My, méněcenní východňáři aneb Když Němci sní o komunismu

06. 09. 2022 | 16:44
Přečteno 16249 krát
Jednoho deštivého pátečního večera jsem se zúčastnila diskuse o budoucnosti kapitalismu v levicovém berlínském knihkupectví. Technologická řešení, která na klimatickou krizi nabízejí miliardáři, jen oddalují nezbytnou společenskou změnu, shodli se diskutující.

O „komunistické“ či aspoň „socialistické“ společnosti jakožto o ambici hovořili daleko sebejistěji, než bych se odvážila já – a to i přesto, že mé pochybnosti o udržitelnosti kapitalismu v čase klimatické krize narůstají.

Nenarazila jsem na akci na žádného dalšího člověka ze střední či východní Evropy, který by měl s nekapitalistickým režimem byť jen podobnou, generačně přenesenou zkušenost jako já. Volání po tom, že „kapitalismus nefunguje a společnost jej musí nahradit“ znělo ten večer tak jasně a přirozeně, až mi bylo hloupé jej nabourávat svými obavami nechápající, nedostatečně radikální Východoevropanky, která navíc znervózní vždy, když se jí někdo zeptá na její rodová zájmena.

Ten pocit vychází z dlouhodobě vštěpované méněcennosti vůči Západu. A také z určité opatrnosti, která západní levici tolik nebrzdí. Nejúčinnějším lékem snad může být diskuse a spolupráce s lidmi s podobnou zkušenosti, tedy se středo- a východoevropskou levicí.

Hrajte druhé housle

Pocit méněcennosti směrem k Západu je v naší společnosti patrný všude, nejčastěji v debatách politiků o tom, co bychom měli udělat, abychom patřili na Západ. Západ je motivací tu pro privatizaci bytů, tu pro stavbu cyklopruhů, tu pro volební porážku oligarchy a ještě jindy pro přijetí těch nejsilnějších možných sankcí proti Rusku. Touto afirmací ale prochází pocit méněcennosti: V parafrázi na Margaret Thatcherovou platí, že pokud musíme říkat, že patříme na Západ, ve skutečnosti se tak trochu bojíme, že tam nepatříme.

Pocit méněcennosti dobře znám už ze svého liberálního období, kdy jsem věřila, že blahobyt a demokracie se dostaví, pokud se společnost podaří oprostit od zbytků komunismu a integrovat ji do západních organizací. Zajímavou zkušeností ale je, když se pocit méněcennosti opět vrací v levicových kruzích: znovu je někdo dále než my a ukazuje nám blahosklonně, jak to máme dělat.

Je to částečně dané i tím, že západní levice nebojuje proti tak silné pravicové hegemonii, a může si tedy dovolit větší radikalitu. V západní Evropě levice vede a transformuje významná hlavní města, funguje tam progresivní zdanění a kritika kapitalismu mezi zoomery a mileniály nabírá na popularitě. V Praze to zatím vypadá, že komunální volby vyhraje devadesátkový pravicový politik, jehož prioritou je doprava a parkování, návrhy na progresivnější zdanění byly v Česku dávno označeny za komunismus a zavrženy a 30 % dospívajících si ve studentských parlamentních volbách zvolilo koalici Spolu.

Zatímco na Západě je marxismus často používaným analytickým rámcem, v Česku vás prominentní intelektuálové mohou zkritizovat za to, že jeho prizmatem zkoumáte nějaký fenomén – třeba práci. Generace našich rodičů o odcizování pracovníků, hromadění kapitálu, vykořisťování nebo kolonialismu slýchala ve večerních školách marxismu leninismu – a my o nich proto už navždy mluvit nesmíme, i kdybychom se jen chtěli zapojit do intelektuálních debat, které se na Západě běžně vedou.

Přehlížení zkušenosti

Tento pocit méněcennosti se navíc může kombinovat s oprávněným i neoprávněným pocitem, že západní levice zdejší zkušenost s komunismem a nezápadním imperialismem přehlíží. Podnětně to popisuje londýnská profesorka albánského původu Lea Ypi v knize Svoboda: Dítě a země na konci historie.

„Socialismus mých (západních) přátel je jasný, optimistický a zaměřený na budoucnost. Můj socialismus byl problematický, krvavý a pramenil v minulosti. Jenže budoucnost, ke které se západní přátelé vztahují, vychází ze stejných knih, stejné kritiky společnosti,“ píše. A dodává, že paralely mezi těmito socialismy její přátelé považují za pouhou nešťastnou náhodu, kterou netřeba analyzovat a učit se z ní. Východoevropské státy vnímají jako poražené historické bitvy, již ti správní socialisté musí teprve vyhrát.

Lea Ypi se ve svém vývoji obloukem vrátila k marxismu svého dětství, který dnes vyučuje na London School of Economics. Říká přitom, že zkušenost se změnou režimu z komunistického na kapitalistický, jí umožňuje lépe si představit i další změnu společensko-ekonomického řádu. V mém případě však komunistická zkušenost vede spíše k opatrnosti: Centrální ekonomika zaostávala a režim si poslušnost vynucoval násilím. Vyhnuli bychom se tomu teď?

Frustrace plynoucí ze západního přehlížení východní zkušenosti vybublala letos na jaře po ruské invazi na Ukrajinu. Někteří – i prominentní – západní levicoví intelektuálové Kyjev vykreslovali pouze jako figurku na geopolitické šachovnici bez práva na vlastní sebeurčení. Přejímali ruské dezinformační legendy o ukrajinském nacionalismu a oponovali západní vojenské pomoci Ukrajině.

„Vy Zápaďáci (situaci Ukrajiny) nikdy nepochopíte. Částečně proto, že máte úplně jinou historickou zkušenost, což vychází z toho, že pocházíte z dominujících zemí. A částečně proto, že prostě nechcete poslouchat, a nikdy jste nechtěli,“ osočila Polka Zosia Brom frustrovaně západní levičáky v jednom z řady svých textů, které se týkají takzvaného westplainingu: povýšeného západního vysvětlování.

Klíčovým termínem je přitom v jejím textu spojení „dominující země“. V kontextu diskusí o kolonialismu a světovém ekonomickém řadu, který je nevýhodný pro země třetího světa, se o semiperiferním postavení střední Evropy takřka nemluví. Za své bohatství a komfort kosmopolitní Němci vděčí i práci Východoevropanů, kteří pro ně skládají zboží a poskytují jim služby levněji, než za kolik jsou ochotni dělat takové věci sami.

Nadřazenost má však i kulturní ráz: Ve své knize Bílí, ale na tak docela popsal antropolog Ivan Kalmar západní rasismus vůči Východoevropanům. Ten se projevuje nejen v častém zaměňování Česka s Ruskem v rámci západních představ o východní Evropě, ale i v zažraném obraze „rasistického Východoevropana“. Ten má podle Kalmara Zápaďákům pomoci cítit se morálně na výši, aniž by přitom museli brát v kritický potaz socio-ekonomické nerovnosti, které mezi evropskými státy existují.

Jak loni poukázal výzkum Jedna společnost-různé světy, pocit nedostatečného uznání je jedním z hlavních zdrojů silně kritického postoje, jejž nacionalisticky naladěná část českého obyvatelstva chová vůči Evropské unii. Je pravděpodobné, že podobné pocity občas mají i liberálové a levičáci.

Postkomunisté všech zemí, spojte se

Asi jsme všichni predisponováni přehlížet ve světové historii ty její části, které nám nějak překážejí. Stejně jako my Češi většinou nechceme nic vědět o Africe, Latinské Americe, kolonialismu a Západem vedených pučích, západní levice zase raději nechce nic slyšet o našem komunismu.

To ale znamená, že možná není pro zdejší levou část politického spektra tím nejpřirozenějším spojencem. Jak vysvětlovala například zástupkyně hnutí Fridays for Future Klára Bělíčková v podcastu Kvóty, na Západě můžeme hledat inspiraci, ale je ji pak třeba přizpůsobit specifické středoevropské zkušenosti s komunismem, následným přechodem ke kapitalismu i k aktuálním socio-ekonomickým podmínkám. „Věřím, že v postkomunistických zemích vznikne hnutí, které bude západní struktury, témata i samotné postavení západních aktivistů kritizovat. Nepotřebujeme jít ve stejných linkách, jako to dělají Němci, máme jinou zkušenost a žijeme v jiných podmínkách,“ vysvětluje mladá aktivistka.

Zkušenost s komunismem a postkomunismem je zcela unikátní a nabídnout ji v debatě o budoucnosti mohou jen a jen Východoevropané. Neměli by s tím proto váhat, ať už si o tom berlínská či jiná západní levice myslí cokoli.

Klára Votavová
Autorka je redaktorkou serveru Voxpot.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy