14. 09.

Evropská nejistota: skok do horkého podzimu

Miloš Balabán Přečteno 5687 krát

Na sklonku léta se Evropa stává zajímavou politickou laboratoří. Hned ve třech významných zemích Evropské unie se odehrávají důležité politické události, které mohou už od horkého podzimu ovlivnit její směřování v budoucnosti.

Více »

01. 09.

Brazilské požáry a blahobytná Evropa

Miloš Balabán Přečteno 3626 krát

Lesní požáry se letos stanou symbolem léta. Nejprve vypukly v obrovském měřítku na Sibiři, nyní je vidíme v brazilské Amazonii. V jejich pozadí jsou nebo mohou být i ekonomické zájmy, ať už těžařů dřeva, či zemědělské lobby. Dopady na životní prostředí, a to i v globálním měřítku, přitom nejsou z krátkodobého ani dlouhodobého hlediska zanedbatelné.

Především brazilské požáry se zároveň staly nejen globální politickou otázkou, dostaly se i na summit uskupení G7, ale jsou zároveň i předmětem ostrých politických sporů. Prezident Jair Bolsonaro, přezdívaný „tropický Trump“, se ohradil proti francouzskému prezidentu Macronovi, který zkritizoval jeho politiku vedoucí k odlesňování amazonského pralesa. Finanční pomoc Brazílii ve výši 20 milionů dolarů, kterou inicioval na summitu Macron, byla odmítnuta.

Šéf úřadu prezidenta Bolsonara Onyx Lorenzoni si navíc nebral servítky a do Paříže vzkázal, aby se starala o vlastní domov a své kolonie s tím, že Brazílie nikdy neprováděla kolonialistické či imperialistické praktiky, což je možná Macronův cíl. A celé to korunoval slovy, že i Macron čelí doma kritice v podobě demonstrací žlutých vest. Lorenzoniho argumenty trochu připomínají slova dřívějšího prezidenta Luize Luly, který v roce 2008 na konto právě vypuklé ekonomické krize v USA prohlásil, „že krize byla způsobena iracionálním chováním bílých lidí s modrýma očima, kteří se před krizí domnívali, že vědí všechno, a nyní se ukázalo, že nevědí nic“. Francie a Západ jsou tak dnes prezentovány znovu jako někdo, kdo si především musí zamést před vlastním prahem, než budou Brazílii kritizovat. Řešení problému to samozřejmě vůbec nepomáhá.

Nicméně v šumu okolo brazilské kauzy by neměly zapadnout některé skutečnosti. Macron má se svojí kritikou věcně pravdu, jenže nenese i blahobytná Evropa svůj díl viny za to, že se v amazonském deštném pralese kácí jako o život, aby se rozšířily pastviny pro hovězí dobytek a mohlo se tak vyvážet víc brazilského hovězího masa i na evropský trh? Jen zákaz dovozu, jak navrhuje Finsko, ale nemůže být řešením, protože na vývozu masa je existenčně závislých mnoho brazilských farmářů.

Brazílie loni vyvezla 1,64 milionu tun hovězího, za což utržila šest a půl miliardy dolarů. Přitom chov hovězího dobytka je ve velké míře zodpovědný za škodlivý metan vypouštěný do ovzduší, který se výrazně podílí na globálním oteplování. Neměla by se tedy hledat ekonomická a ekologická alternativa pro toto podnikání? Za šest a půl miliardy dolarů pomoci Brazílii ročně by se vyplatila.

Je to v porovnání s výdaji na společnou zemědělskou politiku EU ve výši okolo 50 miliard eur v podstatě zanedbatelná částka. A ani bychom se při racionálním hospodaření v Evropě nemuseli hovězího vzdávat.

(Právo, 29.8.)

22. 07.

Další léta s Trumpem? Emoce a byznys na prvním místě

Miloš Balabán Přečteno 4840 krát

Kritické diplomatické depeše nyní už bývalého britského velvyslance ve Spojených státech Kima Darrocha o stylu vládnutí prezidenta Trumpa a jeho administrativy se po zveřejnění v britském tisku staly diplomaticky třaskavou směsí. Stojí za to se nad nimi zamyslet.

Více »

16. 07.

Výbušný koktejl

Miloš Balabán Přečteno 4028 krát

Kandidátka do čela Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila před poslanci liberální frakce europarlamentu, že EU potřebuje jasnou společnou definici azylu a toho, kdo na něj má nárok. Podle Leyenové je navíc nutné přesně definovat, co je migrace legální a nelegální, a dodala, že vnější hranice musí být pevná a bezpečná. Chce se dodat, že toto poznání bylo vykoupeno neúspěšnou „vítací politikou“ právě v Německu, která negativně poznamenala nejen Německo samotné, ale i celou Evropu. Při slovech Leyenové může nejeden evropský politik, především z východu Unie, cítit i určité zadostiučinění. Nicméně jsou to zatím jen slova a uvidíme, zda se je ve funkčním období nové předsedkyně Evropské komise, pokud projde europarlamentem, podaří přetavit v činy.

Více »

09. 07.

Rizikový bruselský kompromis

Miloš Balabán Přečteno 3362 krát

Uplynulých pět let funkčního období Evropské komise a Evropského parlamentu bylo mimořádně komplikované. Migrační krize, řecká dluhová krize, brexit a zásadní změny americké zahraniční politiky po zvolení Donalda Trumpa prezidentem rozkolísaly evropskou politiku i postavení Evropy ve světě a ovlivnily vnitropolitickou situaci prakticky všech členů Unie. Překreslovaly se tradiční politické mapy, objevila se na nich nová uskupení stavící se k evropskému integračnímu projektu kriticky až nepřátelsky.

Více »

07. 05.

Venezuelský pat a bitva v zastoupení

Miloš Balabán Přečteno 4133 krát

Krize ve Venezuele, pokračuje. Nicméně nehledě na katastrofální hospodářskou situaci se zatím Juanu Guaidóvi, který byl v lednu prohlášen národním shromážděním za ústavně legitimního prezidenta nedaří odstranit úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura. Zjevně se nenaplnil předpoklad, že manévr s „legitimním prezidentstvím“ povede k rychlému konci Madurova režimu na což možná spoléhaly Spojené státy a EU, včetně nás, když Guaidóa jako prezidenta uznali.

Více »

26. 04.

Poučíme se z hedvábné stezky?

Miloš Balabán Přečteno 5971 krát

Prezident Miloš Zeman navštíví tento týden po páté Čínu. Hlavním cílem bude jeho účast na druhém summitu čínské iniciativy Pás a stezka. Číně se po pěti a půl letech od jejího vyhlášení bezesporu podařilo dosáhnout toho, že je v centru globální politické debaty. Nemine den, aby se k ní neobjevilo politické prohlášení, akademická studie, článek či komentář.

Více »

03. 04.

Co ohrožuje NATO?

Miloš Balabán Přečteno 4216 krát

Před třemi týdny vyšel v Právu můj komentář Přežije NATO své osmdesátiny? Konstatoval, že se strategií prezidenta Trumpa „America first“ bude v americké politice pro NATO stále méně místa a že s dezintegračními tendencemi v Evropě to může vést k ochromení Aliance. Profesor Walter Russell Mead v The Wall Street Journal byl minulý týden kategoričtější. V článku NATO umírá, ale na vině není Trump uvádí proč: Německo nechce zbrojit, a tím Němci říkají, že NATO a USA nepotřebují, Turecko nakupuje rakety S-400 od Ruska a Itálie podepisuje strategické dohody s Čínou. Celkově podpora NATO uvadá, ovšem její robustní velící struktury ještě pracují.

Více »

21. 03.

Mezi Washingtonem, Paříží a Berlínem

Miloš Balabán Přečteno 3588 krát

Evropská unie se dnes musí vyrovnávat s tím, že USA jsou na jedné straně stále ještě oporou mezinárodního řádu a na straně druhé jeho hlavním protivníkem. Tento rozpor přispívá k tomu, že se svět stává stále víc nepředvídatelný a neřiditelný. Pro EU jako celek i jejího nejsilnějšího člena, Německo, které je „exportním hegemonem“, se jedná o rizikovou situaci.

Více »

14. 03.

Přežije NATO své osmdesátiny?

Miloš Balabán Přečteno 3573 krát

Pokud by nějaký západní politik vyřkl v březnu 1989 prognózu, že za deset let vstoupí tři středoevropské členské země Varšavské smlouvy do NATO, byl by považován za fantastu. Po zrychlení toku dějin k tomu ale došlo. Aliance nicméně ještě musela po studené válce přežít krátké období iluzí o „nepotřebnosti“ paktů v nové éře.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy