Vegetariánstvím proti oteplování klimatu?!
Obdivuji ty, kteří dokáží relaxovat aktivně – třeba na aerobiku nebo boxu. Já si nejlépe odpočinu s knihou, novinami nebo časopisem v ruce a to v poloze „ležmo“. Tak si včera tak „relaxuji“. Tedy až do té doby, než jsem narazila na novinový titulek: „Vegetariáni údajně bojují proti oteplování planety. Vegetariáni tvrdí: Nejezte maso podporujete tak chov dobytka a tím oteplování klimatu.“ Ne že bych byla schopna sníst na posezeni půl kilový biftek, ale podobné zprávy a stanoviska mě trochu iritují. Většinou si takové články ráda přečtu a poslední dobou se nad nimi spíš jen pousměji než, že by mě některé nepřesné informace v nich rozčílily – konečně jak říkám, čtu je pro relaxaci, stresu potkám za den dost a dost.
Pojďme se podívat trochu hlouběji na produkci metanu lidskou činností. Je pravda, že v podmínkách České republiky jsou emise skleníkových plynů ze zemědělství tvořeny převážně emisemi metanu a emisemi oxidu dusného. Asi před pěti lety jsem se nachomýtla ke studii, která se zabývala emisemi ze živočišné výroby. Její výsledky byly v rovině, že zvýšení produkce mléka od jedné dojnice zákonitě sníží potřebu chování vysokého počtu dojnic a tím i produkce metanu, respektive skleníkových plynů ze živočišné výroby. Chov vysoko užitkových zvířat, tak vede k ochraně klimatu a tak i vhodných podmínek pro náš život. Docela logické závěry….
112 kg metanu od jedné krávy za rok
Emise metanu pocházejí nejvíce z chovu hospodářských zvířat, jde o enterickou fermentaci (trávicí pochody), které se nejvíce projevují u sudokopytníků, zejména skotu. Další emise pocházejí z hospodaření s chlévskou mrvou a hnojem, kde za anaerobních podmínek (bez přístupu vzduchu) dochází také ke vzniku metanu.
K emisím oxidu dusného dochází při denitrifikačních procesech v půdě (látková přeměna dusíku za aerobních respektive semiaerobních podmínek). Přitom antropogenní příspěvek v tomto případě dán přidáváním dusíkatých látek do půdy ve formě anorganických dusíkatých hnojiv, hnoje z chovu zvířectva. Dusíkaté látky se do půdy dostávají také v částech zemědělských plodin, které se vracejí zpátky do půdy (zaorání biomasy), čili ve formě jinak považované ze ekologickou.
Vraťme se však ke kravám a jejich trávicímu ústrojí. Celkovou průměrnou hodnotu enterické produkce metanu v kategorii krávy je nutné normalizovat. Z výpočtu uvedené studie vyplývá, že roční produkce metanu z trávicích pochodů dospělé krávy s průměrnou hmotností 520 kg a denní produkcí mléka 15,3 litru se pohybuje kolem 112 kg metanu za rok. Docela dost, co říkáte.
V tom tedy zastánci vegetariánství mají pravdu, že skot produkuje skleníkové plyny. Výpočty to dokazují, jenže to je jen první půlka celého problému. Vegetariáni by měli být upřímní a zmínit i druhou část „nepříjemné pravdy“: „Když přejdeme z hovězího na rostlinou stravu, tak třeba taková brokolice, čočka atd. přece nadýmá. Kolik metanu za rok pak vyprodukuje …ehm …. průměrný vegetarián o hmotnosti 70 kg?“
PS: Doufám, že každý pochopil nadsázku, jen prostě nechci, abychom na skot koukali jako na zlé producenty metanu. Zemi si, s odpuštěním, zaprdíme zdárně sami.
Pojďme se podívat trochu hlouběji na produkci metanu lidskou činností. Je pravda, že v podmínkách České republiky jsou emise skleníkových plynů ze zemědělství tvořeny převážně emisemi metanu a emisemi oxidu dusného. Asi před pěti lety jsem se nachomýtla ke studii, která se zabývala emisemi ze živočišné výroby. Její výsledky byly v rovině, že zvýšení produkce mléka od jedné dojnice zákonitě sníží potřebu chování vysokého počtu dojnic a tím i produkce metanu, respektive skleníkových plynů ze živočišné výroby. Chov vysoko užitkových zvířat, tak vede k ochraně klimatu a tak i vhodných podmínek pro náš život. Docela logické závěry….
112 kg metanu od jedné krávy za rok
Emise metanu pocházejí nejvíce z chovu hospodářských zvířat, jde o enterickou fermentaci (trávicí pochody), které se nejvíce projevují u sudokopytníků, zejména skotu. Další emise pocházejí z hospodaření s chlévskou mrvou a hnojem, kde za anaerobních podmínek (bez přístupu vzduchu) dochází také ke vzniku metanu.
K emisím oxidu dusného dochází při denitrifikačních procesech v půdě (látková přeměna dusíku za aerobních respektive semiaerobních podmínek). Přitom antropogenní příspěvek v tomto případě dán přidáváním dusíkatých látek do půdy ve formě anorganických dusíkatých hnojiv, hnoje z chovu zvířectva. Dusíkaté látky se do půdy dostávají také v částech zemědělských plodin, které se vracejí zpátky do půdy (zaorání biomasy), čili ve formě jinak považované ze ekologickou.
Vraťme se však ke kravám a jejich trávicímu ústrojí. Celkovou průměrnou hodnotu enterické produkce metanu v kategorii krávy je nutné normalizovat. Z výpočtu uvedené studie vyplývá, že roční produkce metanu z trávicích pochodů dospělé krávy s průměrnou hmotností 520 kg a denní produkcí mléka 15,3 litru se pohybuje kolem 112 kg metanu za rok. Docela dost, co říkáte.
V tom tedy zastánci vegetariánství mají pravdu, že skot produkuje skleníkové plyny. Výpočty to dokazují, jenže to je jen první půlka celého problému. Vegetariáni by měli být upřímní a zmínit i druhou část „nepříjemné pravdy“: „Když přejdeme z hovězího na rostlinou stravu, tak třeba taková brokolice, čočka atd. přece nadýmá. Kolik metanu za rok pak vyprodukuje …ehm …. průměrný vegetarián o hmotnosti 70 kg?“
PS: Doufám, že každý pochopil nadsázku, jen prostě nechci, abychom na skot koukali jako na zlé producenty metanu. Zemi si, s odpuštěním, zaprdíme zdárně sami.