Archiv článků: duben 2009

02. 04.

Proč potřebujeme evropskou armádu

Ondřej Liška Přečteno 9978 krát

V dubnu oslaví NATO 60. výročí. Experti na mezinárodní vztahy a bezpečnost se rozcházejí v hodnocení současného stavu aliance a její budoucnosti. Faktem nicméně zůstává, že NATO se ještě stále nachází v procesu hledání nové identity a role v dramaticky se vyvíjejícím post-bipolárním světě. Svoji roli ve světové bezpečnostní architektuře hledá i Evropská unie. Ta je ovšem na výzvy 21. století připravena podstatně lépe.

Jaké výzvy to jsou? Spíše než teritoriální obrana proti konvenčnímu nepříteli, kvůli které byla Severoatlantická aliance založena, je to dnes celá řada méně konvenčních, ale velmi akutních hrozeb: od mezinárodního terorismu, kyberterorismu, organizovaného zločinu a "slabých nebo zhroucených států" až po bezpečnostní implikace degradace životního prostředí, porušování lidských práv a energetickou bezpečnost. Panuje obecná shoda na tom, že tyto moderní hrozby nelze vyřešit pouhým použitím vojenské síly. NATO ale "pouhá" vojenská síla je.

Jak se v reakci na nové hrozby snaží aliance rozšířit současně své cíle i členskou základnu, dochází k rozmělnění jejího základního stavebního kamene - článku 5 washingtonské smlouvy. Ten zaručuje kolektivní obranu v případě napadení kteréhokoliv z členů. Bude aktivace článku 5 tou správnou odpovědí na vlnu uprchlíků před rozsáhlou environmentální katastrofou? Dokáže aliance aktivovat článek 5 v případě napadení budoucích kavkazských členů Ruskem? A co když se "napadení" odehraje v rovině odpojení od energetických zdrojů?

Současný vývoj NATO směřuje k transformaci této organizace na jakousi "alianci světových demokracií". V ní se budou rodit různé „koalice ochotných“ vedené Spojenými státy americkými pro různé mise na planetě, a to na základě velmi flexibilně definovaných bezpečnostních zájmů. Tyto mise už nebudou nutně zastřešeny legitimitou mezinárodního právního řádu (OSN). Anarchii, do které by taková organizace mohla uvrhnout křehce vznikající mezinárodní řád, si lze snadno domyslet.

Evropská unie má naproti tomu celou škálou instrumentů, od civilních až po vojenské, které je zapotřebí k zvládání moderních výzev nasadit. Disponuje také neustále se vylepšujícím rozhodovacím mechanismem k jejich použití. Evropská bezpečnostní a obranná politika zaznamenala za pouhé desetiletí své existence obrovský pokrok. Tím, že kombinuje civilní a vojenské krizové řízení, soustředí se na integrovaný přístup k bezpečnostním otázkám (zapojením všech unijních nástrojů od rozvojové politiky, obchodní politiky, energetické politiky až po společnou zahraniční a bezpečnostní politiku) a tím, že si zadává zcela jasná kritéria kdy a jak případně vojensky intervenovat (pod mandátem OSN), stává se z ní zárodek skutečně efektivní a legitimní odpovědi na bezpečnostní výzvy moderního světa.

Zatímco ještě nedávno se vedly dohady o tom, jak umožnit EU přístup k nástrojům NATO a jak předejít tomu, aby EU neduplikovala zdroje aliance, dnes se situace obrací. Zkoumá se, jak umožnit NATO přístup k (civilním) nástrojům EU a paradoxně dochází k tomu, že aliance ve snaze obstát před novými hrozbami duplikuje zdroje EU. Zatímco donedávna měli Američané přinejmenším rozporuplný postoj ke snahám EU vybudovat autonomní bezpečnostní politiku a obávali se, že tím Evropané podkopou základy NATO, dnes již uznávají, že silná a demokratická Evropa je nenahraditelným spojencem v budoucím multipolárním světě, byť se její názory na taktiku nebo strategii budou čas od času lišit od těch zastávaných ve Washingtonu.
Je silná taková Evropa, která se zaměřuje pouze na civilní nástroje, jimiž by doplňovala "tvrdou" vojenskou sílu NATO? Nebo je to taková Evropa, která si dokáže sama zajistit obranu evropského území a populace disponujea efektivním civilně-vojenským nástrojem pro podporu aktivit OSN? Věřím, že druhá možnost je správná.

Výdaje členských států EU na obranu v současnosti stagnují nebo klesají, což je časté téma kritiky ze strany amerických spojenců. Podle mého názoru však není ani reálné, ani žádoucí, aby obranné rozpočty v Evropě významně stouply. V této situaci je stěží uvěřitelné, že absolutní výše součtu obranných rozpočtů jednotlivých států EU dává dohromady cifru, která ve světovém žebříčku řadí EU na druhé místo za USA, s celkovým rozpočtem vyšším než součet rozpočtů následujících pěti zemí v tabulce (včetně Ruska a Číny). Přitom jen 2,7% z více než dvou milionů evropských mužů a žen v uniformě je vůbec řádně vycvičených a vybavených. To je důkazem obrovského plýtvání. Navíc je tento zlomek použitelných vojenských sil vyhrazen k dispozici jako pro mise EU, tak pro operace NATO, případně i pro mírové sbory OSN. To mimochodem vyvolává otázku, kde budou tyto síly nasazeny, pokud vyvstane potřeba použít je pro NATO i EU současně v různých místech světa. Například vrtulníky, které Česká republika posílá do Afghánistánu, zoufale chybí mírovým sborům v Africe, kde se místy odehrávají strašlivé etnické čistky.

Současná dohoda mezi NATO a EU (tzv. Berlin Plus) umožňuje Unii vypůjčit si prostředky aliance za podmínky, že NATO nebude chtít v dané situaci zasáhnout a že to členové NATO jednomyslně schválí. Bezpečnostní experti si pokládají otázku, zda touto dohodou Unie skutečně získává strategickou autonomii, která je jejím deklarovaným cílem. Vezmeme-li v potaz scénář, kdy jediný člen aliance zablokuje provedení smlouvy a nechá Unii bezmocně nečinnou, odpověď zní jednoznačně NE.

Jediným rozumným řešením je harmonizace evropských vojenských sil a reorganizace NATO jako obranné aliance mezi USA, EU a dalšími stávajícími členy. Harmonizace evropských vojsk je předehrou k vytvoření "evropské armády", ať už se bude nazývat jakkoli.

Znamená to militarizaci Evropy? Ne. Znamená to však racionalizaci existujících zdrojů tak, aby i bez nutnosti navyšovat vojenské rozpočty mohla Evropa disponovat kvalitními vojenskými sbory. Ty však musí být pod přísnou demokratickou kontrolou a mít jasně definovaná pravidla pro nasazení. Musí sloužit jako nástroj poslední možnosti, kdy vše ostatní selže a kdy jejich použití posvětí organizace, která sdružuje všechny státy světa a je jedinou nositelkou legitimity - OSN. Jedině tak už nebudeme muset jen bezmocně přihlížet humanitárním zrůdnostem na evropském kontinentu nebo ve světě a jedině tak bude normativní a civilní síla Evropské unie nést patřičnou váhu na mezinárodním poli. Taková harmonizace evropských vojenských sil je v souladu se zelenými hodnotami, které vychází z evropského mírového a lidsko-právního hnutí.

Co se týče NATO, jeho unikátní hodnota spočívá v tom, že jako jediná platforma v sobě ztělesňuje nadstandardní svazek mezi Severní Amerikou a Evropou. Tento více než přátelský svazek ale přeci není založen jen na tom, že spolu bojujeme bok po boku. Je to svazek hodnotový, historický, kulturní, ekonomický a sociální. Takový svazek zasluhuje vznik odpovídající euroatlantické instituce, na jejíž půdě bude moci Evropa a Severní Amerika diskutovat mnohem více témat než jen bezpečnostní otázky. NATO by se mělo stát jednou z paží této instituce, střežící bezpečí euroatlantického prostoru kolektivní silou amerických a evropských civilně-vojenských kapacit a pracující v úplné shodě s OSN a ne jako jeho konkurence.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy