Ještě větší nebezpečí než ebola!
Nachází se všude kolem nás, hrozí nám od přátel a dáváme ho svým dětem.
Je to nezdravé jídlo, kterým se běžně přejídáme a které je jednou ze základních příčin u nás běžně se vyskytujících onemocnění. Jestliže chceme sebe a své děti ochránit před nemocemi, přestaňme se strašit ebolou a začněme třeba s omezením konzumace cukru.
Nepřiměřené strašení
Panika rozvířená kolem eboly je dobrým příkladem nepřiměřené reakce na nebezpečí, které nám hrozí. Pro lidi, kteří jsou skutečně vystavení nákaze, je ebola děsivé onemocnění a vůbec nechci zlehčovat jeho závažnost. V Evropě se zatím stále vyskytlo jen několik případů onemocnění a i při vyšším zasažení stále máme poměrně dobré prostředky, jak zabránit jejímu rozšíření a jak poskytnout podpůrnou terapii. Ebola se nepřenáší vzduchem – na rozdíl od chřipky, která je pro nás běžná. Nejběžnějším způsobem přenosu je přímý kontakt s postiženým při péči o něj. Onemocnění je nakažlivé až v době propuknutí příznaků, ne v inkubační době, jak je běžné u jiných infekčních onemocnění. V praxi to znamená, že postižený, který přenáší nákazu, se už bude také jako nemocný cítit, pravděpodobněji bude ležet v posteli a nebude se intenzivně pohybovat na veřejnosti.
Naši skuteční nepřátelé
Navzdory viru ebola nezapomínejme na skutečné zabijáky, kteří jsou denně kolem nás. Podle Světové zdravotnické organizace ročně zemře 38 milionů lidí na nemoci, kterým lze až z 80 % předcházet. Hlavními příčinami těchto nemocí jsou nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření. Co nás skutečně denně ohrožuje, je především naše vlastní jídlo a chování. V souvislosti s přibývajícími ozdobnými dýněmi kolem nás a děsivými kostýmy pro děti se zamýšlím nad rizikem hromad sladkostí, kterými obdarováváme děti a kterými se poté ládují.
Ve vyspělých zemích mnozí z nás běžně konzumují až dvojnásobek bezpečného množství cukrů denně. Přejídání se cukrem přitom vede k chronicky nebezpečně vyšší hladině inzulinu, zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky, Alzheimerovy demence i nemocí srdce. Konzumace cukru je návyková a některými odborníky je cukr označován za legální drogu. Nám všem, našim dětem navíc intenzivně zrovna v těchto dnech, hrozí hromady cukrů, které jim rozdáváme při Halloweenu. Samozřejmě že samotné přejedení se cukrem na Halloween není určující, ale je součástí našeho každodenního běžného přejídání se cukry, které se schovávají ve většině polotovarů - od müsli tyčinek přes cereálie až po salátové zálivky.
Bezpečné alternativy?
Jak je to s alternativními sladidly, která jsou nám nabízena jako zdravá (agávový sirup, hnědý cukr nebo rýžový slad)? Je pravdou, že obsahují i několik minerálů, ale ty nás nezachrání a z potravin neudělají zdravou alternativu. Je třeba snížit množství cukrů, které jíme, a to všech.
Jak jsou na tom umělá sladidla? Ve shodě s jejich vzrůstající popularitou a s nárůstem počtu produktů, ve kterých se nacházejí, se jen dále zvyšují počty obézních lidí. Dnes už existují studie, které naznačují, že po umělých sladidlech se zvyšuje hmotnost ještě více než po konzumaci běžného cukru. Je třeba méně sladit, a to čímkoliv!
Řešení pro ebolu a pro nás?
Pro vyřešení rizika viru ebola podpořme pomoc chudým zemím. Pro vyřešení našich zdravotních rizik omezme množství cukru, který konzumujeme.
Je to nezdravé jídlo, kterým se běžně přejídáme a které je jednou ze základních příčin u nás běžně se vyskytujících onemocnění. Jestliže chceme sebe a své děti ochránit před nemocemi, přestaňme se strašit ebolou a začněme třeba s omezením konzumace cukru.
Nepřiměřené strašení
Panika rozvířená kolem eboly je dobrým příkladem nepřiměřené reakce na nebezpečí, které nám hrozí. Pro lidi, kteří jsou skutečně vystavení nákaze, je ebola děsivé onemocnění a vůbec nechci zlehčovat jeho závažnost. V Evropě se zatím stále vyskytlo jen několik případů onemocnění a i při vyšším zasažení stále máme poměrně dobré prostředky, jak zabránit jejímu rozšíření a jak poskytnout podpůrnou terapii. Ebola se nepřenáší vzduchem – na rozdíl od chřipky, která je pro nás běžná. Nejběžnějším způsobem přenosu je přímý kontakt s postiženým při péči o něj. Onemocnění je nakažlivé až v době propuknutí příznaků, ne v inkubační době, jak je běžné u jiných infekčních onemocnění. V praxi to znamená, že postižený, který přenáší nákazu, se už bude také jako nemocný cítit, pravděpodobněji bude ležet v posteli a nebude se intenzivně pohybovat na veřejnosti.
Naši skuteční nepřátelé
Navzdory viru ebola nezapomínejme na skutečné zabijáky, kteří jsou denně kolem nás. Podle Světové zdravotnické organizace ročně zemře 38 milionů lidí na nemoci, kterým lze až z 80 % předcházet. Hlavními příčinami těchto nemocí jsou nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření. Co nás skutečně denně ohrožuje, je především naše vlastní jídlo a chování. V souvislosti s přibývajícími ozdobnými dýněmi kolem nás a děsivými kostýmy pro děti se zamýšlím nad rizikem hromad sladkostí, kterými obdarováváme děti a kterými se poté ládují.
Ve vyspělých zemích mnozí z nás běžně konzumují až dvojnásobek bezpečného množství cukrů denně. Přejídání se cukrem přitom vede k chronicky nebezpečně vyšší hladině inzulinu, zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky, Alzheimerovy demence i nemocí srdce. Konzumace cukru je návyková a některými odborníky je cukr označován za legální drogu. Nám všem, našim dětem navíc intenzivně zrovna v těchto dnech, hrozí hromady cukrů, které jim rozdáváme při Halloweenu. Samozřejmě že samotné přejedení se cukrem na Halloween není určující, ale je součástí našeho každodenního běžného přejídání se cukry, které se schovávají ve většině polotovarů - od müsli tyčinek přes cereálie až po salátové zálivky.
Bezpečné alternativy?
Jak je to s alternativními sladidly, která jsou nám nabízena jako zdravá (agávový sirup, hnědý cukr nebo rýžový slad)? Je pravdou, že obsahují i několik minerálů, ale ty nás nezachrání a z potravin neudělají zdravou alternativu. Je třeba snížit množství cukrů, které jíme, a to všech.
Jak jsou na tom umělá sladidla? Ve shodě s jejich vzrůstající popularitou a s nárůstem počtu produktů, ve kterých se nacházejí, se jen dále zvyšují počty obézních lidí. Dnes už existují studie, které naznačují, že po umělých sladidlech se zvyšuje hmotnost ještě více než po konzumaci běžného cukru. Je třeba méně sladit, a to čímkoliv!
Řešení pro ebolu a pro nás?
Pro vyřešení rizika viru ebola podpořme pomoc chudým zemím. Pro vyřešení našich zdravotních rizik omezme množství cukru, který konzumujeme.