V případě metylalkoholu vláda selhala.
K čemu máme vládu, která není schopna ochránit vlastní občany před jedovatým alkoholem?
Ochrání nás stát před nekvalitními potravinami do budoucna?
25 mrtvých a řada lidí s trvalými následky - to je dosavadní výsledek zásadního selhání státního dozoru nad kvalitou a bezpečností potravin. Evropská unie se právem pozastavuje nad případem hromadných otrav metylalkoholem v naší zemi a ptá se, jak je možné, že se něco takového v civilizovaném státě, který má celní správu a policii, zemědělskou a potravinářskou inspekci, hygienickou službu, může vůbec stát?
Kvůli daňovým únikům se již dříve zavedlo kolkování alkoholu. Nyní policie našla spoustu kolků v ilegálních stáčírnách alkoholu. Kde je tedy problém?
Ve vysoké spotřební dani na alkohol, která činí nelegální výrobu alkoholu finančně velmi ziskovou nebo v nedostatečném počtu inspektorů, kteří dohlíží na kvalitu a nezávadnost potravin, včetně lihu, v počtu celníků, kteří nejsou schopni zachytit a odhalit nelegální výrobny a stáčírny alkoholu, ve kterých se z technického lihu vyrábí padělky oblíbených lihovin? Je problém v počtu policistů a detektivů, kteří nestačí na gangy padělatelů? Nebo snad ve výrobě, distribuci a evidenci kolků, případně v celních skladech nebo velkoskladech supermarketů?
Jsem přesvědčen, že problém je větší, než jsou vládní činitelé ochotni připustit. Dosavadní informace naznačují, že trh s padělaným alkoholem je rozsáhlejší víc, než si myslel ministr Kalousek. Ani dosavadní výsledky vyšetřování nás nemohou uklidnit. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o logisticky velmi dobře fungující síť, která zahrnuje výrobu, distribuci, velkoobchod, výrobu kolků a vinět, případě krádeže těch originálních.
A není to případ několika posledních měsíců, ale roky budovaná chobotnice s velmi dobrým zázemím.
To, co se stalo, nebude výsledek nějaké amatérské party o pár lidech. Ve fungujícím řetězci se stala chyba na začátku – nebezpečná surovina se dostala do distribuce, celních skladů a velkoskladů a dnes je velmi těžké vypátrat, který alkohol je bezpečný a který je nebezpečný.
Optimismus pana ministra Bendla ve zpětném dohledávání původu obsahu lahví považuji za ruskou ruletu a uvidíme, kolik lidí na to ještě doplatí.
Jaké z toho plyne ponaučení do budoucna?
Se zvyšováním spotřebních daní a DPH obecně dojde ke zdražení všech potravin. S tím, jak se bude prodlužovat ekonomická krize a zvyšovat nezaměstnanost, budou mít lidé stále méně peněz, což bude mít za následek tlak potravinářských řetězců a supermarketů na snižování nákupních cen a výsledkem bude snižování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin.
Stát neustále snižuje stavy policistů, během let 2006 – 2012 propustil stovky pracovníků hygienické služby, až z ní zůstalo pouhé torzo. Ze zbývávajících zaměstnanců nadělal správní úředníky s razítky, ale hodnocením zdravotních rizik se dnes už mnoho hygieniků nezabývá.
Obdobná situace je u inspekčních orgánů dohlížejících na kvalitu potravin.
Po odchodu Josefa Luxe stát soustavně decimoval české zemědělství, stále méně potravin je českého původu a stále více nekvalitních se dováží. Za domácí potraviny jsou vydávány výrobky, u kterých je často převážná většina surovin z dovozu.
Dovoz nekvalitních potravinářských výrobků a nedostatečný dozor nad jejich kvalitou a bezpečností se nám může hrubě nevyplatit. Mohou totiž přijít otravy a infekce z nekvalitních potravin daleko většího rozsahu, případně se mohou objevit jiná zdravotní rizika a stát nebude schopen na vzniklé nebezpečí rychle reagovat, jak se ostatně ukázalo v případě metylalkoholu. Stát šetří na nesprávných místech a výsledky se začínají dostavovat.
Ochrání nás stát před nekvalitními potravinami do budoucna?
25 mrtvých a řada lidí s trvalými následky - to je dosavadní výsledek zásadního selhání státního dozoru nad kvalitou a bezpečností potravin. Evropská unie se právem pozastavuje nad případem hromadných otrav metylalkoholem v naší zemi a ptá se, jak je možné, že se něco takového v civilizovaném státě, který má celní správu a policii, zemědělskou a potravinářskou inspekci, hygienickou službu, může vůbec stát?
Kvůli daňovým únikům se již dříve zavedlo kolkování alkoholu. Nyní policie našla spoustu kolků v ilegálních stáčírnách alkoholu. Kde je tedy problém?
Ve vysoké spotřební dani na alkohol, která činí nelegální výrobu alkoholu finančně velmi ziskovou nebo v nedostatečném počtu inspektorů, kteří dohlíží na kvalitu a nezávadnost potravin, včetně lihu, v počtu celníků, kteří nejsou schopni zachytit a odhalit nelegální výrobny a stáčírny alkoholu, ve kterých se z technického lihu vyrábí padělky oblíbených lihovin? Je problém v počtu policistů a detektivů, kteří nestačí na gangy padělatelů? Nebo snad ve výrobě, distribuci a evidenci kolků, případně v celních skladech nebo velkoskladech supermarketů?
Jsem přesvědčen, že problém je větší, než jsou vládní činitelé ochotni připustit. Dosavadní informace naznačují, že trh s padělaným alkoholem je rozsáhlejší víc, než si myslel ministr Kalousek. Ani dosavadní výsledky vyšetřování nás nemohou uklidnit. Je velmi pravděpodobné, že se jedná o logisticky velmi dobře fungující síť, která zahrnuje výrobu, distribuci, velkoobchod, výrobu kolků a vinět, případě krádeže těch originálních.
A není to případ několika posledních měsíců, ale roky budovaná chobotnice s velmi dobrým zázemím.
To, co se stalo, nebude výsledek nějaké amatérské party o pár lidech. Ve fungujícím řetězci se stala chyba na začátku – nebezpečná surovina se dostala do distribuce, celních skladů a velkoskladů a dnes je velmi těžké vypátrat, který alkohol je bezpečný a který je nebezpečný.
Optimismus pana ministra Bendla ve zpětném dohledávání původu obsahu lahví považuji za ruskou ruletu a uvidíme, kolik lidí na to ještě doplatí.
Jaké z toho plyne ponaučení do budoucna?
Se zvyšováním spotřebních daní a DPH obecně dojde ke zdražení všech potravin. S tím, jak se bude prodlužovat ekonomická krize a zvyšovat nezaměstnanost, budou mít lidé stále méně peněz, což bude mít za následek tlak potravinářských řetězců a supermarketů na snižování nákupních cen a výsledkem bude snižování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin.
Stát neustále snižuje stavy policistů, během let 2006 – 2012 propustil stovky pracovníků hygienické služby, až z ní zůstalo pouhé torzo. Ze zbývávajících zaměstnanců nadělal správní úředníky s razítky, ale hodnocením zdravotních rizik se dnes už mnoho hygieniků nezabývá.
Obdobná situace je u inspekčních orgánů dohlížejících na kvalitu potravin.
Po odchodu Josefa Luxe stát soustavně decimoval české zemědělství, stále méně potravin je českého původu a stále více nekvalitních se dováží. Za domácí potraviny jsou vydávány výrobky, u kterých je často převážná většina surovin z dovozu.
Dovoz nekvalitních potravinářských výrobků a nedostatečný dozor nad jejich kvalitou a bezpečností se nám může hrubě nevyplatit. Mohou totiž přijít otravy a infekce z nekvalitních potravin daleko většího rozsahu, případně se mohou objevit jiná zdravotní rizika a stát nebude schopen na vzniklé nebezpečí rychle reagovat, jak se ostatně ukázalo v případě metylalkoholu. Stát šetří na nesprávných místech a výsledky se začínají dostavovat.