Archiv článků: leden 2008

24. 01.

Buď zelená energie, nebo chleba. Vyberme si

Petr Havel Přečteno 19636 krát

Je skutečně zajímavé monitorovat jásavé výkřiky příznivců obnovitelných zdrojů energie (OZE) nad povinností, kterou nám uložila EU – totiž aby se OZE v ČR podílely do roku 2020 na výrobě energie ve výši 13 procent. Stejně tak je zajímavá číst teze o tom, jak na tom ČR vydělá.
Jenže je to trochu jinak. Použiji-li jistou nadsázku, pak zabezpečení požadavku EU v praxi znamená, že buď budeme v budoucnosti v ČR pěstovat místo potravinářské pšenice na chleba nebo třeba ječmene na pivo energetickou biomasu, nebo bude naše země posetá stovkami, by tisíci větrníků a ježatá jak dikobraz. Kromě toho bude třeba rozorat travní porosty v podhorských oblastech a stavět mnohonásobně více domů na solární energii.
Málokdo ví, že podle podkladů pro jedno z jednání vlády v loňském roce, který je nazván „Potenciál obnovitelných zdrojů energie v ČR“ leží možnosti naší země při plném využití všech alternativních zdrojů ve výši 6,87 procenta podílu OZE. Materiál předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu (a tedy zřejmě trochu přece jen podhodnocující možnosti OZE) přitom konstatuje, že při splnění požadavků na biopaliva zůstává (pokud bychom chtěli být soběstační v produkci zemědělských komodit na potravinářské účely) na pěstování energetických plodin něco přes 330 000 hektarů zemědělské půdy. Pokud bychom ale měli naplnit požadavek EU, museli bychom na tyto účely mít více než milion hektarů půdy. Jenže jí nemáme.
Respektive, mohli bychom jí mít na úkor potravinářských komodit nebo na úkor travních porostů. Aby přitom bylo možné vyprodukovat dostatečný hektarový výnos z energetických polí, musely by se použít intenzifikační metody. To znamená chemie, těžká technika, produkce v místech, kde to není v souladu s enviromentálními prioritami. Ochránci přírody přitom zcela správně upozorňují, že půda v celé Evropě a v ČR zvlášť je ohrožena postupující erozí, úbytkem humusu a úbytkem schopnosti zadržovat vodu. Je tomu tak, a to právě, nebo zejména kvůli intenzivní zemědělské produkci. Trochu rozpor a ochránci by si tedy měli vybrat.
Buď totiž budeme produkovat OZE podle diktátu EU a budeme dál intenzivním zemědělstvím a rozoráváním travních porostů ničit naší krajinu a devastovat půdu, nebo budeme půdu kultivovat, restartovat a možná časem výrazně snížíme rizika alespoň lokálních povodní. Obojí najednou nelze.
Někdo by mohl namítat, že jsou tu také vodní elektrárny, solární panely, větrné mlýny. To ano, ale nejsme na Chuang-Che, ani na rovníku, ani na pobřeží moře, takže potenciál těchto alternativních zdrojů je opravdu velmi malý a v budoucnosti by jejich podíl snad mohl dosáhnout pár procent. S tím nicméně zmiňovaný materiál MPO počítá.
Také by se mohlo namítnout, že nejsou jen pole, ale taky lesy a podobně. To jistě, ale pak je třeba říci, že budeme kácet podstatně více než nyní. Prostě by bylo vhodné říkat celou pravdu.
Samozřejmě je nicméně možná při jednotném celním a obchodním prostoru dovážet chléb ze zahraničí a doma si pěstovat energetické byliny a dřeviny a produkovat dřevní štěpku. Ale ať to někdo řekne!!!!!

20. 01.

Nekamenujte analogový smažák

Petr Havel Přečteno 4971 krát

Vlastně je docela s podivem, že se taková typická gastronomická tuzemská specialita – smažený sýr, nestala dosud předmětem zavádějících mediálních informací. No, už to neplatí, protože se do věci pustila tento týden některá elektronická média. Jenže dost matoucím způsobem.
Principem sdělované informace byla skutečnost, že v některých restauracích prodávající hostům takzvané „analogy“, což má být sýr obohacený o rostlinnou složku. To je vnímáno, a to i Sdružením na ochranu spotřebitelů, jako podvod, přičemž viníci by měly být významně finančně potrestáni. To je vážně absurdní, protože ve skutečnosti jsou analogy (jak hnusný název pro potravinu) pro konzumaci prospěšnější a pro lidský organismus zdravější.
Jak to tedy je? Skutečností zůstává, že sýry se mají podle příslušných zákonů vyrábět jen z mléka (živočišného tuku), to znamená bez přidání rostlinné bílkoviny. Výrobek, který rostlinnou složku obsahuje, se tak skutečně nesmí nazývat sýr. Pokud je tedy v nabídce restaurací jídlo s názvem „smažený sýr“, nesmí obsahovat rostlinný tuk. Jestliže je ale výrobek nazván jako „smažák“ nebo třeba „sýrová kapsa kapitána Kida“, je názvoslovně vše v pořádku.
Spotřebitelé by přitom měli vědět, že z hlediska zdraví by si měli dávat spíš „smažák“ než smažený sýr. Podle zásad zdravé výživy by totiž měla být ve stravě třetina obsahu tuku živočišného původu a dvě třetiny rostlinného. Rostlinné tuky obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol. Naopak tuky živočišného původu mají většinou krátké mastné kyseliny (tedy lépe stravitelné) a lepší chuťové vlastnosti.
Potraviny, které těmto zásadám vyhovují, zcela jistě nelze degradovat na „náhražky“ nebo „analogy“, ale naopak jde o plnohodnotné potraviny, které mají kromě dietetické výhody také tu, že jsou levnější, právě kvůli obsahu rostlinné složky. Je přitom opravdu protichůdné považovat na jedné straně margaríny a rostlinné tuky na všeobecně za zdravé (což je správné), a na druhé straně potraviny, které je obsahují spolu s jinými tuky nebo užitečnými složkami (jako třeba sýry) za odsouzeníhodné náhražky a volat po milionových pokutách.

03. 01.

Není pravda, že Klaus nemluví pravdu

Petr Havel Přečteno 15410 krát

Obvinit někoho ze lží na základě nepodložených argumentů vytržených ze souvislosti, to naučili před listopadem komunisti drtivou většinu současné naší společnosti velmi dobře. Smutná je na tom skutečnost, že tyto metody používá „nová a čistá“ generace společensky angažovaných lidí charakterizovaná zejména „zeleným vnímáním“ světa – tedy obecně ekologičtí aktivisté, byť čestné výjimky samozřejmě existují.
Nejnověji to zástupci ochranářů všeho druhu předvedli v reakci na novoroční projev prezidenta ČR Václava Klause, když označili konstatování, že ekologie zdražuje potraviny, za nepravdu.
Je totiž zcela jisté, že ekologie SAMOZŘEJMĚ jídlo zdražuje. Nezpochybnitelným faktem je skutečnost, že veškeré produkty ekologického zemědělství jsou v porovnání s konvenčními potraviny dražší. Kdo někdy koupil levnější ekojablko nebo ekokuře, ať ukáže cenovku. Prezident nicméně neměl na mysli bioporodukci, ale ceny klasických „nebiopotravin“. A tady je jednoznačně doložitelné, že politická objednávka produkce obnovitelných zdrojů energie v podstatně vyšším objemu, než by bylo k případnému odčerpání do loňského roku vytvářené nadprodukce zemědělských komodit potřebné, zvýšilo cenu zemědělských surovin nejvíce za několik posledních desítek let. Technické využití surovin, které jsou identické se surovinami na výrobu potravin je přitom disciplínou ekologie – produkce obnovitelných zdrojů energie. Vliv výroby biopaliv na ceny potravin přiznává OSN, OECD, Evropská Komise a prakticky jakákoli instituce na celém světě. Naši ekologové spolu s Agrární komorou jsou ale chytřejší – podle nich to není pravda. To snad ani nemá cenu komentovat.
Samozřejmě jde v nesmyslných vyjádřeních antiklausovců primárně o znevěrohodnění stávajícího prezidenta před prezidentskými volbami. Od Agrární komory a ekologů ostatně nic jiného nelze ani čekat. Laická veřejnost by však měla zavnímat, pokud je toho schopna, že ten, který neuznává dokladovatelné pravdy uznávané napříč celým vyspělým světem, se znevěrohodňuje především sám.
Pikantní je v této souvislosti – jen tak pro ilustraci – nedávná ekonomická analýza Evropské enviromentální agentury (EEA), tedy věrohodných ekologů, týkající se míry zatěžování životního prostředí jednotlivými evropskými státy. Vzor všech ekozemí – Rakousko, se umístilo až na 16. místě, neboť ze sledovaných dat vyšlo najevo, že rakouští politici a tamní zelené zájmové skupiny záměrně zkreslují údaje o ekologickém chování tohoto státu. Pro zájemce mohu dodat podrobnější rozbor, v tuto chvíli ale o to nejde. Smyslem je poukázat na účelové manipulace, kterým jsou schopny podlehnout doslova celé země.
Osobně se přitom domnívám, že na konstatování, že ekologie zdražuje potraviny, není ani nic nelogického, ani nic nežádoucího, ani se za to není třeba stydět. Chceme-li se chovat k přírodě více šetrným způsobem, je logické, že nás bude lepší prostředí a v důsledku i potraviny něco navíc stát. A měli by to být schopni přiznat i skuteční ochránci přírody nebo třeba zastánci biopotravin. Problém je, o kolik více to všechno bude stát, protože na zelených vlnách se veze plno šibalů požadující peníze z kapes daňových poplatníků, ačkoli jim ve skutečnosti o zlepšení životního prostředí nejde. A na to taky prezident upozorňuje. Naprosto oprávněně.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy