Lítačka versus Opencard aneb místo vyřešení jednoho problému vyrobíme problém další…

02. 02. 2016 | 11:20
Přečteno 5368 krát
Je pochopitelné, že pokud jsou dvěma stranami sporu subjekt veřejné správy a soukromá firma, bude občan á priori spíše na straně města, v tomto případě toho hlavního. Věc je o to vyhrocenější, když se jedná o Opencard.

Vzhledem k tomu, že zastupuji eMoneyServices, chápu, že můj pohled na věc může být zkreslený. Na druhou stranu mám dobrý přehled o tom, co se ve skutečnosti děje a co je jen virtuální realita. Do článku proto přidávám odkazy na další zdroje informací.

Naprosto chápu, že je veřejnost situací s Opencard zmatená. Lidé kolem mě se často ptají – mám si ještě pořizovat elektronický kupon, prodlužovat Opencard nebo raději rovnou koupit papírovou tramvajenku? Nyní přibyly ještě otázky stran Lítačky.

Opencard má image předraženého tunelu a EMS firmy, přes kterou tekly či stále tečou peníze kmotrům a kmotříčkům pražského podsvětí. Není to tak. Do této obhajoby se ale pouštět nebudu.

S plnou odpovědností svých slov musím znovu zopakovat, že EMS už s Opencard nechce mít nic společného a za žádné další služby pro město nebojuje. Loni v září EMS vyzvala Prahu, aby systém Opencard ukončila a software a služby s tím spojené přestala používat (viz zde). Být mediálně osočováni z toho, že si chceme zajistit další kšefty, je tedy nesmysl.

Praha sice Opencard spílá, jak může, na druhou stranu, pokud měl systém podporu, fungoval dlouhodobě zcela bez problémů. Nenecháme se vydírat od EMS, už jim nebudeme platiti ani korunu (za služby které odvádí), zní z úst představitelů či lépe představitelky města. Ono je to ale spíše naopak. Město čerpá služby, neplatí za ně a používá software v rozporu se smlouvami i autorským zákonem. Když se pak firma proti tomu ozve, je v médiích nařčena z vydírání. Navzdory tomu, že Praha neplní svoje závazky. Metropole má plné právo rozhodnout se, jaké produkty a jaké služby bude nebo nebude využívat. Pokud se ale rozhodne, že po někom bude chtít vyvážet odpadky, starat se o městskou zeleň, zajišťovat osvětlení či dopravní značení, je zcela logické, že za to musí poskytovat finanční odměnu. Stejně tak pokud používá něčí software a know-how.

S Opencard to je ovšem jiné. Zeleň a čistotu má každý rád. Opencard nikoliv. Když už si ta zkorumpovaná EMS nakradla 1,7 miliardy korun, pak už by neměli dostat ani korunu. (EMS za tři roky své práce a licence k systému z rozpočtu Prahy obdržela 116 milionů korun; nic víc). Tady se právě dostáváme k jádru současného problému.

Ať Praha Opencard ukončí a přestane porušovat smlouvy a závazky a také rozhodnutí soudu. Současně bych očekával, že když představitelé Prahy informují veřejnost a zastupitele, nebudou se uchylovat ke lži.

Lítačka nahradila Opencard, proto už problémy neexistují…

Ve skutečnosti však není vůbec jasné, co a jak s Lítačkou bude. Na řadu důležitých otázek (náklady, odpovědnost apod.) Praha neodpovídá a mlží. K tomu ještě někteří její zástupci lžou, protože není pravda, že:

- Lítačka nepoužívá software Opencard (jediná její služba - elektronická tramvajenka - využívá celé řešení elektronické tramvajenky Opencard - viz zde),
- si Praha Lítačku vyvinula sama, neboť pořídila za nejasných podmínek software od společnosti XT-Card (viz zde),
- se jedná o naprosto nový systém, neboť Lítačka funguje na základě datové architektury a s využitím software Opencard (viz výše).

Sama primátorka uvedla, že Opencard je mrtvý projekt. Jedním dechem ovšem dodává, že karty Opencard doslouží. Mnohé z nich ovšem mají platnost až do roku 2020. Navíc nový projekt bude v podstatě plagiátem existující Opencard. Co na tom, že bez souhlasu vlastníka autorských práv, tedy společnosti EMS.

IT odborníci pochybují (viz např. ČT - Události v regionech) o funkčnosti systému jako takového, političtí oponenti paní primátorky vůbec o tom, zda systém ve skutečnosti existuje.

Lítačka je mnohem levnější než Opencard

Reálné náklady na Lítačku sice nikdo nezná, jeden den je to údajně 1,9 miliónu, druhý již 10 miliónů. Zastupitelé navíc upozorňují na to, že se náklady mohou vyšplhat až ke stamiliónovým částkám.

Jasné jsou jen náklady na městkou společnost Operátor Opencard/ICT, který se měl starat o Opencard, leč nedělal to. Zároveň má na starosti Lítačku. Měsíčně od města odstává 5 milionů korun (viz zde). Jednoduchou matematikou tedy lze dojít k tomu, že 5 milionů je jaksi více než 2,3 mil., které platila Praha v roce 2014 za služby EMS. Do současné chvíle stál Operátor Prahu již 175 mil. Kč (EMS 116 mil. Kč).

Relativní je to i s náklady na Opencard. Dnes se operuje s číslem 1,7 miliardy Kč. Tato částka byla však 1,3 miliardy Kč ještě loni. Od té doby EMS neobdržela ani korunu, ale náklady se zvedly o půl miliardy. Kde se tedy vzaly tyto další náklady? A jaké jsou vlastně skutečné náklady na Opencard?

Nutno dodat, že na začátku roku 2015 EMS nabídla městu, že je připravena další provoz a rozvoj zajistit bez jakýchkoli dalších peněž města, protože se postará o příjmy z komerčních činností Opencard. Nula je tedy ještě bezpochyby méně i než 2 milióny, a podstatně méně než 175 mil. Kč.

Další možností byla spolupráce se společností O2, která chtěl Opencard zachránit (viz zde). Město sice s O2 vyjednávalo, současně si už však budovalo svou Lítačku.

Opencard je zastaralá a nefunkční


Podle prohlášení primátorky je Opencard nefunkční a zastaralá. Bohužel musím konstatovat, že toto prohlášení není pravda. Opencard je systém, který byl průběžně posledních deset let inovován, včetně integrace řady moderních technologií. Současně ale musí poskytovat své základní služby - je to stejné, jako by prohlásila, že tramvaje jsou nemoderní, protože se používají již 125 let.

Současná Opencard toho již dnes umí více, než Lítačka slibuje. To, že to nedělá, je dáno jen tím, že Praha tyto služby nikdy nespustila nebo je dokonce zrušila. Opencard historicky umožňovala on-line služby, doručování karet kurýrem domů, přerušení kuponu MHD v době dovolených a další. Kvůli tomu, aby nebyli znevýhodněni držitelé papírových kuponů, tak se tyto služby raději zrušily. Absurdní.

Podle vedení Prahy bude nová Lítačka fungovat spolehlivě a nikdo nic nepozná. Trefněji už se představitelé metropole k situaci vyjádřit nemohli. Vícepráce a vícenáklady skutečně nejsou vidět, a tak celkový rozpočet na Lítačku může v klidu vesele narůstat bez toho, aniž by si toho kdokoliv všiml, stejně jako tomu bylo dlouho u Opencard.

Právní problémy neexistují

Paní primátorka prohlásila, že problémy Opencard budou už řešit jen právníci. Za chod města, jeho náklady a vzniklé škody špatným rozhodováním však neodpovídají právníci, ale představitelé města. A kdo bude zodpovědný za to, že vznikly škody z nezaplacení služeb EMS, porušení smluv a podobně? A kolik to ve výsledku bude?

EMS si již v tuto chvíli nárokuje 638 mil. Kč plus úroky 4 miliony každý měsíc. Toho si je přitom město dobře vědomo (zaznělo to i na jednání pražského zastupitelstva dne 28. 1. 2016). Rada HMP přitom rozhodla 12. 5. 2015, že je nutné jednat o narovnání a také zajištění servisních služeb. Ustanovený jednací tým se však sešel jen jednou a k dalšímu jednání se již neměl. Tedy realita není, že s EMS se nedalo dohodnout, s EMS o dohodě nikdo 7 měsíců nejednal.

Praha navíc prohlašuje, že má na vše posudky, že nic neporušila a že je vše v pořádku. Posudek je však jen názor a ty mohou silně variovat dle potřeb zadavatele. Metropole také tvrdí, že exekuce vůči ní byla zrušena. Pravda je však taková, že předběžné opatření soudu je v platnosti, stejně tak jako pokračuje exekuční řízení - do rozhodnutí Vrchního soudu je pouze odloženo ukládání pokut (viz zde).

Skutečné problémy Opencard (tedy neexistující smlouvy, neodborná péče a řízení služeb) zavedením Lítačky samozřejmě nezmizí, stejně jako nezmizí dluhy a právní spory. Tvrdit, že zavedením Lítačky se vše vyřeší, je naivní. Budovat vedle fungujícího systému systém nový a to ještě provizorně je v rozporu s péčí řádného hospodáře. A snažit se problémy řešit vytváření nových je nelogické…

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy