experta na balkánské konflikty, který měl poslancům přednést základní informace. Zasedání řídil Stanislav Gross, který se kolegům poslancům nejprve omluvil, že budou muset počkat s obědem, protože se jim protáhla debata o předchozím bodu a bylo by dobré „do oběda stihnout ještě to Kosovo“. Expert udělal osudnou chybu, když si v úvodu dovolil vyslovit politování, že se problematikou Balkánu a Kosova ctihodní poslanci zabývají těsně před obědem, až ve chvíli vypuknutí války, a ne o tři o čtyři roky dříve. Na debatu o faktech pak už nedošlo. Uražení poslanci strávili zbytek vyhraženého času emocionálním obhajováním svých názorů, přetíženosti a domnělé zodpovědnosti. Fakta je nezajímala. Většina z nich sedí ve Sněmovně i dnes. Nejsou o nic informovanější, a o nic zodpovědnější.

První únorový víkend roku 2008 se v Českém domě v Bruselu sešlo na sedmdesát studentů College of Europe z Brugg na konferenci o politice a lidských právech. Společně ji uspořádali čeští a slovenští studenti této fantastické mezinárodní vysoké školy, kde momentálně studují lidé padesáti osmi národností. Společně s profesorem Miro Kusým z Bratislavy a Jacquesem Rupnikem z Paříže jsme v diskuzi se studenty nevyhnutelně narazili na problém Kosova. Týden před tím o stejné otázce v plénu debatovali i poslanci české Sněmovny. Škoda, že naši poslanci nemohli zažít diskuzi těchto studentů. Museli by se stydět. Tito o generaci mladší Evropané o problému věděli řádově více, než absolutní většina poslanců, kteří v České republice svým hlasováním ovlivňují politiku. A co bylo nejpozoruhodnější – jakoukoliv otázku či jakkoliv nesouhlasný názor studenti – včetně Srbů a Albánců - dokázali, opět na rozdíl od našich poslanců, formulovat a přednést klidně, bez patetických emocí a sentimentální agresivity. Je to prostě skvělá škola. O to smutnější je poznatek, že z deseti pro Českou republiku pro tento rok otevřených studijních míst dokázal byrokratický nesoulad mezi ministerstvy vnitra, zahraničí a školství obsadit pouze tři – a to je vůbec nejvíc za posledních deset let. Poláci svých dvacet míst obsazují rok co rok jako hodinky - po obrovské soutěži a výběrovém řízení.

V roce 2000 uvedla Česká televize původní český dokumentární film o Kosovu. Vzbudil na chvíli trochu diskuze. Autorům se dostalo pár pochval, pár nadávek a i pár výhrůžek. Poslanci odmítli možnost promítnout film ve Sněmovně. Přesto někteří politici film napadali kvůli zveřejnění údajně neprověřených informací – v tomto filmu totiž například vůbec poprvé zazněla informace o tom, že v době války na jaře 1999 zvláštní jednotka jugoslávské armády v bílých montérkách na různých místech Kosova vykopávala hromadné hroby a mrtvá těla zavražděných albánských civilistů odvážela v mrazírenských kamionech do Srbska. Minulý týden pokračoval v Bělehradě soud s takzvanou „Kosovskou šestkou“. Do všech detailů potvrdil devět let starou informaci tohoto českého dokumentárního filmu. Jediná jeho nepřesnost byla v tom, že nešlo o jednotku jugoslávské armády, ale ministerstva vnitra.

Stát Kosovo je realitou a vztek ani skřípění zubů už to nezmění. Nemuselo k tomu dojít. Kdyby Západ trval na vyřešení kosovské krize v rámci daytonské mírové konference v roce 1995. Kdyby v Daytonu Západ pragmaticky, cynicky a mnichovansky nesouhlasil s rozdělením multietnické Bosny a Hercegoviny podle jediného, a to etnického klíče, ve velmi „nepraktickém“ vnuceném teritoriálním uspořádání, které dlouhodobě těžko může přežít. Tady je jediné platné srovnání s Mnichovem 1938. Představitel legitimního a zásadně nenásilného autonomního hnutí v Kosovu Ibrahim Rugova, opírající se o jednomyslnou podporu poslanců Miloševičem protiprávně rozpuštěného parlamentu, výsledky Daytonu označil právě za nový Mnichov. Do roka po Daytonu se objevila Kosovská osvobozenecká armáda a legitimita nenásilného dlouhodobého vyjednávání byla zničena.

Na internetové stránce Sněmovny www.psp.cz lze najít přepis zmíněné poslanecké debaty o Kosovu. Z poslanců pouze jeden, Jan Schwippel (ODS), o problému a jeho kontextu něco věděl. Zmínil i to nejzákladnější – pokud chceme pomoci hledat řešení etnicky vyvolaného a argumentovaného konfliktu, musíme se vyhnout dvěma druhům argumentů, a to historii a mezinárodnímu právu. Na půdorysu historie vzájemných křivd nelze najít kompromis. A mezinárodní právo není uceleným systémem. Jeho části se mohou i navzájem vylučovat – každý si v něm proto najde odůvodnění svojí pozice. Ostatní poslanci hovořili, jako by problém Kosova vznikl právě teď, a do oběda je potřeba se s ním vyrovnat. Mnoho velkých prázdných slov a stejně zbytečných apokalyptických varování.

Psychologie zná termín apokalyptické myšlení. Ve zkratce mu podléhají jedinci, věřící ve svoji nadřazenost ostatním, vnímající svět kolem sebe ne podle vztahu k nějakým principům, ale podle toho, jak odpovídá jejich představám. Často je kombinován pocity sebelítosti a ohrožení, stejně jako vynucování pozornosti a potřebě moci, nebo alespoň uznání. K apokalyptickému myšlení se úzce váže nezodpovědnost především ve slovních projevech, pathos a, jemně řečeno, neúcta k faktům. Nedej bože, když se něco takového přiblíží politické moci. V české politice zřejmě pod vlivem volby prezidenta a vyhlášení kosovské nezávislosti propukla epidemie apokalyptického myšlení. Je však nutné uznat, že můžeme být rádi, že namísto Václava Klause, Lubomíra Zaorálka nebo Jaroslava Foldyny za nás nemluví slovenský fašista Ján Slota, který kvůli Kosovu straší svět rovnou vypuknutím třetí světové války.

Máme v Kosovu pět stovek vojáků, kteří tam i kvůli nám a ve jménu Evropské unie a Severoatlantické aliance brání vypuknutí násilí. Kosovo bylo, je a ještě nějakou dobu bude problematickým bodem mezinárodních vztahů. Mezinárodní vojenský zásah tam před devíti lety zastavil genocidu a páchání válečných zločinů – zde, prosím pěkně, mluvím o definicích mezinárodního práva. Přes sedmdesát tisíc vypálených domů, zničení tří čtvrtin všech škol a zdravotnických objektů, vyhnání jednoho a půl milionu lidí z jejich domovů, hrozba kolapsu nejméně dvou sousedních států a destabilizace Evropy pod náporem uprchlíků. Více než jedenáct tisíc mrtvých civilistů jako důsledek tažení postkomunistického diktátorského režimu proti jeho vlastním občanům. Přitom to byla už čtvrtá válka za osm let, protože daytonský úplatek beztrestnosti za tři předchozí nezafungoval. Pět stovek našich vojáků tam dnes stojí na silnici u přechodu Gate 3 a snaží se zabránit, aby ani jalový hněv nešťastných nepřerostl v další vlnu násilí. Záleží nám na nich?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy