Radioaktivitou proti rakovině, česká rytířka, umělé mléko a nejkrásnější snímky vědy

19. 12. 2022 | 05:53
Přečteno 3573 krát
Kdo by nesouhlasil s tvrzením, že kvalitní zpravodajství je jen takové, které je nestranné? Jenže jak ukázala studie českých ekonomů a ekonomek, publikovaná v prestižním časopise Nature, snaha o maximální objektivitu nejspíš přispívá k mylným představám veřejnosti o tom, co si myslí odborníci.
Další přehled vědeckých úspěchů s českou stopou krom toho představí i nejlepší letošní inovace s komerčním potenciálem nebo nejkrásnější fotografie s vědeckou tematikou.

Radiace, která dostala zelenou
Evropská komise schválila lék proti rakovině prostaty Novartis Pluvicto, který v německém Heidelbergu vyvinul tým české jaderné chemičky Martiny Benešové-Schäfer. Radioaktivní molekula PSMA-617 již v rámci klinických studií zachránila nebo významně prodloužila život tisícům mužů, u kterých selhala jiná léčba. Jde o látku, která umí najít nádorové buňky, navázat se na ně a následně je cíleně zničit. „Spustí se mikroozařování přímo v pacientově těle. Ničí se jen to, co se ničit má, výrazně se snižuje poškození zdravých tkání a orgánů, což je hlavní problém jiných metod,“ vysvětlovala Martina Benešová v březnovém rozhovoru pro Deník N, když nový lék schválila americká léková agentura FDA.
Dodejme, že Martina Benešová-Schäfer za svou invenci začátkem prosince obdržela Cenu společnosti ABB v soutěži Česká hlava.

Martina Benešová-Schäfer při slavnostním udílení cen Česká hlava. Foto: Česká hlava.
Martina Benešová-Schäfer při slavnostním udílení cen Česká hlava. Foto: Česká hlava.

Blíže ke svatému grálu energetiky
Vědcům se poprvé v historii podařilo provést jadernou fúzi, při které vzniklo více energie, než kolik jí reakce spotřebovala. Na průlomovém úspěchu, který by jednou mohl vést až k čistému zdroji elektřiny, se podílel i český fyzik Milan Holec. Revoluce se ale zatím nekoná, jak vysvětluje například Matěj Pur v článku pro Hospodářské noviny.

Praktické výzkumy
Umělé mléko ze zkumavky, vesmírné čerpadlo a speciální gel na zadržování vody v půdě patří k letošním nejlepším vědeckým projektům s komerčním potenciálem. Všechny uspěly v soutěži Transfera Technology Day 2022. Do jejího třetího ročníku se přihlásilo třicet týmů, odborná porota složená z vědců i investorů posuzovala inovativnost i byznysový potenciál jedenácti finálových nápadů.

Co si myslíme, že si myslí odborníci – a jak se pleteme?
Mám se nechat naočkovat? Na tuto otázku v době covidové pandemie hledal odpověď téměř každý. Tým českých ekonomů a ekonomek zkoumal, jak a podle čeho jsme se rozhodovali. A odhalil, jak moc jsme se mýlili. „Veřejnost si myslela, že jen zhruba polovina lékařů věří vakcínám proti onemocnění covid-19. Přitom to bylo devadesát procent! Prokázali jsme, že pouhé informování o této shodě přineslo jednoduchý a trvanlivý způsob, jak zmírnit odpor k vakcinaci,“ shrnují autoři výzkumu v rozhovoru pro UK Forum. K mylným domněnkám o důvěře expertů v očkování, ale například i o jejich pohledu na změny klimatu nejspíše přispívají média, která ve snaze o objektivní přístup dávají stejný prostor i extrémním názorům bez toho, aby zdůraznila, jak proporční jsou. Výzkum zábavnou a odlehčenou formou nyní shrnuje i video.



Další české stopy ve vědě:
• Předsedkyně české Akademie věd Eva Zažímalová se stala rytířkou – francouzský velvyslanec Alexis Dutertre ji předal Řád čestné legie, což je nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Biochemička Zažímalová byla oceněna za dlouhodobý rozvoj česko-francouzské vědecké spolupráce.

Eva Zažímalová s francouzským velvyslancem Alexisem Dutertrem. Foto: Eva Kořínková.
Eva Zažímalová s francouzským velvyslancem Alexisem Dutertrem. Foto: Eva Kořínková.

• Nové naleziště zkamenělin v Maroku odhalilo rozmanité druhy krevetám podobných živočichů. Žili v moři na počátku prvohor (před 470 miliony let) a někteří mohli dorůstat délky až dvou metrů. Unikátní je i to, že se krom pevných krunýřů a kostí zachovaly také měkké části těl – například vnitřní orgány nebo končetiny. „Naleziště Taichoute nám otevírá nové cesty výzkumu,“ zdůrazňuje Lukáš Laibl z Geologického ústavu Akademie věd, který se na výzkumech podílel.

Lukáš Laibl (vlevo) s kolegy během terénního výzkumu v Maroku a ukázka nalezených zkamenělin. Foto: Jana Bruthansová, Bertrand Lefebvre a Javier Ortega-Hernández.
Lukáš Laibl (vlevo) s kolegy během terénního výzkumu v Maroku a ukázka nalezených zkamenělin. Foto: Jana Bruthansová, Bertrand Lefebvre a Javier Ortega-Hernández.

• Jak jsou na tom české vědkyně? Národní kontaktní centrum Gender a věda zveřejnilo každoroční monitorovací zprávu. Stále je to bída – zastoupení vědkyň dosahuje pouhých 28 procent, což nás řadí na poslední příčku v celé Evropské unii. Absolventek magisterského studia je přitom 60 procent, doktorského (Ph.D.) pak polovina. Zlom nastává v počtu docentek, kterých je pouhých 27 procent. Profesorek dokonce jen 15 procent. Pokud by zastoupení profesorek rostlo dosavadním tempem, pak bychom dosáhli rovnosti za 193 let.

• Yemi A. D. poletí k Měsíci! Tanečník a rodák z Liberce uspěl mezi milionem přihlášených a zařadil se do osmičky umělců, které japonský miliardář Júsaka Maezawy vezme do vesmíru. „Cítím obrovskou poctu, pokoru a vděčnost za tuto bezprecedentní příležitost reprezentovat svou zemi, svůj národ, svou rodinu a všechny kreativní snílky na celém světě. Moje cesta na Měsíc začíná DNES!“ napsal Yemi na Twitter. Na oběžnou dráhu Měsíce by jej měla již v příštím roce dopravit nová raketa BFR (Big Falcon Rocket) společnosti SpaceX, která má jednou letět až k Marsu. Očekává se ale zpoždění startu, protože Muskově firmě zatím chybí všechny potřebné testy.

• Střevní mikrobiom ovlivňuje i motivaci a výkon při cvičení! „Zjistili jsme, že určité bakterie ve střevech myší produkují metabolity, které následně zvyšují produkci dopaminu, což pak přináší více radosti a lepší výkon,“ vysvětluje Lenka Dohnalová, první autorka studie v prestižním vědeckém časopisu Nature.

Věda je krásná!
Ke konci roku se i v Česku zveřejňují nejhezčí vědecké fotografie a ilustrace. Devátý ročník soutěže Věda fotogenická pořádané Akademií věd vyhrála fotografie Reakce bromu s hliníkem od Jana Havlíka. V online hlasování bodovala Baňka Jupiter od Natálie Gira. Ty nejlepší fotografie lze až do konce ledna vidět na výstavě v budově Akademie věd na Národní v Praze nebo na webu.

Vítězné fotografie letošního ročníku soutěže Věda fotogenická. Zdroj: Věda fotogenická.
Vítězné fotografie letošního ročníku soutěže Věda fotogenická. Zdroj: Věda fotogenická.

V soutěži Věda je krásná Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy pak vyhrála mikrofotografie Jana Martinka Hvězdná obloha pod mikroskopem, zákony optiky ve mně. V kategorii vědecká ilustrace pak například kresba Poliny Belyaeva Chameleón pardálí. Všemi soutěžními fotografiemi se můžete kochat zde.

Nejkrásnější mikrofotografie a ilustrace letošního ročníku soutěže Věda je krásná. Zdroj: Věda je krásná.
Nejkrásnější mikrofotografie a ilustrace letošního ročníku soutěže Věda je krásná. Zdroj: Věda je krásná.


Autorka působí jako vědecká redaktorka na Univerzitě Karlově.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy