Archiv článků: duben 2009

30. 04.

TÁTAFEST!

Klára Samková Přečteno 7859 krát

Na mezinárodní den žen jsme si zvykli, odvykli a neprávem naň zanevřeli. Trošku lepší to je s mezinárodním dnem matek, až na to, že t ženy, které si dovolí mít jiný názor než společnost okolo nich a nechtějí mít děti, trošičku skřípají zuby vzteky. Ty pak, které obíhají centra asistované reprodukce, pláčou…. A co muži – a co tátové?? Zdá se, že dokonce i u nás se začíná slavit mezinárodní den mužů. Už na pálení čarodějnic je dobré vědět, že přijde a v našich „byzi“ kalendáříčcích si jej zaškrtnout…

Když bylo naší Darince pět let, couraly jsme spolu Londýnem a jednou z velkých zastávek byla místní hračkářsko-papírnictví. Množství překrásných blbůstek a přáníček dcerku naprosto uchvátilo – ovšem nejlepší byla přání ke dni otců. „Dad, you are the best!“ jsme přivezly tatínkovi a od té doby jsou přáníčka tátovi vyráběna každoročně ručičkami jeho dítka. Tatínek si přání však musí zasloužit, takže jej pěkně hledá po celém bytě. Minule bylo umístěno na WC pod záchodovým prkýnkem, protože, no prostě víte pročže. Protože dítě je dcera, tož proto…..

Letos se chystáme přání tvořit a následně hledat na Kampě, kde oslavu dne otců chystá Liga otevřených mužů. I když do 21. června je daleko, náš program na tento den je již jasný. Tátové, udělejte si také okénko! Dobrovolně se přihlásím k vedení „klubu odložených matek“, tedy rozuměj matek, odložených partnery a dětmi ve výše uvedený den, aby si to oni mohli spolu na Kampě užít. Kam, dámy, vyrazíme???
O chlápky a pusinky se nám postarají jak níže uvedeno, náš program je jenom na nás…

OSLAVA DNE OTCŮ



Liga otevřených mužů zve řádné, mimořádné i neřádné táty, jejich děti a přátele: přijďte si zařádit a oslavit tak Den otců!

V neděli 21.června 2009 vás v Komunitním centru Kampa a okolí čeká
• 13-15 workshop pouze pro muže-otce
• 15-17 lehké letní aktivity pro dospělé a děti
• 17 koncert Yellow Sisters
• 18 workshop Drum Circle
• Navíc exkluzivní trika, pivo, milí lidé…
• Babysitting od 13 do 15 hod zajištěn.
Zaškrtněte si 21.června v kalendáři a pro další informace sledujte web www.ilom.cz.

Další LOMí akce:
• 5. května - Prom - Pražská otevřená skupina pro Muže na téma Žárlivost. Bližší info na našem webu.
• 15. - 17. května - Sebeúcta - Víkendový workshop pro muže. Bližší info na našem webu nebo v této pdf pozvánce.
• 2. června - Když rodí muž - Seminář pro muže, kteří se chtějí připravit na porod svého dítěte, na první měsíce
jeho života i na své otcovství. Bližší info na webu www.ilom.cz
.


19. 04.

Agresorka

Klára Samková Přečteno 9080 krát

Když jsem napsala slovo „agresorka“ ve wordu, objevilo se mi automatické červené podtržítko a slovo se „opravilo“na 4. pád slova „agresor“, tedy „agresora“. To, že by agresorem mohla být i žena a podstatné jméno si zasloužilo přechýlení, jak to čeština žádá, je naší civilizaci tak vzdálené, že s tím nepočítá ani slovník Microsoftu – a to je, jako kdyby s tím nepočítal ani Bůh …..

Moji pravidelní čtenáři si zajisté všimli, že si v poslední době blogařsky „válím šunky“ a nic nepíšu. Je to tím, že se snažím splnit slib daný svým čtenářům a napsat článek o Romech, který by z mého pohledu věc popsal, vysvětlil a nabídnul řešení. Problémeček je v tom, že se mi situace drobátko vymkla zpod kontroly. Píšu zhruba od Vánoc a už mám napsáno asi 25 stránek pojednání, které místo úrovně blogařské dosáhlo úrovně vědeckého pojednání. Pochopitelně jsem k tomu musela nastudovat asi tak metr psychologické literatury…. A to jsme, přátelé, tak v polovině…. Kdo si myslí, že napsat za čtyři měsíce pětadvacet stránek není nic moc, tomu vřele doporučuji, aby to taky zkusil: podmínkou je, že bude psát v oboru, který není jeho vlastní….jen pak může docenit, co to je pohybovat se na příklad v pojmovém aparátu, který nemá zasazen do hlubších souvislostí a musí si každé slovo opakovaně ověřovat.

Přes svoje plné zaujetí shora popsanou prací čas od času narazím na téma, které mne zaujme a popíchne k sepsání nějakého mini bložíku, jako je třeba tento:

Svět kolem nás je plný stereotypů. To je v podstatě v pořádku, protože stereotypy pomáhají minimalizovat energetické výdaje tam, kde není třeba originálního přístupu. Kdybychom se hluboce zamýšleli třeba kdykoliv skládáme nádobí do myčky, asi bychom toho o moc víc ten den nestihli. Stereotypy však přinášejí i svoje negativa: udržují nás totiž v zaběhaných způsobech myšlení a vnímáním světa z hloubky vyježděných kolejí těžko můžeme dohlédnout do jiných obzorů než ty, které nám dovolí horizont rigolu, ve kterém se právě nacházíme.

Jedním z takových stereotypů je postavení ženy jako křehké Květinky Marty, kterou je třeba opatrovat, chránit a která je automaticky vyviněna ze všeho, co by mohlo zavánět agresivitou, zlými úmysly, manipulací, neexistencí rodičovského citu. Osobně se s tímto způsobem myšlení setkávám velmi často u soudů, které řeší svěření dětí do péče a styk rodičů s dětmi. Říci zde na obranu otců nelze v podstatě nic, aniž by byl dotyčný otec, případně jeho advokátka, nabodnuti na kůl. Takovým pěkným příkladem je situace, kterou jsem zažila asi před půl rokem: obhajuji jednoho otce, který se již pět let nemůže vídat se svým mladším synem, kterého má v péči matka. Znalec – psycholog - prohlásil, že synek má špatný vztah k otci na základě toho, co mu říkala a jak jej vedla maminka…. Dala jsem si skutečně záležet na tom, abych nebyla vůči matce agresivní a sdělila jsem soudu svůj následující poznatek: Měla jsem v rukách prakticky všechny znalecké posudky rodičů, jejichž případy a spory péče o dítě došly až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Prakticky ve všech těchto případech mne upoutala jedna skutečnost: totiž, že matky, a to zejména matky chlapců, byly vyloženě overprotektivní. Stejně tak – sdělila jsem soudu - jedná i matka v tomto případě a lze se tedy nadít, že i tento případ vykazuje tendenci skončit ve Štrasburku…. Pojďme tedy se pokusit hledat jiná další řešení….. Než jsem svoji úvahu stačila doříct, vyskočila jak Jack in the box advokátka matky a jala se dožadovat, aby soud zaprotokoloval, že urážím její klientku…. Blíže intenzitu tohoto naléhání advokátky na soud nemohu popsat, protože bych mohla být nařčena ze znevažování kolegyně advokátky, a to zejména s ohledem na to, že tuto advokátku znají opravdu, ale opravdu úplně všichni…. Moje vysvětlení, že „overprotektivní“ znamená přespříliš či nepřiměřeně ochranitelský, přičemž toto jednání je v rozporu s tím, co desetiletý chlapec od své matky potřebuje – v tom se shodnou odborníci ve vývojové psychologii s dojemnou jednomyslností – soud na štěstí vzal v úvahu. Nicméně zde se právě projevil ten stereotyp, na který jsem poukázala výše. Otec a jeho advokátka prostě apriori jsou gauneři, kteří brojí proti chudince ženě. Ať řeknou cokoliv, je to lumpárna. Matka se pouze brání. A kdo by se divil, proti takovému zlosynovi!!

Bez souvztažnosti k výše uvedenému případu – či lépe řečeno bez souvztažnosti POUZE k němu – dlužno dodat, že trpíme i dalšími stereotypy: třeba tím, že žena nemůže být nikdy agresorem, že je vždy jen trpícím obětním beránkem. Who cares že v posledku je tímto dalším stereotypem poškozována opět žena, které opět – tentokráte z opačného úhlu pohledu – je manipulována do role, která není její vlastní?? Že v tak zvaně „dobrých úmyslech“ nemůže být sama sebou??

Na pozoruhodně feministické webové adrese www.agresorka.cz usilují její autorky (ano, jsou to všechno ženy!!) o zvrácení této další manipulace a specializují se na propagaci těch případů, kdy ženská agrese byla zdokumentována – a jaxi přesto míírně zapadla. Pro ty, kteří se nechtějí prokousávat celým webem, jen pár citací, kterými autorky chtějí podpořit oprávněnost své kritiky do ženských řad:

„Chtěla bych vidět muže zmláceného do krvavé masy, do pusy narvaný střevíc s vysokým podpatkem jako do prasečí tlamy.“
Andre Dworkinová, feministka z USA

„Pro ženy je velmi důležité zabíjet muže.“
Tatáž autorka

„Muž je biologická chyba…. Muž uvízl napůl cesty mezi lidskou bytostí a opicí“
Feministická ideoložka Solanas

„Nazývat muže zvířetem znamená mu lichotit: muž je pouhý stroj. Kráčející Robertek.“
Tatáž autorka.

Co říci závěrem?? Fanatismus nás daleko nepřivede, a to v žádné oblasti, to je jeho společný jmenovatel. I ženám je nutno přiznat, že umí být – a jsou – pěkně agresivní. (Včetně mě). A že je to normální. Že kvůli tomu nejsou ani horší ani lepší. Že to jsou lidské bytosti, kupodivu úplně stejně jako muži…..





Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy