Jak je možné

13. 06. 2012 | 08:26
Přečteno 15043 krát
Jak je možné, že v zemi s nejlepšími statistikami úmrtí při porodu na světě existují ženy, co se to vytrvale snaží změnit?
Možná kdyby porodní asistentky nebyly tak militantní, nebojovaly tak divoce za lidská práva žen rodit doma, ale popravdě řekly - ročně existuje u nás asi tak tisíc nebo dva tisíce žen, které mermomocí chtějí rodit doma - poraďme se, jak jim to umožnit a neohrozit přitom životy a zdraví jak rodiček, tak dětí, možná by byla domluva s porodníky schůdnější.
Základní potíž je zřejmě v tom, že porodní asistentky odmítají převzít absolutní odpovědnost


Ten začátek jsem si půjčila z diskuze. Ano, jak je možné, že .. Dovolím si trochu historický exkurz.

Až do poloviny 20. století rodily doma všechny ženy, bez rozdílu rizika. Zdravotní stav obyvatelstva byl podstatně horší než nyní. Možná někteří namítnou, že žena neudělá dva kliky, ale myslím, že neudělala ani tehdy. Zato často trpěla chorobami, které v současné době v našich podmínkách ani neznáme, třeba rachitis (křivice). Takové ženy měly deformovanou pánev a díky tomu nebyly schopné porodit dítě bez užití císařského řezu. Jenže ten jsme moc neuměli. Krom toho jsme neznali antibiotika, nevěděli nic o asepsi (zachování sterilního prostředí), neznali jsme krevní skupiny a nevěděli nic o transfuzi. Zároveň nebyly ženy během těhotenství nijak sledované.

Rodit v porodnicích, vlastně nalezincích, původně začaly ženy, které své těhotenství tajily a chtěly své dítě po porodu svěřit jiným. Pak začaly v porodnicích, sanatoriích, rodit ty, které „na to měly“ a kolem poloviny 20. století jsme rozhodly z moci úřední, že tak budou rodit všechny. Tátu jsme poslali na panáka, matku do porodnice a dítě samotné do své postele. Tato myšlenka však pochází z nacistické ideologie. Nenavazovat vztahy a vychovávat „silné a odolné“ jedince.

Už jen to, že jsou dnes ženy během těhotenství pravidelně sledovány, mělo za následek snížení mateřské a novorozenecké úmrtnosti. Leckteré komplikace lze totiž včas zachytit, lze různým komplikacím předcházet, popř. nasměrovat porod do specializovaného pracoviště.

Pokud jde o porodní asistentky, byly vždy základními poskytovatelkami péče o rodičku. Když se převedly porody do porodnic, přešly porodní asistentky z „terénu“ většinou do nemocnic. Byly to ony, které se staraly o rodičky i v porodnicích a lékaře přivolávaly pouze v případě komplikací. Tak to fungovalo i na pražské klinice „U Apolináře“ ještě počátkem 80. let minulého století. Pak se ale vyměnilo vedení a ze dne na den nesměly porodní asistentky nic.

Po roce 1948 byly z vyšší moci zrušeny všechny profesní organizace, kromě lékařské společnosti. Tím se stalo, že lékařská společnost začala rozhodovat o všech ostatních odbornostech, které zdravotní péči poskytovaly. Tím se také stalo, že z porodních asistentek se staly „ženské sestry“ k obrazu lékařů gynekologů-porodníků. To znamenalo, že se jim přidala k péči o těhotné, rodičky a ženy po porodu ještě péče o gynekologicky nemocné.

Ty, které nepracovaly v porodnicích, byly zaměstnané v ústavech národního zdraví a spolupracovaly s ambulantními gynekology. Obvykle v ordinaci pracovaly dvě až tři a střídaly se. Byly asistentkami lékaře v případech gynekologických pacientek a při péči o patologická těhotenství. Ve zbytku své pracovní doby pečovaly o „normálně“ těhotné a prováděly přípravu k porodu a návštěvy žen po porodu v domácnosti. Tato jejich péče byla zcela nezávislá na lékaři. Je nutno přiznat, že když v letech 1992-94 nastala privatizace ordinací lékařů, porodní asistentky trochu zaspaly. Nezprivatizovaly se, ale přešly jako zaměstnankyně do ordinací lékařů. Tím mimo jiné také zanikla na většině území v ČR návštěvní služba porodních asistentek.

Na každou ženu pohlížíme, jako by byla vysoce riziková. Provádíme mnoho vyšetření, která nejsou běžně potřebná. To může vést buď k tomu, že zdravé ženy jsou zbytečně zatěžované nebo že v rámci rutiny můžeme některé varovné známky přehlédnout. Obojí může být špatně. Zároveň je taková péče příliš drahá. Pojišťovny praktikují dvojí způsob úhrady. Buď žena podstoupí VŠECHNA vyšetření a bude uhrazena péče v plném rozsahu, nebo podstoupí jen některá vyšetření a pak bude lékaři uhrazen jen pakatel. Co si asi jako poskytovatelé péče vybereme? Ženy se pak často setkávají s arogantním jednáním, pokud nechtějí některá vyšetření podstoupit. Nedostaneme přeci zaplaceno!!!!

Současná péče o ženu a dítě je zcela anonymní. Žena přichází v neznámé situaci do neznámého prostředí mezi neznámé lidi. Sice máme ty cedulky na uniformě, ale to je při porodu dost problematické přečíst, natož si pak zapamatovat. Ve větších porodnicích se o ženu a její dítě stará během porodu a po porodu až 60 i více lidí. Každý, kdo přijde tak se „podívá“, eventuálně „si šáhne“, a to ještě za přítomnosti dalších přihlížejících. Porod ale není peepshow. A teď budeme ty malé, intimnější, rušit?

Žena je pro nás taky neznámá. To nás nutí dělat různé věci, které máme naučené, abychom byli z obliga. Musíme si přece jistit záda. Jakýpak individuální přístup? My to děláme takhle, protože jsme se to tak naučili. Když se podíváme do historie, nikde – ve starověku ani středověku nenajdeme výjev z porodu, kde by žena ležela na zádech. Porodnické nástroje jako kleště se začaly zdokonalovat až od doby Ludvíka XIV., kdy začalo rodit v leže.

Dalším zajímavým úkazem porodnictví je personální složení pečovatelů. V tak feminizovaném oboru, jako je zdravotnictví, je v porodnictví více než 60% lékařů mužů. Mužů, kteří nikdy nebudou mít osobní zkušenost s těhotenstvím a porodem. Ve vedení odborných společností a ve vedení gynekologicko-porodnických oddělení je pak zastoupení mužů téměř 100%.

Z pohledu historie se péče o ženu a dítě, navzdory tvrzení o tom, jak jsme skvělí, zhoršuje. Dříve byly ženy s dětmi v porodnici týden, po porodu je navštívila dětská sestra, dětský lékař a porodní asistentka, mnohdy více než jedenkrát. Nyní propouštíme ženy s dětmi třetí den. To je v pořádku a mohlo by to být i dříve. Problém je v tom, že pak se, zejména o ženu, nikdo nestará. Sdělíme jí, že se má po šestinedělí ukázat u gynekologa. To je prima. Třetí den je ale pro ženu velmi problematický. Neumí se, obzvláště je-li po prvním porodu, pořádně postarat o dítě, nemá ustálenou laktaci a hormony dělají revoluci. Nikoho nezajímá, jak se zavinuje děloha, jak žena krvácí, jak se rozvíjí laktace… K tomu ještě mnohdy dětský lékař, přestože má ze zdravotního pojištění hrazenou 1-2 návštěvy, se odmítne přijít podívat na dítě a trvá na tom, aby mu rodiče přišly ukázat dítě do ordinace. To může být pro nezkušenou matku velký stres.

PORODNÍ ASISTENTKY NEJSOU DULY.
Porodní asistentka je zdravotnický pracovník. Dnes v praxi neexistuje v podstatě žádná porodní asistentka, která by měla nižší než dvouleté pomaturitní studium, úzce zaměřené na péči o ženu a dítě, zejména v období těhotenství, porodu a období šestinedělí. Dnes se vzdělávají výhradně na vysokých školách. Mají zákonem a vyhláškou zcela přesně dané kompetence a z nich vyplývá i ABSOLUTNÍ OSOBNÍ ZODPOVĚDNOST za poskytovanou péči.

Na rozdíl od porodních asistentek duly NEJSOU zdravotničtí pracovníci. Jsou to, obvykle, ženy, které samy již rodily a mají kurz o tom, jak podpořit ženu v období porodu. Sice to nemají rády, ale, lapidárně řečeno, jsou to „placené kamarádky“.

PORODNÍ ASISTENTKY SE SNAŽÍ DOMLUVIT S LÉKAŘI UŽ 15 LET.
Již v roce 1997 jsme oslovily odbornou lékařskou společnost a žádaly o spolupráci. V roce 2000 na kongresu gynekologů a porodníků jsme vyzvaly lékaře k vytvoření pracovní skupiny, které by byli účastni všichni, kteří jsou účastni péči o ženu a dítě, včetně pojišťoven, právníků a těch, kterým je péče poskytována, tedy zástupců žen.

Od té doby jsme iniciovaly mnohokrát společná jednání. Obvykle to dopadlo tak, že lékaři vůbec nepřišli a pojišťovny poslaly zástupce bez rozhodovacích kompetencí, takže nebylo možné se na ničem dohodnout.
Od roku 1997 jsme žádaly každého ministra o schůzku a nebylo nám vyhověno, až letos, a to ještě díky dobré shodě okolností.

PORODNÍ ASISTENTKY NECHTĚJÍ VRÁTIT PORODY DOMŮ
Porodní asistentky chtějí poskytovat péči ženám, které i to mají zájem, v rozsahu svých kompetencí a tam, kde si ženy přejí.

V zahraničí (starých státech EU) je běžné, že pokud žena nedostane menstruaci (to je porucha) navštíví lékaře. Ten zjistí, že není nemocná, ale jen „normálně“ těhotná, a pošle ji k porodní asistentce Ta se o ni pak stará nejen během těhotenství, ale i při porodu. Při porodu tam, kde si žena vybere – někdy doma, v porodním domě, ale i v porodnici, se kterou má pro tyto případy uzavřenou smlouvu. K lékaři jde jen v případě nějakých potíží nebo na ultrazvuk. Pro péči existují přesná pravidla (Seznam indikací), kdy porodní asistentka o ženu pečovat může a kdy už ne, jaké má mít vybavení a co dělat když … Co dělat když by bylo již nad rámec tohoto sdělení. Myslím, že by mohlo stačit, že ty „staré státy EU“ mají zcela srovnatelné výsledky porodnictví, přestože péče porodních asistentek je běžnou součástí nabídky péče. A tato péče je zcela hrazena zdravotními pojišťovnami. V Německu dokonce existuje zákon, že u každého porodu MUSÍ být porodní asistentka a pojišťovny hradí až 10 návštěv porodní asistentky po porodu v domácnosti

Nikdo tedy neusiluje o to, aby se porody vrátily opět domů. Je však třeba vzít na vědomí, že ženy, které chtějí rodit doma, tady byly, jsou a budou a měli bychom nastavit i pro takové ženy podmínky pro poskytnutí péče. Ty ženy nejsou žádné divoženky. Jsou to ženy vzdělané, informované a zodpovědné. Mnohdy žily v zahraničí nebo mají se zahraničím úzké vztahy, často jsou i zdravotnice, některé z nich i lékařky. Nejčastějším důvodem pro porod doma, podle výzkumu, je právě dítě. Zejména nechtějí být od svého dítěte po porodu odděleny.

A na závěr si půjčím ještě jednu větu z diskuze. Nahradí-li v diskusi věcné argumenty vášně, nevyřeší se nic.

Pro ty, kteří chtějí věcně argumentovat jsem připravena věcně odpovídat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy