Obhajoba protikuřáckého zákona aneb Klíčová bitva o nekouření v restauracích začíná

04. 05. 2016 | 08:11
Přečteno 5150 krát
Na adresu svou i tzv. protikuřáckého zákona jsem si v posledních dnech a týdnech vyslechla mnoho názorů. Od těch, které vyjadřují podporu a dodávají energii, až po ty odmítavé včetně takových, jejichž autoři si nedokáží odpustit vulgarity stejně, jako si zřejmě nedokáží odpustit cigaretu v restauraci.

Jsem obviňována z toho, že lidem beru svobodu. Je mi vyčítáno, že se snažím lidi a jejich zdraví chránit proti jejich vůli. Každý si přece může ničit zdraví, jak se mu zachce, od čeho si platíme zdravotní pojištění… Dozvěděla jsem se dokonce, že protikuřácký zákon je neomarxistická buzerace. A nešlo o názor z diskuze na mém Facebooku, která je naopak většinou až překvapivě korektní i podporující, ale o názor redaktora časopisu Reflex.

Dnes, 4. května 2016, se začne zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, jak se protikuřácký zákon ve skutečnosti jmenuje, projednávat ve sněmovně ve třetím čtení. Jednat se bude také o dvou stovkách pozměňovacích návrhů a je tedy jasné, že diskuze to bude dlouhá a nelehká. Vzhledem k tomu, kolik mi v těchto dnech chodí zpráv s názory, vzkazy i otázkami právě k protikuřáckému zákonu, dovolte mi shrnout v tomto textu základní důvody, proč tento návrh zákona prosazuji, bojuji za něj a bojovat budu nadále.

Vždyť je to normální!

Představa toho, že by všechny restaurace byly nekuřácké, se ukazuje pro řadu lidí jako něco nenormálního. Ne roky, ale desítky let jsme tu byli zvyklí na to, že je normální v restauraci kouřit bez ohledu na to, jestli jsou s námi v místnosti nekuřáci, mnohdy dokonce děti. Z této situace se stal standard, který v nás zakořenil. Jenže ten samý standard se stal v zahraničí něčím nežádoucím už před dlouhým časem. Normálním se stalo, že kouření není trendy a kouření v restauraci, kam může přijít kdokoliv, už je něco nemístného. Všechny země Evropské unie už dnes mají kouření v restauracích regulované, v řadě z nich už v restauracích platí zákaz úplný, například v Belgii, Irsku nebo ve Francii. Česká republika ale bohužel zůstává pozadu, což se nyní intenzivně snažíme napravit.

Normální totiž není kouřit v restauracích, normální dnes v Evropě není ani kouřit. Na prvním místě je zdraví občanů, a to je také priorita, kterou musí mít stanovenou stát. Čísla hovoří jasně a bohužel nejsou dobrou devízou České republiky. Na nemoci způsobené kouřením u nás ročně umírá 18 tisíc lidí, na následky pasivního kouření 1500 až 3000 lidí. Alarmující jsou pak statistiky o kouření dětí a mladistvých. Vždyť dnes v České republice kouří 16 procent patnáctiletých!

Prioritou ministerstva zdravotnictví je zdraví občanů a jeho ochrana. Proto jsme vypracovali zákon, který je sice striktní, ale měří všem stejně, tedy nedělá výjimky například pro hospody na vesnicích nebo malé podniky, ale má jasné cíle:

1) Ochránit zdraví hostů v restauracích, potažmo dalších veřejných míst
2) Ochránit zdraví lidí pracujících v pohostinství (typicky obsluha restaurace)
3) Dlouhodobě měnit pohled především mladých lidí na kouření, aby s ním ideálně vůbec nezačínali.

Neberte nám naši svobodu!

Často používaným argumentem proti současné podobě protikuřáckého zákona je omezování svobody. Ať už jde o majitele a provozovatele restaurací, kteří by měli mít právo se sami rozhodnout, zda se u nich bude nebo nebude kouřit, nebo samotné kuřáky, kteří by měli mít právo si zajít do kuřácké restaurace a u piva nebo kávy si tam zapálit.

Opravdu zvláštní je ale způsob, jakým se s tak důležitým faktorem, jako je svoboda, u těchto argumentů pracuje. Kam se podělo ono „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“? Vím, že je to svého druhu fráze a zjednodušení, ale rozhodně je velmi výstižné. Proč má být nekuřák vystavován při návštěvě restaurace škodlivým látkám z cigaretového kouře a nechat si tak ničit zdraví? Je v tomto případě svoboda kuřáka důležitější než svoboda nekuřáka?

U apelu na svobodnou volbu podnikatele, zda se u něj v restauraci bude nebo nebude kouřit, si zase musíme postavit vedle sebe dvě důležité věci. Na jedné straně svoboda podnikání, která je určitě důležitá a já odmítám, že by ji protikuřácký zákon jakkoliv ohrožoval, na straně druhé zdraví lidí. A jestli stojíme před volbou přidat ke svobodnému podnikání v restauračním oboru jeden předpis o tom, že v restauracích se nekouří, a nebo to neudělat a rezignovat na ochranu veřejného zdraví, pak je moje volba jasná.

Zákaz kouření v restauracích je svého druhu hygienický předpis. Dodržovat tyto předpisy považujeme přece za normální, ba dokonce správné. Asi nikdo si nepřeje, aby dostával v restauraci zkažené jídlo, které by mu způsobilo zdravotní potíže. S cigaretovým kouřem je to stejné.

Hospody a restaurace budou krachovat!

Ano, stejně jako krachovaly do teď, a protikuřácký zákon na vině nebude. Jak ukázaly zkušenosti ze zahraničí a jak nám říkají studie, po zákazu kouření nelze očekávat žádnou velkou vlnu krachů v tomto oboru. Naopak. Dopady na ekonomiku pohostinských zařízení zkoumalo nezávisle na sobě více než 165 studií v řadě zemí po celém světě, a výsledek byl jednoznačný: Zákaz kouření v pohostinských zařízeních neměl žádný významný vliv na tento sektor. Naopak podle tuzemského výzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd UK lze na základě srovnání se zahraničními studiemi předpokládat 3 až 6% nárůst návštěv v restauracích. To podle kvalifikovaného odhadu může přinést až o 6 miliard korun ročně více na tržbách.

Každý si přece může ničit zdraví, jak chce! Od čeho si platíme zdravotní pojištění?

Podobných demagogických konstrukcí jsem i z řad politiků slyšela také hodně. A zaráží mě na nich jednak ta nebetyčná neúcta k vlastnímu zdraví, které je jednoduše to nejcennější, co máme, ale navíc ta obrovská míra demagogie, s kterou jsou ještě ostatní skoro ujišťováni, že se snad ani nemůže nic stát, když budou kouřit. Nejsem si jistá, na kolik jsou kuřáci seznámeni s možnými následky kouření, ale jedno je jisté: Život nefunguje tak, že si kouřením zničíte zdraví, ale všechno je vlastně v pořádku, protože si platíte zdravotní pojištění, a tak vás vezmou do nemocnice, prostě vás vyléčí a vrátí jako nového do běžného života plného cigaretového kouře. Tisíce a desetitisíce lidí by k tomu mohly říct svůj smutný příběh.

Kdybych navíc měla přistoupit na tuto vrchovatou míru demagogie, pak bychom museli také říct, že zdravotní pojištění nerovná se zajištění prostředků pro veškerou léčbu, kterou můžete při následcích kouření potřebovat. Například transplantace plic přijde na cca dva a půl milionu korun. Měl by si tedy kuřák, který tuto operaci díky svému zlozvyku potřebuje, hradit tento náročný zákrok? Podle logiky některých demagogických argumentů asi ano. Já samozřejmě nic takového nechci, zdravotnictví musí být veřejnou službou dostupnou každému. Jen jsem chtěla demonstrovat tu absurdnost, se kterou se vůči protikuřáckému zákonu někteří vymezují.

Na vánočních trzích si už nedáme ani svařák, Morava přijde o svoje košty!

Polopravd, vyložených výmyslů a mýtů okolo zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek kolovalo už v médiích a ve veřejném prostoru mnoho. Že díky němu zmizí z vánočních trhů tradiční svařené víno, že na Moravě nebudou moct probíhat oblíbené košty nebo že hotelové školy nebudou moct při své praktické výuce podávat alkohol, to jsou jedny z mých „nejoblíbenějších“. Pro jistotu tedy ještě jednou: NE, NIC Z TOHO V ZÁKONĚ NENÍ A PO JEHO SCHVÁLENÍ NENASTANE.

Vážně to nikdo nechce?

Z diskuzí v parlamentu a v médiích by se mohlo zdát, že protikuřácký zákon si vymyslelo pár (neomarxistických) bláznů na ministerstvu zdravotnictví, ale jinak jsou všichni proti a celá země se spojila do protestní akce „Svoje cigáro v hospodě si vzít nedáme“. Přiznám se, že i já sama jsem v některých chvílích přemýšlela, jestli tady nejdu vlastně proti všem, jestli není opravdu možné, že to lidé nechtějí a my je tlačíme do něčeho, co odmítají.

Ten dojem „ala Jirásek“ jsem měla především při některých jednáních na sněmovních výborech, kdy jsem čelila tvrdé palbě kritiky z nejrůznějších stran. A možná i pod vlivem těchto zážitků jsem na chvilku zapřemýšlela, jestli i veřejnost je tak vehementně proti a touží si dál v restauracích pěkně podkuřovat pod nos a navzájem si ničit zdraví. Ale bylo to jen chvilkové zavrávorání, při kterém mě podrželo obrovské množství vzkazů a zpráv, které v posledních týdnech dostávám. Stojí v nich, abychom vytrvali, nepodléhali tlakům a konečně po letech prosadili to, co už zde slibovaly jiné vlády a jiní ministři (mimochodem i ti z pravé strany politického spektra, která se teď staví do vybájené pozice posledních ochránců demokracie na stráži).

Mnoho lidí mi dokonce psalo, že nesmíme dopustit, aby byl zákon rozmělněn pozměňovacími návrhy, tedy aby byl ve výsledku samá výjimka. V praxi se mi tak potvrdilo, že výsledky průzkumu agentury IPSOS a Univerzity Karlovy, které říkají, že pro zákaz kouření v restauracích je 78 %
Čechů, jsou skutečně reálné.

Chtěla bych na závěr jasně říci, že stojím za takzvaným protikuřáckým zákonem v té podobě, která zakazuje kouření v restauracích bez výjimek. Za tento zákon budu nadále bojovat a prosazovat jej.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy