Otevřený dopis Radka Johna Lubomíru Zaorálkovi, místopředsedovi ČSSD

02. 03. 2010 | 14:10
Přečteno 21684 krát
Pane Zaorálku, morální lekce od Vás, který jste jako poslanec parlamentu nikdy nevrátil jednu jedinou korunu z nezdaněných poslaneckých náhrad poskytovaných na přesně definované účely /kancelářské potřeby, oblečení, cestovní, peníze na byt atd. atd/, a tedy jste si kradl pro zvýšení osobního komfortu veškeré prostředky, které jste na přesně vymezený okruh zboží a služeb nespotřeboval, je obzvlášť nepatřičná. Ale to nechme stranou. Stejně jako to, že jste zneužíval své funkce ke komfortnějšímu cestování linkovými i vojenskými letadly.

Na mimořádné tiskové konferenci, kterou vaše strana ČSSD svolala ve středu 24.2. 2010 do sněmovny, jste se spolu s panem Haškem pokoušeli vzbudit dojem, že já osobně tuneloval VZP. To se vám nepodařilo. Čísla, která jste použili, neodpovídala realitě, jenom prokázala, že bez soudnosti papouškujete sumy, za které by opravdu nebylo možné vydat sedmdesát miliónů výtisků časopisu, více než třicet jeho čísel, to vše zabalit, opatřit adresami pojištěnců VZP a doručit jim každý časopis až do poštovních schránek.
Soudní občané České republiky si při vaší směšné manipulaci s čísly řekli: Pročpak se sociální demokracie najednou tak bojí Radka Johna a jeho strany Věci veřejné? Pojďme se podívat, jestli sociálním demokratům náhodou nešlape strana Věci veřejné na kuří oko. A zjistili, že vám opravdu šlapeme na kuří oka, když například upozorňujeme na další armádní zakázky předražené za poslední tři roky o čtrnáct miliard, a to nemluvíme o dalších miliardách, o které byli občané okradeni při nákupu pandurů.
Možná jste se této možnosti báli, takže jste zkusili použít dokonce ještě těžší kalibr proti mně. Oznámili jste: „Další byznys Radka Johna s Janouškem za veřejné peníze.“ Jako důkaz pro toto tvrzení jste uvedli, že firma Médea kultur získala miliony na protidrogovou kampaň, v rámci které vyrobila řadu filmových dokumentů, zorganizovala besedy s odborníky na drogy ve všech městech české republiky, zapojila do kampaně zpěváky Janka Ledeckého, Iva Hlase, Annu K., Petra Muka, Honzu Kalouska a další. Smůla pro vaše tvrzení je, že Radek John se této kampaně účastnil jen jako jeden z padesáti účinkujících. A ještě větší smůla je, že stejně jako Radek John se pořadů společnosti Médea Kultur účastnili i Jiří Paroubek, Vladimír Špidla, Miloš Zeman, Martin Bursík a dokonce i prezident Václav Klaus, nemluvě o řadě vysokých policejních důstojníků a poslanců našeho i evropského parlamentu. Podle vaší logiky tedy došlo ke strašné věci. Byznys s Romanem Janouškem za veřejné peníze měli prakticky všichni čeští špičkoví politici. To už je tedy opravdu velké spiknutí, které stojí za došetření a vyvození důsledků. Navrhuji popravu všech, kteří kdy vystupovali v osvětových programech firmy Medea kultur. Anebo byste se mi měl spíš omluvit za nesmyslná tvrzení.
Zajímavé bylo, že se vaší středeční tiskové konference neúčastnil pan Paroubek. Ten totiž v době, kdy město Praha přispělo na protidrogovou kampaň, která zachránila celou jednu generaci před drogami, seděl na magistrátu a podle mých informací hlasoval pro tento příspěvek.
Když jste pak, pane Zaorálku, v závěru středeční tiskové konference /24.2./ dokonce obvinil řadu lídrů kandidátek strany Věci veřejné, že jsou přátelé Romana Janouška, přestože ho prokazatelně vůbec neznají, šlo už jen o projev totální hysterie, kterou jste se definitivně zesměšnil.
Relativně rychle vám zřejmě pane Zaorálku došlo, že téma vaší středeční tiskové konference /24.2./ nebylo nejšťastnější. Ba dokonce že je neudržitelné. Tak jste honem svolali další mimořádnou tiskovou konferenci na pátek /26.2./, abyte se pokusili oklamat veřejnost jinak. Protože další nesmysly, které jste pane Zaorálku na páteční tiskové konferenci tvrdil, už nikdo nepřetiskl v přesných citacích, nemohu na ně slovo od slova reagovat. Rozeberme si tedy alespoň lži z tiskové zprávy, kterou jste se snažil rozšířit a kterou jste podepsal.
Hned v první větě tiskové zprávy urážíte tisíc občanů sdružených v politické straně věci veřejné, tisíc čtyřista čekatelů na členství a šestnáct tisíc registrovaných podporovatelů této strany, když píšete!: „Radek John, předseda politického sdružení pražských podnikatelů Věci veřejné…“ Možná vám to někdo z nich odpustí, ale určitě si všichni pomyslí, že drasticky překračujete meze slušnosti urážkou tolika lidí. Ale to je věc vašeho vychování.
Co je ovšem ještě více zarážející, v dalších řádcích už většinou jen lžete ve snaze špinavou kampaní způsobit pokles preferencí strany Věci veřejné, které se zjevně bojíte poté, co si nechala Sociální demokracie vypracovat volební průzkum, v němž se ukázala stoupající síla strany Věci veřejné. Píšete totiž, že Radek John:„v posledních dnech zoufale přesvědčuje českou veřejnost o děravosti své paměti a zapřísahá se svou osobní bezvýznamností v jinak významných tunelářských projektech pražského Romana Janouška“.
Opravdu nejsem zoufalý, ale spíš pobavený zoufalostí vaší. Opravdu nemám děravou paměť, proto velmi dobře vím, že jsem nikdy nebyl v žádné firmě Romana Janouška a nikdy jsem jako podnikatel neparticipoval na žádných jeho podnikatelských aktivitách a ziscích, natož na nějakém tunelu.
Svá tvrzení se zcela chybně pokoušíte doložit mým angažmá ve firmě Ora Print, v níž jsem přijal pracovní úkol vydávat časopis zaměřený na prevenci zdraví, který jsem považoval za užitečný a moje odměna za konkrétní práci činila zhruba deset tisíc korun měsíčně a žádné další požitky a samozřejmě žádný podíl na vlastnictví firmy a samozřejmě žádný zlatý padák. Snadno byste si mohl zjistit, kdybyste chtěl, že pracovní úkol pro Ora Print jsem přijal až poté, kdy Roman Janoušek z této firmy odešel a vlastníkem se stal její ředitel. Vy jste si ovšem nechtěl nic takového ověřit, abyste mohl lhát a tvrdit zjevnou nepravdu, abyste mne v očích obyvatel této země očernil. Každá možnost dobrá, když pomocí pravdy to nejde, že?
Tvrdíte dále, že „Radek John není bezvýznamným přidavačem. Byl předsedou představenstva Ora Print a měl by přestat zastírat veřejně dostupné skutečnosti své podnikatelské minulosti, otevřeně přiznat své obchodní cíle a úmysly v politice a transformovat dosavadní politické uskupení Věci veřejné v běžnou obchodní společnost. “
Tak tedy ještě jednou pokud to opravdu nechápete. Nepodnikal jsem, byl jsem zaměstnancem. Ale protože jsem byl v pracovním poměru v TV Nova nechtěl, jsem vstupovat do dalšího zaměstnaneckého poměru. Nabízené řešení, že budu za svou konkrétní práci odměňován, pokud se stanu předsedou představenstva, jsem považoval za možné. Anebo jsem měl pracovat zadarmo? Nepamatuji s,e že byste vy něco takového v životě udělal. Tak proč já, když se jistě shodneme, že za práci má člověk v této civilizované zemi dostat spravedlivou odměnu. Anebo budeme všichni pracovat zadarmo? Pak začněte vy. Třeba vracením nespotřebovaných nezdaněných poslaneckých náhrad, které ostatně nebyly nikdy koncipovány jako odměna za práci, kterou by si poslanci mohli nechávat.

A věta o mých obchodních cílech v politice už je vyložená podpásovka. Nemám v politice žádné obchodní cíle. Mým cílem je naopak zamezit rozkrádání této země, které praktikují parlamentní strany. Co úplatky za gripeny, se kterými nemají Věci veřejné nic společného? A za pandury? A co všechny ty další předražené nákupy ministerstva obrany jen za poslední tři roky o čtrnáct miliard, které teď tak zoufale chybí ve státním rozpočtu? Ne náhodou přichází váš absurdní útok na mne v okamžiku kdy jsme tyto otřesné skutečnosti zveřejnili na čtvrteční tiskové konferenci /25.2./, a dokonce i váš sociálně demokratický poslanec, místopředseda parlamentního výboru pro obranu a člen výboru pro bezpečnost poslanecké sněmovny Antonín Seďa musel přiznat cituji: „Já netvrdím, že v tom nejsou někteří členové ČSSD namočeni.“
Jinak díky za váš termín běžná obchodní společnost. Možná jste právě odhalil systém uvažování ČSSD. Řada odhalených, naposledy koupě pandurů, i dosud neodhalených skandálů vaší strany, na které do voleb jistě dojde, o tom svědčí. Rozhodně by s transformací v běžnou obchodní společnost měla začít spíš ČSSD než strana Věci veřejné.
Když už ve svých obviněních nevíte kudy kam, tak prostě opět jenom sprostě lžete. Viz vaše věta: „John a jeho přátelé figurují v celé řadě firem - Chrisi Praga, Taiko, nebo Tardus, jejichž obchodní činností bylo předražování pražských veřejných zakázek nebo mimořádně výhodné nákupy státního či městského majetku. Všechny byly nebo jsou vyšetřovány orgány činnými v trestním řízení. „To je samozřejmě žalovatelný výrok a prohrál byste na celé čáře, kdybych neměl důležitější starosti než špinit se hašteřením s vámi. Vy sociální demokraté jste na hašteření a křivá obvinění zvyklí z rozprav v poslanecké sněmovně, kde už skoro nic jiného neděláte. Věci veřejné se ale zabývají spíš tím, jak utěsnit díry pod čarou ponoru, které v lodi jménem Česká republika navrtaly parlamentní strany, jak zabránit rozkrádání této země, které během svých vlád parlamentní strany umožnily. Každopádně snadno ověřitelnou skutečností, kdybyste si to ovšem ověřit chtěl, je fakt, že nemám a nikdy jsem neměl já, ani žádný můj přítel nic společného s kteroukoliv ze společností Chrisi Praga, Taiko, nebo Tardus.
Naskýtá se otázka: Jste tak hloupý, že si nedokážete ověřit fakta, která by si dokázal z výpisu z obchodního rejstříku během minuty ověřit každý začínající novinář, anebo jste tak cynický, že klidně prezentujete to, o čem víte, že pravda není, ale bláhově se domníváte, že to může prospět vaší straně? Ať už jste hlupák, který si neumí ověřit fakta anebo cynik, který klidně lže, obě varianty by měly přimět voliče, aby si řekl, že se rozhodně nebudete ideálním zastupitelem, který by měl v jejich zájmu spravovat zemi. Ostatně kauza s byty OKD, kdy vaše strana neochránila občany této země před podnikatelským pirátstvím, o tom svědčí už dávno a vy osobně to jistě víte, pokud se ještě vůbec odvážíte přijet mezi lidi v moravskoslezském kraji, kde figurujete na kandidátce jako lídr.

K jakým dalším tvrzením jste se ještě snížil na páteční tiskové konferenci /26.2./, která měla zakrýt vaše omyly ze středeční tiskové konference /24.2./? Především opět manipulujete s čísly. Zisk společnosti Ora Print, která podniká především v těchto oblastech: pronájem nemovitostí, výroba filmů a reklamních spotů, vydávání tiskovin – časopisů, knih, reklamních materiálů a brožur, vydáváte za zisk z vydávání jediného časopisu a ještě uvádíte číslo, které opět neodpovídá realitě.
Nejkomičtější ovšem je, když se pozastavujete nad tím, že majitel firmy Ora Print, která dlouhodobě vykonává práce pro patnáct českých firem a včetně externistů zaměstnává desítky lidí, koupil automobil za tři miliony korun. Mimochodem, já jsem v tom autě nikdy v životě nejel, ani jsem se nezajímal o jakou značku vozu jde. Měl jsem opravdu důležitější věci na práci. Pozoruhodné ovšem je, že nákup drahého auta, na které daňoví poplatníci nemuseli přispět ani jedinou korunou ze svých daní, rozhořčil zrovna vás, který máte z titulu své funkce ve sněmovně luxusní BMW se šoférem a ještě jedno luxusní auto, kdybyste snad chtěl řídit sám. Obě auta vám platíme my, daňoví poplatníci. Opravdu máte právo na rozhořčení zrovna vy, který jste proslul tím, že jako předseda sněmovny (2002 – 2006) jste často využíval pro své cesty z Moravy do Prahy vojenský vrtulník, jehož jeden let tam a zpět stál daňové poplatníky více než sto tisíc korun? Přitom jen v roce 2005 jste se za naše peníze prolétl nejméně osmadvacetkrát? Odčerpal jste tak ze státního rozpočtu téměř tři miliony korun jenom za rok 2005 a to nepočítám ta vaše /naše/ auta, která vám platíme.
Samozřejmě snažíte se vzbudit závist lidí, že nějaká firma má luxusní auto. Luxusu si přece smíte užívat jenom vy. Aneb luxusní auta a helikoptéry jen pro pana Zaorálka? Co kdybyste občanům nákupy dražších aut rovnou zakázal?
Je smutné, že svým vystoupením teď tak trochu připomínáte Milouše Jakeše v jeho slavném projevu před dvaceti lety,ve kterém vyzýval komunisty, aby nezůstal jako kůl v plotě. A snažil se vzbudit závist lidí slavným výrokem, že Zagorová je sice hodná holka, ale bere statisíce a zpěvák Janda dokonce ještě více. Pamatujete si ten výrok: „statisíce, miliony berou?“ Po vaší tiskové konferenci jste zůstal jako kůl v plotě vy. Sociální demokracie vás v tom nechala, když vám její píáristé připravili špatná čísla a nesmyslná tvrzení a vy jste udělal tu chybu, že jste si je neověřil a ke své ostudě jste je dále zkoušel šířit.
A už vysloveně trapné je když stále říkáte že Ora Print je Janouškova společnost, když Janoušek z Ora Printu odešel ještě než Ora Print začal zajišťovat vydávání časopisu VZP, tedy začátkem roku 2002.
A co vaše sentence: „Jaký má John důvod, že se nehlásí k manželům Janouškovým, kteří ve statutárních orgánech Ora Print stejně jako John? Janouškova žena s Johnem ve vedení Oraprint zasedala a spolupracovala s ním celých 7 let! Není příliš gentlemanské si po tak dlouhém vztahu nevzpomenout ani na jméno dámy?“
Když pominu, že vám v první větě chybí přísudek, musím konstatovat, že v době mé práce pro Ora Print Janoušek v žádném statutárním orgánu této společnosti nebyl. Jeho žena se nejmenovala Janoušková, takže bych opravdu nemohl vědět, že jde o Janouškovu manželku, kdybych s ní přišel do styku. Já s ní ovšem nikdy do styku nepřišel, protože, jak jsem si po mimořádné tiskové konferenci ČSSD snadno zjistil, a zjistit jste to mohl i vy, kdybyste se trochu snažil, jistá paní Steiningerová, o které tvrdíte, že byla nebo je Janouškovou manželkou /neznám jeho rodinné poměry/ zasedala v dozorčí radě Ora Print. Členové dozorčích rad se totiž ve slušných firmách rozhodně nescházejí s členy představenstva, aby to nenarušilo jejich objektivitu při kontrolních funkci. To byste mohl vědět, když se zabýváte správou státu.
Nejpozoruhodnější ovšem je, jak jste pane Zaorálku uzavřel tiskovku prohlášením: „Ať je pravda jakákoliv, ani v jednom případě by se takovýto člověk nikdy neměl ucházet o politickou funkci s ambicí spravovat veřejné prostředky.“
Ne ať je pravda jakákoliv. Pravda je totiž jen jedna a rozhodně to, co vy tvrdíte, s pravdou nemá nic společného. Samozřejmě to by se vám parlamentním politikům hodilo, aby se nikdo jiný neucházel o veřejnou funkci. Vy, kteří jste tuto zemi dovedli téměř ke státnímu krachu, nastavili penězovody tak, aby se skoro z každé zakázky odčerpávaly peníze do černých fondů nebo rovnou do konkrétních kapes, jste opravdu zděšení z toho, že by do vysoké politiky přišel někdo, kdo na rozkrádání peněz neparticipoval. Věřím, že voliči České republiky, kteří znají skandální kauzy, kdy se politické strany podílely na rozkrádání peněz z veřejných rozpočtů, i skandální kauzy vaše budou jiného názoru.
Radek John

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy