Léky proti Covidu - kdopak to tu rozhoduje?

28. 02. 2021 | 17:55
Přečteno 4323 krát
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) je instituce, která registruje a schvaluje léčiva pro terapeutické i experimentální užití a dohlíží i na provedení klinických studií. Také je to instituce, které nevadí, je-li s její pomocí klamán spotřebitel. Poslyšte příběh, který se stal:

Magistrát nejmenovaného města uveřejnil ve svém měsíčním zpravodaji reklamu významného rozsahu: „Schindeleho minerály vám vyléčí bolesti kloubů, vstřebají otoky, upraví vysoký krevní tlak, zamezí lámavosti nehtů a zbaví vás nespavosti…“ To vše se vám spraví, když budete požívat mletý kámen s obsahem řady stopových prvků“

Nejen, že nelze očekávat, že by stopové prvky samy o sobě mohly vyléčit artritidu a jiné nemoci. Každá z nich má nějakou (jinou) příčinu a souvislost s nějakým stopovým prvkem se neuvádí. Kromě toho není vůbec jisté, zda se tyto stopové prvky v zažívacím traktu z Minerálu vůbec uvolní. Co se však uvolní zcela jistě, jsou peníze z peněženek důvěřivých lidí.

Bylo – nebylo. Tak by mohl začínat text příbalového letáku inzerovaného preparátu. Jakákoli seriózní data o něm zde chybějí, „univerzitní studie“ je nevěrohodná (zjevná chyba ve vyhodnocení výsledků), a tak jediná zpráva, o kterou můžeme opřít svoji víru v jeho účinnost, je vzpomínka zakladatele výrobní firmy, že mu jednou bylo špatně, pak si dal Minerály, potom měl nějakou dobu větry a pak už mu bylo dobře. Nic víc, nic míň. Věřte – nevěřte.

Pojďme ale od začátku, od onoho dne, kdy dolnorakouský bagrista narazil na dosud neznámý nerost, jehož zvláštní působení prodloužilo železné pásy bagru natolik, že musely být zkráceny… Autoři bez varování přidávají i originální fyzikální vysvětlení. Podrobně se o tom dočteme v textu Příběh minerálů. Protože ne všichni jsme odborníci v oboru fyzikální chemie, uvádím výběr citací tohoto článku i s komentářem:

„zatím asi 26 stanovených minerálů se vyznačuje retrográdní krystalickou mřížkou“
.......... pojem retrográdní krystalická (správně: krystalová) mřížka nezná ani Wikipedie ani Wikislovník a dokonce ani Google o něm ještě neslyšel…

„díky obsahu cca 5% železa a stopové přítomnosti kobaltu, který se železem vytváří dokonalý magnet…“
.......... kobalt nevytváří se železem žádný magnet, natož dokonalý. Železo vykazuje magnetické vlastnosti jako prvek, výjimečně v některých nerostech (magnetit). V běžných nerostech je v silikátové polymerní formě ve formě iontů - tyto nerosty magnetické vlastnosti nemají.

„(železné předměty) se při tření o tento materiál magnetizují…“
.......... nemagnetizují

„atomy se na třecích plochách uspořádávají do jednoho směru, čímž dochází k přeorientovávání atomů v krystalické mřížce kovu…“
.......... atomy zůstávají ve svých pozicích, magnetické síly to nemění a krystalovou mřížku nenarušují.

„tím se i nejtvrdší ocel vrstvu po vrstvě mění a měkne…“
.......... magnetické síly nejsou vázány na povrch předmětů nebo nějaké vrstvy. Ocel se vlivem magnetu nemění ani neměkne.

Všechny tyto rádobyodborné termíny jsou použity proto, aby u méně informovaných lidí vyvolaly dojem serióznosti a vzdělanosti podvodníka. Přitom už základní termín minerál (= nerost) je používaný chybně: k označení prvků v nějakém nerostu obsažených.

Pro ty čtenáře, kteří mají za to, že autor článku nenosil roušku a onemocněl vysokými teplotami, je dole uveden odkaz - originální text je samozřejmě mnohem působivější. Pravda – upřel jsem výrobci jeden experiment, není sice na zvířeti, ale je alespoň na rostlině. Padesátiletá jedle, rezavá a určená k pokácení, se po posypání minerálním prachem (a po vydatném lijáku) znovu zazelenala. - „Když je to dobré pro moje stromy, bude to dobré i pro mě. A když je to dobré pro mě, bude to dobré i pro ostatní.“ uvažoval majitel a začal mlít kameny na prášek.

Jak prosté! Kdopak nám dělá celou západní medicínu tak komplikovanou?

Účinek mletých šutráků by nemusel být dostatečný k tomu, aby „svou roli hrálo působení magnetického pole, které na submolekulární úrovni znovuobnovuje původní stavbu ovlivňované tkáně“, a proto je tu ještě jeden výrobní trik, který je uveden ve čtyřech jazycích jako upozornění v návodu na použití: „Rozemleto podle lunárního kalendáře“.

Potud to byla všechno polévka, teď ale přijde hlavní chod: ať už je prášek pro vnitřní užití brán jako léčivo (mohl by mít ambice zařadit se mezi střevní adsorbencia) nebo je považován za tzv. doplněk stravy, v obou případech by ho čekala dlouhá, náročná a drahá cesta registrace u kompetentní státní (v tomto případě rakouské) instituce. Geniální myšlenky a činy se zpravidla jeví jako jednoduché, když se na ně díváme zpětně. Ale přijít na na ně – to je umění: mletý kámen je v Rakousku registrován jako „Lékařské zařízení“ („Medical Device“) a současně je mu udělen certifikát kvality. Jak se to mohlo stát? Moc možností není.

Každopádně tento Certifikát neobsahuje žádný popis certifikovaného „zařízení“, ani není uvedeno, k čemu se používá. Z rakouského Certifikátu není proto patrné, zda se jedná o drcený kámen nebo třeba přístroj pro mimotělní oběh. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), pod který spadají i registrace zdravotnických prostředků, má potom relativně snadnou úlohu – stav věcí potvrdí, aniž by je jakkoli podrobněji zkoumal.

Věřím, že jsou tyto údaje uvedeny v nějaké příloze, není však jisté, jestli tuto přílohu někdo ve střední Evropě četl (registrace v AUT, CZE, SVK, SLO, CRO). Stejně tak se totiž dokládá nejnovější návod k použití (jedná se přece o zařízení), a ten zjevně nikdo nečetl, protože by si musel všimnout, že jeho obsah není v souladu s tím, co si spotřebitel přečte na krabičce.

Na oficiálním návodu je tento preparát uveden jako „prostředek ke zmírnění potíží zažívacího traktu při průjmech a syndromu dráždivého střeva, kde podporuje čištění střev, váže endotoxiny a mykotoxiny“. S uvedením složení si výrobce velkou starost nedělal: 100g prášku prý obsahuje 100g Schindele´s Mineralien, další složky: žádné.

Na balení, stejně jako v reklamách na tento podvodný produkt, je uváděn přesný opak: je to „zdravotnický prostředek, který slouží jako účinný a mnohostranně použitelný zdroj minerálů: Schindeleho minerály jsou jemně mletá kamenná moučka bohatá na minerální látky a stopové prvky, zejména kyselinu křemičitou a železo. Podporují přirozené fungování vašeho těla …“

Tedy současně mají fungovat jako střevní adsorbens (nevstřebatelné) a současně jako zdroj minerálních látek (vstřebatelné). Že se jedná o tzv. doplněk stravy, je výslovně v návodu uvedeno. Také složení je podrobně popsáno: Kyselina křemičitá, Křemík SiO2, Si2O3 4023 mg, Hořčík 7,56 mg, Železo 29,98 mg, Vápník 10 mg, Draslík 8,04 mg, Fosfor 0,87 mg, Mangan 0,86 mg, Sodík 0,97 mg, Zinek 0,10 mg, Měď 0,04 mg, Bárium 96 μg, Chróm 37 μg, Nikl 66 μg, Kobalt 57,4 μg, Vanad 9,8 μg, Titan 780 μg, Bor 39 μg, Molybden 6,5 µg (v denní dávce 6 g).

I přes rozdrcení na prášek dle pokynů lunárního kalendáře zůstávají prvky pevně ve svých pozicích trojrozměrné krystalové mřížky, což je dobře zejména v případě Baria, jehož ve vodě a v kyselině rozpustné soli jsou pro lidský organismus silně toxické. Představa, že co je z přírody, to je BIO, tady selhává.

Selhává však taky SÚKL, jehož posláním je v zájmu ochrany zdraví občanů zajistit, aby se v praxi … používala pouze farmaceuticky jakostní, účinná a bezpečná léčiva, jakostní a bezpečné suroviny pro výrobu a přípravu léčiv...

Důvodů pro toto selhání může být více: nepozornost, nedbalost, osobní zájmy, nekompetence….

Proces registrace se rozběhne jednou i s isoprinosinem i s ivermectinem a snad i dalšími léky proti Covidu. Jakou máme naději, že bude veden seriózně?

----------
https://www.kamennezdravi.cz/pribeh-mineralu/
https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/172767
https://www.kamennezdravi.cz/user/documents/upload/CertifikatMP2.pdf
https://www.drmax.cz/schindeleho-mineraly-v-prasku-plechovka-400g
http://www.sukl.cz/sukl/uredni-deska
www.cesky-prales.webnode.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy