Rakovina z masa? Ne tak rychle!

28. 10. 2015 | 12:31
Přečteno 15686 krát
Jak je možné, že maso, které po tisíciletí naši předci lovili a jedli, je právě obviněno z nejděsivějšího onemocnění současnosti?

Konzumace párků a uzenin může způsobovat rakovinu stejně jako užívání alkoholu nebo cigaret. Tak zní jedno z tvrzení, se kterými se právě setkáváme v českých i světových sdělovacích prostředcích. Jsou problémem uzeniny, nebo maso vůbec? Antropologové se převážně shodují na teorii, že maso bylo po většinu lidské historie pravidelnou součástí jídelníčku; podle jedné z nejrozsáhlejších výživových studií mělo být dokonce stálou součástí stravy těch nejzdravějších národů světa.
Co když je maso v pořádku a problém je jen v nás?
Podle Dr. Westona Price, který na počátku minulého století zrealizoval epidemiologickou studii sledující vliv výživy na zdraví obyvatel z odlehlejších částí světa, byly nejzdravější takové národy, které se živily původní stravou založenou na mase včetně vnitřností a vývarů z kostí, na rybách anebo na čerstvém mléce. Jak je možné, že dnes má konzumace masa, resp. masných výrobků znamenat zvýšení rizika rakoviny? Co jsme s masem provedli?
Typický spotřebitel, typické maso
Nevím o studii, která by prokázala zdravotní riziko konzumace kvalitního bio masa zvířat, která byla krmena kvalitní přirozenou stravou. Studie, které jsou dnes realizovány, sledují typické spotřebitele, kteří konzumují typické maso a masné výrobky. Ty pocházejí ze zvířat z konvenčního chovu se základem stravy v geneticky modifikované sóji s občasným vylepšením antibiotickou anebo dokonce hormonální terapií (v USA v podstatně vyšší míře než v EU).

Nekvalitní krmivo a nadměrné terapie?
Pan ministr Jurečka je první z nejvyšších politiků, kdo řekl, že krmení zvířat rozhoduje o kvalitě jejich produktů, a naznačil, že bio je bezpečnější. Už neřekl, že naprostá většina masa v Česku nedosahuje bio kvality a že zvířata chovaná konvenčně si „dopřávají“ zejména geneticky modifikovanou sóju z Jižní Ameriky, jinými slovy nejedí zdravě.
Maso, které prospívá
Po tisíciletí naši předci lovili a jedli maso, které bylo jen minimálně nebo vůbec tepelně upravené a které nebylo průmyslově zpracované. Živili se masem zvířat, která se pohybovala v přírodě a krmila se stravou, která je jim přirozená.
Maso úplně jiné kvality
Naprostá většina masa a masných výrobků, které jsou dnes běžně dostupné a které konzumujeme, je kvalitativně zcela mimo zdravý rámec. Zvířata v konvenčních chovech jsou běžně vykrmována stravou, která není přirozená a která obsahuje geneticky modifikovanou sóju polévanou potenciálně karcinogenním RoundUpem. Žijí v nezdravých nepřirozených podmínkách, kvůli kterým jsou opakovaně nemocná a vyžadují terapie léčivy. Maso konvenčně chovaných zvířat může obsahovat méně prospěšných živin (např. omega-3 mastných kyselin) a více riskantních reziduí z nezdravé stravy. Celou další kapitolou je potom způsob zpracování masa a jeho další vysoce průmyslové úpravy, jako třeba slepování masa směsí krve a bakterií.

Dopřejme dětem zdravou míru karcinogenu
Zdravou míru karcinogenních potravin pro děti požaduje prezident Asociace školních jídelen Michal Maláta. Podle něj by se měly uzeniny ve zdravé míře v jídelnách zachovat. S tímto doporučením jednoznačně nesouhlasím. Češi se masem přejídají a zdravotní rizika přejídání jsou jasně měřitelná:
„Každý Čech sní průměrně téměř 79 kilogramů masa za rok, což je téměř dvojnásobek průměrné spotřeby ve světě.“
„Výskyt nádoru tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom, který Světová zdravotnická organizace spojuje s konzumací masa) u nás stoupl v posledních dvaceti letech téměř na trojnásobek. Dnes je druhým nejčastějším zhoubným nádorem v České republice. A v Evropě s tímto onemocněním rovnou vedeme‘.“


Naše přejídání se masem vede k hladovění jiných
Vysoká konzumace masa, jež je u nás běžná, má dalekosáhlé následky pro životní prostředí a obyvatele chudých zemí. Evropské konvenční zemědělství je zcela závislé na krmivech, která jsou pěstována v Jižní Americe. Aby se uvolnilo místo pro sójové plantáže, dochází ke kácení pralesů, k vyhánění tisíců lidí z jejich půdy a ke ztrátě jejich potravinové soběstačnosti. Velká část pěstované sóji je geneticky modifikována, což přináší výrazné zvýšení používání karcinogenního RoundUpu. Následkem je otrávení venkovských komunit, vodních zdrojů a přírodního prostředí.

Problém není maso, ale jeho špatná kvalita a ještě horší zpracování
Důležitější než otázky, jestli jíst maso, jaké a v jakém množství, je orientovat se na jeho kvalitu, zdroje a zpracování. Například i super zdravé mořské ryby mohou být chovány namačkané jedna na druhou, podobně jako zvířata ve velkochovu, vykrmované sójovými granulemi a léčené antibiotiky.
V případě, že chcete konzumovat maso, vám doporučuji jen to kvalitní, tj. najít si a podporovat svého farmáře. Nakupujte od něj čerstvé mléko a maso přirozeně krmených zvířat. Takovéto maso dokonce přináší i pozitiva třeba v podobě dostatku železa, zinku a vitamínu B12.

Naopak konzumace masa nezdravě krmených zvířat a masa dále nezdravě průmyslově upravovaného anebo přejídání se masem celkově přináší více rizik než prospěchu, o tom možná nejnovější doporučení WHO je. Průmyslové maso vám ke konzumaci nedoporučuji. Problémem je, že jej kvůli honbě za velkým množstvím levných potravin máme nejvíce.

Komentáře

Aktuálně.cz má zájem poskytovat prostor jen korektně a slušně vedené debatě. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se zároveň zavazujete dodržovat Kodex diskutujících. V opačném případě se vystavujete riziku, že příspěvek administrátor odstraní z diskuse na Aktuálně.cz. Při opakovaném porušení kodexu Vám administrátor může zablokovat možnost přispívat do diskusí na Aktuálně.cz. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů. Redakce Aktuálně.cz.

Blogeři abecedně

A Arnoštová Lenka Teska B Balabán Miloš · Bartoš Ivan · Bartošová Ela · Bečková Kateřina · Bělobrádek Pavel · Benda Jan · Beránek Jan · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bízková Rut · Bobek Miroslav · Boučková Tereza · Bursík Martin C Cimburek Ludvík Č Černý Jan · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Dienstbier Jiří · Dolejš Jiří · Drobek Aleš · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořáková Vladimíra F Fajt Jiří · Farský Jan · Fendrych Martin · Feri Dominik · Fiala Petr G Gazdík Petr · Gregor Kamil H Hamáček Jan · Hamplová Jana · Hasenkopf Pavel · Havel Petr · Havlík Petr · Heger Leoš · Heller Šimon · Herman Daniel · Hilšer Marek · Hlaváček Petr · Hnízdil Jan · Hokeš Tomáš · Hokovský Radko · Holmerová Iva · Holomek Karel · Honzák Radkin · Horký Petr · Horváth Drahomír Radek · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hovorka Jiří · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hubinger Václav · Hudeček Tomáš · Hůle Daniel · Hülle Tomáš · Hvížďala Karel CH Chromý Heřman J Janeček Karel · Janyška Petr · Jarolímek Martin · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kania Ondřej · Keményová Zuzana · Klan Petr · Klíma Vít · Klimeš David · Kněžourková Tereza · Kolínská Petra · Komárek Michal · Kopecký Pavel · Kostkan Tomáš · Kostlán František · Košák Pavel · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Krafl Martin · Králíková Eva · Krása Václav · Kraus Ivan · Krištof Roman · Křeček Stanislav · Kubita Jan · Kubr Milan · Kučera Vladimír · Kuchař Jaroslav · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Lalák Adam · Laně Tomáš · Líbal Vladimír · Linhart Zbyněk · Lipold Jan · Lomová Olga · Ludvík Miloslav M Mahdalová Eva · Marksová-Tominová Michaela · Marvanová Hana · Mašát Martin · Metelka Ladislav · Mihovičová Jana · Michálek Libor · Miller Robert · Minařík Petr · Müller Zdeněk · Münich Daniel N Navrátil Vojtěch · Němec Václav · Novák Martin O Oláh Michal · Ondráčková Radka · Outlý Jan P Palik Michal · Paroubek Jiří · Payne Jan · Pecák Radek · Pehe Jiří · Pelda Zdeněk · Penc Stanislav · Petrák Milán · Peychl Ivan · Pikora Vladimír · Pixová Michaela · Poc Pavel · Pohled zblízka · Pokorný Zdeněk · Pražskej blog · Procházka Adam · Prouza Tomáš · Přibyl Stanislav R Rabas Přemysl · Rath David · Redakce Aktuálně.cz  · Ripka Štěpán · Robejšek Petr · Rychlík Jan Ř Řízek Tomáš S Sedláček Tomáš · Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Shanaáh Šádí · Schwarzenberg Karel · Skořepa Michal · Skuhrovec Jiří · Sláma Bohumil · Slimáková Margit · Sobotka Bohuslav · Sokačová Linda · Sportbar · Staněk Pavel · Stanoev Martin · Stehlíková Džamila · Stejskal Libor · Stránský Martin Jan · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Syková Eva Š Šefrnová Tereza · Šilerová Jana · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Škop Michal · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šoltés Michal · Špok Dalibor · Štádler Petr · Šteffl Ondřej · Štěch Milan · Štern Ivan · Štern Jan · Štrobl Daniel · Šumbera Filip · Švejnar Jan T Tejc Jeroným · Tejkalová N. Alice · Tolasz Radim · Tomášek Pavel · Tomčiak Boris · Tomský Alexander · Tošovský Michal · Tožička Tomáš · Turek Jan · Tvrdoň Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vaculík Jan · Vácha Marek · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vileta Petr · Vlach Robert · Vlk Miloslav · Vodrážka Mirek W Wagenknecht Lukáš · Wheeler Adrian · Wichterle Kamil · Wollner Marek Z Zahradil Jan · Zahumenský David · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zděnek Michal · Zelený Milan · Zlatuška Jiří · Znoj Milan Ž Žák Miroslav · Žák Václav Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy