Archiv článků: srpen 2011

12. 08.

Dopis Stanislavu Humlovi

Radek John Přečteno 4524 krát

Pane poslanče Humle,

zvykl jsem si, že jste od samého počátku zkoušel svými vystoupeními rozkládat poslanecký klub strany Věci veřejné a řadu věcí cíleně torpédoval. Pak jste ještě přitvrdil a pomocí nepravdivých tvrzení zkoušel rozložit i stranu Věci veřejné a očernit ji v očích veřejnosti. V odpovědi na moji výzvu předvádíte pár klasických ukázek Vašich praktik. Každý soudný člověk se musí smát Vašemu tvrzení, že bych svými výroky decimoval policii. Policie, která by se dala decimovat jakýmikoliv výroky, by byla od podstaty zcela nefunkční organizací, což naštěstí není. Ano, musel jsem oznamovat tu smutnou skutečnost, že předchozí ministři rozházeli tolik peněz, že rozpočet na rok 2011 je třeba seškrtat o 8,3 miliardy, protože při dluhu bilion čtyři sta miliard, který od roku 1989 nadělaly špatným hospodařením předchozí vlády už prostě není z čeho brát. Ostatně první škrty dělal i úřednický Fischerův kabinet. O zdecimování policie se tedy bohužel zasloužili mí předchůdci „finančním obžerstvím“ v časech růstu.

Úředníka Michálka, který za mnou přišel do poslanecké kanceláře jsem opravdu neposlal za novinářem, jak vy tvrdíte. Tvrdíte to lživě, i přesto, že musíte vědět, že skutečnost byla zcela jiná. Nesčetněkrát jsme o tom mluvili na poslaneckém klubu Věcí veřejných, kde jste sedával a tvářil se, že podporujete náš volební program. Tak pro Vás znovu opakuji, radil jsem panu Michálkovi, že si musí opatřit důkazy pro svá tvrzení, aby se jimi někdo vážně a odpovědně zabýval a neodložil je hned jako tvrzení proti tvrzení. Samozřejmě jsem ho utvrdil v tom, co ostatně sám chtěl udělat – totiž, že hned poté až bude mít v ruce nějaké relevantní důkazy, musí se okamžitě obrátit na orgány činné v trestním řízení. Což také udělal, ještě předtím než byla kauza zveřejněna v tisku. Vyšetřovatelé tak měli možnost nasadit odposlechy a zabavit počítače předtím, než byli možní korupčníci varováni.

Z funkce ministra vnitra jsem neutekl, jak opět lživě tvrdíte a nikdy bych to neudělal. Nejsem taková povaha. Vy jste se podílel na tom, že pozice VV v koalici řízeně oslabila a koaliční partneři toho samozřejmě využili a formulovali jasnou podmínku: Radek John nesmí být nadále ministrem vnitra, jinak bude vypovězena ze strany ODS a TOP 09 koaliční smlouva. Je mi to dvojnásob líto, teď když policie začíná mít viditelné významné úspěchy, kterých by zřejmě nedosáhla, kdyby se mi nepodařilo prosadit nového nezávislého policejního prezidenta, poprvé vybíraného odbornou komisí, ne politickým direktem ministra vnitra.

Nový prezident, plukovník Lessy vyměnil vedení protikorupční policie a rozhýbal tak tento útvar. A navíc kvalitně řídí policii, což dokazují výsledky, které už můžeme vidět – odhalení brněnské policejní mafie, korupčníků na komunální úrovni a časem doufám i na vyšších úrovních. To už však bude prezentovat jiný ministr. Ale aspoň že tak. Přeji to nám všem. Celé zemi, která to tak strašlivě potřebuje.

K Vašim dalším manipulacím s pravdou. Nerozdával jsem stejné odměny jako moji předchůdci na resortu vnitra. Ivan Langer dával některým svým náměstkům na odměnách milión sto tisíc ročně. Martin Pecina dal jednomu ze svých náměstků přes sedm set tisíc. Já udělil odměny výrazně nižší. Navíc za splnění úkolu, s jakým se žádný z náměstků na ministerstvu vnitra nemusel potýkat – totiž za seškrtání rozpočtu až na dřeň o 8,3 miliard, za hlubokou reformu cizinecké policie a řadu dalších důležitých změn, díky nímž jsme ušetřili významné peníze daňovým poplatníkům a zefektivnili resort. Kolikpak myslíte, že by dal majitel soukromé firmy svým manažerům za to, že mu ušetří 8,3 miliard. Bývá to kolem deseti procent. To by ovšem bylo 830 miliónů. Já dával odměny v řádu statisíců. Lidem, kteří museli kromě jiného na svých úsecích kvalifikovaně propustit každého pátého zaměstnance. A zajistit, aby zbývající čtyři přebrali práci za toho pátého. Kdo ve státní správě kdy čelil takovému úkolu? Přesto svůj vysoce konfliktní úkol za cenu enormního stresu splnili. Zatímco vy jste si v pohodě seděl ve sněmovně. Bez jakékoliv odpovědnosti a bez jakýchkoliv viditelných výsledků.

K Vašim dalším „jedům“ na které máte zjevně spoustu času, když usuzuji podle vašich textů a komentářů. Strana Věci veřejné není provázána s ABL. Předseda je volen přímou volbou členů strany a véčkařů. Jde o tisíce lidí, oproti stovkám u jiných politických stran. Ani vy se zřejmě nesnížíte k směšnému tvrzení, že by snad ABL dokázalo ovlivnit tyto tisíce lidí po celé republice, kdyby se o to pokoušelo. Neodvážíte se k tomu proto, že žádný takový pokus nebyl zaznamenán a všichni víme, že podobná věc by se v této zemi okamžitě provalila. Za nejhrubší typ pomluv považuji vaše naznačování, že lidé z mého okolí mají cokoliv společného s policistou, který si zadával výpisy z telefonních hovorů atd. Kdyby tomu tak bylo, už by se to opět dávno vědělo, protože úniky z policejního vyšetřování do médií jsou v této zemi bohužel běžné a smutně proslulé. Dokažte to nebo se omluvte.

Je zajímavé, že svoji ostražitost a detektivní činnost nepředvádíte u jiných. Hledáte za každou cenu a jakoukoliv formou, tam kde nic není, ale tam, kde panuje zjevný nepořádek, tam jste slepí a hluchý. Proč asi?

Naprostá nehoráznost je tvrdit, že jsem nezveřejnil odměny na svém ministerstvu. Vždyť média o tom píší už od začátku roku a já byl i Vaším přičiněním nucen opustit ministerstvo vnitra v dubnu. Totální špinavost od Vás je ovšem tvrzení, že jsem prý já měl připravovat přílepek, který měl do budoucna zakázat zveřejňování odměn. Vidím, že se neštítíte opravdu ničeho. Tento přílepek vznikl až po mém odchodu z ministerstva a podepsal ho jeden z nových náměstků (což včera dokumentovalo iDNES.cz).

Já bych nikdy nic takového nedovolil. Naopak. Požaduji, aby byly zveřejňovány všechny odměny ve státní správě i v podnicích se státní účastí zpětně, protože nejvyšší nárůst odměn byl podle mých informací zhruba před čtyřmi lety, zatímco teď už v souvislosti s šetřením klesají. Co kdyby, jste se zamyslel na tím, pročpak většina státních institucí odmítá odměny zveřejnit? Co myslíte, že se dozvíme, až se zveřejnění podaří prosadit? Já pro to udělám všechno. Zveřejnění je naprosto nutné, aby konečně vznikla veřejná diskuze o systému odměňování ve státní správě i v podnicích s účastí státu. Připojte se místo pomlouvání ke mně a pojďme prosadit zveřejnění všech odměn za posledních pět let.

Divíte se, že jsme vyloučili ze strany Věci veřejné pana Škarku a slečnu Kočí. Vyloučení Škarky a Kočí je za to, že půjčku, kterou dostali, označili nepravdivě za úplatek. Je o tom ostatně dostatek důkazů. Zatímco asistent poslance Babáka se okamžitě obrátil na policii a vzorně s ní spolupracoval, Škarka část té půjčky utratil za potraviny, než ji označil za úplatek a Kočí se také okamžitě neobrátila na policii. Klidně si peníze vzala a uplynula řada dní, než se rozhodla, že jde podle jejího názoru o úplatek, který má oznámit. Cítíte ten rozdíl? Ne. Vy ho nechcete cítit. Nehodí se vám do krámu, že?

Vaše manipulace jsou opravdu průhledné. Tvrdíte, že jsme slíbili zveřejnit forenzní audit účetnictví Věcí veřejných do konce června, zatímco my jsme slíbili, že zadáme audit do konce června. Nevíte, že důsledný forenzní audit trvá týdny? Že se řeší položka po položce a takových položek jsou tisíce? Samozřejmě platí, že audit zveřejníme jen co bude hotov. Podle mých informací má být práce na něm dokončena v měsíci srpnu. Mimochodem, nevšiml jste si, že forenzní audit se neodvážila zadat sama na sebe žádná jiná politická strana, i když pochybnosti o financování prakticky všech stran se v tisku běžně objevují? Co kdybyste nás naopak pochválil, že nejprůhledněji ze všech odkryjeme účetnictví. Já vím. To se vám také nehodí do krámu.

A ta nešťastná imunita. To je Vaše velké téma. Sledoval jsem vaše intrikování v parlamentu, abyste nebyl vydán k trestnímu stíhání. Vaše vyjádření, že nechcete být vydán, pak zase že chcete být vydán, přitom Vaším konečným cílem bylo abyste nebyl vydán. Bylo mi z toho tak špatně, že jsem se raději tohoto zlobbovaného hlasování o Vašem vydání neúčastnil. Váš kolega, který neměl to štěstí, že požívá imunity, obviněn byl. Vy jste dosáhl svého. A jistě si pamatujete, jak jste nám na poslaneckém klubu oznámil, že budete hlasovat proti omezení imunity a my byli zoufalí, že zas bude další skandál, když člen našeho klubu bude hlasovat v rozporu s volebním programem Věcí veřejných. Dnes už naštěstí tento problém nemusíme řešit. Vy máte imunitu, nemusíte obhajovat své činy před orgány činnými v trestním řízení a můžete začít kázat o morálce.

Čtenářům Vašeho pamfletu podsouváte, že kličkujeme s vydáním Víta Bárty. Není to pravda. Čekáme na rozhodnutí imunitního výboru, jehož členové jako jediní mají možnost seznámit se s vyšetřovacím spisem. Měli by se ptát na některé klíčové otázky. Například jak to, že se ze spisu ztratila důležitá výpověď Josefa Dobeše. Budou muset vydat dobrozdání, jestli je vyšetřování objektivní a nestranné nebo jestli je ovlivněné nějakými politickými tlaky. Podle toho by se přece měl každý poslanec – nejen poslanec Věcí veřejných rozhodovat. Vymyslel jste si, že existuje jakási tajná dohoda s ODS. Tuto pomluvu naprosto odmítám. Už nevíte jak Věcí veřejné dále očernit, tak si vymýšlíte naprosté nesmysly. Věřte, že neexistuje provázanost strany s jakoukoliv firmou, což jistě dokáže i forenzní audit.

Strana Věci veřejné nefunguje podle žádného etického kodexu II., nehodlala za mého předsednictví krást ze státního rozpočtu a nadále nehodlá. Také na ministerstvech pod správou politiků Věcí veřejných nebyla a nebude ukradena ani koruna. Cílem Věcí veřejných je naopak zabránit rozkrádání státních zakázek, aby ani jediná politická strana z nich nemohla profitovat, tak jako tomu bylo opakovaně v minulosti. Proto jsme připravili zákon o veřejných zakázkách jehož hlavním cílem je zabránit rozkrádání veřejných zakázek.

Slibujete, že budete používat rozum. Beru vás za slovo. Všimnete si například, že nechráníme ty nejbohatší, ale střední vrstvy, rodiny s dětmi a seniory. Tvrdě pro ně vyjednáváme změkčení reforem, aby nenesli na svých bedrech největší tíži škrtů. To jsou ty kompenzace rodinám s dětmi, fond mezigenerační solidarity, valorizace důchodů, odmítnutí zvýšení DPH na 19%, odmítnutí placení plomb u zubaře, prosazení, aby občané mohli kupovat státní dluhopisy a získali tak výhodnější úrok pro své úspory než nabízejí banky a řada dalších konkrétních opatření, které už možná ani nesledujete, protože na to při svém intrikaření nemáte čas. Ale nesnažte se mi podsouvat že budu tupě hlasovat jak mi někdo nařídí. Budu hlasovat tak, aby bylo naplněno maximum z programu Věcí veřejných, který jste Vy zradil. Stal jste se přeběhlíkem a přestože jste byl voliči delegován abyste program Věcí veřejných ve sněmovně prosazoval, nehodláte se zjevně férově vzdát poslaneckého mandátu a uvolnit tak místo pro nového poslance Věcí veřejných, který se umístil na kandidátce za Vámi. Chcete si za každou cenu podržet své místečko, i když zjevně nehodláte plnit slib, který jste voličům dal svým souhlasem s naším volebním programem. Přispíváte tím ke špatné pověsti Poslanecké sněmovny, tak jako všichni přeběhlíci. Ale to je Vám zjevně jedno.

Publikováno v Parlamentních listech

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy