Archiv článků: květen 2015

26. 05.

Turecko čekají kritické volby.

Tomáš Laně Přečteno 2924 krát

V Turecku už třináct let vládne islamistická strana AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje). V jejím čele stál až do loňského roku jeden z jejích zakladatelů Recep Tayyip Erdoğan. Tento muž v podstatě stranu ovládal a ovládá ji více méně dodnes i jako prezident, ač formálně nestranický a s omezenými pravomocemi. Z čela partaje odešel vloni, kdy se nechal zvolit prezidentem. Netají se ambicemi změnit turecký parlamentní systém na prezidentský, který by mu umožnil zcela neomezeně vládnout. V nadcházejících parlamentních volbách k tomu potřebuje získat dvoutřetinou většinu pro svoji (bývalou) partaj.

Přes značnou podporu, s prodlužujícím se vládnutím jeho „státostrany“ do značné míry oportunisticky vypočítavou, může Erdoğan i přes nesporné a hrubě zneužívané charizma pro konzervativní voliče.paradoxně na své ambice doplatit. Jeho partaj v důsledku jeho odchodu do čela státu mírně ztrácí. Sám ji sice nadále nepokrytě podporuje, jeho pečlivě zrežírovaná a všemi státními prostředky podporovaná vystoupení mají charakter volební kampaně včetně útoků na opoziční strany, přesto však je jeho faktická nepřítomnost v čele partaje znát.

Turecko má už od dob předchozích vlád desetiprocentní volební práh, který měl odstranit stranickou roztříštěnost. Erdoğanova strana AKP z této situace nepokrytě těží. Při každých volbách totiž ohromné množství hlasů pro jiné strany, které nepřekročí volební práh, získává právě ona. Před letošními volbami se desetiprocentní práh nepodařilo snížit. Erdoğan už tak soustředil ve svých rukách téměř absolutní moc, ze svého nového ohromného paláce vládne skoro jako sultán. Pomocí vykonstruovaných procesů zatočil s kdysi mocnou armádou, nahradil jí tajnou službou a policií, které si zcela podřídil, otočil si kolem prstu soudnictví. Nakonec se obul do svého spojence v protiarmádním tažení, hnutí Hizmet (Služba) umírněného duchovního Fethullaha Gülena, které si zachovává značný vliv díky vzdělaným a vlivným sympatizantům ve státní správě, v justici, v silových složkách i v byznysu. Nikoliv politickou opozici, ale toto neoficiální, leč toto vlivné hnutí považuje Erdoğan od chvíle, kdy propukl olbřímí korupční skandál ve špičkách vládní AKP, jenž zasáhl i jeho v samotného, za svého jediného soupeře a zatím bez valného úspěchu se ho snaží zničit. Alespoň odstranil všechny jeho podezřelé sympatizanty ze silových složek.

Jediné, co snad Turecko částečně chrání před Erdoğanovou neomezenou diktaturou, jsou volby. Zatím jsou snad relativně svobodné. Erdoğan je totiž dosud přesvědčivě vyhrával. Semtam se sice objevovaly volební podvody ve prospěch vládnoucí partaje, roli hrál i nepřímý nátlak na voliče, volební podbízení ze státních peněz či tradiční poslušnost uvnitř tureckých rodinných a krajanských klanů, pohodlnou většinu k vládnutí ovšem Erdoğan i tak získával.

Teď však potřebného dvoutřetinový zisk parlamentních křesel nejen dosáhnout nemusí, dokonce může přijít i o mnoho mandátů stávajících. Erdoğan se snažil prezentovat jako mírotvorce, který v Turecku vyřeší kurdskou otázku. Díky své absolutní moci začal zpočátku koketovat s něčím, co bylo dosud v Turecku nemyslitelné – s jednáním s kurdskou guerillou PKK a s nezpochybnitelným, leč většinou Turků za viníka krvavé občanské války považovaným kurdským vůdcem Abdullahem Öcalanem. Sám s nimi samozřejmě nejednal, Öcalan je ostatně už patnáct v Turecku vězněn, použil k tomu svého věrného šéfa tajné služby Hakana Fidana a jeho lidi.
Jednání s PKK byla původně tajná, už několik let se však o jednáních s Öcalanem veřejně píše, dokonce ho smějí navštěvovat i představitelé kurdské politické opozice. Ta dosud nikdy nepřekročila desetiprocentní volební práh a tak se její kandidáti vždy dostávali do parlamentu jen jako nezávislí a teprve tam vytvářeli poslanecký klub. Vliv kurdské strany HDP (Lidová demokratická strana) mezi tureckými Kurdy roste. Vloni dokonce postavila prezidentského kandidáta, Selahattina Demirtaše, který si vůbec nevedl špatné a přitáhl straně další sympatizanty. Je třeba říci, že program tohoto mladého politika byl mezi třemi hlavními prezidentskými kandidáty nejliberálnější. Strana HDP má také nejvyšší procento žen ve svém vedení a praktikuje systém spíšeného spolupředsednictví.

V současné době se HDP stává jazýčkem na volebních vahách. Překroči-li vysoký volební práh, může Erdoğanovi nejen ubrat mandáty potřebné ke změně ústavy a k nastolení prezidentského systému, ale dokonce donutit dosud jen samostatně vládnoucí AKP ke koaličnímu vládnutí. Erdoğan sice může v případě průtahů při sestavování vlády, které by asi v takovém případě nastaly, parlament rozpustit a vypsat volby nové, to by však zřejmě byla až ta poslední možnost.

Zatím hřímá na náměstích i ze všech státem ovládaných sdělovacích prostředků, nepokrytě straní vládní partaji a útočí na opozici. Ač jeho partaj ovládá v Turecku téměř všechno, vydává ji za stranu ponížených a ublížených a šermuje přitom osudem muslimských bratří v Egyptě. Z obavy před růstem popularity HDP uložil dohodu s PKK a řešení kurdské otázky k ledu, soustředil se na propagandu AKP mezi kurdskými voliči. Nejde mu o skutečné řešení kurdské otázky, ale o vlastní moc. Proti HDP se vede teroristická kampaň, při útoku na jeden ze sekretariátů HDP dokonce o vlásek unikl i Selahattin Demirtaş.

V tureckých volbách 7. června je tedy mnoho věcí v sázce. Mohly by překazit Erdoğanovy diktátorské ambice, zastavit plíživou islamizaci země a jistě i zlepšit vztahy Turecka s USA a s EU. Erdoğanovo vítězství byl však mohlo znamenat pokračování kurdského boje za národní a politickou emancipaci. PKK nesložila zbraně, nesestoupila z hor, jak se předpokládalo v dosažených dohodách, protože se nedočkala vstřícných kroků ze strany vlády a podezírá ji z postranních úmyslů. Země by znovu zabředla do bezvýchodného konfliktu. Erdoğan opět ve volbách vsadil na kalkul, že konzervativní, nacionalisticky smýšlející Turci, jakož i AKP volící Kurdové tvoří dostatečnou většinu elektorátu.

To se mu však v současné době, kdy Kurdům jako jediné efektivní pozemní hrázi proti terorismu islámského státu vzrůstá sebevědomí, může vymstít. Kurdové už se nedají podceňovat.

03. 05.

Babischjugend

Tomáš Laně Přečteno 3180 krát

Babiš zakládá mládežnickou organizaci svého hnutí. Potřebuje prý mladou krev. Mají-li své mládežnické líhně sociální demokraté, existují-li mladí konzervativci, pak Babiš musí také mít tento atribut politické strany.za kterými nestojí žádný politický program,
Jak už však bylo mnohokrát zdůrazněno, potíž je v tom, že u Babiše nejde o žádnou politickou stranu, ale o firemní strukturu. V jejím čele stojí šéf, vlastník firmy, který tam bude stát, dokud bude firmu jako majoritní akcionář ovládat. Do té doby budou probíhat formální sjezdy, formální volby aklamativně potvrzující věrnost šéfovi-vůdci. Jinak to ani být nemůže, protože hybnou silou hnutí ANO nejsou politické názory, jejich střety a tříbení, ale zisk, peníze, stejně jako u každé jiné firmy.
Všem, kdo se k ANO přidali, jde především o peníze. Mělké, negativistické volební fráze, jakoby vypůjčené z virtuálních internetových diskuzí, za kterými nestojí žádný politický program, zajistily ANO popularitu a volební zisk.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy