Odcházení

23. 08. 2021 | 11:47
Přečteno 9325 krát
Chvíli jsem váhal, zda to sem psát. Mezi všemi blogy o očkování, 21. srpnu, zmrzlině, očkování, filmovém festivalu v Karlových Varech a očkování musí přísně osobní a nijak nezobecnitelný text působit přinejmenším nepatřičně. Ale protože působit nepatřičně je zhruba od pětačtyřiceti můj modus vivendi, nakonec jsem si řekl: Proč ne?

Po 24 letech opouštím Prahu. Není to tak banální, jak jsem si dlouho myslel a jak si posledních pár dní zkouším aspoň nalhávat. Potřebuju to nějak uzavřít, shrnout, rozloučit se. Asi to bude nesnesitelně dlouhé a nesnesitelně sentimentální, ale zas to není filmový týdeník, takže odejít můžete kdykoli, aniž by na Vás někdo ve tmě syčel. (Teď mě napadlo, že filmový týdeník možná už 20 let nechodí, což povahu následujícího textu trochu předznamenává.)

Když jsem do Prahy za prací přišel, bylo mi 26; teď je mi padesát čili jsem tu byl zhruba polovinu dosavadního života. Začalo to celé v Kobylisích, na rohu Klapkovy a Zenklovy, kde stály dvě řady papundeklových tesco-baráků na sobě, a to bylo salesiánské nakladatelství Portál. Z přízemí do prvního patra se chodilo po venkovním plechovém schodišti, a když pršelo a nesli jste si zespodu nahoru fax, museli jste ho nést pod košilí. Fax, to bylo takové zařízení … nic, zapomeňte na to.
Kolem dokola byl veliký sad a dělaly se tu krásné věci, podporovala se Obecná škola a Pepa Beránek a později Jožka Greš tu vydávali legendární časopis AD pro mladé křesťany. Ten ovšem nakonec přišel o církevní schválení, protože hlásal otevřené hereze, třeba že i mladí šestnáctiletí katolíci masturbují, což je, jak všichni víme, nesmysl.

Pracoval jsem tu pět let, to byl můj rekord, pět let na jednom místě, a pak jsem šel na hranici Chodova a Spořilova dělat šéfredaktora nakladatelství ALTER. Spořilov měl ulice pojmenované jako města v Americe, třeba Severozápadní III., což se mi sice líbilo, ale dost jsem tam bloudil. Po půldruhém roce jsem odešel do Karmelitské, kde se ulice jednak jmenovaly každá jinak a jednak byly malostransky krásné. Rohanský palác, kde sídlí Ministerstvo školství, mě okouzloval. A okouzlovalo mě i blízké Malostranské náměstí, zažil jsem ho ještě jako parkoviště, a Nerudovka a hospoda U Kocoura. Byl to dobrý rok. Potom ale Petra Buzková rozprášila naši sekci Státní informační politiky ve vzdělávání a já z projektu označovaného jako INDOŠ odešel na Zličín.

Zličín je plzeňské předměstí, ale překvapivě se tam dá dojet metrem. Do Strojírenské, kde sídlil Výzkumný ústav pedagogický, se jelo ještě tři stanice autobusem, takže jsem tam dojížděl skoro dvě hodiny. Ale brzy nás přestěhoval na Kamýk do budovy ELTODO, což cestu do práce zkrátilo na luxusní hodinu a půl. Co bylo zajímavého na téhle části Prahy, nemohu říct, nějak mi nepřirostla k srdci. V druhé ze tří věží, které ELTODO tvoří, pracovala předtím moje maminka, takže jsme si pak o rodinných oslavách mohli vyměňovat děsivé zážitky z místní jídelny. Ale o tom tenhle text být nemá. Má být o Praze, a ta se mi právě tady do srdce nijak nepropsala.

Z bezútěšného Kamýku (nebo Lhotky?) mě vysvobodila firma Computer Help, můj první zaměstnavatel z komerční sféry. Sídlila na Praze 2, kousek od Míráku a já díky tomu poznal všechny ty cizokrajné ulice, Francouzskou a Bruselskou, Bělehradskou, Ruskou a Krymskou, které snad i teď po anexi zůstaly oddělené. Nejhezčí byl prostor před Ludmilou; odehrávaly se tu vánoční trhy a vinobraní a kde co jiného, sedělo se na kostelních schodech, pilo se pivo a burčák a svařák. Vydržel jsem tu tři roky, než jsem se posunul o kilometr dál, do Kateřinské, pod věž kostela sv. Kateřiny, který figuruje v Urbanově Sedmikostelí. Obešel jsem je všechny, těch sedm kostelů z knížky, šest trvajících a jeden zaniklý, žil jsem tam všechny ty příběhy a o polední pauze chodil do parku kolem blázince a díval se na blázny na lavičkách, abych si to natrénoval, až to na mě přijde. Bylo mi tam všechno blízké, kostel, Urbanova kniha a ti blázni z Kateřinek, a tak jsem tam vydržel taky 5 let, spolu s Portálem nejdelší štace, to už tam znáte každý kámen a každý strom a neloučí se Vám lehce.

Mezitím jsem si ale na chvíli odskočil do Strakovy akademie, dělal jsem tu ředitele kabinetu ministru Pavlu Svobodovi, a tady byl zase nejhezčí ten barák. Nemohl jsem se ho nabažit, ani zahrady, strašně rád jsem tam chodil a teď někdy chodím aspoň okolo a dívám se na ni, je celá rozkopaná, jak z ní dělají bažinu, aby se v krajině držela voda. Měl jsem tam kancl s výhledem na kostku cukru, která před Úřadem vlády zrovna stála, protože jsme měli předsednictví EU a chtěli jsme to Evropě osladit. Paroubek to ale zrovna osladil Topolánkovi a taky trochu mně, protože jak jsem přišel, tak jsem odešel, sbohem a šáteček. Ale měl jsem se do téhle lokality ještě vrátit, takže to zas tak úplně nevadilo.

Z ALTUS Training v té Kateřinské jsem pak šel na rok do Klimentské, tady to taky bylo moc hezké, kostel sv. Klimenta, taková připomínka nejstarší christianizace Čech, a pak Kotva, zase jiný chrám a zase jiná připomínka. Když jsme byli se ségrou děti a jezdili jsme na pár dní k babičce do Prahy, byla Kotva něco jako svatyně, kam se vstupuje jednou ročně, jako dotek světa, který je jinak celý rok za oponou, beznadějně šedou oponou maloměsta v Polabí.

Do Jungmannovy ulice, kam jsem pak jezdil další rok, to nebylo úplně daleko, ale Praha to byla zas úplně jiná, taková ta světácká, blízko Václaváku a Národní třídy, blízko pasáží a Františkánské zahrady a blízko kavárny Adria, kde jsem poprvé v životě pil Sauvignon s angreštovými tóny.

Pak už přišel Nostický palác, asi ta nejhezčí Praha, kterou si lze představit, do práce jsem chodil z Klárova ulicí U Lužického semináře přes Kampu, nikde nebyla Praha krásnější, v zimě jsem si kupoval svařák v bistru U Bruncvíka pod prvním obloukem Karlova mostu a v létě pivo v Mlýnské kavárně. Chodil jsem na literární pořady do Werichovy vily, zastavoval se u pamětní desky Vladimíra Holana a dokonce i tenkrát, když jsem to žil, jsem věděl, že v zásadě žiju zázrak.

Pak se zase měnili ministři, to obvykle měním práci, takže jsem ji měnil i teď a dva roky jsem pracoval v roháku na náměstí Jana Palacha, kde nebylo a dosud není nic zajímavého, kromě toho, co se stalo z toho baráku a co se stalo z lidí v něm.

Druhá nejkrásnější Praha po Nostickém paláci mě potkala v Klementinu, kam jsem se uchýlil před aktivismem a odkud mě vyhnala zbytnělá ješitnost a nekonečné slavomanství, výjimečně nikoli moje. Ale ten barák je nádherný, každá minuta v té jezuitské koleji byl dar, měl jsem tam kancl nejprve v podkroví s výhledem do Karlovy ulice a potom v západním křídle s okny na Studentské nádvoří.

Moje poslední Praha je Smíchov, divoká periferie, kterou se urbanisté pokusili obestavět obchodními centry, aby ji civilizovali, ale dosáhli jen toho, že je to divoká periferie obestavěná obchodními centry. Jediná hezká věc je tu kostel sv. Václava, jinak se tu pořád ještě hledám, ale už to skoro nemá cenu, protože zítra tu budu naposledy.

Od téhle chvíle budu v Praze turista. Přijedu se podívat na vánoční trhy, někdy možná do divadla nebo na výstavu a s vnoučaty do ZOO. Často jsem na ni nadával, stěžoval si na množství lidí a na ucpané ulice a na smog a na všechno. Ale současně jsem vždycky věděl, že je jedinečná. Byl jsem v Praze rád a ponesu si ji v sobě.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy