Jak se píše novoroční projev prezidenta republiky

23. 11. 2007 | 16:10
Přečteno 44026 krát
Ještě ani neoschl inkoust na naší výzvě (tedy těm, kdo si ji vytiskli ;-), abyste Vy, čtenáři těchto stránek navrhli a sepsali prezidentu Václavu Klausovi jeho novoroční projev (více ZDE), a do redakční pošty jeden takový koncept dorazil. Pravda, není tak úplně aktuální (pan Vladimír Petkevič jej sepsal téměř před rokem, přesně řečeno prvního dne roku letošního), ale jako příklad „paralelního“ prezidentského projevu je myslím zcela na místě.

Pan Petkevič doprovodil svůj tex následujícími slovy: „(Ne)inspirován projevem pana prezidenta dne 1. 1. 2007 jsem vzápětí nato sedl ke stolu a ještě zatepla odpoledne sepsal novoroční projev a vložil jej takříkajíc do úst pana prezidenta … poslal jsem jej Kanceláři prezidenta republiky tuším někdy v lednu 2007 a dostal jsem pak docela pěknou odpověď. Na počátku adventního času se chystám opět novoroční projev napsat.“

A co mne o panu Petkevičovi řekla Wikipedia? Doc. RNDr. Vladimír Petkevič, CSc., (* 1954, Praha), jazykovědec zabývající se matematickou a komputační lingvistikou. Toho času vedoucí Odboru synchronních studií Ústavu Českého národního korpusu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Autor „projevu“ tyto informace následně potvrdil.

Jaký by měl být novoroční projev prezidenta České republiky prof. ing. Václava Klause, DrSc., podle představ Vladimíra Petkeviče, který je sám prost jakýchkoli politických ambicí

Vážení a milí spoluobčané,

srdečně Vás zdravím na počátku nového roku 2007 a upřímně Vám přeji, aby to byl pro nás pro všechny rok po všech stránkách dobrý, ještě lepší než rok právě uplynulý. Mám-li stručně hodnotit rok 2006, musím říci, že to byl rok v naší republice celkově dost poklidný, politicky však velmi, velmi nevydařený.

S potěšením konstatuji, že pokračovala hospodářská prosperita daná zejména tím, že jsme již přes dva a půl roku členy Evropské unie. Nezaměstnanost klesla na přijatelných 9,65736 % práceschopného obyvatelstva. V uplynulém roce se narodilo více dětí než v roce 2005, ačkoli ještě nemám k dispozici údaje z 31. 12. 2006 po 12.00 hod. Narozených dětí bylo také více než zemřelých spoluobčanů, přitom kojenecká úmrtnost je u nás jednou z nejnižších na světě, což mě osobně velmi těší.

Oproti těmto nesporně pozitivním jevům však musím říci – a nyní už nikoli s potěšením, nýbrž starostlivě –, že u nás v roce 2006 došlo k politické stagnaci, částečně způsobené patovým výsledkem voleb. Že již sedm měsíců nemáme řádnou, poslaneckou sněmovnou schválenou vládu, považuji za krizi politiky v naší republice, a rozhodně z toho nelze vinit občany, ač ti svou volbou politický pat chtíce nechtíce způsobili.

Neochota nejsilnějších politických stran shodnout se na nejbližších i vzdálenějších cílech svědčí o velkém nedostatku politické kultury a státotvornosti našich politických představitelů. Mám neodbytný pocit postupně přerůstající v podezření, že horizont politického myšlení našich politických špiček je vymezen jejich čtyřletým, resp. šestiletým, nikoli však pětiletým mandátem. Nepřipadá mi to příliš zodpovědné. V novém roce se tedy pokusím využít svého postavení a ústavních možností a přimět politickou reprezentaci k dohodě, a jakmile mi bude předložen návrh designovaného premiéra na složení vlády, tuto vládu neprodleně jmenuji, jak mi také ústava ukládá.

Rok 2007, do něhož jsme plni novoročního a ne ve všech ohledech opodstatněného optimismu právě vstoupili, je pro každého z nás osobně rokem nových příležitostí a obecně také rokem významných výročí. Připomeňme si jen, že před 70 lety, v září 1937, zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, zakladatel samostatného československého státu. Před 60 lety, v červenci roku 1947, Československo odmítlo na nátlak Sovětského svazu Marshallův plán, což byl – proč si to upřímně nepřiznat – jeden ze stěžejních kroků na naší spěšné cestě do náruče komunistické totality, a přijalo naopak dvouletý tzv. Hradecký program. V listopadu 1957 zemřel v období krátkodobého politického tání můj předchůdce v prezidentském úřadě soudruh Antonín Zápotocký, na jehož odkaz jsem pochopitelně nenavázal. Před 40 lety se v létě roku 1967 konal významný IV. sjezd československých spisovatelů, který byl jedním z impulsů Pražského jara roku 1968.

Přesně před 30 lety byla 1. ledna 1977 zveřejněna Charta 77: tu jsem přes její značný politický význam bohužel nepodepsal, neboť tehdy jsem jednak náležitě nedocenil její význam, jednak jsem chtěl působit vskrytu a vědecky pracovat, mimo jiné také teoreticky připravovat hospodářské reformy tak nezbytné pro naši zem (již tehdy jsem totiž rozpoznal jejich nutnost a aktuálnost!). Rok 1987 nabídl hned dvě významné události: v dubnu navštívil Prahu generální tajemník KSSS Michail Gorbačov, jenž s sebou také přinesl nové politické naděje, které se však vzhledem k absenci progresivního křídla v KSČ nenaplnily; v září se dal ze Země poprvé zahlédnout výbuch supernovy SN 1987 A ve Velkém Magalhãesově oblaku. A konečně na podzim roku 1997 jsem byl po více než pěti letech ve funkci premiéra odstraněn vnitrostranickým převratem z této funkce. Nu a na prahu roku 2007 Vás, milí spoluobčané, zdravím ze své prezidentské pracovny 431. den před koncem svého prvního prezidentského mandátu.

Příležitostí k zamyšlení je tedy víc než dost. Mám za to, že by bylo dobré navázat aspoň na některé z těchto událostí, uvědomit si jejich význam nebo přinejmenším rozvážit, co bylo vposledku pozitivní a co negativní. Každý z nás by z toho měl vyvodit důsledky pro svůj život.

V květnu roku 2007 naše země oslaví třetí rok členství v Evropské unii. Za tu dobu došlo v naší zemi, jak jsem již podotkl, k nebývalé ekonomické prosperitě – nikdy jsme se po této stránce neměli tak dobře. To tedy znamená, že ze svého členství v Unii máme velké výhody, otázkou zůstává, co můžeme naopak přinést Unii my, a to nejen náš pracující lid, ale najmě naše politická elita. Zdá se mi totiž, že u nás ve vrcholné politice namnoze nepůsobí lidé kvalifikovaní a odpovědní: dostatečně si neuvědomují, že nemají svých funkcí zneužívat ke svému prospěchu, ale že mají zemi zodpovědně řídit a tak sloužit ostatním, že mají stavět obecné zájmy nad zájmy osobní a vyhýbat se korupci, ba dokonce ji odsuzovat jako něco nepříliš pozitivního. Je to důležité především v současné době, neboť již vbrzku bude Česká republika na půl roku předsedat Evropské unii. Máme pro tak zodpovědný úkol opravdu kvalifikované politické reprezentanty? Česká republika musí být přece důstojně zapojena do evropského a světového dění, musí se angažovat v klíčových oblastech a neuralgických bodech dnešního světa od aktivního působení v Evropské unii přes podporu lidských práv v totalitních zemích až po ekonomickou prosperitu v chudých zemích třetího a čtvrtého světa.

Naši republiku čekají v příštích letech naléhavé a stále odkládané reformy – jen namátkou tu uveďme reformu důchodového systému, reformu zdravotnictví, školství a daňového systému. Vyzývám Vás, vážení spoluobčané, abyste se do těchto reforem také zapojili, zejména vás, kteří pracujete v uvedených oblastech. Neponechávejte reformní břímě pouze na bedrech politiků a pracovníků státní správy, ale aktivně – podle svých možností – sami přispívejte k racionalizaci a realizaci systémových opatření v uvedených sférách. Ujišťuji Vás, že v této snaze budete mít vždy podporu mou i mého rozsáhlého úřadu.

Za podstatnou pokládám v neposlední řadě také kulturu společenského života a mezilidských vztahů. Važme si vzájemně jeden druhého, pěstujme v novém roce občanské ctnosti a budujme tak vpravdě občanskou společnost, i když v tomto ohledu nemáme z krátkodobé historické perspektivy na co navázat. Občanská společnost, jež mi tolik leží na srdci, musí být založena na úctě k druhým: zeť by si měl vážit tchána, snacha tchyně, vnučka babičky, syn vlastního i nevlastního otce, švagr švagrové, přítel přítele i přítelkyně, kolega kolegyně, soused souseda, podřízený nadřízeného a nadřízený podřízeného, nájemník majitele domu a majitel domu nájemníka, dělník intelektuála a intelektuál dělníka, prodavač kupujícího a kupující prodavače, taxikář zákazníka a zákazník taxikáře, zemědělec pracovníka v terciární sféře a pracovník v terciární sféře zemědělce, docent organické chemie vietnamského hokynáře a vietnamský hokynář primáře – a tak bych mohl pokračovat donekonečna, neboť tolika spletitými vztahy je tvořena naše společnost!

Podporujme a kultivujme své vztahy, vyznačujme se skromností, ambicemi pouze zdravými, nezištností, odpovědností a seriózností, nezneužíváním moci a svobody, nekorupčním chováním. Ti, kdo mají řídící funkci, nechť ji chápou jako příležitost ke službě druhým, ať už je to v ocelárně, v dopravnictví či na vysoké škole nebo třebas – ano i ve vrcholovém sportu či na ministerstvu. Snažme se působit optimisticky a svou dobrou náladou a humorem pozitivně ovlivňovat své okolí. Šiřme kolem sebe prostor radosti, aby těm druhým bylo s námi dobře. Pomáhejme si navzájem vypořádávat se s problémy, kterých nikdy nebylo, není a nebude málo. Buďme slušní k druhým, mírní v jejich kritice a přísní sami na sebe, vynikejme v sebekritice. Jděme ostatním příkladem v občanských ctnostech. Uchovávejme si zdraví duše i těla a pomáhejme v tom druhým. Smiřujme protivy, je-li to v našich silách: jsem osobně přesvědčen, že to v našich silách vskutku je! Buďme opravdu v pohodě!

Ještě jednou Vám, milí spoluobčané, přeji vše nejlepší a hodně pohody v novém roce a děkuji Vám, že jste trpělivě vyslechli můj již čtvrtý novoroční projev.


Prezident České republiky prof. ing. Václav Klaus, DrSc.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy