Archiv článků: říjen 2012

29. 10.

Ne veřejný, soukromý sektor selhal, prezidente Klausi!

Lubomír Zaorálek Přečteno 5680 krát

Prý nám nabobtnal veřejný sektor, řekl prezident ve svém projevu a to má být příčina našich problémů. To by mě zajímalo, jak pan prezident vysvětlí problémy Irska a Španělska. Ty přece měly státní dluh naprosto minimální. Jedině, že by to bylo úplně jinak. Selhal naopak sektor soukromý – banky. Kdysi za starých časů když bankéř zkrachoval, tak si prohnal hlavu kulí. Dnes kdepak. Dnes se zbankrotovaný bankéř obrátí na stát: „Přece mě nenecháš padnout. Ti, co mají u mě peníze, by přišli o všechno.“ A stát sanuje banky. Protože dluhy bank jsou gigantické, stát nemá na sociální politiku a veřejné služby a drolí se sociální koheze. Občané nechápou, na co takový stát mají.

Václav Klaus vlastně jen zopakoval píseň ze svého kolovrátku. Lékem na krizi je snížení příliš vysokých standardů sociálních a veřejných služeb. Kdepak nějaká sociální soudržnost a smír. Naopak: Zvykejte si lidičkové na rozdíly. Zvykejte si na rostoucí polarizaci společnosti. Chudí, zvykejte si na svou chudobu! Jiné už to nebude!

Nesouhlasím s Klausem v tom zásadním. Není pravda, že prohloubení nerovnosti nám pomůže najít cestu z krize. Právě rostoucí příjmová a majetková nerovnost je příčinou světové krize – nerovnost dokonce na globální úrovni mezi jednotlivými regiony světa. Příčinou krize jsou zdivočelé neregulované finanční trhy se svými deriváty a virtuálními produkty, jež vytvářely iluzi nekonečných zdrojů a zisků. Pak to všechno praskne, banky se hroutí, stát pomáhá a vzápětí je strháván do krize. Ale Václav Klaus nemůže nikdy přiznat, že to byl soukromý sektor, který tak fatálně selhal a místo toho vyzve dívat se na svět se „střízlivou civilností a uvědomit si, že žijeme v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin“.

Přál bych si, aby Václav Klaus přijel k nám na Karvinsko a Ostravsko a šel něco takového říkat lidem do fronty na Úřadu práce. Možná by si pak podobné výroky na státní svátek odpustil.

Pan prezident říká, že vlády by měly omezovat mandatorní výdaje. To znamená omezovat penze, sociální příspěvky, podpory rodin s dětmi, podpory v nezaměstnanosti apod. Jak ale může prezident vyzývat ke snižování sociálních příjmů a k utahování opasků, když se lidé musí dívat na vládu, která trpí zlodějny pana Šišky a Drábka, celé to parazitování na veřejných penězích provozované IZIPem a podobnými projekty, vládu, která jim chce uloupit peníze z penzijního systému do privátních fondů, která na boj proti korupci nasadila paní Karolinu Peake, která znovu zavedla již jednou zrušené anonymní akcie a která, jak se dnes ukazuje, si zapomněla přečíst dokonce i základní zákon o střetu zájmů.

Václav Klaus ve svém vystoupení řekl, že za současné problémy nemohou ani tak vlády současné, zřejmě Nečasova a Topolánkova, ale ty minulé, sociálně-demokratické, které nezodpovědně rozdávaly.

To mi připadá trochu chucpe. Václav Klaus tady vyhrál naposledy volby v roce 1996. V roce 1998 se mu vláda úplně rozsypala a Klaus vlastně utekl od spravování státu v situaci hluboké ekonomické stagnace. Dnes se situace opakuje, pravicové vlády znovu dovedly Českou republiku do ekonomického propadu. To už by mělo být skoro k zamyšlení, jestli pravicoví soudruzi nedělají něco špatně. Rozhodně si tu pravice nestojí tak, že by měla někomu rozdávat knížecí rady jak lépe vládnout. Za vlády sociální demokracie se zvedl výkon ekonomiky z té Klausovy nuly na zhruba pět procent, a když v roce 2006 odešla sociální demokracie do opozice, tak jsme měli naprosto minimální dlouhodobý dluh a deficit pod 3 procenty Maastrichtu. Reálné mzdy rostly, investovalo se do vědy, výzkumu i školství. Nebylo se za co stydět. Ostuda je to v porovnání s našimi sousedy až dnes.


26. 10.

Posluhovačka pana Kalouska?

Lubomír Zaorálek Přečteno 4050 krát

Paní Müllerová je poměrně známá postava české literatury. Byla to ona posluhovačka dobrého vojáka Švejka, která sehnala i vozík, na kterém pak tlačila Josefa Švejka vzhůru do války za Rakousko. Už tehdy, jak vidno, bylo jméno Müllerová spojeno s určitým typem sociálních služeb. Současná paní Ludmila Müllerová není v sociální politice nováček. Naposledy pracovala jako poradkyně pana ministra Drábka. Z minulosti ji známe z působení v KDU-ČSL, kde poměrně věrně vždy následovala stopy pana Miroslava Kalouska. Dokonce i jako místopředsedkyně jeho nové strany TOP 09. Dnes se tato dáma ale stává něčím víc než nějakou poradkyní či posluhovačkou, ale má být ministryní práce a sociálních věcí.

Kdo dnes přijde k panu Šiškovi a Drábkovi na jejich ministerstvo, měl by působit jako krizový manažer v prostředí, kterým procházejí obrovské finanční prostředky. Jejich velká část je trestním stíháním policie a čerstvými výroky Úřadu pro hospodářskou soutěž totálně zpochybněna. Zpochybněny jsou smlouvy i finanční toky. Existuje podezření na nezákonnost a předražování.

Budoucí ministryně na otázku, co si s tímto dědictvím počne,odpověděla takto:
„Pan ministr Drábek osobně prověřil způsoby a kroky, které náměstek Šiška na svém poli činil.Neshledal tam nic, co by bylo v rozporu se zákony.“

Nová ministryně nejen neřekla, že přijde s koštětem, které smete sporné zakázky. Naše ministryně in spe dokonce odmítla i zásadní audit sporných zakázek. Ba co víc. Nechala si ministrem Drábkem, který odchází kvůli kriminální činnosti svého prvního náměstka, v posledních hodinách Drábkova působení jmenovat nového prvního náměstka ministerstva (sic!). To se stalo navzdory původnímu ujišťování, že prvního náměstka si bude jmenovat až nový ministr práce.

Co to všechno má znamenat? Nová ministryně vypadá, že snad ani nechce pořádně vědět, co se na ministerstvu před jejím nástupem dělo. Nezdá se, že by chtěla pomáhat tomu, aby se to dozvěděla veřejnost.

Budiž. Děj se vůle toho, kdo ji na onen post poslal. Ale paní Müllerová by měla od této chvíle vědět, že přebírá odpovědnost za vše, co se zítra na Šiškově a Drábkově ministerstvu „provalí“. Všechny nezákonnosti, manipulace, předražování, výsledky šetření policie i trestné činy, které nad tímto ministerstvem visí. Od okamžiku, kdy se takto postavila za pana Šišku a Drábka, půjde už vše také na její hlavu.

Přitom na tomhle ministerstvu nejde jen o sanaci hrůz, které tu zanechávají její předchůdci. Jsou tu ještě jiné vážné věci. Toto ministerstvo nese mimořádnou odpovědnost za zamrzlý trh práce v České republice. Díky Drábkovi a jeho partě tato instituce už dávno nefunguje jako např. podobné úřady v Německu, které se chovají jako agentury shánějící a nabízející lidem práci. V naší zemi je z úřadů práce jen byrokrat, který především šikanuje nezaměstnané a velmi špatně vyplácí dávky. Obcím se zásadně omezila možnost zaměstnávat nezaměstnané a úřady práce samy nenabízejí nic.

Trh práce je v naší zemi zhroucený a vláda se tváří, jako by se jí to netýkalo.

Tupé škrty ministra Kalouska vedou k poklesu domácí poptávky a průmyslníci se obávají, že budou muset dále snižovat náklady a propouštět zaměstnance. Čerstvé sliby pana Kalouska seškrtat dalších dvacet dva miliard znamenají, že tupé škrty nahradí škrty ještě tupější. Kdepak nějaká podpora růstu zamrzající ekonomiky! Naopak, bude se prý „řezat do živého masa“. Škrty se mají týkat investic, výzkumu, vědy a školství. Opravdu skvělé. Na každou jednu miliardu zkrácených investic ztratíme šest sedm miliard evropských dotací. Tomu se kdysi říkalo turecké hospodářství. Ale kam se dnes hrabeme na Turecko. Jedno je jisté. U této vlády nemá zřejmě žádná prorůstová politika šanci. Ale pak nemá ani šanci naskočit zatuhlý stroj české ekonomiky. Není už divné, že polské dluhopisy si stojí na finančním trhu už lépe než české? (Není to třeba proto, že polská vláda na podporu růstu myslí?).

Mluvil jsem nedávno se zahraničními investory a podnikateli v České republice, kteří upozorňovali, že mají obavy z úpadku kvality a vzdělanosti naší pracovní síly. Říkali, že pokud se trend nezmění, může to jejich další podnikání v naší zemi ohrozit. Žádné růžové vyhlídky pro český pracovní trh.

Závidím paní Müllerové jen její odvahu, se kterou přijala nabídku vést ministerstvo v těchto časech. Nevím ,jak by to mohla zvládnout, pokud si nedala ani podmínku onen Šiškův a Drábkův chlév nejdříve řádně vyčistit.

24. 10.

Nebezpečný pracovník Kalousek

Lubomír Zaorálek Přečteno 6906 krát

I když jsem si vědom toho, že projednávání státního rozpočtu je jedna z nejvážnějších a základních funkcí Sněmovny, tak se domnívám, že projednávání státního rozpočtu v České republice už dávno tu vážnost ztratilo. Ztratilo ji především proto, že my tady v této zemi stále více sestavujeme naprosto fiktivní rozpočty, které jsou postaveny na naprosto fiktivních příjmech. My se ve Sněmovně dohadujeme o jednotlivých miliardách, ale v realitě roku se pak situace vyvíjí naprosto odlišně. A populární se staly především balíčky, které jsou pak nárazově schvalovány v průběhu roku.

Ta vážnost projednávání státního rozpočtu je podle mě slabá také proto, že státní rozpočet, tak jak je ve Sněmovně předkládán a projednáván, nevyjadřuje celou situaci veřejných financí, protože vláda dlouhodobě praktikuje přenášení dluhů do těch oblastí, které nejsou ve státním rozpočtu postihnuty, jako je například hospodaření krajů, obcí, jako je například zdravotnictví a zdravotní pojišťovny. Takže to, co se vykazuje jako bilance návrhu státního rozpočtu, pak naopak funguje jako dluhy v těchto oblastech, které zároveň s ním neprojednáváme.

Pan ministr financí Kalousek rád vystupuje jako ministr starostlivý, který se stará o to, aby nám tady předložil vyvážený rozpočet. Já tvrdím, že to je iluze a nepřijímám ani to, že on se snaží a ostatní mu to kazí. Tím se nezastávám ODS, ta má složitou situaci. Ale není to tak, že tady někdo poctivě pracujícímu ministru financí rozbíjí jeho starostlivě sestavený rozpočet. Tak to není, protože pan ministr ve skutečnosti svou funkci ministra financí vůbec neplní! Já si myslím, že základním defektem v této zemi je samotné ministerstvo financí.

V roce 2011 nedokázal pan ministr Kalousek na příjmech vybrat 61 miliard. V tomto roce to vypadá odhadem na 35, 40 miliard. Pan ministr příjmy, které si naplánuje v rozpočtu, není schopen vůbec splnit. A nevypadá to ani, že by mu to dělalo těžkou hlavu. On nám to klidně předkládá jako svatá čísla. Pan ministr se nezajímá o takové věci, jako je kvalitní výběr daní, což je myslím historicky základní funkce každého ministra financí. V tomto ministr Kalousek totálně selhává. Hluboké důvody jsou v tom, že je defektní celá daňová soustava, která v současné době, tak jak je nastavena, vlastně není schopná generovat příjmy. Ale tím se ve Sněmovně nezabýváme. Zabýváme se mrtvými čísly.

Určitá absurdita projednávání státní rozpočtu souvisí s tím, že máme ministra financí, který mi připomíná onoho „nebezpečného pracovníka“ ze slavné povídky Jaroslava Haška. Ministr Kalousek je opravdu nebezpečný pracovník. Vzpomínám si na tu historii, kdy začínal na ministerstvu obrany, které v době, kdy tam byl náměstkem, nakupovalo ony padáky, které se pak neotevíraly těm, kteří padali, což mělo nepříjemné důsledky pro ty, kteří těmi padáky padali dolů.

Pan ministr Kalousek na tuhle svou historii navázal v roce 2008, kdy ve Sněmovně „geniálně“ předpověděl růst ekonomiky v době nastupující ekonomické krize takovým způsobem, že po této zemi rozhodil stovku miliard korun českých, které samozřejmě v době nastupující krize nebyly kryté a vytvořily deficit státního rozpočtu. Významně ho prohloubily. A s tímto deficitem, který si pan ministr sám vyrobil, tak s tím dnes bojuje. Jak? Škrty, které se staly velkým tématem, a šetřením, které se stalo velkým tématem jeho působení. V těch škrtech, které dlouhodobě předkládá, vždycky chybí jakékoliv ekonomické kalkulace důsledků dopadu, především na sociálně slabší v této zemi. Tyto kalkulace ministr Kalousek zásadně nedodává, ty ho ani nezajímají.

Zásluhou pana ministra Kalouska v této zemi nikdo neví, jaký bude výběr daně z přidané hodnoty. Nikdo netuší, co bude po 1. lednu 2013, a nikdo netuší, co od pana Kalouska můžeme dostat v jeho dalším přepracování státního rozpočtu.

Uvedu výmluvné, varovné číslo. V současné době se ví, že v maloobchodu pouze 30 subjektů je plátcem daně z přidané hodnoty. 70 % vůbec DPH neplatí. Rozpočet, který nám byl předkládán, likvidoval zaměstnance v takových oblastech, jako je krajská hygienická služba či obchodní inspekce. Česká obchodní inspekce: úspora 472 pracovníků. Krajské hygienické stanice: úspora 552 pracovníků. To je plánováno v rozpočtu, který byl původně panem Kalouskem předložen.

Metylalkoholová aféra ukazuje, kam tato úsporná politika pana ministra vede, kam ty jeho škrty vedou. Pan ministr Kalousek je vskutku „nebezpečný pracovník“. Celní správa, která patří do jeho resortu, vesele nechává v této zemi proudit daňové úniky v oblastech, jako je tabák (1,5 miliardy), tvrdý alkohol (1,5 miliardy), benzín (10 miliard). Devastace v této oblasti se projevila v oné kauze tvrdého alkoholu: dnes zde také vinou pana ministra Kalouska máme 30 mrtvých a další postižené tím, jak v této zemi nefungují základní funkce státní správy. Když ale panu ministrovi Kalouskovi řeknete, že je zodpovědný za těch 30 mrtvých, že je zodpovědný za rozvrat svého úřadu a jeho nefungování, tak vyskočí jak čertík z krabičky.
A přitom to tak je. Tohle všechno je výsledek fungování jeho ministerstva.

V posledních dnech jste mohli zaregistrovat, že v italské Aquile se konal soud kvůli tomu, že úředníci a experti včas nezareagovali na blížící se zemětřesení a nepodali včas obyvatelům informace. Pokud se nepletu, šest úředníků bylo tvrdě odsouzeno za to, že nedělali, co měli. A to přitom šlo o přírodní katastrofu! Jenže u nás je vše jinak.

Jsem naplněn nedůvěrou, pokud pan ministr Kalousek je tím, kdo má přepracovat státní rozpočet a přinést ho znovu do Sněmovny, protože to, co předložil v první fázi, bez zajištění daňové základny, to byl vlastně podvod na Sněmovně. A nevěřím tomu, že ministr Kalousek je schopen předložit něco jiného než opět fiktivní čísla, fiktivní údaje. A na základě jeho sebevědomého chování nevěřím, že by pro sebe vyvodil něco i z těch kauz, které ho provázejí - třeba z těch třiceti mrtvých, na kterých se také podepsal nečinností Celní správy, která v této zemi má na starosti to, aby nedocházelo k daňovým únikům, potažmo k černým výrobám.

Já se nesmířím s tím, že po této kauze v naší zemi z toho nikdo nevyvodil odpovědnost a že ministr Kalousek sebevědomě vystupuje ve Sněmovně jako někdo, kdo se ani nestydí za to, jak jeho ministerstvo tragicky selhává. Předložený návrh na přepracování státního rozpočtu pokládám za něco, k čemu cítím naprostou nedůvěru a nevěřím tomu, že pod vedením ministra Kalouska dostaneme text, nad kterým by debata byla smysluplnější než doposud.

Více »

23. 10.

Stařečky a stařenky naženeme k bankomatům

Lubomír Zaorálek Přečteno 5108 krát

Je to k nevíře. Když se podíváte na webové stránky ministerstva práce a sociálních věcí a pokusíte se zjistit, k čemu má sloužit tzv. S-karta, ujistí vás stránky ministerstva, že bude sloužit pouze k výplatě tzv. nepojistných dávek (dávky státní sociální podpory, hmotné nouze, příspěvek na péči, příspěvek osobám se zdravotním postižením apod.). Ministr Drábek se dokonce 15.9.2011 v pořadu Máte slovo na ČT1 výslovně ohradil, že to média zkreslují a že v žádném případě se kvůli důchodům k automatům chodit nebude. Ministr několikrát opakoval, že „nic takového není na pořadu dne, o ničem takovém se ani neuvažuje“.

Dva měsíce na to, 24. lednu 2012, jeho náměstek Šiška, t.č. ve vazbě, podepsal obchodní smlouvu, která má dvacet pět stran a na str. 21 v bodě 12.1.6 stojí:

„Česká spořitelna při uzavírání této Smlouvy vychází z očekávání, že ministerstvo plánuje prostřednictvím Karty provádět výplatu důchodů, případě další případné převody peněžních prostředků vyplácených dalšími orgány státní správy. Ministerstvo vynaloží maximální úsilí směřující k tomu, aby i v těchto případech byla Karta použita při realizaci výplat důchodů a podobných převodů peněžních prostředků vyplácených orgány státní správy.“

Tady prostě náměstek ministra podepsal závazek vynaložit „maximální úsilí“ vyplácet důchody S-kartou, kterým zavázal všechny ministry, kteří tu po něm v průběhu dvanácti let přijdou, bez ohledu na to, kdo to bude a z jaké politické strany. Tohle není nějaká deklarace či mlhavá formulace. Tohle je konkrétní závazek, který když nebude stát a jeho představitelé plnit, tak bude vymáhán a řešen jako u každé jiné obchodní smlouvy. To znamená, že v případě neplnění může poškozená strana žádat náhradu škody, jejíž součástí je například ušlý zisk.

Nikdo nevíme, kde, na jaké úrovni bylo učiněno politické rozhodnutí, že se u nás budou vyplácet důchody takto S-kartou, a na základě kterého náměstek Šiška smlouvu za stát podepsal. Naopak jsem opakovaně upozorňovali, my sociální demokraté i ombudsman, že způsob, kterým vláda silou zavádí užívání tzv. S-karet, je narušováním soukromí, je ve sporu s principem ochrany soukromých údajů, je hrubým zasahováním do života lidí, které se neslučuje s principy demokratického právního státu. Vládu nic z toho, jak vidět, do této chvíle nezajímá. Dopustila se podvodu na občanech, protože ve smlouvě přijala závazky, které jsou v rozporu s tím, co se v souvislosti s důchody veřejně deklarovalo.

Je vlastně jedno, jestli ministr Drábek věděl nebo nevěděl o tom, co náměstek Šiška dělá. V obou případech by měl totiž odejít z ministerstva okamžitě, a ne až na konci měsíce, jak se plánuje. Je to jen rozdíl mezi vědomým podvodem členů vlády nebo selháním v tom, že ministr vůbec netuší, co dělá jeho dlouholetý přítel a společník pan Šiška. V každém případě by měl premiér využít svoji metodu bleskového odvolávání, jakou uplatnil v případě ministra Pospíšila. Pokud by se zjistilo, že o tom podvodu věděli i další ministři, potažmo celá vláda s premiérem, pokud by všichni věděli, že se tu něco deklaruje, a přitom měli informace o tom, že se tu podepisuje smlouva s naprosto odlišným zadáním, pak je to na abdikaci celé vlády.

Přes ministerstvo práce a sociálních věcí procházejí dvě pětiny mandatorních výdajů celého státu, zhruba 500 miliard v letošním roce. Vypadá to, že pan Šiška s panem ministrem Drábkem si Českou správu sociálního zabezpečení a Úřad práce ČR jednoduše transformovali ve své vlastní podnikatelské subjekty, ve kterých se jali podnikat v oblasti informačních systémů a informačních technologií. Dá se říci, že se jedná o specifický druh privatizace státní správy a správních úřadů. K závazkům, které ale náměstek učinil a podepsal ve smlouvě s Českou spořitelnou, ale neměl ani kompetenci, ani oprávnění. Dostal jsem informaci od pana exposlance Josefa Ježka, že podal v té věci informaci pro podezření z trestného činu zneužití úřední osoby ve smyslu §329 trestního zákoníku a z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku ve smyslu §220 trestního zákoníku.

Požádal jsem dnes premiéra Petra Nečase, aby ve Sněmovně souhlasil se zařazením bodu, ve kterém žádám, aby informoval poslance, jakým způsobem hodlá zabránit škodě, jež hrozí České republice ze smlouvy mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou, která se týká provozování tzv. karty sociálních systémů. Žádost o zařazení tohoto bodu vládní koalice ve Sněmovně zamítla.

15. 10.

Pro koho pracuje PPM Factum?

Lubomír Zaorálek Přečteno 5455 krát

Nějakou dobu bych nevystrčil nos, kdybych udělal takové odhady volebních preferencí jako agentura PPM Factum pro Český rozhlas. Ne tak pan Jan Herzmann – tvář této skvělé agentury. Odhady krajských voleb nám pravda úplně nevyšly, ale nevadí, co bylo včera zapomeňte, tady máte naše čerstvé odhady volby prezidenta. Dnes jimi agentura PPM Factum zaplavila všechny servery – ani se nezačervenala. Je to podivné, člověk by čekal, že představitelé této agentury se především nejdřív vyjádří k tomu, co způsobili. Vždyť kvůli jejich průzkumům se do rozhlasových panelů ke krajským volbám nedostaly subjekty, které do těchto debat jednoznačně patřily. Tahle agentura vypadá, že měla prostě jiné favority a teď říká: no a co?

Tak to snad ne. Tady by se mělo něco vysvětlit. Agentura PPM Factum před volbami prohlásila svou metodiku za současné know-how společnosti a odmítla ho sdělit. Teď, když víme, jak se svými odhady dopadla, tak je zřejmé, že to zas taková vzácnost není a mohla by nám prozradit, jak k těm hausnumerům došla. "Boty" to byly pořádné - viz rozbor analytika Michala Škopa. Otázka je, jak si mohl vůbec Český rozhlas takovouhle agenturu pro předvolební maraton najmout. Kdo nahlédne do obchodního rejstříku, snadno zjistí, že společnost má neprůhlednou vlastnickou strukturu. Jejím vlastníkem je PPM Europe, a.s., za kterou najdeme už jen anonymní akcie. Tak kdo si tu hraje s občany?

Takováhle netransparentnost přitahuje lumpárny. S pomocí podobných "odborníků" vznikají takové úspěchy jako byla například strana Věci veřejné. Teď to vypadá, že podobné metody se použily i na nafouknutí bubliny zvané SPOZ – „Strany přátel a ochránců Miloše Zemana“. Bublina splaskla. Podobný špás ale vždy někdo platí. Miloš Zeman by měl konečně říci, jak se mu do jeho bohaté kampaně všechny finance stékají – kudyma a odkud tečou? Mezi tím, co uvádí na svých účtech a co vidíme na vlastní oči je docela dramatický nepoměr. Zřejmě neplatí varianta skromné kampaně, kterou Zeman původně sliboval. První podmínka u každého prezidentského kandidáta v civilizované zemi vždy je, že musí přesně uvést, kdo mu na jeho kampaň přispívá a platí. Neradno dělat si v tomhle z občanů legraci.

12. 10.

Nechápu úsměšek Václava Klause

Lubomír Zaorálek Přečteno 3903 krát


Mír není nepřítomnost války. Mír je důsledek úsilí a práce. To se v naší zemi obtížně chápe. Mírové hnutí se v době budování socialismu pořádně zdiskreditovalo. Nobelova cena za mír – to u nás také vyvolává úsměvy. Dokonce i prezident se ušklíbne: „Cena za mír pro EU? To je snad legrace.“

Zní mi to jako rouhání. Mír v Evropě vůbec není taková samozřejmost, jak se někomu zdá. Žijeme na velmi složitém kontinentu, kde je téměř nemožné vytýčit spravedlivé hranice. Po relativně dlouhém období míru zapomínáme na to, že historie Evropy je historií nekonečných válek, ve kterých bylo vždy mimořádně obtížné hledat rovnováhu a bezpečí pro všechny. Období míru byla proto vždy spíš krátká.

Projekt EHS, Evropského společenství a Evropské unie byl opravdu úctyhodným nápadem, který se zrodil z poznání, že je třeba zmenšit význam hranic mezi státy a národy. Jen díky tomu se podařilo dosáhnout usmíření mezi Německem a Francií, Rakouskem a Itálií apod. Sporná území přestala být jablkem sváru, když se hranice rozmělnily a staly plně prostupnými pro pohyb lidí stejně jako zboží.

Dokonce my sami, Češi a Slováci, jsme to zažili při rozdělení státu v roce 1993. Vše bylo snazší, když jsme zároveň věděli, že obě země stejně chtějí vstoupit do společné Evropy.

Evropská unie utlumila národnostní konflikty v řadě mnohonárodních států. Evropská unie pomáhá tlumit latentní konflikty na Balkánu stejně jako konflikt mezi Tureckem a Řeckem.

Pokud by se EU měla rozpadnout, tak vše co dnes doutná, by mohlo zítra vzplanout. Nemělo by nám být jedno, pokud dnes hospodářská krize vystavuje Evropskou unii vážné zkoušce. Pokud by Evropa v této zkoušce neobstála a projekt integrace by se zhroutil, tak nás nečeká nic dobrého. Pokud Baskové, Katalánci, Vlámové začnou bojovat za své národní státy, vzroste napětí a začnou vznikat konflikty. V Evropě, ve které se začne každý zabetonovávat, zakopávat za svými hranicemi, bude zle pro státy jako je Česká republika. My jsme země, která žije z otevřenosti vůči sousedům, svému okolí a Evropě. Žijeme z exportu. Pokud bychom se také začali zakopávat, tak nám životní úroveň klesne o 40 procent.

V roce 1938 jsme doplatili na to, že nic takového jako projekt společné Evropy v té době neexistovalo. Marně se prezident Beneš tehdy namáhal zajistit bezpečnost státu bilaterálními smlouvami s jednotlivými evropskými státy. Marně běhal po Evropě a vyjednával. V dezintegrující Evropě pro nás nakonec nezbylo žádné místo. Dnes tomu není jinak. Pokud by se kolo integrace začalo točit nazpátek, pokud se Evropská unie bude rozpadat, může být výsledkem evropský konflikt, jehož rozsah si sotva dovedeme představit.

Nechápu smích těch, kteří se dnes ušklíbají nad tím, že EU dostala Nobelovu cenu míru.

09. 10.

Hoďte na něj síť!

Lubomír Zaorálek Přečteno 3654 krát

Na ministra Drábka padl smutek. Zatčení jeho prvního náměstka Šišky pokazilo jejich společný slibný rozběh. Podařilo se jim vyřídit úřady práce. Po tomto úspěchu se pustili do rozvracení České správy sociálního zabezpečení. A právě při téhle bohulibé činnosti byl Šiška chycen za ruku. Nicméně ministr Drábek se nevzdává. Vytčený cíl – destrukce sociálního systému – přece už byl na dosah! Upřímným cílem pánů Drábka a Šišky bylo znechutit lidi žádající o pomoc tak, aby na jakoukoliv snahu dostat něco od státu raději zapomněli. Aby pak pan Drábek mohl říci: Vidíte, nikdo nic nepotřebuje!

Nicméně ministr Drábek se před cílem nevzdává a stále vidí možnost, že by se mohlo podařit rozvrátit i penzijní systém. Ten poslední ještě bohužel funguje a stále lidem vyplácí důchody. Ministrovi se ale ještě podařilo v úřadě drábkem, pardon, drápkem zachytit a kdoví, jestli opravdu odejde… Pozor! V rozhlase zazněla jeho neuvěřitelná věta: Penzijní reforma by mohla být spuštěna i bez prováděcího zákona. Rozumějte, onen zákon, který prezident zavetoval a na který by už nemuselo ve Sněmovně být 101 hlasů, byl vlastně na nic. Včera ho Drábek chtěl a dnes už ho možná vůbec nechce a nepotřebuje.

Rád bych teď panu Drábkovi něco vzkázal: Chraň vás ruka Páně! Pane ministře, ponechme stranou, že v téhle chvíli nemáte mandát na žádné zavádění dlouhodobé penzijní reformy. To, v čem s panem Šiškou lítáte, budete v pátek muset vysvětlovat policii. To by vám mělo připomenout, že zákony je třeba dodržovat. A teď přichází to hlavní - zákon praví, že o veřejně vybraných penězích se nesmí rozhodovat bez souhlasu Sněmovny. Vy tady chcete obejít zákon a nějakou vyhláškou rozhodovat o tom, jak se veřejné peníze „odkloní“ do privátních fondů. Ještě jednou: Chraň vás ruka Páně! Nejen že by to bylo na ústavní stížnost, to by bylo přímo na trestní oznámení. Ještě jste se, pane ministře, nevymotal z jednoho maléru a už byste mohl lítat v druhém.

Ale jinak zůstávám v úžasu nad destruktivním potenciálem pana ministra. Na svém odchodu-neodchodu zapaluje jako Hérostratos, co se ještě dá.

První úkol dneška zní: Drábkovi se nesmí podařit rozvrátit penzijní systém. Nejlépe by bylo hodit na něj síť.

05. 10.

Hrdinný kapitán Korkorán Drábek neodchází a drží miliardové zakázky

Lubomír Zaorálek Přečteno 4211 krát

Co to má být? Naše Ústava žádný takový odchod ministra, který je avízovaný měsíc dopředu, nezná. Prostě ministr buď může funkci složit a pak o něm rozhodne premiér a prezident. Jiný postup je nemožný. Kalousek a TOP 09 jen kalí vodu a matou veřejnost, když mluví o hrdinném kapitánu Korkoránovi Drábkovi, který, ač nevinen, statečně odstupuje. Houby s octem! Drábek žádnou demisi nepodal a jeho údajný odchod vypadá jen jako líbivé předvolební gesto. Bůh ví, co bude po volbách.

Pěkně se pan Gazdík včera uřekl, když prohlásil: „Pan Drábek možná vůbec neodejde, protože to už nemá cenu.“ Aha - takže pan Drábek může klidně za 14 dní říci, že si to se svým odchodem rozmyslel! Nakonec podezřele nesmyslné je i to, jak zdůvodňoval, že musí měsíc zůstat. Prý proto, že první.náměstek byl odveden do vazby a tudíž nemá kdo ministerstvo řídit. Podle Ústavy ČR u nás ale žádný první náměstek nesmí řídit ministerstvo. V případě skutečné demise ministra Drábka by situaci musel premiér okamžitě personálně řešit. (To by ale snad neměl být problém, protože Kalousek přece neustále vykřikuje, že mají v rezervě „přehršle“ kandidátů na ministra.)

K čemu tedy celá tahle komedie? To je přece nad slunce jasnější. Devět let spolupracoval těsně pan Drábek s vazebně stíhaným náměstkem Šiškou. Dokonce spolu společně podnikali v oblasti informačních technologií, ergo kladívko pan Drábek může vesele pokračovat v předražených a nezákonných zakázkách, které pan Šiška nastartoval. Jde přece o miliardy a tyhle toky je třeba udržet ve hře za každou cenu.

Všimněte si, co pan Drábek nyní dělá. Vystupuje v televizním Hydeparku a popisuje, jak se dostal k tomu, že se stal takovým hrdinou. Tomu říkám házet písek do očí.

Ten, kdo dnes řídí MPSV, by měl v důsledku vyšetřování zastavit všechny zakázky, které náměstek Šiška odstartoval. Jestliže Šiška uplácel proto, aby si na gigantický tendr na sociální dávky nikdo nestěžoval, tak musel vědět, že ta zakázka je vadná. Stejně skončila u antimonopolního úřadu sociální karta. Máme dnes na ministerstvu sérii zakázek, na které nebylo vypsáno výběrové řízení. Všechny tyto zakázky musí být zastaveny. Miliardy, o které se zde jedná, jsou veřejné peníze, které byly zřejmě poskytnuty protiprávně, předraženě, a navíc se ukazuje v případě sociálních dávek, že systém nefunguje.

Je absurdní Drábkův postoj, že budeme čekat, jak dopadne soud. Prostě dva roky budeme čekat, hlavně, že peníze přátelům celou dobu potečou. Jsou naprosto absurdní výroky koaličních poslanců pana Polčáka a Bendy, že vyčkáme, co policie. Policie nemá žádnou kompetenci zastavit miliardové zakázky, byť by byly sebepodezřelejší. Podívejte, kolik máme v Praze podezřelých zakázek Opencard počínaje a tunelem Blanka konče, a peníze stále tečou. Vyšetřování policie tady mnoho nezmůže, pokud to politici stále kryjí. A Drábek zůstává především proto, aby celou situaci pokryl a podržel. To, že přitom ještě stihne s Kalouskem zároveň vykřikovat, že odchází a že je hrdina, to je docela mistrovský kousek.

03. 10.

Drábek neměl být nikdy ministrem práce

Lubomír Zaorálek Přečteno 4984 krát

Že nám odstoupil Drábek? Včera bylo pozdě!


Kdyby nebyl Jaromír Drábek ministrem, nedošlo by k rozbití úřadů práce. Kdyby nebyl Drábek ministrem, měli bychom funkční systém na rozdělování sociálních dávek a pomoci nezaměstnaným.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy