05. 01.

Zločiny a tresty

Miluš Kotišová Přečteno 942 krát

Anne Spoerry, první „létající lékařka“ v Africe, která našla obdivovatele po celém světě. Za takřka padesát let, co žila a pracovala v Africe, co létala za svými pacienty i na vzdálenost několika stovek kilometrů, (vy)léčila tisíce dětí a dospělých. Žila skromně, díky rodinnému finančnímu zajištění se zřekla platu, a několika africkým rodinám dokonce léta hradila náklady nejen na léčbu, ale i pozdější studia potomků. Výrazně přispěla k proočkování většiny kontinentu proti tuberkulóze a jiným nemocem. Udivovala svou houževnatostí, nezdolností, efektivitou vyšetření, diagnostickou zběhlostí, bystrým úsudkem, velkorysostí. Stala se miláčkem Afričanů – přezdívali jí Mama Daktari. Život, který žila v Africe, však byl ve skutečnosti její druhý život.

Více »

06. 02.

Otázky k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu na Milana Lipovského

Miluš Kotišová Přečteno 2083 krát

Česká vláda zdá se podporuje myšlenku vytvoření nového speciálního mezinárodního soudu, který by zvlášť trestal jeden jediný zločin: politickou odpovědnost za válečnou agresi. Část odborníků a politické elity na případu válečných událostí na Ukrajině docházejí k uvědomění, že mezinárodní právo nedostačuje. Od roku 2012 sice existuje Mezinárodní trestní soud v Haagu, který i tento zločin má v omezené míře ve své pravomoci, neboť vyšetřuje a soudí čtyři typy zločinů souvisejících s válčením (zločin proti míru, genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti), přesto roste pocit, že je načase postihnout i právní odpovědnost a přímou vinu politického vedení za přípravu a organizování agresivní a nespravedlivé války přísněji. Jurisdikci ICC v Haagu uznává kolem 100 států světa (tedy polovina ze 193 – pokud počítám státy sdružené v OSN), cca 40 států (mezi nimi Ukrajina, USA, Izrael, Indie, Čína, Rusko aj.) ji dosud neuznávají.

Více »

04. 02.

V jakém momentě vyhlásit mistra světa v hokeji?

Miluš Kotišová Přečteno 1653 krát

Revoluce ve sportu a zábavě je tu. Který hlupák by čekal trpělivě a s napětím do posledních vteřin poslední třetiny finálového utkání, když chytrý prográmek se slušnou statistickou výbavou vám už po vyhodnocení ukazatelů z první třetiny dokáže bezpečně stanovit jasného vítěze? Ostatně týká se to jakéhokoli kolektivního sportu.

Více »

25. 01.

Dneska - před prezidentskou volbou - nesmí mlčet žádný z nás, komu záleží na právu a občanském soužití

Miluš Kotišová Přečteno 1734 krát

Tak jako za rasismus nemohou Romové,
za znásilnění údajně vyzývavé ženy,
za násilné projevy homofobie homosexuálové,
za antisemitismus židé,
tak za výhrůžky smrtí a hulvátské chování nemůže sebekontroverznější politik.

Stále platí, že na politiky propagující rozvrat demokracie jsou zákony, na zkorumpované politiky, zloděje apod. jsou zákony, soudní systém. Nebo se pletu?


Více »

18. 01.

Ke spravedlivému míru: odpověď Ondřeji Slačálkovi z A2larmu

Miluš Kotišová Přečteno 2262 krát

„Základní skutečnost, že všichni jsme lidé, nás opravňuje k této starosti o lidství v celku. […] Jaké ulehčení by znamenalo, kdyby vítězové nebyli lidmi jako my, nýbrž nesobeckými vládci světa. Pak by řídili v moudré předvídavosti obnovenou, šťastnou výstavbu včetně účinné nápravy. Pak by živě reprezentovali činem a vzorem ideál demokratických poměrů a dávali by nám jej pociťovat jako přesvědčivou skutečnost. […]
Ale ti druzí jsou lidé jako my. […]

Více »

22. 03.

My svědkové, co jsme stranou válčení, byť námi válka otřásá: Díky za každé uvážlivé slovo, postoj, čin v tomto běsném čase

Miluš Kotišová Přečteno 2299 krát

Je mi hluboce líto všech nevinných a zbytečných obětí, které se pro nic z toho, co se dnes děje, nerozhodly. Co můžeme dělat my, kdo jsme stranou válčení? Především mít, zachovat si co možná střízlivý, co nejrealističtější a umírněný pohled na celý konflikt (ohlídat si, abychom do něj nevtahovali vlastní staré rány a traumata, nepodléhali nejslabším svým stránkám, prvotním impulzům hněvu, vzteku, pomstychtivosti, odložili ideologický filtr, neposuzovali své přátele podle svých nepřátel ani naopak, tedy nedefinovali nepřátele podle přátel)... A konat s jasnou představou toho, po jakém světě toužíme, až tato válka skončí, protože máme přece jen – na rozdíl od bojujících, kteří ničí a boří – jistý odstup, tedy prostor a čas na úvahy a jednání „zúrodňující“. Tohle snad nakonec může pomoci najít východisko přímým účastníkům konfliktu. Na každém postoji záleží.

Více »

08. 03.

Otestovat Putina gestem dobré vůle ke všem lidem a národům: návrh všeobecné demilitarizace světa

Miluš Kotišová Přečteno 1808 krát

Na rozdíl od prakticky (z našeho pohledu) nevyzbrojené a statečně bojující Ukrajiny už dnes vlastní Západ násobně více prostředků, které by stačily k likvidaci všeho živého na této planetě. Overkill je smutná realita teď a tady. Kolik dalších nových overkillů je potřeba, abychom se cítili bezpečně, když zbraně používáme převážně k „verbálnímu“ odstrašení těch, kterých se bojíme?
Co když je válka na Ukrajině hlavně produktem strachu (na všech stranách)?

Více »

12. 01.

Farský Farce Fart – prostě mu pokraťte plat. A je to!

Miluš Kotišová Přečteno 2336 krát

Důležité je toto přiznání: post předsedy poslaneckého klubu už odpracovat nemůže. Jak to? No protože by ho vlastní spolustraníci, jinak tak chápaví, uznalí a přejícní, sežrali. A co alespoň dočasné pokrácení platu, protože zjevně nebude moct naplnit všechny pracovní povinnosti? Copak nejsou žádné právní vymahatelné pojistky? Ale jsou! Poslanec mimoděk vysílá zprávu, že netuší nic o svých pracovních povinnostech.

Více »

09. 01.

Konec "dobrý", vše ale marné: mesianizace pirátské politiky dokonána jest

Miluš Kotišová Přečteno 3506 krát

Viděli jsme volbu, která ve svém celku (nepředstíranou soutěží kandidátů, na rozdíl od volby 2019 či jednokandidátové volby v 2020) ukázala průřezově silnou stránku Pirátské strany jako široké názorové platformy, která se pak v lopotném kvasu a diskuzi povětšinou dobere slušných a zajímavých (tam, kde diskuzi skutečně absolvuje; a dokonce si poradí i s pěnou dní – údajné rudé nebezpečí apod.). Přitom ještě před branami zanechala další výrazné a dobré kandidáty – za všechny Antonino Milicia z Brna. Bohužel jsme také v sobotu sledovali nesebevědomou stranu, třebaže s tolika zkušenými, talentovanými a šikovnými členy, která ani po 12 letech existence nenašla odvahu předat žezlo jinému tahounovi. Inu, protože odvahu a důvěru v demokratickou kontinuitu nenašel ani dosavadní předseda Ivan Bartoš. Nejspíš hlavně proto, že ví, že ony vzdušné zámky, které stavěl spolu s Piráty, stojí na tekutém písku.

Více »

10. 05.

Politika jako těžké killer sudoku s nebanální nápovědou?

Miluš Kotišová Přečteno 2684 krát

Politické strany či aspirující uskupení nám střídavě oznamují, jak budou řídit stát: tu jako firmu, tu jako (inu...) stát, jindy jako expertní tým... anebo raději k danému tématu mlčí. Nikdo ovšem neříká, jak se řídí taková politická strana, která je tím prvotním hybným organismem zapojeným do řízení státu. Přeskakují se tu důležité stupně. Politici kvapně přesvědčují veřejnost o tom, že údajně mají skvělé řešení (k tomu ještě skvělejší odborníky na slovo, ba celé věty vzaté) a jak věci budou nádherně jiné, funkční (aby nakonec za týden, za měsíc, nejpozději za rok byly stejně jinak, když se zjistí všechny ty nedomyšlenosti apod.). Zpravidla totiž není jasné, jak k dané variantě řešení vůbec dospěli (vlastně nevíme, jak moc systematicky a důkladně strany postupují při přípravě a realizaci každého programového bodu), a jestli to náhodou není jen momentální příhodný marketingový a PR nápad (který leckdy nemile překvapí i samotné členy strany). Politické strany obávám se jsou takové černé programové skříňky. Na papíře obecná vize (bez postupu) nastíněná víceméně již zakladateli, a konkrétní programové kroky spolu tvoří hlavně sobě blízcí: kámoši, spřátelení odborníci a spříznění lobisti (ti, co spolu mluvili nejspíše i předtím). Někteří jednotlivci mezi odborníky strategicky pod rouškou anonymity přispívají pro jistotu hned různým stranám a myšlenkovým trustům, to je výhodné, jen nevíme kteří. Někdy tušíme. Ale co zbylí odborníci, poučení laici nebo občané (alias pokusní králíci), kteří bohužel nemají ty správné vazby, nečekají je otevřené dveře a volná okénka v naplněném kalendáři naplno zaměstnaných politiků, těchto profesionálů čím dál profesionálnějších (jen nevíme na základě jakých kritérií)....?

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy