Archiv článků: leden 2012

29. 01.

Guantanámo: Obamova můra a bezmocnost mocných

Karel Hvížďala Přečteno 6307 krát

Připomeňme si: Na území americké vojenské základny na Kubě, která se jmenuje Guantanámo, postavili v roce 2002 pod vlivem útoků na Spojené státy 11. září 2001 a kvůli válce v Afghánistánu internační tábor pro lidi podezřelé z terorismu. Mělo to pro Američany tu výhodu, že tábor leží mimo území Spojených států, a tudíž nepodléhá jejich jurisdikci. Lidé, kteří sledují porušování lidských práv, proti tomuto zařízení, které nechal postavit prezident Bush, protestují. Jako důvody protestů udávají nelidské podmínky a brutální výslechy, který tam jsou podezřelí podrobováni. Mezinárodní červený kříž v této souvislosti hovoří o mučení. Už bylo zjištěno, že při výsleších byl používán tzv. waterboarding, tedy násilné ponoření hlavy vyslýchaného do vody, aby měl strach, že se utopí.

Více »

28. 01.

Kdo nás víc ohrožuje: Írán nebo Rusko?

Karel Hvížďala Přečteno 7750 krát

Nejčastější otázka, kterou si kladou experti v této souvislosti, zní: Je možné zablokovat námořní cesty, kterými se do Evropy a do Spojených států transportuje ropa?

Více »

26. 01.

Trh nás spojil a teď trhá (rozhovor s Jacquesem Rupnikem)

Karel Hvížďala Přečteno 4769 krát

Eurozóna balancuje nad propastí a středoevropské národy se k ní stavějí různě. Češi trpí sebeuspokojením: Jsme rádi, že v tom nejsme. Slovenská lekce je o účetnictví: Proč máme my chudí doplácet na bohaté Řeky? Maďaři vidí situaci realisticky možná i proto, že stojí na pokraji bankrotu. A Poláci předvádějí lekci evropanství.

Více »

24. 01.

Josef Dobeš je nejlepší hrobař českého školství,

Karel Hvížďala Přečteno 4538 krát

… protože i kdyby jeho úmysly byly počestné, není osobnostně uzpůsobený k výkonu jakékoliv vyšší funkce ve státní správě, protože neumí komunikovat ani s podřízenými, ani s veřejností, i když je snad skoro všem jasné, že naše školství se reformovat musí. Neschopnost komunikace potvrdil Josef Dobeš naposled v televizi 20. ledna 2012 v Show Jana Krause, kde řekl: "Když se naseru, tak se zatnu a nehnou se mnou."

Více »

22. 01.

Třetí světová válka začala na internetu

Karel Hvížďala Přečteno 11127 krát

Protestů světových webů proti zavedení cenzury internetu si mohli všimnout i ti, co se o to nezajímají, protože ve středu 18. ledna 2012 anglická Wikipedia zůstala černá a google odkazoval na americkou petici, která protestuje proti dvojici navržených zákonů, které mají zkratky SOPA a PIPA. Ve Spojených státech se proti těmto zákonům svolávají i demonstrace. Schválit první zákon původně měli senátoři už 24. ledna.

Více »

19. 01.

Na euru nejvíc vydělávají Rakušané

Karel Hvížďala Přečteno 3226 krát

V Evropské unii se hovoří o dluhové krizi, miliardových půjčkách pro slabé ekonomiky, jako je Řecko, spořících programech, diskutuje se o dluhové brzdě, bonitním známkování a bankách, které trpí tím, že půjčovaly peníze novým zemím. To se týká zvláště Rakouska, jehož banky půjčovaly hlavně Maďarům, které díky politice premiéra Orbána padá nejen do krize, ale i do izolace.

Více »

17. 01.

Spor o Unii je součástí Klausovy kampaně na budoucí politickou stranu

Karel Hvížďala Přečteno 6922 krát

Začnu ohlédnutím za posledních dvaadvacet let: nejprve jsme chtěli, aby se nám neříkalo východní Evropa, ale střední Evropa. Pak jsme odmítali přívlastek střední a chtěli jsme být pouze Evropou či Evropany. V posledních týdnech a dnech naše politická reprezentace hlavně ústy občanských demokratů odmítla euroval, čili solidárně se podílet na řešení krize eurozóny, tedy Evropy, do které jsme chtěli patřit a nyní odmítáme stejnými ústy dohodu o společných rozpočtových pravidlech, jinými slovy z Evropy zase couváme, jdeme zpět. Míříme do východní Evropy.

Více »

15. 01.

Jude Raus! Žid nesmí být soudním znalcem!

Karel Hvížďala Přečteno 11081 krát

To jsou slova, která zazněla minulý týden u mosteckého okresního soudu, kde právě probíhá proces s členkou Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucií Šlégrovou. Obžaloba ji viní, že 17.listopadu 2010 na pietní demonstraci v litvínovském Janově řečnila o ideologii národního socialismu. Soudní znalec Michal Mazel její řeč vyhodnotil jako propagaci nacismu a antisemitismu. Advokát Lucie Šlégrové Petr Kočí podal žádost na jeho vyloučení ze soudního procesu kvůli tomu, že jeho jméno vzbuzuje dojem, že je židovského původu a mohl by vnímat příliš přecitlivěle otázky šoa, tedy holocaustu a je tudíž nepatřičně vztahovačný. Další žádost o vyloučené kolegy advokáta a soudního znalce Michala Mazla podal proto, že je aktivní v politice a ekonomicky je závislý na znaleckých posudcích.

Více »

11. 01.

Muži z Hradu porušují Ústavu

Karel Hvížďala Přečteno 16146 krát

V Ústavě České republiky, kterou jsme si schválili dne 16. prosince 1992, hned v preambuli mimo jiné stojí: My občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku... věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české atd. jsme odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti..." Tolik citát.

Více »

10. 01.

Rekomandace fenoménu

Karel Hvížďala Přečteno 3522 krát

Česká literatura ztratila jednoho z posledních velkých spisovatelů, kteří nás spojovali s báječnými šedesátými lety minulého století

Více »

09. 01.

Politická sebevražda německého prezidenta?

Karel Hvížďala Přečteno 2864 krát

Aféra německého spolkového prezidenta Christiana Wulffa, kvůli které je na něj vyvíjen tlak, aby odstoupil, nám nastavuje zrcadlo: Kdyby se německé, či řekněme přesněji standardy severských evropských zemí s protestantskou tradicí transparentnosti dodržovaly u nás, muselo by z politiky odejít většina lidí.

Více »

06. 01.

Archetyp poutníka

Karel Hvížďala Přečteno 8942 krát

Zesnulý prezident nikdy nechtěl být objektem dějin, vždy se snažil být jejich subjektem

Více »

04. 01.

Odešel Josef Škvorecký alias Danny Smiřický

Karel Hvížďala Přečteno 11666 krát

Po včerejšku, 3. lednu 2012, kdy nás opustil v sedmaosmdesáti letech Josef Škvorecký (narozený v roce 1924), o po loňské smrti Arnošta Lustiga, který se narodil v roce 1926, ze slavné trojky českých spisovatelů, kteří po roce 1968 odešli na Západ, protože nechtěli znovu prožít padesátá léta (ta se nakonec skutečně v mírnější podobě v sedmdesátých letech opakovala), už zbývá jen Milan Kundera (ročník 1929, žije v Paříži).

Více »

02. 01.

Maďarsko 2012 jako předobraz reálného nebezpečí i pro Česko

Karel Hvížďala Přečteno 4297 krát

V Maďarsku se poměry v tamější veřejnoprávní televizi zase přiostřily. Přituhovat tam začalo již v srpnu, kdy z úsporných důvodů se začalo propouštět a tato akce se velmi rychle proměnila v politickou čistku: z 3 200 zaměstnanců mělo odejít 550 nepohodlných novinářů. Nakonec výpovědi proběhly ve dvou vlnách a muselo odejít přes 600 novinářů. Médií se brutálně zmocnil Viktor Orbán a jeho strana Fidesz, která má v parlamentu většinu.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy