Archiv článků: únor 2010

28. 02.

Ať naši olympijští hrdinové nenaletí vyžírkům

Miloslav Lubas Přečteno 3088 krát

Sáblíková, Bauer, Koukal, Magál, Jakš, Záhrobská. Právě teď, s medailemi na krku, jsou nejvíc naši. Češi díky nim na zimní olympiádě nikdy víc nedokázali. Říkám si, jak to asi s těmi šesti hrdiny bude za čtyři roky, případně za dvaadvacet let? A po zkušenostech z minulosti jim přeju, ať nenaletí nějakým vyžírkům. Aby naše vzpomínky na ně zůstaly krásné.

Více »

27. 02.

Hrdinové ze čtvrtých a těch dalších skvělých "horších" míst

Miloslav Lubas Přečteno 5490 krát

Nemají doma olympijské medaile, ale není jich v naší historii zase tolik, abychom je mohli vymazat z paměti. Patří jim čtvrtá, pátá a další skvělá "horší" místa v soutěžích ZOH. Dostali se do první desítky a od stupňů vítězů je dělily často maličkosti. Letos k nim přibyli sdruženář Pavel Churavý (5.), skokan Antonín Hájek nebo sjezdař Ondřej Bank (oba 7.).

Připojili se ke svým slavným předchůdcům, mezi nimiž hrají první housle sdruženáři Tomáš a Milan Kučerové. Otec Tomáš skončil v roce 1968 na olympiádě v Grenoblu čtvrtý a v Sapporu 1972 šestý. Dokonalou rodinnou sbírku těch dalších skvělých "horších" míst zkompletoval v Naganu 1998 jeho syn Milan. Skončil pátý.

Více »

26. 02.

Ten chlap to s tou holkou někam dotáhne. Měl jsi pravdu, Michale...

Miloslav Lubas Přečteno 12964 krát

Pamatuji si, jak otec Záhrobský v roce 1999 posílal faxem do liberecké redakce Mladé fronty Dnes skvělé výsledky své čtrnáctileté dcery z nějakých mezinárodních juniorských závodů, které nám tenkrát vůbec, ale vůbec nic neříkaly. Jely se v Norsku. Čert už dneska ví na jaké sjezdovce...

Otce Záhrobského ten fax určitě něco stál. Ale moc chtěl, aby se o Šárce vědělo. Nevím ani, jak tenkrát dopadla. Třetí? Nebo první? Můj bývalý kolega Michael Havlen tehdy řekl: "Ty vole, to jsem ještě nikdy nezažil, aby nám někdo něco posílal z takový dálky. Tenhle chlap z Benecka to s tou svojí holkou někam dotáhne."

Více »

25. 02.

Může hokejový básník Růžička kázat nádeničinu?

Miloslav Lubas Přečteno 9543 krát

Na dumky žalky nad vyřazením českých hokejistů z olympijského turnaje jsem si nechal až dnešní večer, abych se po tom bolavám ránu vyhnul internetovým výlevům typu "lemry líný" nebo "Růžička ven".

Výsledky týmu mě mrzí. Ale mnohem méně než mizivé zážitky z jeho hry. Nechápu, proč právě tak ošklivý hokej hrálo mužstvo, koučované někým, kdo rozdával v 80. a 90. letech minulého století hokejovou radost na potkání.

Více »

24. 02.

Pořád jen ta Sáblíková! A co Lubasová?

Miloslav Lubas Přečteno 5162 krát

Tak nevím, jestli jsem za Martininy dvě zlaté a jednu bronzovou nezaplatil příliš velkou cenu.

Myslím, že manželka má už olympiády plné zuby, i když se o sport zajímá mnohem více než průměrná česká žena. "Pořád jen Sáblíková, Sáblíková! A když nějaká jiná, tak leda Záhrobská. A co já? Všiml sis vůbec za posledních 12 dnů, že je na světě taky nějaká Lubasová?" zeptala se mně ve středu po desáté večer, než odešla do ložnice.

Více »

24. 02.

No to Vám tedy bylo probuzení...

Miloslav Lubas Přečteno 5928 krát

Budíka jsem si dal tak, abych do utkání Česko - Lotyšsko vstoupil na začátku třetí třetiny a povedlo se dokonale. Pak už nešlo nic.

Na hokeje se v televizi dívám od konce 60. let minulého století, a tak už většinou poznám, kdy je to s naším mužstvem na pováženou. A s Lotyšskem ve třetí třetině bylo podobně zle jako s amatérskými výběry USA na mistrovství světa 1971 ve Švýcarsku nebo se stejným týmem na olympiádě v Sapporu 1972. Dvakrát za sebou jsme vstoupili do téže kalné řeky - 1:5.

Více »

23. 02.

Prý se může krást, když Martina Sáblíková jede za svou vlast

Miloslav Lubas Přečteno 7564 krát

Původně jsem si chtěl dát na blogu olympijské volno, ale říkal mi kamarád, že se prý v novinách píše, jak Vancouver 2010 vážně ohrožuje naši stále ještě mladou, dvacetiletou demokracii. Národ údajně zajímají mnohem víc úspěchy a neúspěchy našich hvězd než nebezpečné kejkle politiků.

Jak staré. Jak prosté. Jak účinné... Panem et circenses - chléb a hry. Ale nemám po ránu chuť na nic vážného.
Takže pokud dovolíte...

Více »

21. 02.

Prohru s Rusy jsem si přál. A Banka jsem chtěl vidět naživo

Miloslav Lubas Přečteno 19212 krát

Abych se přiznal, docela jsem si přál, ať česká reprezentace "rupne" v neděli v noci s Rusy. Ne že by v mojí hlavě všechno popřevracela nějaká Velká únorová socialistická revoluce, a začal jsem na stará kolena milovat našeho úhlavního hokejového protivníka. Komandu, sesbíranou od Smolenska až Petropavlovsk Kamčatskij. A samozřejmě i z podobně rozsáhlého prostoru mezi Vancouverem a Floridou.

Více »

21. 02.

Bauer září v Kanadě. Smolaři v televizním studiu...

Miloslav Lubas Přečteno 3718 krát

Lukáš Bauer, stříbrný medailista z Turína 2006, září jako hvězda českého klasického lyžování rovněž na olympiádě ve Vancouveru. Bronz z volné patnáctky, sedmé místo z "přezouvačky".

Navzdory přehnaným očekáváním věčných optimistů si zaslouží hlubokou poklonu. Nejúspěšnější český olympionik - běžec na lyžích v historii promíchal talent s nezměrným tréninkovým úsilím.

Více »

20. 02.

ProTři (skokanské) veterány bych si přál kouzelné dary

Miloslav Lubas Přečteno 4092 krát

Kdybych byl kouzelný skřítek, tak bych poslal na olympiádu Třem (skokanským) veteránům kouzelné dary, jako dostali Pankrác, Bimbác a Servác ve slavné filmové pohádce režiséra Oldřicha Lipského, Zdeňka Svěráka a samozřejmě taky Jana Wericha.

Aby si na sklonku kariéry vybojovali jakoukoliv medaili ze závodu jednotlivců. Pankrác Kasai, Bimbác Ahonen a Servác Janda.

Více »

19. 02.

"Pochybní" medailisté mezi olympijskými zážitky

Miloslav Lubas Přečteno 7423 krát

Nemůžu si pomoci, ale když se ohlédnu za zážitky z prvních sedmi dnů olympijských soutěží, stojí na "mých" stupních vítězů i dva pády. Nejraději bych tyhle pochybné "medailisty" diskvalifikoval. Ale z hlavy je nedostanu, ať dělám, co dělám.

Sjezdařka Anja Pärsonová a běžkyně Petra Majdičová.

Více »

18. 02.

Dlouhý český půst skončil. "Vařili" hokejisti

Miloslav Lubas Přečteno 5264 krát

Ještěže už na olympiádě začal hokej a přerušil dlouhé období českého půstu. A pro někoho dokonce asi i nudy.
To se holt někdy na ZOH menším zemím stává, že se dva dny po sobě nedostanou do první desítky, natož na stupně vítězů (pokud nepočítám poločasové skóre bezvadného krasobruslaře Březiny).

Se Slováky to byla krásná mydlenice.

Více »

16. 02.

Naganu se už nic nevyrovná. Ale může to být znovu pěkné

Miloslav Lubas Přečteno 3963 krát

Nevstoupíš dvakrát do téže hokejové řeky. A když se tam přece jen svlažíš, není už tak čarovná...
Bohužel je to tak. Nic lepšího než Nagano v mém hokejovém životě nebude.

To máte jak s pivem. Prvnímu se žádné další nevyrovná.

Více »

15. 02.

Neumannová si užívá ZOH, jako by se nedlužilo

Miloslav Lubas Přečteno 15445 krát

Nejsem rád, že je Kateřina Neumannová na ZOH 2010 v Kanadě jako komentátorka (i když běhům na lyžích bezpochyby dobře rozumí). Nejsem dokonce rád, že je tam vůbec. Mám z toho divný pocit, poněvadž na předchozích hrách jsem se na ni vždycky těšil jak malý Jarda. Jenomže...

Zatímco si teď Neumannová užívá v dresu veřejnoprávní České televize na tratích ve Whistleru, doma stoupají každým dnem dluhy, na nichž se výrazně podílela jako předsedkyně organizačního výboru mistrovství světa (MS) v klasickém lyžování 2009 v Liberci. V současné době přerostly se smluvními pokutami a s úroky z prodlení 110 milionů korun.

Více »

15. 02.

Někdy je bronz víc než zlato

Miloslav Lubas Přečteno 4476 krát

To se zase sešlo generálů před bitvou. Řekl bych, že se předháněli v tom, kdo s větší jistotou pronese, že si Lukáš Bauer dneska v noci poběží pro zlatou olympijskou medaili v závodě na 15 kilometrů volnou technikou.

Nakonec má bronzovou medaili, ale řeknu Vám, takovýhle bronz, vykutaný na trati na poslední chvíli, se může leckomu postarat o mnohem větší vzrušení než jasné první místo Martiny Sáblíkové.

Více »

15. 02.

Monotónní rychlobruslení? Kdeže, pro Čechy jiná káva - vařící

Miloslav Lubas Přečteno 5124 krát

Dneska se za sebe poskládaly tři závody přesně podle mého gusta. Závod sdružený - po zavedení Gundersenovy intervalové metody báječně přehledná soutěž. Do toho mužský sprinterský biatlon - další dvojkombinace - a ještě napínavější. A rychlobruslení? Vypadá monotónně, jakoby na dráze máchaly lopatkami větrné mlýny, ale když po ledě klouže česká dívka o zlato, tak je to jiná káva - vařící.

A vyhrála. Co víc dodat? Bylo mně moc pěkně. Jako po vítězství Česka nad Itálií 2:1 na ME ve fotbale v Anglii. Jako potom, co jsme porazili Sovětský svaz 3:2 na MS v Praze 1972. Jako po vítězství Lídy Formanové na atletickém MS v Seville 1999. A nebo po zlatu Ondreje Nepely na ZOH v Sapporu 1972.

Více »

14. 02.

Ten závod bych zrušil...

Miloslav Lubas Přečteno 4482 krát

Pekelné štěstí na počasí. Nebo svinská smůla. Nic jiného nerozhodlo o pořadí v dnešním olympijském sprintu biatlonistů. Francouz Jay vyhrál jen díky tomu, že ho na střelnici a na trati nezastihla průtrž mračen. Tenhle závod neřekl nic o tom, kdo na olympiádu natrénoval dobře, a kdo ne. Kdyby to šlo, výsledky bych zrušil. Ale nic podobného se ještě nikdy nestalo. A ani nemůže.

Vancouverská biatlonová tragikomedie nebyla v historii sportu zdaleko první významnou akcí, při níž počasí zmařilo naděje těch skvělých a pomohlo k úspěchu průměrným nebo naprosto zoufalým.

Více »

13. 02.

Krvelačnou dráhu jsem si "nezapnul"

Miloslav Lubas Přečteno 7514 krát

Chtěl jsem se dnes po půlnoci dívat na závody sáňkařů, ale bojím se. Na olympiádě ve Vancouveru je "krvelačná dráha", napsal sobotní Sport. Na horory nekoukám, špatně se po nich spí. A tak jsem si deku přitáhnul ke krku okamžitě po závodu biatlonistek.

Po včerejším ponocování u slavnostního ceremoniálu mě stejně bolela hlava, vydržím už starou belu.

Více »

13. 02.

Modrá byla tak dobrá, že překrývala i černé myšlenky

Miloslav Lubas Přečteno 11758 krát

Modrá byla při úvodním ceremoniálu ZOH vážně dobrá. Tak dobrá, že v sobotu brzy ráno překrývala v obří hale ve Vancouveru i černé myšlenky na nešťastnou páteční smrt gruzínského olympionika při tréninku na sáňkařské dráze. Bohužel stalo se - stejně jako umírají dělníci na stavbách, řidiči v autech nebo horníci v dolech, tak přicházejí o životy i sportovci.

Od Petra Urbana, dvojnásobného účástníka ZOH v sáňkařských disciplinách vím, že v ledových toboganech je riziko hodně vysoké.

Více »

12. 02.

O medailové smršti aneb Fázi očekávání střídá Fáze zklamání

Miloslav Lubas Přečteno 3863 krát

Martino, přivez zlato! Nějaký takový byl jeden z "ukřičených" titulků v českých novinách těsně před zahájením zimní olympiády. Když mně čas od času padly v posledních dnech ty potištěné kusy papíru do ruky, tak to podle nich vypadalo, jako by ve Vancouveru měla přijít česká medailová smršť.

Ale kdo zná Járu Cimrmana, ten dobře ví, že Fázi očekávání střídá Fáze zklamání. A pokud si dobře pamatuju na svou kariéru v severočeských fotbalových soutěžích, tak čím víc jsme si Na Kočovně po čtvrtém pivu mysleli, že si odněkud natuty přivezeme dva body, s tím větší hanbou jsme odtamtud obvykle odjížděli.

Více »

12. 02.

Díky za skokanské ántré

Miloslav Lubas Přečteno 3474 krát

Skoky na lyžích. Nic lepšího jsem si na začátek vancouverské olympiády nemohl v televizi přát. Kvalifikace báječných mužů, plachtích vzduchem s nohama do V, mě zajímá víc než slavnostní zahájení her. Co taky čekat od člověka z Plavů, kde už mezi první a druhou světovou válkou vyrostl v lesním průseku jeden z nějtěžších skokanských můstků na světě.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy