Obměna vlády po česku

19. 01. 2009 | 20:10
Přečteno 6655 krát
Předseda opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek popsal obměnu vlády, ohlášenou premiérem Mirkem Topolánkem na konci minulého roku a váhavě uskutečněnou na začátku roku tohoto, docela trefně jako „kabaret“. Cílem tohoto politického představení sice bylo nalít skomírající vládě novou krev do žil a změnit její obraz ve veřejnosti, jenže premiér ignoroval skutečnost, že i jakkoliv malá transfúze se musí provést rychle a profesionálně, pokud pacient nemá mít vážné potíže, či dokonce zemřít.

Špatné načasování

Premiér změnil rekonstrukci vlády v těžko řešitelný rébus, když zaspal okamžik, v němž se dala nejlépe provést. To bylo hned po skončení sjezdu občanských demokratů na začátku prosince minulého roku, kdy byl Topolánek znovu zvolen do čela ODS. Tím byl, alespoň v jeho vlastní straně, znovu potvrzen i jeho premiérský post. Navíc to bylo v době, kdy měla veřejnost ještě v živé paměti drtivou porážku vládních stran v krajských a senátních volbách—a tedy i důvod pro obměnu vlády.

Ačkoliv v té době zbývalo už jen několik týdnů do začátku českého předsednictví Evropské unie, Topolánek ještě pořád mohl vcelku věrohodně argumentovat, že se noví ministři dokáží s pomocí svých úředníků včas zorientovat ve složité unijní problematice. S každým dalším dnem odkladu se stále zřetelněji vynořoval rozpor v premiérově argumentaci: na jedné straně prý nemají opozice a prezident destabilizovat jeho vládu, neboť politické přepřahání v době českého předsednictví by bylo neodpovědné, na straně druhé sám Topolánek odkládal přepřahání ve vlastním kabinetu až na dobu po začátku českého předsednictví.

Premiér ve vleku událostí

Když se toto téma na začátku ledna znovu vynořilo, byl premiér natolik pohlcen unijní problematikou, včetně snah řešit několik mezinárodních krizí, že, jak sám naznačil, by možná nejraději obměnu vlády vůbec neprováděl. Nebyl to úplně hloupý kalkul, protože je zřejmé, že vláda—obměněná nebo ne—už neprosadí žádné důležité reformy. Pozornost veřejnosti i politiků bude v příštích šesti měsících upřena převážně na Evropskou unii. Navíc bylo jasné, že jakákoliv obměna vlády, zejména taková, která se dotkne i ministrů za ODS, má potenciál vytvořit Topolánkovi nové nepřátele, kterých má premiér po sjezdu ODS ještě více než v minulosti.

Premiér zejména podcenil skutečnost, že obměna vlády se netýkala jen ODS, ale také menších koaličních stran. Zatímco ODS je strana natolik velká a stabilní, že by politicky přežila, i kdyby obměna vlády neměla žádný vliv na zlepšení voličských preferencí strany, zelení i lidovci jsou bez nějaké výraznější změny vládního obrazu ve veřejnosti ve vážném nebezpečí, že se neprobojují do příští Poslanecké sněmovny.

I když se nakonec ukázalo, že lidovecký předseda Jiří Čunek a jeho straničtí spojenci by se změnám ve vládě rádi vyhnuli, aby nedestabilizovali rozhádanou stranu, část lidovců viděla další odklady jako „ruskou ruletu“ s budoucností strany. Také zelení, kteří jsou na tom s preferencemi nejhůře z celé vládní koalice, změny tvrdě požadovali.

Možná kvůli dojmu, že se po začátku předsednictví neodváží vládu výrazně destabilizovat ani opozice, ani koaliční partneři, vyrazil Topolánek--poté, co se ke změnám ve vládě nakonec odhodlal--do překvapivého útoku proti Čunkovi, když žádal, aby za stranu lidovou odešel z vlády právě její předseda. Pokud budeme tento krok nazírat z úhlu toho, co může obrazu vlády skutečně pomoci, je jasné, že Topolánek mířil dobře. Skandály obklopený a z korupce podezřelý Čunek nemalou měrou k malé popularitě vlády přispíval. Topolánek svojí snahou ovšem vyprovokoval zásadní střet uvnitř strany lidové, mezi Čunkem a křídlem vedeným Miroslavem Kalouskem, když se Čunek pokusil změn ve vládě využít právě k odstranění Kalouska.

Obměna vlády se tak změnila ve skutečnou frašku, se všemi základními znaky tohoto dramatického žánru, protože Topolánek, jak se ukázalo, neměl situaci vůbec pod kontrolou, a dění u lidovců ohrožovalo vládu jako takovou. Změny ve vládě se neřešily, tak jak by bylo přirozené, za zavřenými dveřmi, ale v záři televizních kamer. Navíc se o nich rozhodovalo především na zasedáních dvou menších stran, nikoliv ve Strakově akademii nebo alespoň v grémiu nejsilnější vládní strany.

Předseda vlády byl tak několik dní zcela ve vleku událostí, dokonce chtěl od změn ve vládě zcela ustoupit. Nakonec je provedl až poté, co lidovci sami překvapivě rozhodli, že obětují svého předsedu.

Kdo a proč vládu opustil

Jména minstrů, kteří byli z vlády nakonec odvoláni, nejsou překvapující. Jak ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek, tak ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček, se stali pro vládu i pro ODS politickou přítěží, i když každý z jiných důvodů. Julínek proto, že nedokázal veřejnosti prodat své zdravotnické reformy; zejména kvůli němu utrpěla ODS zdrcující porážku v krajských a senátních volbách. Řebíček proto, že je se kvůli svými neprůhledným vazbám na různé podnikatelské subjekty stal politickým sudem s třaskavinou.

Ministryně pro lidská práva za zelené Džamila Stehlíková se stala především obětí své nevýraznosti, neboť jednou z posledních nadějí zelených na politické zmrtvýchvstání je sázka na charismatické osobnosti. Největší výhrou—jak pro Topolánka, tak pro vládu, tak pro lidovce—byl ovšem odchod Jiřího Čunka, jehož neoblíbenost u veřejnosti vládu táhla v průzkumech dolů. Navíc byl Čunek, stejně jako Řebíček, politickým sudem se střelným prachem.

Skutečnost, že obměna vlády je jen symbolickým krokem, ilustruje dobře i proporcionalita v počtu odvolaných ministrů za jednotlivé strany. Kritériem evidentně vůbec nebyla úvaha, že by měli odejít skutečně nejhorší ministři bez ohledu na stranickou příslušnost, ale že musí odejít dva ministři reprezentující ODS , jeden reprezentující zelené, a jeden reprezentující lidovce.

Proč nové tváře nepomohou

Jména ministrů, kteří odvolané ministry nahradili, jsou zajímavá v několika ohledech. Především téměř vůbec žádnou roli nehrála odbornost nových ministrů, tedy jejich schopnost skutečně zlepšit práci daných ministerstev. Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl nahradil Řebíčka evidentně pouze proto, že je to důležité pro posílení Topolánkových pozic v ODS. Bendl byl před kongresem ODS spojencem Toponákova vyzyvatele Pavla Béma, nyní bude Topolánkovi krýt záda.

Daniela Filipiová je naopak, jak se zdá, jakousi úlitbou těm, kdo kritizují ODS i vládu za malý počet žen ve vládě. Pokud jde o vlastní program, Filipiová zdůraznila, že nechce vůbec nic měnit na reformách prosazovaných Julínkem, bude prý jakýmsi Julínkem „s lidskou tváří“. To je ze strany ODS ovšem dost riskantní sázka na přesvědčení, že zdravotnické reformy jsou samy o sobě v pořádku a nebyly jen dobře vysvětleny.

Nahrazení Čunka na postu mistra pro místní rozvoj bývalým lidoveckým předsedou Cyrilem Svobodu by mohlo ministerstvu pomoci, protože Svoboda je přinejmenším lepším úředníkem a manažérem než Čunek. Pokud jde ale o poselství, jež se ukrývá v této změně pro samotné lidovce, straně příliš nepomůže. Svoboda se politicky zdiskreditoval téměř stejně jako Čunek nebo Kalousek, když na začátku roku vyzval spolustraníky, aby volili v prezidentské volbě Václava Klause výměnou za podporu ODS pro majetkové vyrovnání státu s církvemi. Nejenže zněla tato výzva zcela cynicky z úst známého kritika Klause, ale navíc celý obchod skončil pro lidovce krachem, když někteří poslanci za ODS—paradoxně oddaní Klausovi stoupenci--majetkové vyrovnání sabotovali.

Jmenování Michaela Kocába na post Stehlíkové se může stát pro zelené osudným. Kalkulace s populární tváří je zdánlivě logická. Jenže Kocáb v září minulého roku, kdy se stal za zelené senátorským kandidátem, spojil svůj osud jen s Bursíkovým křídlem ve straně. Dokonce prohlásil, že by nekandidoval, kdyby na stranickém sjezdu zvítězilo křídlo Bursíkovy protivnice Dany Kuchtové.

Jeho jmenování do ministerského křesla tedy sice posílí Bursíka ve straně, ale je otázkou, zda ještě více nerozladí voliče, kteří podporují křídlo ekologických aktivistů, vedených Kuchtovou a Matějem Stropnickým. Bez hlasů těchto voličů se zelení do příští Poslanecké sněmovny jen těžko dostanou.

Pět minut po dvanácté

Obecně lze říci, že pokus oživit vládu přišel příliš pozdě. Je to pokus resuscitovat pacienta, kterému už není pomoci. Už pouhá skutečnost, že si v podobě obměny vlády řeší vládní strany vlastní vnitřní problémy, a že veřejný zájem je opět až na druhém místě, mnoha voličům neunikne. Pokud se popularita vlády v příštích měsících zvýší, nebude to zásluhou personálních změn v kabinetu, ale spíše zásluhou českého předsednictví EU.

Vládní politici totiž budou mnohem méně mluvit o reformách, jejichž nepromyšlenost veřejnost iritovala v minulém roce, a budou se věnovat převážně „státnickým“ úkolům na evropském poli. Co ale může pomoci vládě, nemusí pomoci jednotlivým vládním stranám. Ty nejspíš čeká krutá porážka ve volbách do Evropského parlamentu.

Literární noviny, 19.1.2009

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy