Slovenská blogerka v Sydney: Australská móda nemá hranice, dodává mi to pocit svobody. Můj styl mi tu chválí

28. 03. 2017 | 19:29
Přečteno 7017 krát
Jaká je móda v zahraničí? Na jiných kontinentech? Třeba v Austrálii?

Zeptala jsem se na to sedmadvacetileté Zuzany Gacíkové, která se před více než dvěma lety vydala z rodných Košic do vzdáleného australského Sydney. Móda je jejím koníčkem a nově i součást její práce. Svůj vlastní styl navíc už sedmým rokem ukazuje čtenářům na blogu Dolce Zuzka.

Zuzko, vezměme to pěkně od začátku, jak jsi se vlastně dostala do Austrálie?
Dostala jsem se sem díky velké náhodě. Zrovna jsem ukončila školu a nebyla jsem moc spokojená s tím, kam můj život směřuje, jak už v oblasti práce, tak v mém tehdejším partnerském vztahu. Měla jsem jednoduše pocit, že stagnuju. Domů na Slovensko se tehdy z Austrálie vrátila má nejlepší kamarádka, která tam rok studovala a pracovala. Přijeli ji sem navštívit její australští kamarádi. Představili mi Austrálii v úžasném světle a slíbili, že mi pomůžou, jestli tam náhodou někdy přiletím. A tak jsem nechala vztah vztahem, stejně tak i potencionální práci v médiích, a riskla jsem to.

To bylo od tebe odvážné. Jak těžké bylo zabydlování v nové zemi?
Musela jsem si zvyknout na úplně jiný životní styl, jinou mentalitu, velkou multikulturalitu a hlavně – najít si práci! A to je pro někoho, kdo přijede do Austrálie se studentskými vízy omezujícími potentionální práci na maximálně dvacet hodin týdně, dost tězké. Naštěstí jsem v Sydney měla ty kamarády, kteří mi se vším pomohli.

Jakou práci jsi hledala?
Věř mi, vyzkoušela jsem všechny možné práce, od číšnice přes uklizečku až po hostesku, než se mi podařilo najít praci, která mě skutečně baví. Momentálně pracuju jako assitant manager v oddělení obuvi v jednom luxusním obchodním domě.



V čem je život u protinožců nejvíc odlišný od toho v Česku a na Slovensku?
Kromě skvělé životní úrovně a velmi vysokých nakladů na život je to vidět hlavně na mentalitě zdejších obyvatel. Lidé jsou tu všeobecně víc spokojenější, usměvavější a dodržují nastavená pravidla. Ale zase na druhou stranu – mladí lidé jsou ve větším stresu. Často se ženou za úspěchem a finanční stabilitou spojenou s vlastnictvím nemovitostí nebo vlastním byznysem, což je v Austrálii momentálně velmi nákladné. Odlišnost je samozřejmě i v multikulturalitě, protože většina lidí má původ v jiných zemích. A taky musím zmínit počasí, velké množství pavouků a švábů a nebo odolnost Australalnů vůči chladnějsím teplotám – jsou schopní nosit žabky, i když je venku 10 stupňů. (smích)

Co ti v Austrálii nejvíc chybí z domova?
Možná je to klišé, ale nejvíc mi chybí rodina a kamarádi. A ještě slovenské hory a skvělé ceny za jídlo v restauracích a za drinky na baru.

A co z Austrálie bys naopak ráda viděla i ve své rodné zemi?
Na Slovensku bych skutečně ráda viděla větší toleranci k jiným kulturám, otevřenost (a to všeobecně, nejenom co se módy týká), dodržování pravidel a hlavně snahu brát život s větší lehkostí a bez neustálého stěžování.



Pojďme konečně k módě! Jaká je ta australská?
Konkrétně v Sydney velmi záleží na čtvrti, ve které se zrovna nacházíš. Pláže jsou plné lidí ve velmi uvolněném stylu, to znamená v jednoduchých šatech, šortkách a tílkách, s žabkami. Čtvrť Newtown je plná hipsterů s rozličnými odstíny vlasů, vintage věcmi a mnoha tetováními. Obchodní oblast CBD je plná turistů a kromě nich taky plná office stylu, takže: dámy v kostýmcích, pouzdrových sukních a vysokých lodičkách, muži v oblecích. Spolu s Chinatown je v téhle oblasti hodně lidí asijského původu, kteří frčí na značkách. Mladé Australanky arabského původu zase velmi obdivují styl Kardashianek, nosí hodně bodycon šaty (velmi přiléhavé a uplé, pozn. aut.), uzké sukně se sexy krátkými topy, vysoké podpatky a kladou také velký důraz na make-up. Líbí se mi, že jsou Australanky sebevědomé a spokojené s vlastním tělem, i když mají třeba kila navíc.

V Česku je masově oblíbená takzvaná sportovní elegance. Co je charakteristického pro Austrálii?
Obecně je to velký důraz na jednoduchost, strukturované střihy a dražší, ale funkční doplňky. Australané všeobecně mají velmi rádi vlastní značky a návrháře jako například Zimmermann, Scanlan and Theodore, Romance Was Born nebo Camilla & Marc. Toho, že si váží domácích tvůrců, si velmi cením, protože jim to umožňuje prosadit se na trhu rychleji.

A co světové luxusní značky? Ukazují Australané rádi, „že na to mají“?
Toto platí hlavně pro ty zmiňované lidi asijského původu, především čínského. Je to tak i pro to, protože se v Číně momentálně vzmáhá střední vrstva, která chce „look the part“, vypadat tak, ze na to mají, že jsou úspěšní. Mnoho z nich nakupuje luxusní kousky, ze kterých se jim při odchodu ze země vrátí daň. Nejpopulárnější jsou tu ty top značky jako Valentino, Dior, Chanel, Céline, Cartier, Bvlgari...



Jaké tam obecně převládají na ulicích trendy?
Jsou to hlavně topy a šaty s odhalenými rameny, samozřejmě chokers (pásky na krku, pozn. aut.), stále je tu v módě i roztrhaná džinsovina, áčkové midi sukně s krátkými krajkovými topy, tenisky spojené s elegantním stylem, athleisure (kombinace formálního a sportovního stylu, pozn. aut.), vyrazné dominantní kabelky či nopak boty.

Co se ti na jejich přístupu k módě líbí?
Nejvíc se mi líbí, že tu nemáš hranice. Můžeš si na sebe obléct cokoliv a lidé sa nad tím nepozastavují. Je to takový pocit svobody. (smích)

To bych si přála i u nás v Česku! A co se ti u nich naopak nelíbí?
Já všeobecně nemusím mužská tílka nebo dlouhé vlasy, které jsou tu mezi surfaři velmi populární.



Stalo se ti někdy, že ti neznámý kolemjdoucí jen tak pochválil outfit? Nebo naopak zkritizoval?
Stalo! Zatím to v mém případě byly jen komplimenty, za celého 2,5 roku, co jsem tady, jsem ještě neslyšela kritiku. (smích)

Tak to je super. Kdo vlastně v Austrálii udává trendy, kromě už zmiňovaných Kardashianek?
Tamní trendy jsou ovlivněné těmi světovými, taky týdny módy, streetstylem, australskými celebritami jako Jennifer Hawkins nebo Miranda Kerr, hollywoodskými osobnostmi, ale také instagramovými hvězdičkami a fashion blogery, kdybych měla některé jmenovat, tak třeba Margaret Zhang, Nicole Warne, Lily May Mac nebo Antoinette Marie.

Zleva doprava: Lily May Mac - Margaret Zhang - Antoinette Marie - Nicole Warne

Takže módní blogeři jsou tam celebritami?
Blogeři tu mají mnohem větší vliv než v Česku a Slovensku, je to patrné na mnoha fashion kampaních a reklamách. Například Lily May Mac, o které už jsem mluvila, je tváří australské designové značky Oroton.

A co Australané a slevy, výprodeje?
Výprodeje jsou tu šílené! Hlavně Boxing Day (první svátek vánoční, pozn. aut.), kdy se obchody otevírají už v pět ráno a zavírají o půlnoci. Ten den čekají lidé před vchodem i několik hodin před otevřením. Všeobecně tu výprodeje fungují na systému, že nejdřív trvá samotný výprodej, no a po pár týdnech se slevy zvyšují o dalších 25 až 40% z výprodejových cen. Já to miluju! Všechny moje designerské boty nakupuju právě tehdy, když se prodávají za nejvýhodnější ceny. Stal se tu ze mě maniak na boty. (smích)

Díky za rozhovor!



Foto: www.dolcezuzka.blogspot.sk, Instagram

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy