25. 06.

Kolik tropických dnů přinesou prázdniny?

Dagmar Honsová Přečteno 4442 krát

Začátek letošního astronomického léta přinesl chladnější charakter počasí, který ale vládl v celé střední Evropě a na vrcholky Tater, přinesl dokonce sněžení. Jak to bude vypadat dál? Bude vůbec letní počasí letos o prázdninách?

Více »

07. 04.

Nevíte, jak bude? Podívejte se na nebenadhlavou

Dagmar Honsová Přečteno 3830 krát



Už se vás někdy někdo ptal, proč sledujete předpověď počasí? Možná vás hned napadne, proč by se tím někdo zabýval, že je přece jasné, že předpověď sledujete, abyste věděli, jak bude. Já bych se vás ale ráda zeptala ještě hned na další věci – kam všude danou informaci aplikujete? Jestli při předpovědi stojíte u skříní a vybíráte sobě i svým dětem oblečení na druhý den nebo plánujete víkendové aktivity od venčení psa po výlet na kolech až po návštěvu automyčky a nebo do třetice po zhlédnutí předpovědi běžíte do lékárny, abyste si stihli nakoupit krém proti bolesti zad, protože máte vypozorováno, že vás vždy chytnou při větrném počasí? Někteří z nás jdou ještě dále a podle charakteru počasí nakupují potraviny – mění se nám totiž chutě k jídlu i pití a při různém počasí zpravidla sníme jiné množství jídla. Jen si představte zatažené a deštivé rodinné nedělní odpoledne, na které padne „polovina ledničky“.
Další otázkou je, zda opravdu rozumíte tomu, co vám chce meteorolog předpovědí sdělit? Zda si pod pojmem oblačno, opravdu představíte pokrytí oblohy oblačností z 5 až 6 osmin a zda slovíčko ojediněle chápete opravdu tak, že se daný jen objeví na ploše do 30% území?

Protože já se vás na podobné otázky ptám posledních 10 let, odpovědi najdete na nebenadhlavou.cz.

01. 10.

Je po létě, kdy začne sněžit?

Dagmar Honsová Přečteno 9921 krát

Léto je nenávratně pryč a i přes to, že přišlo babí (ne)léto (jak jinak nazvat sice slunečné, ale chladné dny těchto dnů), začíná přibývat otázek, na téma, kdy už začne sněžit?! Chápu, že chceme být všichni na zimu připraveni – také na dnešní odpoledne plánuji nákup dětských oteplovaček a čepiček, ale přesné datum první sněhové pokrývky zatím nikdo nezná. A možná je to tak dobře – o průběhu počasí se totiž dá mluvit tak 10 dnů dopředu a v tomto čase sníh v nížinách zatím nebude. Rozhodně ale není sněžení v říjnu nic neobvyklého – viz tabulka nástupu prvního sněžení v posledních letech. Zřejmě si vzpomínáte na loňské sněžení vloni během posledního říjnového víkendu, nebo na rok 2009, kdy sněžilo na severu území ještě před polovinou října. Je ale pravda, že každý rok je jiný – v roce 2011 jsme si museli na první sněhové vločky počkat až do 19. prosince.
U nás je sněžení spojené se sv. Martinem, který na bílém koni přijíždí 11. listopadu, pokud se ale podíváme na tuto pranostiku podrobněji, poté bylo toto období spojeno spíše s tzv. martinským ochlazením, kdy se dny vyznačují mlhavým a pošmourným počasím. Nicméně podle statistik vychází první sněžení v nížinách kolem 20. listopadu.

Tabulka 1.- Nástup sněžení v posledních letech:

Rok Datum prvního sněžení
2005 17. listopadu
2006 1. listopadu
2007 19. října
2008 20. listopadu
2009 13. října
2010 29. listopadu
2011 19. prosince
2012 27. října

Sice by ještě první říjnový víkend měl přinést oteplení a teploty až na 16 °C, ale víc nás možná zahřeje počet tropických dnů ve vybraných městech během června až srpna, viz tabulka 2.

Tabulka 2. Počet tropických dnů
Město červen červenec srpen
Praha-Karlov 4 7 8
Brno 3 7 8
Karlovy Vary 3 2 3

Díky tlakové výši Karin nad severní Evropou bude i ve středu převládat slunečné počasí. Bude ale zesilovat chladné severovýchodní proudění, které přinese ochlazování. Očekáváme jasno až polojasno, po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Ráno opět odstartuje místy mrazem – v minimech rtuť teploměru klesne jen na 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 5 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr 2 až 7 m/s, na severovýchodě čerstvý 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s. Vloni přinesl říjen do horských oblastí mráz až 10., 29. října klesala rtuť teploměru k -7 °C.

30. 08.

Léto 2013 – mix počasí posledních 10 let

Dagmar Honsová Přečteno 4781 krát


Jsem ráda, že dlouhodobé „předpovědi“ klimatologických modelů z Anglii, které se v Evropě střední přikláněly spíše k chladnějšímu a vlhkému létu, nevyšly. Tolik nádherných východů Slunce jsem už dlouho nezažila. (Přiznávám, že hlavní zásluhu si připisuje naše malá Julie, ne jasná obloha). Pokud budu hodnotit prázdninové počasí z pohledu maminky, bylo na jedničku, pokud z pohledu meteorologie, připisuji ještě hvězdičku! Zpočátku července to vypadalo, že se tropických teplot snad ani nedočkáme, ale obloha byla převážně slunečná (výjimkou byl 4. červenec v Ostravě), druhá polovina měsíce naopak nabídla mnoho lahůdek – vybírám některé z nich – nadprůměrný slunečný svit, 17. 7. mráz na Kvildě- Perle, přes 35 °C 28.7. (Doksany 38,7 °C) a 29. 7. (Ostrava 37 °C), sucho, tropická noc v Albrechticích, kdy teplota vzduchu 29.7. neklesla pod 25 °C, silné bouřky s krupobitím a silným větrem o rychlosti vichřice, 29.7., následně další vlna veder na začátku srpna, která vyvrcholila vůbec nejvyšší naměřenou teplotou za prázdniny 8.8. v Brodě nad Dyjí 39,7 °C, o týden později, 15.8., studeným ránem na Kvildě -4,9 °C.
Letošní léto přineslo mix počasí posledních let – opět namátkou teplejší červenec, kdy v Praze bylo naměřeno 19 tropických dnů, přinesl rok 2006 (letos jich bylo 7), v srpnu 2009 bylo zaznamenáno v Praze 260 slunečných hodin, vloni byla 20. srpna naměřena doposud nejvyšší teplota na našem území – Dobřichovice 40,4 °C, suchý srpen 2003, kdy se průměrné srážkové úhrny pohybovaly jen na 40 % normálu.
A na závěr několik fakt:
Naměřená nejvyšší teplota: 8.8. Brod nad Dyjí 39,7 °C
Nejnižší teplota: 15.8. Kvilda-Perla -4,9 °C
Počet teplotních rekordů v pražském Klementinu: 4 (28.7., 2.8.,3.8., 6.8)
První tropický den: 4. července
Nejvyšší noční teplota: 29.7. Albrechtice 25,2 °C

03. 06.

Rok 2013 – rok extrémů v počasí?

Dagmar Honsová Přečteno 8429 krát

Když jsme se poslední květnový víkend s kolegou v práci sázeli o to, kolik centimetrů sněhu napadne na Šumavě (mimochodem 20 cm netipoval ani jeden z nás), s úsměvem na rtech jsme konstatovali, že jsme letos v počasí nezažili ještě pořádnou povodeň a tropické teploty, jinak snad už všechno (sněhovou kalamitu, jarní bouřky, málo slunečního svitu, zasněžené Velikonoce, dlouhou zimu aj.) Numerické modely sice v tu chvíli už naznačovaly, že přelom května a června bude hodně deštivý a počasí ve střední Evropě bude pod vlivem tlakových níží, ale asi málokoho by v tu chvíli napadlo, že srážky budou tak vydatné a trvalé, že se zvednou hladiny řek tak, že bude následovat povodeň, která se budou přirovnávat k srpnové povodni 2002.

Více »

04. 01.

Jaké bude počasí v roce 2013?

Dagmar Honsová Přečteno 12805 krát

Tak to je otázka, kterou dostávám na počátku každého ledna v posledních letech snad každý den – od paní sousedky, u zubaře, v řeznictví, od svojí babičky. Letos se k této otázce ještě často přidává sdělení, že se lidé díky teplému počasí, na svých zahrádkách pomalu začínají připravovat na jaro a další sezonu. Přitom je moje každoroční odpověď stejná – nevím ani jaké počasí nás překvapí za 14 dní, natož na 360 dnů dopředu a letos ještě přidávám, že s tím odzimováním chalup a zahrad bych ještě rozhodně počkala:-).
Tím, jak je ale mým koníčkem statistika, štourání se v historických datech, pramenech a encyklopediích, mám v zásobě několik článků na bázi pokusů (i omylů), zda lze to, či ono nějakým způsobem aplikovat a předvídat. Takhle jsem si zkoušela databáze a statistiky např. jak by vypadlo počasí v následujícím roce, kdybychom zprůměrovali teploty posledních 40 let, posledních 10 let, jak se lišilo počasí v roce 1899 od 1999 nebo 1911 od 2011? Lze předpovídat počasí podle pranostik? Prostě, jestli opravdu není se o co opřít v otázce předpovědi počasí na delší časové období. A závěry jsou stále stejné...opravdu není. Bohužel byly některé tyto náměty a statistiky často jinak interpretovány a podávány jako předpověď počasí. Takže si místo předpovědi počasí na rok 2013 raději připomeňme několik zajímavostí z počasí roku 2012.
Omezím se na Prahu, protože tato data se mnou už sbírala a měřila dvou a půl letá Amálka:-).

Počasí v Praze 2012 ve statistice:
- první tropický den 29.4.
- nejteplejší den 20.8.
- nejchladnější den 6.2.
- první sníh konec října 27/28.10.
- 5 teplotních rekordů v pražském Klementinu
- na srážky nejbohatší měsíc - červenec
- na srážky nejchudší měsíc - březen
- nejchladnější měsíc-únor (13 ledových dnů)
- nejteplejší měsíc srpen
- celkem 23 tropických dnů
- nejvíce slunečních paprsků - květen
P.s. Pohodový rok 2013 a vždy to správné počasí!

05. 12.

Vánoce bílé vers. na blátě

Dagmar Honsová Přečteno 42338 krát

Budou letos Vánoce bílé nebo na blátě? Tak to je otázka, se kterou se meteorolog setkává každoročně až s dvou měsíčním předstihem. Často na ni přesnou odpověď bohužel nezná ani týden dopředu (Ani to nevím dnes, kdy zbývají méně než 3 týdny do Štědrého dne:-). Často za to může tzv. předvánoční obleva, která je u nás pravidelným klimatickým jevem, který se v pražském Klementinu vyskytuje až se 70 % pravděpodobností a je způsobena přílivem relativně teplého a vlhkého mořského vzduchu od jihozápadu nebo západu. Podle německé studie se předvánoční obleva ve středoevropských podmínkách vyskytuje se 72% pravděpodobností nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna a trvá v průměru 6 dnů. Po dnech babího léta je druhou nejspolehlivější singularitou u nás.
Předvánoční oblevy si všimli už naši předci, a tak najdeme spoustu pranostik, které se k ní váží, pocházejících už ze 17. století. Zřejmě nejznámější z nich zní: Na Adama a na Evu čekej oblevu.
Od roku 1971 ležela souvislá sněhová pokrývka na stanici Praha-Libuš na Štědrý den pouze v letech 1981, 1986, 1994, 1996, 1999, 2000, 2001 a 2003. Průměrná denní teplota je pro 24. prosince v Praze-Libuši 1,0 °C podle dlouhodobého teplotního normálu. Nejvyšší průměrná denní teplota na Štědrý den byla od roku 1971 naměřena v roce 1977 9,4 °C. Naopak nejnižší průměrná denní teplota je z roku 1972 -6,6 °C.

Ať už budou Vánoce v nížinách bílé nebo na blátě, měly by udělat radost všem dětem a to můžeme ovlivnit jen my, dospělí.

07. 11.

Když předpověď počasí tak šitá na míru!

Dagmar Honsová Přečteno 4780 krát

První sněžení letošní zimy na celém našem území máme už dávno za sebou, předpovědi na bílé Vánoce jsou ještě předčasné (i když nemine týden, aby se mne na to někdo nezeptal), a tak dnešní blog věnuji výsledkům jedné z několika anket, kterými se průběžně snažím zjistit a dopátrat názorů na předpovědi počasí, možnost jejich lepší interpretace, to jakým způsobem počasí ovlivňuje naše každodenní aktivity aj. Výsledky ankety na téma „Kdy a kde předpovědi počasí sledujete a zda jsou pro Vás srozumitelné, jsou popsané níže.
Ještě dodávám, že výsledky mohou být zkresleny faktem, že odkazy na anketu umisťuji na  meteorologický facebook, tudíž respondenti mají většinou k počasí vřelý vztah.
Na tuto anketu odpovědělo 332 respondentů. Z nich každodenně sleduje předpověď počasí 89 %, dotázaných. 32 % dotázaných považuje překládané informace o počasí za dostačující, ale skoro 60 % odpovědělo, že hlavně záleží na zdroji a podání informace a v neposlední řadě na okolnostech, pro které předpověď vyhledávají potřebují.
Přitom pro 72 % dotázaných jsou předpovědi srozumitelné – rozlišují pojmy jako místy, ojediněle, přeháňky aj. 88 % lidí by preferovalo předpověď více lokalizovanou - šitou přímo na míru pro jejich bydliště.
Nejčastěji hledají dotazovaní předpovědi počasí přímo na stránkách meteorologických institucí (74%), na druhém místě se umístilo webové zpravodajství (20%). Co se týče předpovědí počasí na jednotlivých televizních stanicích, potom 66% procent dotázaných sleduje předpověď počasí na ČT, 13 % na Nově a necelá 4 % na MeteoTV. Přitom je pro 82 % dotazovaných grafika předpovědi srozumitelná.

27. 06.

Kolik tropických dnů přinesou prázdniny?

Dagmar Honsová Přečteno 5763 krát

To, že jsou letní prádzniny opravdu za dveřmi registruji zejména díky zvyšujímu se počtu otázek na téma - Jaké bude letos o prázdninách počasí, kdy si vzít dovolenou, co si zabalit do kufru...???Většinou pak následuje údivné – to opravdu nevíte, nemůžete být podprobnější....???

Více »

07. 02.

Padne minimální teplotní rekord v ČR přesně po 83 letech?

Dagmar Honsová Přečteno 9923 krát

Padne minimální teplotní rekord v ČR přesně po 83 letech? …..možná, naděje tady určitě je! Nejnižší teplota vzduchu na našem území byla naměřena 11. února 1929, -42,2 °C a i nyní to vypadá, že noci z pátku na sobotu, tedy 11. února a ze soboty na neděli, 12. února, by měly být nejstudenější z celého týdne, tohoto ledového období a zřejmě i z celé letošní zimy. Bohužel to, ale prozatím vypadá, že se zima a hlavně mrazy ještě úplně vzdávat nebudou ani po víkendu– teploty pod bodem mrazu zřejmě vydrží nejméně do 22 .února

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy