Kde končí novinářská zkratka a začíná fake news?

08. 06. 2021 | 16:29
Přečteno 2954 krát
Nejprve stručná chronologie kauzy „Ruský dluh.“
Dne 25. května publikuje deník Hospodářské noviny článek s titulkem: „Klaus po revoluci tajně poslal miliardy Sovětům. Zeman část dluhu odpustil.“ Autoři: Lukáš Valášek, Adéla Jelínková.
Téhož dne facebookový účet zpravodajského serveru Aktuálně.cz oznamuje:

„Přinášíme příběh dosud utajený parlamentu i veřejnosti“ s odkazem na webovou stránku „Kauza ruský dluh“ s podtitulkem: „Klaus po revoluci poslal 1,3 miliardy dolarů Sovětům, Zeman dluh odpustil.“ Tato rozšířená online verze případu uvádí čtyři autory: Lukáš Valášek, Adéla Jelínková, Jaroslav Spurný, Pavel Švec, kteří jsou podepsáni i pod verzí, kterou zveřejnil v úterý 25. května na svém webu také týdeník Respekt.

Že se citace z těchto materiálů okamžitě rozlétly do dalších i veřejnoprávních médií, není třeba dodávat. Například server Neovlivni.cz Sabiny Slonkové si ohřál svoji polívčičku odkazem na svůj předchozí materiál o splácení ruského dluhu. O komentářích všeználků na sociálních sítích ani nemluvě.

Ještě v úterý 25. května Václav Klaus na svém webu publikuje dva materiály: jednak tiskovou zprávu o „nehorázném útoku HN“, která obsahuje otázky kladené redaktorkou Jelínkovou a odpověď Václava Klause, a dále pak podklad k tiskové konferenci, kterou okamžitě uspořádal Institut Václava Klause. V sobotu 29. května IVK žádá od Hospodářských novin veřejnou omluvu Václavu Klausovi v tiskovém sdělení, které v devíti bodech vyvrací „zcela lživá tvrzení vašich novinářů.“

Šéfredaktoři HN a Aktuálně.cz se však ve společné odpovědi odmítli omluvit s následující argumentací: "Naši redaktoři i editoři v ní bez zlého úmyslu použili některá zjednodušující spojení. Jsme si vědomi toho, že propojení osoby Václava Klause s jím vedeným ministerstvem financí, které vznikající závazek tzv. ruského dluhu administrovalo, je mediální zkratka (...) Formulace, v nichž jsme se dopustili příliš velké mediální zkratky, jsme opravili."

Na což IVK ještě jednou reagoval "Skutečnost, že nejste schopni uznat pochybení Vámi řízených médií, a zjevné lži si troufáte omluvně nazývat „mediální zkratkou“, je příkladem arogance a hroší kůže, která je v rozporu s jakoukoliv elementární novinářskou etikou (...) podivné dílčí změny v archivních článcích je výsměch."

Ve středu 2. června se změnil jak titulek na webu Hospodářských novin (původní znění je obsaženo v adrese odkazu archiv.ihned.cz/c1-66927830-klaus-po-revoluci-tajne-poslal-1-3-miliardy-dolaru-sovetum-zeman-vetsinu-dluhu-odpustil), tak úvodní obrazovka na Aktuálně.cz.

Podrobnosti těchto změn popsal týdeník Echo 24, jehož redaktor Daniel Kaiser už 26. května napsal k případu jedovatý komentář s titulkem "Děti píší o Klausovi." Jakkoli s Danielem Kaiserem často nesouhlasím, tentokráte mu musím dát za pravdu: "Česká žurnalistika neprožívá právě zlaté časy. Po včerejšku například přibude lidí s dojmem, že novinařina příliš často mutuje do snahy odkráglovat konkrétní osobu. Souhlasím zvláště s větou: "Ale co tu chybí a současně přebývá, je kontext. Ten kontext, který chybí, jsou raná 90. léta. Tak, jak je příběh vystavěný, to působí, jako kdyby ho psaly děti s nulovou zkušeností z té doby."

Jak ovšem dodávat kontext, když autoři ho nejen nezažili, ale ani si ho nedoplnili příslušným vzděláním, včetně ekonomického - když už se jednou rozhodli psát o ekonomických věcech. Ve čtvrtek 27. května se k článku HN na twitteru ozval bankéř Miroslav Singer s věcnými připomínkami a stručným zhodnocením: "Znechucující novinařina."

Přiznám se, že mne zklamal postoj Josefa Pazderky jako šéfredaktora Aktuálně.cz, jehož žurnalistiky si - na rozdíl od žurnalistiky Janka Kroupy - vážím, když se tak bezvýhradně postavil za obsah materiálu, který se musel opravovat, protože jejich autoři použili zjištěná fakta ke zcela zavádějícím interpretacím a nepravdivým tvrzením. Zkušený Jaroslav Spurný naštěstí jen konstatoval, neinterpretoval, a tak se ve verzi zveřejněné v Respektu Klausově kritice dokázal vyhnout.

Nebyl bych si tak jistý ani bezvýhradnou podporou rozhlasového moderátora Vladimíra Kroce, jehož otázky vyprovokovaly Václava Klause k tomu, že přerušil živý rozhovor a odešel ze studia (celý případ v neděli 6. června popisuje pořad Newsroom ČT24). Většina Krocových otázek byla legitimní, jenomže žádat od někoho, aby si vzpomněl na nějaký dopis přečtený před třiceti lety ("musíme vzpomínat nějakým způsobem na tu komunikaci"), navíc v době, kdy Václav Klaus jako nový ministr byl ve funkci jen několik dnů v době bouřlivých změn prosince 1989, bylo podle mého názoru nefér. (Chtěl bych vidět třeba i Lukáše Valáška, kdybych měl v rukou jeho korespondenci s Michalem Haškem o "neexistující mluvčí"Janě Mrencové, za jejíž odhalení získal novinářskou cenu, zda by byl schopen přesně si vzpomenout, co, kdy a jak na ni odpověděl.)

I když Václav Klaus podle mého názoru svým chováním přispěl ke konfrontačnímu průběhu celého rozhovoru, nedivím se, že mu bouchly saze při Krocově otázce "Ty dokumenty ministerstva financí, tak ty dlouhá léta tajilo, podpoříte, aby byly kompletně zveřejněny?" Myslím, že by k základnímu vzdělání novináře měla patřit alespoň povrchní znalost zákona o archivnictví a jeho § 37/1: "K nahlížení v archivech jsou přístupné jen archiválie starší třiceti let, není-li dále stanoveno jinak...". Tedy ono "utajování", tak často zdůrazňované Lukášem Valáškem, je zcela běžnou praxí civilizovaných zemí, v nichž vládní a veřejné úřady předávají národním archivům k veřejnému nahlížení své dokumenty po určité lhůtě. (V Británii tuto lhůtu zkrátili na 20 let, v Německu stále trvají na třiceti letech.)

Překvapilo mne také, jak si komentátoři nevšímají role, kterou v této kauze sehrává neprůhledná aktivistická organizace, zapsaný spolek Růžový panter, která stála u počátku celého pátrání. Například i Lenka Kabrhelová ve svém podcastu Vinohradská 12 říká: "jak zjistili reportéři Aktuálně.cz, Respekt, Hospodářských novin", aniž by se zmínila jediným slovem o Růžovém panteru, který svou agendu nedávno předal jakémusi think tanku Observation post.

Při tom to byla webová stránka ruzovypanter.cz, která 25 května souběžně s Hospodářskými novinami zveřejnila první díl svého pátrání s názvem "Vytunelovaný úvěr a ruský dluh." Dnes má tato stránka upravený obsah. Chybí zde například text zmiňující "mnohaleté pátrání, jehož výsledky nyní postupně předkládáme veřejnosti. V průběhu let 2020 a 2021 jsme získali především z Národního archivu v Praze řadu archiválií, které nám pomohli transakci (ruský dluh) porozumět..." Zmizel i odstavec: "První nejvýznamnější část textu jsme připravili ve spolupráci se zpravodajským serverem Aktuálně.cz. Investigativnímu reportéru Lukáši Valáškovi jsme předali archivní dokumenty, které jsme získali v průběhu zejména posledních dvou let a měsíc jsme pak připravovali zveřejnění. Spolupráce s Lukášem byla jedním slovem skvělá a sluší se za ní poděkovat." Naopak, 4. června sem přibylo tiskové prohlášení ke Klausově žádosti o omluvu, které znovu opakuje některá fakta zjištěná Růžovým panterem, nikoli novináři.

Ač se o tom autoři zmiňují jen okrajově, věc se má s velkou pravděpodobností tak, že téma a hlavní dokumentaci dodal Růžový panter, novináři měli dodat interpretaci a zasazení do historického kontextu. Lukáš Valášek a Adéla Jelínková tento úkol nezvládli a přispěli k tomu, že mainstreamová média mohou být zcela oprávněně obviněna ze šíření "fake news," při nichž pravdivá fakta jsou využita k vylíčení falešné a zkreslené skutečnosti.

Nad situací se včera zamyslel Ondřej Neumann z Hlídacího psa. Zmínil dvě nedávné kauzy - Hamáček/Vrbětice, Klaus/ruský dluh, - jež vyvolaly pochyby a nedůvěru k práci žurnalistů, a konstatoval pokles prestiže novinářského povolání ve veřejnosti. "Jako novináři to můžeme házet na politiky, kteří nás dlouhodobě, programově a účelově dehonestují, na hybridní válku, na oligarchy, případně na nepochopení toho, kdo dnes vlastně novinářem vůbec je. Faktem ovšem zůstává, že výrazný podíl na rekordním sešupu mezi všemi (!) sledovanými profesemi neseme sami – neprofesionalitou, chybami, občasnými záměrnými fauly, ale i neochotou k přiznání omylů či „nedorazů“. A mnohdy i mlčením nad zjevnými průšvihy kolegů." Naprostý souhlas.

Ondřej Neumann pak následně varuje před nebezpečím iniciativ na zřízení vládou kontrolovaných rad, které by se mohly "přetavit v další náhubek pro české novináře. Jako záminka může sloužit třeba série nedostatečně podložených či prokázaných článků. Třeba o místopředsedovi vlády Hamáčkovi, nebo o exprezidentovi Klausovi…" Jistým řešením by byla samoregulace - tisková rada spravovaná vydavateli a provozovateli zpravodajských médií. Doslova: "Tyto rady jsou vesměs nezávislé na politických stranách, zabývají se stížnostmi na obsah médií a starají se o to, aby byla včas a v uspokojivé formě zveřejněna případná omluva či dosaženo uvedení nesprávných informací na pravou míru. Jejich verdikty média vesměs respektují."

Jako pamětník se přihlašuji k odkazu, který v závěru nabízí Neumannův článek. Ano, jeden takový samoregulační orgán jsme tady měli, pravda, jen na papíře. Ze strachu, že tiskový zákon přijímaný v roce 2000 zavede nějakou polovládní kontrolu médií, Unie vydavatelů denního tisku ÚVDT (dnes Unie vydavatelů ČR) tehdy slíbila vytvoření samoregulační České tiskové rady a přijala Tiskový kodex. Je paradoxem, že jeho znění nikde na českém webu nenajdete, vyšuměl do ztracena stejně jako vytvoření České tiskové rady. A pokud ho nenajdeme v dobovém tisku, musíme si pro něj dojít do zahraničních zdrojů.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy