Archiv článků: květen 2009

13. 05.

CENZURA v České republice v roce 2009 existuje, hurá!!!

Jiří Svoboda Přečteno 7482 krát

null

null

null
null


"Boží duha" zabodovala na Prix Circom Regional 2009


Ve dnech 1. až 4. dubna jednala odborná porota nominovaná výkonnou radou Circom Regional(sdružení regionálních veřejnoprávních televizí), aby posoudila celkem 132 pořadů a webovýchprezentací regionálních studií ze dvaceti zemí Evropy.

„Televizní film Boží duha režiséra Jiřího Svobody, v hlavní roli s Milanem Kňažkem, který vyrobilo ostravské televizní studio, zvítězil v kategorii Dramatická tvorba,“ informovala Jolanda Pilařová z Televizního studia Ostrava.

V dalších kategoriích uspěly pořady z Velké Británie, Irska, Slovinska, Německa a Nizozemska.
/Deník.cz 5.4.2009/

××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

20.04.2009
Dear Mr Svoboda,
Congratulations for winning the Prix Circom Fiction/Drama Award.
The award will be presented at Prix Circom 2009 Gala, on Thursday May 14th 2009 at RTV Noord in the evening in Groningen, Netherlands.

David Lowen, Chairman of the Prix Circom, needs all the winners to be in Groningen by 4pm latest on Thursday 14 May. There will be a rehearsal of the Gala. The event will not be at the conference hotel but at the studio of RTV Noord, so everyone will have to be dressed and ready by 6pm to be transported to RTV Noord.

You will be supposed to take part in the Workshop at 1100 - 1145 on Friday 15/5/09.

The accommodation is booked at Hampshire Hotel – Plaza Groningen in Groningen from 14th May for 2 nights.

Travel expenses (air-plane and/or train/bus – economy class) will be re-fund by Circom Regional

Please write to me when you have made the travel arrangements and let me know the time of arrival.

With kind regards,
Branka Prazic
CIRCOM Regional Secretariat
Phone +385.1.634 3613
Phone +49.911.6550 314
e-mail: circom@circom-regional.org
www.circom-regional.org

××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
14. května 2009 tedy odletím do Holandska převzít za Boží duhu výroční cenu za vítězství Prix Circom Fiction/Drama Award.

Jedná se o stejný film, za jehož vysílání RRTV udělila ČT pokutu 50.000 Kč.

Neopominu v Holandsku upozornit na provozování cenzury vůči nepohodlným tématům uměleckých děl a nepohodlným lidem.

Kdo v současnosti vykonává jako zaměstnání za měsíční plat cenzuru v rozhlase a televizi a rozhoduje o tom, co smíme a co nesmíme v televizi vidět od 06:00 do 22:00


Stav ke dni: 1. 7. 2008
Jméno Příjmení Členství od
-----------------------------------------
Pavla GOMBA 25.2.2004
Eva KANTŮRKOVÁ 15.5.2003
Jan KOSTRHUN 15.5.2003
Alena MACKOVÁ 20.7.2005
Dalibor MATULKA 15.5.2003
Daniel NOVÁK 22.5.2003
Irena ONDROVÁ 25.7.2003
František PEJŘIL
Petr POSPÍCHAL 15.5.2003
Aleš ROZEHNAL 1.12.2006
Jiří ŠENKÝŘ 15.5.2003
Katarína VACULÍKOVÁ 22.5.2003
Václav ŽÁK 22.5.2003

Tato Rada by neměla alibisticky psát, že se její rozhodnutí týká jen času od 06:00 do 22:00! Je to faktický zákaz vzniku obdobné české filmové a televizní tvorby, neboť žádná televizní stanice – veřejnoprávní ani komerční – nebude produkovat poměrně drahé projekty, které budou předem určené pro vysílání od 22 do 06 hodin.


Obdobně jako jejich předchůdci v nejrůznějších Úřadech pro tisk a informace (ČUTI, FUTI), či do roku 1968 přímo HSTD (Hlavní správy tiskového dohledu) z dob tzv. komunistického režimu, přivlastňují si výše jmenovaní právo posuzovat, co smějí a co nesmějí občané České republiky v čase od 06:00 do 22:00 na televizních obrazovkách vidět a co vidět nesmějí a porušují tak ústavní práva občanů, byť se formálně zašťiťují zákonem legalizujícím tuto činnost.

Ale postupovali snad jejich předchůdci v rozporu s tehdy platnými zákony, směrnicemi a předpisy, když určovali, které filmy, které knihy a jakou hudbu mohou obyčejní smrtelníci, nenadaní jejich od Boha daným úsudkem, vidět, číst a poslouchat.

Vzpomínám si, jak cenzoři nařídili vystřihat (ze zcela identických důvodů a stejným zdůvodněním) z filmu „Chladnokrevně“ R.Brooka všechny scény, které jim připadaly příliš brutální a zcela tím změnili smysl díla.

To ovšem současná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nedělá – ona zakazujete rovnou celý film jako takový.

Natočil jsem televizní film Boží duha na motivy románu Jaroslava Durycha.


Dílo Jaroslava Durycha bylo po roce 1945 prakticky zakázáno. Mimo jiné proto, že nahlíželo z poněkud jiných zorných úhlů brutalitu poválečné revanše při odsunu občanů německé národnosti ze Sudet.

Jak se zdá, nejsme schopni se vyrovnat prakticky s ničím z naší minulosti a nelze-li zakázat knižní vydání Boží duha Jaroslava Durycha, využijí cenzoři jakékoli záminky, aby zamezili vznik filmové podoby tohoto díla a dějinné reflexi širší veřejnosti.

Rada udělila za vysílání filmu Boží duha pokutu ve výši 50.000,- Kč m.j. s tímto zdůvodněním:

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
null
null

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××

Ano, takový byl jistě záměr Jaroslava Durycha i záměr můj – tyto scény mají za cíl otřást emocionalitou diváka, před nímž jsou uvedená fakta po desetiletí skrývána a tajena. Rada ve složení:

Jméno Příjmení Členství od
------------------------------------------
Pavla GOMBA 25.2.2004
Eva KANTŮRKOVÁ 15.5.2003
Jan KOSTRHUN 15.5.2003
Alena MACKOVÁ 20.7.2005
Dalibor MATULKA 15.5.2003
Daniel NOVÁK 22.5.2003
Irena ONDROVÁ 25.7.2003
František PEJŘIL
Petr POSPÍCHAL 15.5.2003
Aleš ROZEHNAL 1.12.2006
Jiří ŠENKÝŘ 15.5.2003
Katarína VACULÍKOVÁ 22.5.2003
Václav ŽÁK 22.5.2003

null
null


za dobrý plat a další požitky, pořízené z daní daňových poplatníků, by tyto dámy a tito pánové bez pochyby s obdobným odůvodněním s chutí zakázali i promítání záběrů zločinů nacistických koncentračních táborů, či sovětských gulagů, neboť i ty „…mají ve své syrovosti a naturalismu silnou emocionální výpověď, která otřese i dospělým člověkem…“.

null
null


Výše uvedená citace textu ovšem zpochybňuje múzickou vnímavost členů Rady i jakoukoli jejich kompetenci v estetické oblasti, která je zjevně limitována sníženými vyjadřovacími schopnostmi zdeúředního jazyka.

null
null


Na to Rada reagovala takto:

null
null


Jsem jistě z té duše potěšen, že mému filmu Boží duha p.t. ctihodní členové Rady umělecký charakter neodpírají. Ta formulace mne opravdu pobavila.

×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
Dear friend,
Looking forward to meeting you both on the Thursday evening if possible before the Friday morning session.
Here are some questions that I have made out for you both. Please feel free to add or take away from any of these questions.

Thank you so much for agreeing to share your experience with me.

Kindest regards

Máire Ní Chonláin
Commissioning Editor
TG4
Baile na hAbhann
Co Galway
Ireland
+353 91 505046 (work)
+353 87 2495858 (mobile)
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
V rozhovoru, v němž mi Máire Ní Chonláin klade 23 otázek je i otázka následující:

12) How was the film received in the Czech Republic? Oscar nomination?


Odpovídám po pravdě:

Kdepak. Film byl přijat docela chladně.

Durych byl problematický – konzervativní katolík, který v době španělské občanské války podporoval Franka. Já jsem problematický – předseda českých komunistů v létech 1990-93. A téma je také problematické.

Film nestraní ani Čechům ani Němcům. Je na straně dvou lidí, jejichž životy a naděje zničí historie.

Pokud jde o oficiální ocenění, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila producentovi za vysílání filmu pokutu 50 tisíc korun. Prý film ohrožuje mravní výchovu mládeže. Za můj předcházející film, Sametoví vrazi, byla pokuta vyšší – 500 tisíc korun.

Pokouším se vyzvat členy tohoto cenzurního tělesa, aby zveřejnili jména všech světových režisérů, jejichž filmy ohrožují mravní výchovu mládeže a televize v České republice je z jejich vůle smí vysílat až od půlnoci do 06:00 nejpozději – nikdy to neudělají.

Určitě by si v České republice od členů Rady mastnou pokutu vysloužili P.P.Pasolini, F.Fellini, L.v. Trier, O.Stone, B.Bertolucci, E.Klimov, M.Scorsese… a několik desítek dalších. Že se v TV vysílají dnes a denně ohlupující seriály, za takové mravní ohrožení mládeže nikdo pokutu nedává. Naše duševní zdraví ohrožuje měšťácká morálka – milování jen při zhasnutém světle pod peřinou; kriminalizace marihuany a opičí láska ke globalizaci…


Ctihodní členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání udělují s kulatým razítkem pokutu za vysílání mých filmů opakovaně, což začínám vnímat jako snahu o pronásledování a diskriminaci mé osoby v povolání a zaměstnání výše uvedenými členy Rady a to z důvodů ideologické a politické předpojatosti a nesnášenlivosti a to z pozic krajní levice i krajní pravice. Exponenti obou táborů jsou v Radě zastoupeni.

Rada ve svém výnosu připouští, že se jedná o uměleckou tvorbu, osobuje si však právo zužovat prostor veřejnosti pro přístup k některým uměleckým dílů a soustavným tlakem nutit producenty, aby si spolupráci s jimi ideologicky a politicky neoblíbenými lidmi příště rozmysleli.

Zbývá mi jen doufat, že jsem svou tvorbou neohrozil fyzický, psychický nebo mravní vývoj členů Rady, což je naštěstí málo pravděpodobné, neboť ke svému poslání byli vybráni právě pro schopnost ochránit spoluobčany křídly cenzury, aniž by jejich fyzický, psychický nebo mravní vývoj, či jejich estetické a etické cítění, mohlo být vnímáním závadných děl narušeno.

V jaké míře je pro genofond televizních diváků ohrožující vysílání sladkobolných polévek, jimiž jsou několikrát týdně v čase od 06:00 do 22:00 krmeni jako husy v posedech výkrmnými šiškami, to členy ctihodné Rady samozřejmě neznepokojuje.

Možná dokonce nevědí, o čem to mluvím. Možná jde v jejich očích o tvorbu vysoké kultury a mimořádných estetických kvalit, kultivující fyzický, psychický a mravní vývoj mládeže i vší populace.

Prof. MgA. Jiří Svoboda
člen České filmové akademie
člen Evropské filmové akademie EFA

V Praze 12. května 2009

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy