Jak Pat a Mat vařili Wiezenbock
Před časem se na mě obrátil jeden člověk přes facebook, jestli bych mu nevysvětlil jak vařím pivo v zavařovacím hrnci. Inu, potěšilo mne, že jsem považován za experta a tak jsem mu slíbil, že to příště natočím na video. Jak to dopadlo uvidíte sami, aspoň nebude moct říkat, že nebyl varován.
Jak se z (pražské) kavárny stane pivovar
Tři kamarádi se rozhodli, že si zařídí kavárnu. Se vším co k tomu patří. Protože ale vždycky měli o něco blíže k pivu než ke kávě, tak se z podniku Lajka u pražské Stromovky stal patrně historicky první kavárenský pivovar.
Dva roky kontejnerového pivovaru Kail
Pivovar Kail, který se nachází nedaleko pražského dostihového závodiště ve Velké Chuchli, je zajimavý svou technologií, která je umístěna v kontejneru. Je to trochu znouzectnost, protože obec Lahovičky je v záplavové zóně, takže stavba klasického pivovaru nepřipadala v úvahu. Pokud by se blížila velká voda, může přijet jeřáb a celý pivovar dopravit do bezpečí. Za celým projektem stojí sládek a vůbec člověk mnoha profesí a nadání Vít Hlouška.
10 let pivovaru Matuška
Pivovar Matuška patřil k těm, kteří u nás odstartovali boom řemeslných pivovarů a jeho jméno znají i ti, kteří jinak dovedou odlišit tak tmavé pivo od světlého. Nyní slavil své desáté narozeniny v Hospůdce Na hřišti ve své rodné vesnici Broumy na Křivoklátsku.
Pražská patnáctka: Kouzlo uvolněného pivního pochodu
Pivních pochodů se v Praze každý rok koná celá řada, studenti snad každé střední školy svého času nějaký pořádali. Já ale už léta chodím Pražskou patnáctku. Letos se konal již třicátý osmý ročník. A letos jsem s sebou vzal i syna, aby mi pomohl s natáčením.
Zahájení sezóny letních pivních festivalů na pražském Břevnově
První pivní máj pořádá již pět let Spolek břevnovských živnostníků. A nehledě na určitou pouťovitost akce, rozhodně stojí za to se sem vypravit.
Pivnice Hangár na pražské Letné
Znalci pražské Letné si jistě vybaví Pivní klub 300 nedaleko Technického muzea. Byl to jeden z prvních podníků, který nabízel piva z řemeslných pivovarů. Útulností ovšem zrovna neoplýval. Jedním ze stálých hostí byl i novinář David Binar, mimo jiné autor internetového seriálu Pivní republika. Když původní majitel skončil, rozhodl se podnik provozovat sám.
Dva kohouti - pivovar, který je snem každého výčepního
Pivovarští a výčepní mezi sebou často špičkují ohledně toho, kdo je důležitější pro kvalitní pivo. V pražském Karlíně ale obě strany nasadily ty nejsilnější zbraně. Ostatně obě profese reprezentují opravdoví fachmani z oboru. Pivovar Adam Matuška a výčepní Lukáš Svoboda.
World Beer Idol 2019. Z deníku pivního porotce - začátečníka
Když mě pořadatel mezinárodní soutěže World Beer Idol Jakub Veselý oslovil s tím, jestli bych se nechtěl stát členem poroty, dost mě tím překvapil. Tím spíše, že mezi dalšími porotci byla taková jména jako autor i u nás přeložené knihy 1001 pivo, které musíte ochutnat než umřete Adrian Tierney-Jones nebo předseda českého svazu minipivovarů Jan Šuráň. Jenže jsou nabídky, které se neodmítají.
Na návštěvě u českého sládka v ukrajinském Charkově
Jirka Novák pracuje pro společnost Czech Brewmasters, která kromě jiného poskytuje svým klientům služby českých sládků. Tak se Jirka po misi v Chabarovsku ocitl v Charkově.
OPRAVA" Jirka nevařil v Krkonošském Medvědovi, ale v nedalekém pivovaru Hendrych. Všem zúčastněným se omlouvám. A nic to nemění na faktu, že Medvěd vaří skvělá piva."