Schizofrenici útočili

04. 07. 2012 | 16:04
Přečteno 17157 krát
Schizofrenici útočili na rodiče lahví, tyčí a bodákem. Přiznali se. Tolik titulek zprávy z poloviny června zveřejněné na iDnes.

„Policisté potvrdili, že oba muži podezřelí ze středečních vražd v Jablonném nad Orlicí a Králíkách na východu Čech jsou duševně nemocní. Oba útočili na rodiče. K útokům se částečně přiznali, na ztrátu paměti se nevymlouvají,“ napsali autoři zprávy na iDnes.

Vypadá to, že schizofrenici jsou nebezpečnou minoritou, která napadá okolí, případně vraždí. Slova „vražda“ „přiznali se“ však nejsou na místě, zadržení muži totiž nespáchali promyšlený trestný čin. Jednali agresivně, to ano, ale pod vlivem psychotických prožitků, především hlasů.

Predispozici k psychotickému onemocnění má v sobě každý z nás, ale zpravidla se nikdy navenek neprojeví. Zhruba u jednoho procenta lidí se bohužel nešťastně skloubí genetické a psychosociální vlivy (v ranném dětství) se stresujícími prožitky zvláště v období puberty (rozchod rodičů, razantní změna bydliště a všeho, co s tím souvisí, atd.) a pak mnohdy stačí jeden nenápadný spouštěč (nešťastná láska, užívání drog, selhávání ve škole) a u mladého člověka se pozvolna začnou projevovat psychické, respektive psychotické problémy.

Začne se stranit lidí, jelikož se mezi nimi cítí nejistý. Má pocit, že ho okolí nadměrně pozoruje a posměšně komentuje jeho chování, případně i myšlení. Začne občas slyšet hlasy (začne mít sluchové halucinace), které ho většinou kritizují a někdy mu přikazují, aby podle nich jednal. Snaží se jim vzdorovat například extrémním hulením trávy, která mu opravdu na chvíli přinese uklidnění, ale v dlouhodobější perspektivě ho oslabuje, činí ho citlivějším, vnímavějším a tudíž i zranitelnějším.

Stoupá v něm napětí, zvláště v kontaktu s rodiči nebo ve společnosti. Je popudlivý, vzteklý. Rodiče si s ním nevědí rady a netuší, kam se obrátit o pomoc. Situace se vyostřuje, až jednoho dne zavolají záchranku. Proti své vůli je naložen do sanitky (za asistence policie, někdy i hasičů) a je odvezen do spádové psychiatrické léčebny. Je zbaven osobních věcí, umístěn v ložnici s mřížemi v oknech a tento prostor sdílí s dalšími různě se projevujícími lidmi. Brání se polykat nějaké pilulky a tudíž začne dostávat injekce, případně mohou být použity různé omezovací prostředky, například kurtování.

Po několika týdnech je z léčebny propuštěn. Nenávidí své rodiče za to, že mu způsobili takovou trýzeň. Odmítá fakt, že je „schizofrenik,“ že by měl nadále užívat léky. Bez jakékoliv přípravy a pomoci je propuštěn do drsného vnějšího prostředí a začne v práci, ve škole i v osobním životě opět selhávat. Ze všech stran se na něj valí stres vyvolávající psychotické příznaky, pod jejichž vlivem začne odlišně vnímat a jednat.

Akustické halucinace a bludy jsou typickými příznaky psychotické schizofrenní poruchy. Blud je nevývratné přesvědčení o něčem, co de facto neexistuje, co ostatní nevnímají. Nejčastější jsou paranoidní, persekuční bludy, tedy přesvědčení, že nějaký člověk (skupina lidí nebo celý svět) je zaměřen z nějakého důvodu proti mně a chce mi nějak ublížit. Druhou stranou téže mince je bludné přesvědčení, že jsem tak významná osobnost, že mě pomocí satelitu natáčejí na video a vysílají přes internet atd., takže o mně všichni lidé všechno vědí.

Každý náš smysl - zrak, čich, sluch, hmat - může zaznamenat nějakou poruchu vnímání - halucinaci. Nejčastěji je to sluch. Člověk může slyšet různé tóny, jako pískání v uších, nebo to mohu být hlasy. U některých mých pacientů se akustické halucinace začaly objevovat několik let před tím, než měli reálné psychotické příznaky. Například Oskar (říkejme mu tak) občas slýchával tak jednou za čtrnáct dní, jak na něj někdo z dálky volá třeba „Oskare pojď sem.“ Nevěnoval tomu větší pozornost, ale při zpětném pohledu je zřejmé, že v něm už tehdy narůstalo napětí. Až po několika letech se z těch občasných zavolání staly skutečné hlasy. Často jezdí hromadnou dopravou a je přesvědčen, že slyší, jak o něm lidé hovoří. Zároveň je bludně přesvědčen, že většina lidí může číst jeho myšlenky nebo mu nějaké myšlenky vkládat.

Nejhorší jsou tzv. imperativní, rozkazující, přikazující hlasy, které přímo řeknou běž a udělej to a to. Pod jejich vlivem nejčastěji dochází k agresivnímu jednání. Dosti časté jsou případy tzv. skokanů. Slyší hlas, který říká „dům hoří, musíš se zachránit, není jiná cesta, vyskoč z okna.“ Měl jsem asi deset pacientů, kteří pod vlivem imperativních hlasových halucinací vyskočili z okna a zpřelámali si všechny možné kosti.

Imperativní hlasy mohou říct „támhle ten chlap na ulici tě chce zabít, braň se“ a nemocný, který něco takového slyší, pak může skutečně zaútočit na nevinného člověka. Pokud se člověk trpící schizofrenií dopustí agresivního jednání, je to v 99 procentech případů snaha bránit se, ochránit sebe samého nebo nejbližší okolí. Za agresivním chováním pod vlivem bludů a halucinací je zpravidla velká úzkost.

V psychiatrické léčebně Kosmonosy jsem měl pacienta, který uřízl hlavu své mámě. Zní to strašně. Několik let (během nichž nebyl léčen), se u něj rozvíjel bludný systém, že ho někdo na dálku řídí a škodí mu. Nakonec dospěl k názoru, že ho ovlivňuje počítač umístěný v hlavě nastrčené osoby, která se vydává za jeho matku a že jediná možnost, jak se bránit, je přetnout pomyslné kabely mezi tělem a hlavou.

V akutním stavu schizofrenního onemocnění si nebyl vědom, že je to jeho máma. Byl přesvědčen, že je to nějaká nastrčená bytost s computerem v hlavě. Útočil na nějaký stroj, který mu ubližuje, na výtvor vlastní psychotické fantazie.

Můj další pacient, Aleš, vede spokojený život staršího mládence. Pracuje jako účetní a myslím že velmi úspěšně. I když chodí pravidelně na kontrolu a užívá léky, zhruba jednou za rok se jeho onemocnění dostane do akutní fáze. Každoročně to probíhá stejně. Aleš nabude dojmu, že jeho rodiče nejsou jeho rodiče, protože kdyby byli jeho vlastní, tak by se k němu nemohli chovat tak krutě, jak se chovají. Navíc jeho rodiče (stejně jako spousta jiných lidí) vědí o internetových stránkách, které založil před deseti lety jeho kamarád, kde jsou popsané všechny Alešovi špatné vlastnosti. A jediný Aleš k nim nemá přístup.

V akutním stavu, který trvá několik týdnů, každé ráno chodí za rodiči a začne je obviňovat z toho, že nejsou jeho vlastní, a že mu neumožní, aby se podíval na internetové stránky, kde je o něm napsáno bůhví co. Když se nemoc, které v něm dřímá a kterou se nepodařilo úplně vyléčit, takhle projeví, dostane Aleš zvýšenou dávku léků a po několik týdnech to přejde. Ke konci ataky má jeho blud podobu krátkodobých pochybností. Když se probudí, tak chvilku přemýšlí, jestli ty internetové stránky jsou nebo nejsou, ale už tyhle myšlenky dokáže zahnat a za čas o nich nebude vědět. Nicméně za rok se tohle všechno může projevit znovu.


Proto je nutné je, aby člověk s psychotickým onemocněním byl v kontaktu s nějakým odborníkem, který na signály zareaguje, třeba tím, že upraví medikaci. A také je důležité, aby psychiatr byl v kontaktu s blízkými osobami nemocného člověka. Je známá zkušenost, že blízcí obvykle rozpoznají zhoršení jeho zdravotního stavu daleko dříve, než si to uvědomí pacient sám. Rodiče, sourozenci nebo jiní rodinní příslušníci pak mohou dát echo psychiatrovi, aby mohl včas zasáhnout. Pokud se to povede, vůbec nemusí dojít k rozvinutí akutní psychotické epizody. Rozvinutí halucinací a bludů je pak možno stopnout hned na začátku.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy