Jak jídlem podpořit myšlení a zpomalit demenci
Alzheimerova choroba je progresivní onemocnění mozku, které poškozuje schopnost myslet. I přes miliardy vynaložené na výzkum a testování léčby tuto demenci stále neumíme vyléčit. O to zásadnější je studiemi potvrzená souvislost Azheimerovy choroby s tím, co jíme.
Systematický přehled, který zkoumal nutriční intervence u Alzheimerovy choroby (AD), shrnul výsledky 38 studií, včetně randomizovaných klinických studií, systematických přehledů a metaanalýz publikovaných v letech 2018-2022 v databázích PubMed, Web of Science, Scopus a Cochrane Library. Výsledky tohoto přehledu naznačují, že jsou výživové směry a mikroživiny, které zlepšují kognitivní funkce, mohou zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a zlepšit kvalitu života v mírných až středně těžkých případech AD.
Strava, která prospívá mozku
Zpomalení rychlosti progrese Alzheimerovy demence bylo vysledováno u středomořské a u ketogenní stravy. Z mikroživin se jako ochranný pro mozek ukazuje dostatek omega-3 mastných kyselin a probiotik (resp. jejich suplementace). Ochranný účinek těchto intervencí byl významný pouze v případech mírné až středně těžké formy AD a lze předpokládat, že největší význam tyto možnosti a zdravá výživa obecně mají v prevenci, a to nejen neurodegenerativních onemocnění. Shrnutí výživových poznatků:
· Bylo prokázáno, že dodržování středomořské diety snižuje riziko demence o 20 %. Bylo také prokázáno, že tato strava zlepšuje kognitivní výsledky, zvyšuje objem šedé hmoty mozkové, zlepšuje paměť a snižuje její pokles.
· Byla prokázána prospěšnost ketogenní diety při léčbě Alzheimerovy choroby. Tato strava snižuje oxidační stres a zánět a omezuje negativní účinky omezeného metabolismu glukózy v mozku. Kromě toho může zlepšit verbální paměť, pozornost a celkové kognitivní funkce. Ketogenní strava je však hodně omezující a její dlouhodobé dodržování by mělo být řešeno ve spolupráci s lékařem či nutričním terapeutem.
· Jako ochranu lze doporučit dostatečný příjem antioxidantů ve stravě, protože Alzheimerova choroba se projevuje vysokou mírou oxidačního stresu. Nižší hladiny vitaminu D jsou spojeny s horším skóre kognitivních funkcí u pacientů. Nedostatek vitaminu B12 je rovněž rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby.
· Pozorovací studie ukázaly, že lidé s Alzheimerovou chorobou mají ve srovnání s běžnou populací významně nižší hladiny tokoferolů, tokotrienolů a celkového vitaminu E. V porovnání s běžnou populací je hladina vitaminu E u lidí s Alzheimerovou chorobou nižší. Vitamin E je silný antioxidant a má i protizánětlivé účinky.
· Dostatečná hladina omega-3 polynenasycených mastných kyselin, zejména EPA a DHA, byla spojena s pomalejším úbytkem kognitivních funkcí a sníženým rizikem demence.
Co mozku škodí?
Rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy demence je naše běžná západní strava. Konkrétně škodí strava s vysokým glykemickým indexem nebo rafinovanými sacharidy. Nadbytek cukrů podporuje akumulací peptidů v mozku, která je ještě horší u nositelů APOE-ε4. APOE-ε4, tj. genetických rizikových faktorů spojený s Alzheimerovou chorobou a demencí a také s inzulinovou rezistencí. Západní způsob stravování také zvyšuje hladinu zánětu.
Rizikové může být i nadměrné užívání antibiotik nebo nedostatek probiotik a/nebo prebiotik, které poškozuje složení mikrobioty. Dysbióza mikrobioty je totiž jasným rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby. Strava s vysokým obsahem tuků, užívání antibiotik nebo nedostatek probiotik a/nebo prebiotik mohou rovněž změnit složení mikrobioty, a být tak rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby.
Co jíst?
Základem pro úplně všechny je skutečné jídlo, ale jednotlivé stravovací způsoby se mohou lišit. Někdo může prospívat na více rostlinné středozemní stravě se zdravými polysacharidy, jiný na stravě s vyšším množstvím tuků a živočišných potravin za přísného omezování všech zdrojů sacharidů. Oba tyto směry mají společný dostatek zeleniny a vyhýbají se vysoce průmyslově zpracovaným produktům. Bonusem takové stravy je, že prospívá nejen mozku, ale chrání také před chronickými nemocemi a zajišťuje zdraví a zdravou hmotnost. Zásadní pro prevenci i léčbu nejen AD je kromě zdravé stravy také zdravé žití, konkrétně zejména dostatek pohybu, spánku, pohody a slunce.
Debatu k tématu otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé doplnění!
Systematický přehled, který zkoumal nutriční intervence u Alzheimerovy choroby (AD), shrnul výsledky 38 studií, včetně randomizovaných klinických studií, systematických přehledů a metaanalýz publikovaných v letech 2018-2022 v databázích PubMed, Web of Science, Scopus a Cochrane Library. Výsledky tohoto přehledu naznačují, že jsou výživové směry a mikroživiny, které zlepšují kognitivní funkce, mohou zpomalit progresi Alzheimerovy choroby a zlepšit kvalitu života v mírných až středně těžkých případech AD.
Strava, která prospívá mozku
Zpomalení rychlosti progrese Alzheimerovy demence bylo vysledováno u středomořské a u ketogenní stravy. Z mikroživin se jako ochranný pro mozek ukazuje dostatek omega-3 mastných kyselin a probiotik (resp. jejich suplementace). Ochranný účinek těchto intervencí byl významný pouze v případech mírné až středně těžké formy AD a lze předpokládat, že největší význam tyto možnosti a zdravá výživa obecně mají v prevenci, a to nejen neurodegenerativních onemocnění. Shrnutí výživových poznatků:
· Bylo prokázáno, že dodržování středomořské diety snižuje riziko demence o 20 %. Bylo také prokázáno, že tato strava zlepšuje kognitivní výsledky, zvyšuje objem šedé hmoty mozkové, zlepšuje paměť a snižuje její pokles.
· Byla prokázána prospěšnost ketogenní diety při léčbě Alzheimerovy choroby. Tato strava snižuje oxidační stres a zánět a omezuje negativní účinky omezeného metabolismu glukózy v mozku. Kromě toho může zlepšit verbální paměť, pozornost a celkové kognitivní funkce. Ketogenní strava je však hodně omezující a její dlouhodobé dodržování by mělo být řešeno ve spolupráci s lékařem či nutričním terapeutem.
· Jako ochranu lze doporučit dostatečný příjem antioxidantů ve stravě, protože Alzheimerova choroba se projevuje vysokou mírou oxidačního stresu. Nižší hladiny vitaminu D jsou spojeny s horším skóre kognitivních funkcí u pacientů. Nedostatek vitaminu B12 je rovněž rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby.
· Pozorovací studie ukázaly, že lidé s Alzheimerovou chorobou mají ve srovnání s běžnou populací významně nižší hladiny tokoferolů, tokotrienolů a celkového vitaminu E. V porovnání s běžnou populací je hladina vitaminu E u lidí s Alzheimerovou chorobou nižší. Vitamin E je silný antioxidant a má i protizánětlivé účinky.
· Dostatečná hladina omega-3 polynenasycených mastných kyselin, zejména EPA a DHA, byla spojena s pomalejším úbytkem kognitivních funkcí a sníženým rizikem demence.
Co mozku škodí?
Rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy demence je naše běžná západní strava. Konkrétně škodí strava s vysokým glykemickým indexem nebo rafinovanými sacharidy. Nadbytek cukrů podporuje akumulací peptidů v mozku, která je ještě horší u nositelů APOE-ε4. APOE-ε4, tj. genetických rizikových faktorů spojený s Alzheimerovou chorobou a demencí a také s inzulinovou rezistencí. Západní způsob stravování také zvyšuje hladinu zánětu.
Rizikové může být i nadměrné užívání antibiotik nebo nedostatek probiotik a/nebo prebiotik, které poškozuje složení mikrobioty. Dysbióza mikrobioty je totiž jasným rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby. Strava s vysokým obsahem tuků, užívání antibiotik nebo nedostatek probiotik a/nebo prebiotik mohou rovněž změnit složení mikrobioty, a být tak rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby.
Co jíst?
Základem pro úplně všechny je skutečné jídlo, ale jednotlivé stravovací způsoby se mohou lišit. Někdo může prospívat na více rostlinné středozemní stravě se zdravými polysacharidy, jiný na stravě s vyšším množstvím tuků a živočišných potravin za přísného omezování všech zdrojů sacharidů. Oba tyto směry mají společný dostatek zeleniny a vyhýbají se vysoce průmyslově zpracovaným produktům. Bonusem takové stravy je, že prospívá nejen mozku, ale chrání také před chronickými nemocemi a zajišťuje zdraví a zdravou hmotnost. Zásadní pro prevenci i léčbu nejen AD je kromě zdravé stravy také zdravé žití, konkrétně zejména dostatek pohybu, spánku, pohody a slunce.
Debatu k tématu otevírám na svých sociálních sítích: Facebooku, Instagramu a Twitteru. Zajímá mě, jak sami téma vnímáte, vaše zkušenosti a doporučení. Velké díky za každé doplnění!