Archiv článků: leden 2013

30. 01.

Miloš Zeman se nezměnil, novináři ano

Karel Hvížďala Přečteno 16247 krát

Když Miloš Zeman prohlásil, že Karlu Schwarzenbergovi v německém tisku vyjádřil podporu mluvčí sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt, novináři rychle zjistili, že žádnou takovou větu neřekl a ani v novinách Süddeutsche Zeitung nebyla zveřejněna. Zemanovu výmluvu, že ji řekl rakouský mluvčí sudetských Němců, dokonce rychle vyvrátil rakouský list Kurier. A když se Zeman odvolal na Britské listy, ty citaci rovněž popřely.

Více »

29. 01.

Nezapomeňme na inzerát v Blesku a advokáta Zavadila

Karel Hvížďala Přečteno 14170 krát

Kampaň prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga si vypůjčila prostředky anarchistické a punkové subkultury, což působilo úsměvně. Václav Bělohradský napsal, že podzámčí volí pankáče ze zámku a označil to za simulakrum. Kampaň druhého kandidáta Miloše Zemana byla naproti tomu skoro od samého počátku odporná, protože používala podlé a velmi nízké podpásové argumenty nebo sebevědomě pronášené lži jak o rodině protikandidáta, tak o jeho úmyslech či třeba o opoziční smlouvě. Zemanova kampaň postupně gradovala a vyvrcholila hanlivým inzerátem v Blesku ve čtvrtek a v pátek, tedy 24. a 25. ledna 2013, který zadal bývalý důstojník Státní tajné bezpečnosti a dnes advokát Vladimír Zavadil přes agenturu Image CZ. Lidové noviny zveřejnily fotografii tohoto bývalého poručíka StB, který působil v hlavní správě kontrarozvědky, jak dne 28. října 1988 zasahuje na Václavském náměstí. Připomeňme, že to je tentýž advokát, který později podnikal společně mimo jiné s Antonínem Charouzem, Vladimírem Železným a Miloslavem Janstou z ČSSD.

Více »

25. 01.

Joachim Gauck je už bezmála rok ve funkci prezidenta SRN

Karel Hvížďala Přečteno 2833 krát

Joachimu Gauckovi bylo 24. ledna 73 let a 18. března tomu bude rok, co byl zvolen velkou většinou jedenáctým prezidentem Německé spolkové republiky, ač nikdy nebyl politikem, ani členem nějaké strany. Připomeňme, že původním povoláním byl evangelickým farářem a brzy po pádu berlínské zdi se stal vedoucím Úřadu spolkového zmocněnce pro podklady státní bezpečnosti nazývané Stasi, kterému se říkalo Gauckův úřad. V něm byly shromážděny veškeré svazky vedené proti tzv. nepřátelům státu bývalou politickou státní policií Německé demokratické republiky. V této funkci byl dvě volební období a pak se angažoval jako publicista a předseda společnosti Proti zapomnění a Pro demokracii a velmi často pořádal přednášková turné.

Více »

23. 01.

Kupčení s památkou Jana Palacha

Karel Hvížďala Přečteno 3181 krát

Když před čtyřmi lety uplynulo 16. ledna čtyřicet let od doby, kdy se v Praze u Národního muzea upálil Jan Palach, který dne 19. ledna zemřel na klinice v Legerově ulici, připomněla Česká televize tuto událost jen odvysíláním dokumentárního filmu Kristiny Vlachové Poselství Jana Palacha. Letošní výročí sice není kulaté, ale přesto se o této události mluví a píše mnohem víc, protože bývalá studentka pražské FAMU, polská režisérka Agniezska Holland, která žije v Paříži, o této události natočila čtyř a půl hodinovou trilogii podle scénáře Štěpána Hulíka Hoříci keř, která má premiéru právě tento týden. Televizní premiéra bude na HBO poslední lednovou neděli.

Více »

21. 01.

Karel Schwarzenberg: intimus evropských dějin

Karel Hvížďala Přečteno 9685 krát

Nil nisi rectum,
nic než právo.
(rodové heslo rodiny Schwarzenbergů)

Více »

18. 01.

Pravicoví extrémisté a státní moc v SRN

Karel Hvížďala Přečteno 2314 krát

Na počátku roku proběhl v Mnichově proces s dvěma obžalovanými neonacisty Normanem Bordinem a Philippem G. kvůli podpoře a schvalování trestných činů. Takových procesů proběhlo v posledních letech v Německu několik, jak jsme o tom již informovali v minulém roce. Ale o tomto procesu se zmiňuji hlavně proto, že na něm byli napadáni přítomní žurnalisté a dokonce kameramanům byly postříkán objektivy, aby nemohli natáčet. Na novináře útočili příznivci pravicových extrémistů, kteří byli v jednací síni. Bohužel justiční stráž často přicházela pozdě, což šokovalo hlavně novináře z prestižních listů jako je například Süddeutsche Zeitung, napsal renomovaný týdeník Die Zeit. Bavorská televize kvůli tomu nechala vypracovat žalobu na útočící neonacisty hlavně kvůli poškozeným kamerám. Bohužel zatím se podle týdeníku Die Zeit ani soud v Mnichově novinářům za to, že včas nedokázal útokům zabránit, neomluvil. Naopak se zdá, že soudci z Mnichova si našli jiné viníky, a sice novináře.

Více »

15. 01.

O čem bude druhé kolo prezidentské volby

Karel Hvížďala Přečteno 28556 krát

S jistotou už dnes můžeme konstatovat, že v druhém kole prezidentských voleb ve dnech 25. a 26. ledna 2013 rozhodne o vítězi mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem účast voličů. Jestliže přijde jako v minulých senátních a krajských volbách k urnám v druhém kole jen necelých 19 procent voličů, což je z celkového počtu 8,5 milionů necelých 1,7 milionu lidí, bude ve výhodě Miloš Zeman. Toho totiž podpoří část věrného jádra jeho voličů, kterých bylo v prvním kole milion 245 tisíc a rovněž část přibližně 450 000 poslušných voličů KSČM a zřejmě i část z osmi set tisíc voličů Jiřího Dienstbiera.

Více »

07. 01.

Návrat starých časů

Karel Hvížďala Přečteno 3503 krát

I tak by se s nadsázkou dalo hovořit o událostech z posledních několika dnů. Amnestie zabrání v mnoha případech navrácení výnosů z trestné činnosti poškozeným, do funkce zástupce ombudsmana, tedy veřejného ochránce práv, je navržena bývalá nejvyšší státní zástupkyně, která svým chováním v této funkci s největší pravděpodobností právě práva porušovala, a odvolací senát Městského soudu v Praze rozhodl, že členové StB, kteří unesli a zbili disidenta, nebudou potrestáni.

Více »

05. 01.

Farmaceutické firmy ze SRN zkoušely léky v NDR

Karel Hvížďala Přečteno 3306 krát

Koncem minulého roku se zvláště média v bývalé Německé demokratické republice zabývala tím, že léta západní farmaceutické firmy zkoušely léky na nic netušících obyvatelích NDR. Teprve teď vyžadují politici důkladné vyšetření tohoto zřejmě pravdivého podezření, které považují za skandální a tlačí na to, aby firmy, které se na tom podílely, byly potrestány. Je pravděpodobné, že podnikatelé, kteří byli do tohoto skandálu zapleteni, budou muset platit poškozeným odstupné, napsal zpravodajský týdeník Der Spiegel.

Více »

03. 01.

O jakých tradičních hodnotách Václav Klaus mluvil?

Karel Hvížďala Přečteno 15924 krát

Poslední, desátý projev prezidenta Václava Klause trval necelých patnáct minut a byl pokusem o stručnou bilanci deseti let a současné situace, ale bohužel byl plný obecných floskulí: vyzýval ke svornosti a soudržnosti, zkritizoval samozvané spasitele, pohovořil o příkopu, který se stále prohlubuje mezi vládou a opozicí, vadí mu, že neumíme táhnout za jeden provaz a že vyhledáváme ta nejsnadnější a krátkodobě líbivá řešení, rýpnul si do povinných evropských norem, povzdechl si nad ztrátou odvahy a vyzval k návratu k starým dobrým hodnotám a tradicím, aniž řekl k jakým.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy