Nová zpráva Parlamentu: největší reakce Evropy na dezinformace?

10. 03. 2022 | 10:46
Přečteno 1624 krát
Máme vybudovanou obranyschopnost proti konvenčním hrozbám, bylo by fatální chybou zaspat vůči těm hybridním. Nová zpráva výboru proti cizímu vměšování ukazuje, že Evropský parlament si to - snad i vlivem situace na Ukrajině - plně uvědomuje. Je na obzoru i průlomová legislativa?

Je tomu rok a půl, co se Parlament rozhodl, že několik vybraných témat si zaslouží více pozornosti. Patřily mezi ně i dezinformace, a vznikl tak speciální výbor pro cizí vměšování včetně dezinformací. „Speciální“ proto, že měl jediný hlavní úkol: sepsat obsáhlou doporučující zprávu Komisi a Radě.

Parlament nemá pravomoc navrhovat legislativu, ale může navrhovat Komisi, čím a jak by se měla zabývat, a svými zprávami také dává najevo, co přes něj „projde“, a co nikoli. Tato zpráva o více než 60 stránkách dnes Parlamentem prošla, a tvoří tak nejobsáhlejší dokument, který kdy instituce EU k tématu cizího vměšování a dezinformací vydala.

Je na obzoru průlomová evropská legislativa k dezinformacím?
Je na obzoru průlomová evropská legislativa k dezinformacím?


Současnost
Evropský parlament považuje dezinformace za hrozbu již dlouhodobě, nelze ale ignorovat, že naše zpráva přichází právě v době, kdy čelíme bezprecedentnímu objemu ruské propagandy, útokům trollů i hybridním hrozbám, ve snaze ospravedlnit vyvolání války na Ukrajině a zakrýt skutečný vývoj i válečné zločiny.
Nejen já, ale i řada dalších politiků a expertů, kteří sledují aktivity autoritářských zemí směrem k evropským demokraciím, jsme od roku 2014 a invaze na Krym opakovaně upozorňovali, že Rusko vede s Evropskou unií hybridní válku. Cílem této války je narušovat společenskou soudržnost v zemích sedmadvacítky a oslabovat tak akceschopnost Evropské unie. Ať už přímým financováním protievropských politických subjektů či krajně pravicových antisystémových uskupení, anebo prostřednictvím účelových dezinformací, provozováním konspiračních proruských webů a trollích farem či řetězových e-mailů.

Jak by tedy Evropa měla podle této zprávy reagovat na hrozby přicházející nejen z Kremlu (ale z Kremlu obzvláště)?

Odolnost
Říkám to již dlouho a budu to opakovat do doby, než se to skutečně stane: Žádná legislativa na světě nevyřeší problém dezinformací, pokud se bude soustředit jen na to, aby občany a uživatele internetu vodila za ruku. Dokud k lidem budou proudit informace, budou k nim proudit i dezinformace - a zadržování informací patří k diktaturám, ne demokraciím. Proto musíme systematicky zvyšovat povědomí o cizím vměšování na všech úrovních, aby byly naše společnosti „odolnější“, tedy schopné tento vliv rozpoznat a náležitě mu čelit.

Jsem ráda, že přední místa si v aktuální zprávě našel právě tento důraz na občanskou společnost, rozvoj jejího kritického přemýšlení a mediální gramotnost. Cizí vměšování se netýká jen voleb či platforem sociálních sítí, ale i kritické infrastruktury, financování politických aktivit, nebo třeba veřejných institucí jako jsou univerzity. S tím se tudíž pojí i podpora nezávislých transparentních organizací, které pomáhají se vzděláváním společnosti a posilováním její odolnosti vůči dezinformacím.

Konec dobrovolnosti
Ve zprávě navrhujeme několik konkrétních opatření, která učiní Evropskou unii v boji s dezinformacemi silnější. Požadujeme například větší nezávislost StratComu Evropské služby pro vnější činnost, či vznik nové pracovní skupiny Evropské komise, která identifikuje mezery v existující legislativě a předloží návrhy na jejich překonání. Zřízeno by mělo být i nezávislé Evropské centrum pro vnější hrozby a integritu informací. Musíme se naučit bránit institucionálně, v tom je naše největší síla, a prokazujeme to ve všech oblastech – jen cizí vměšování a dezinformace jako by byly o krok napřed a my jen konstantně utírali rozlité mléko.

Doposud se Evropa bránila skrze dobrovolné kódy praxe a další nevymahatelné dokumenty. Není na místě je kritizovat - měly své důvody a svůj čas. Nacházíme se však již v době, kdy potřebujeme právní rámec pro sankce, aby bylo jasné, že když někdo negativně ovlivní naše demokracie, ponese důsledky. K tomu jsou mj. potřeba definice, například toho, co je to dezinformace a kdo je to dezinformátor. Tuto část považuji za průlomovou: jakmile bude jasný postih za cizí vměšování do našich demokratických procesů, můžeme se konečně bavit o skutečném odstrašování aktérů.

Máme vybudovanou obranyschopnost proti konvenčním hrozbám, bylo by fatální chybou zaspat vůči těm hybridním.

Téma dne: sociální sítě
Naše zpráva také více vtahuje do procesu velké digitální platformy. To ony jsou primárně prostorem pro šíření dezinformací, a přesto fungují v naprosto netransparentním módu. Ať už se jedná o algoritmy, podle kterých vídáte příspěvky, či skutečné plátce politické reklamy. Všechno, co platformy dosud v tomto směru přislíbily, je jen na dobré slovo. A podle toho to taky v praxi vypadá. Není lepší důkaz o impotenci takových dohod, než že se ke kodexu dobrovolného sdílení informací s Komisí přidal i čínský ByteDance, provozovatel sítě TikTok, který má o transparentnosti určitě dost specifické představy.

Takový stav není dlouhodobě udržitelný. Zpráva se tedy zaměřuje především na opatření vedoucí k transparentnosti, v čemž podporuje letos schválený Zákon o digitálních službách. K transparentnosti patří i pluralita, nezávislost, kontrola a odpovědnost. Tak jak roste moc gigantických platforem, roste i jejich monopol a možnosti, jak se vyhnout regulaci. Místa, kde se dnes svádí boj o charakter evropských demokracií, sama zcela unikají našemu pojetí společenské odpovědnosti.

Jak zdravá je důvěra
Zpráva obsahuje i množství doporučení a návrhů ke kyberbezpečnosti, ochraně kritické infrastruktury (tedy naše rozvodné sítě energie, školy, i nemocnice) a věnuje se i jmenovitě několika zemím - od těch, které se k nám dle dostupných dat systematicky vměšují, jako je Čína nebo Rusko, přes ty, se kterými můžeme sdílet naše know-how a pomoci, jako je Ukrajina, až po ty, jež jsou naší inspirací, jako je Taiwan.

Taiwanskou infrastrukturu boje proti čínskému vměšování a dezinformacím jsme mohli zblízka sledovat na historicky první misi Evropského parlamentu, kterou jsem loni iniciovala. Taiwanský postup spočívá ve spolupráci všech složek státní správy, nezávislých nevládních organizací specializovaných na ověřování faktů i podpoře mediální gramotnosti všech generací, vyvracení dezinformací a omezování šíření manipulativních zpráv. A hlavně: důvěře občany ve své politické a demokratické instituce.

Politikům se nemá důvěřovat, politici se mají prověřovat, říká se. Souhlasím. Ale po návštěvě Taiwanu jsem taky přesvědčená, že pokud politici nedělají (například při pandemii) chaotické a nahodilé kroky, komunikují s občany napřímo a často, vysvětlují a fungují ve zdravém mediální prostředí, které nehledá pouze senzace, pak si mohou určitou důvěru vybudovat.

A s takovou důvěrou v politiku roste i důvěra v demokracii jako takovou. A také u dezinformací a cizím vměšování platí, že není odolnější společnost, než ta, která důvěřuje svojí demokracii.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy