Kdo leží pod Řípem, co si Rusové myslí o jaderných zbraních a jak vznikají semena

18. 08. 2022 | 12:31
Přečteno 9704 krát
Češi si zakládají na své vynalézavosti a čas od času ji ve vědě také předvedou. Aktuálně se to excelentním způsobem podařilo týmu rostlinného biologa Karla Říhy, který objevil nový buněčný mechanismus úzce spojený s produkcí semen. Nový přehled vědeckých poznatků s českou stopou krom toho upozorňuje na experiment, jež zjišťoval, co si myslí běžní Rusové o jaderných zbraních. A zmiňuje i výzkum, který mapoval druhovou bohatost lesů na Zemi a odhalil, jak chudé jsou české lesy.

Česká vynalézavost odhaluje tajemství rostlin
Tým Karla Říhy z brněnského CEITEC zkoumá základní biologické procesy úzce spojené s rozmnožováním rostlin a tvorbou semen. Nyní se jim díky mimořádné dávce kreativity podařilo objevit dosud neznámý mechanismus, který probíhá na konci meiózy (buněčného dělení) a inhibuje syntézu proteinů. Jde o proces úzce spojený s produkcí semen a jeho další studium by mohlo otevřít nové možnosti při vývoji zemědělských plodin schopných lépe odolávat změnám klimatu.
Objev publikoval jeden z nejprestižnějších vědeckých časopisů Science a stojí za zdůraznění, že se jedná o výsledek „made in Brno“ – bez mezinárodních spoluprací, což je u podobných publikací jev velmi zřídkavý. Celý úspěch je o to větší, že zkoumat meiózu je opravdová výzva. Trvá pouhých pět až šest hodin a buňky, v nichž k dělení právě dochází, jsou vzácné a ukryté v miniaturních květních poupatech o velikosti pouhých několika desetin milimetru. Brněnský tým si za tím účelem vyvinul unikátní mikroskopickou metodu a je jednou z pouhých dvou laboratoří na světě, které jsou schopny meiózu pozorovat v reálném čase.

Mikroskopický snímek květu huseníčku rolního. Zdroj: CEITEC.
Mikroskopický snímek květu huseníčku rolního. Zdroj: CEITEC.

Chudé české lesy
„Středoevropské lesy jsou v porovnání s porosty v obdobných zeměpisných šířkách v jižní i severní Americe a v Asii poměrně druhově chudé,“ říká Štěpán Janeček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jeden z 249 autorů z padesáti zemí světa, kteří zkoumali biodiverzitu lesů na planetě. V globální analýze publikované renomovaným časopisem Nature Ecology and Evolution mimo jiné zjistili, že nejrozmanitější jsou lesy Amazonie a obecně jsou tropické porosty druhově mnohem rozmanitější, než vědci dosud předpokládali. Studie také ukázala, že kromě teploty a srážek hraje v tropické diverzitě významnou roli i půda, členitost terénu a dlouhodobé působení člověka. Čeští ekologové přispěli daty z Kamerunu, kde místní faunu i flóru studují již přes patnáct let.

Tým vědců a studentů katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy na Kamerunské hoře. Foto Štěpán Janeček.
Tým vědců a studentů katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy na Kamerunské hoře. Foto Štěpán Janeček.

Běžní Rusové jsou proti použití jaderných zbraní
„Názor veřejnosti hraje roli i v autoritářském Rusku,“ říká Michal Smetana z Fakulty sociálních věd UK. V nové studii s kolegou Michalem Onderčem zkoumali postoj běžných Rusů k bojovému nasazení jaderných zbraní. Dobrá zpráva: přestože obyvatelé Ruska obecně podporují vlastnictví jaderného arzenálu coby symbol moci, jeho vojenské použití silně odmítají, a to i za cenu případné prohry. Více v rozhovoru pro magazín UK Forum.

Další české stopy ve vědě:

• Čeští archeologové odkryli pod Řípem pohřební konstrukci podobnou megalitickým hrobkám. „Ve východní, vstupní části mohyly jsme objevili základy stavby, jakési svatyně. To je pozoruhodný a pro nás do značné míry nečekaný objev. Dosud se žádná taková mohyla na našem území nenašla,“ líčí v rozhovoru pro UK Forum Jan Turek. Na místě nalezli ostatky jedince s lukostřeleckou výbavou z pozdní doby kamenné a dodatečný pohřeb mladé ženy, který proběhl o tisíc let později. Velmi pravděpodobně to nebude objev poslední, mohyl a pohřebišť je v okolí Řípu mnoho, protože oblast již v pravěku přitahovala pozornost a byla považována za posvátné místo, kam lidé přicházeli vykonávat celou řadu nejrůznějších ceremoniálů.

Čeští archeologové odkryli pod Řípem pohřební konstrukci podobnou megalitickým hrobkám. Foto: Martin Mykiska, archiv ZČU.
Čeští archeologové odkryli pod Řípem pohřební konstrukci podobnou megalitickým hrobkám. Foto: Martin Mykiska, archiv ZČU.

• Nová kombinace léčiv prodlužuje život pacientů s leukémií. „Pokud chceme pomáhat nemocným, musíme se dlouhodobě věnovat výzkumu, ale také získané poznatky dotáhnout do klinických studií,“ říká hematog a vědec Tomáš Stopka. Jednu takovou teď úspěšně dokončil spolu s kolegy a kolegyněmi z centra BIOCEV, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Více se dozvíte v rozhovoru pro UK Forum.

• Možný konec zánětů spojivek: Strukturní virologové z laboratoře Pavla Plevky na brněném CEITEC odhalili strukturu enteroviru 70, který způsobuje virové záněty spojivek – akutní hemoragickou konjunktivitidu. Poznání otevírá cestu k vývoji nových terapeutik, protože účinná léčba zatím neexistuje.

• Spermie na cestě za vajíčkem chrání sirovodíkové brnění, zjistili vědci z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a z plzeňského Biomedicínského centra. Ačkoli je plynný sirovodík neboli sulfan ve vyšších koncentracích prudce jedovatý (možná si z hodin chemie pamatuje „H2S smrdí jako pes“) v malém množství si ho vyrábí organismy ve svých buňkách, kde plní nejrůznější funkce, především signalizační – slouží jako rychlý posel při předávání informací mezi buňkami. Nyní vědci zjistili, že také obaluje a chrání spermie a hraje tak významnou roli v plodnosti. „Externím dodáním sulfanu během umělého oplodnění či například plemenitbě hospodářských zvířat bychom mohli jednoduše zvýšit ochranu spermií a tím ve výsledku i úspěšnost oplození,“ nastiňuje Jan Nevoral, vedoucí Laboratoře reprodukční medicíny, jež ve výzkumu plánuje pokračovat a přenést ho do praxe.

Mikroskopický snímek myších spermií, na kterých je zeleně zobrazeno „sirovodíkové brnění“‎. Foto: archiv Jana Nevorala.
Mikroskopický snímek myších spermií, na kterých je zeleně zobrazeno „sirovodíkové brnění“‎. Foto: archiv Jana Nevorala.

• Jak na molekulární úrovni funguje nové antibiotikum Teixobactin v časopisu Nature popsal nizozemský tým, jehož součástí je i Adéla Melcrová. Teixobactin bakterie zabíjí unikátním mechanismem – dvojím útokem na jejich buněčný obal, což přináší novou „zbraň“ v boji s antibiotickou rezistencí.

• Ve věku 99 let zemřel Mojmír Petráň, který v 60. letech s kolegou Milanem Hadravským sestrojili první konfokální mikroskop s dvojitým řádkováním. Tento objev odstartoval revoluci v mikroskopii a s tím související rozvoj poznatků v molekulární biologii. Že jste o nich nikdy neslyšeli? Ano, narodili se na špatném místě a ve špatné době.

Fotka na konec:
Kudlanka nábožná, původní obyvatelka Jižní Evropy, která se v souvislosti s globálním oteplováním přesouvá stále více na sever. V půlce srpna ji můžete potkat už i v okolí Olomouce.

Původně jihoevropskou Kudlanku nábožnou lze v důsledku globálního oteplování potkat už i v okolí Olomouce. Foto: Otakar Fojt.
Původně jihoevropskou Kudlanku nábožnou lze v důsledku globálního oteplování potkat už i v okolí Olomouce. Foto: Otakar Fojt.


Autorka působí jako vědecká redaktorka na Univerzitě Karlově.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy