Třetí část mého příběhu ženství

17. 02. 2021 | 10:45
Přečteno 3190 krát
Hormonální léčba zabrala, hurá. Tedy ne tak úplně hurá, protože zabrala částečně.

Pomocí hormonů se podařilo vyvolat ovulaci, taková radost, do chvíle, než mi paní doktorka (všimněte si, že ne pan doktor, ale kolegyně) řekla, že se sice podařilo vyvolat ovulaci, ale hormony, které jsem brala, mi snížily děložní sliznici, což je problém. Protože v tak nízké děložní sliznici nemá vajíčko šanci se uhnízdit a nedojde ani přirozeně k menstruaci (tedy to mi bylo řečeno).
Paní doktorka se rozhodla, že mi na druhou půlku menstruačního cyklu nasadí hormonální substituci, která pomůže dorůst děložní sliznici. Připomněla jsem jí, že mám Leidenskou mutaci. Paní doktorka vytáhla obrovsky tlustou knihu, začala v ní listovat a po chvíli mi řekla: „Tak co s Vámi?“ Chtělo se mi říct: „Tak to byste asi měla vědět Vy.“, ale moje momentální nastavení mi to nedovolilo. Paní doktorka požádala pana doktora (u kterého jsem byla při první návštěvě) o konzultaci. Ten přihlédl k Leidenské mutaci a napsal mi hormonální substituci na podporu růstu děložní sliznice. Tak už zase zobu…

Při další kontrole, která byla přibližně za týden, mi pan doktor řekl, že i přes prášky, které jsem poctivě brala, moje děložní sliznice nedorůstá. Sakra, sakra, sakra. A řekl mi, že teď budu dál užívat prášky, dokud je budu brát, nemůžu dostat menstruaci a až přijdu na další kontrolu, zkontroluje výšku děložní sliznice a případně prášky vysadím a pak teprve dojde k menstruaci.

Zapomněla jsem zmínit, že přibližně dva týdny před touto kontrolou jsem objevila na internetu Hormonální jógovou terapii podle Dinah Rodrigues (dále jen Hormonální jóga nebo HJ). V té době ji v České republice vyučovala jako jediná certifikovaná lektorka Martina Mangová, přihlásila jsem se k Martině na kurz, který se konal ve Znojmě. Martině vděčím za mnohé, ale k tomu se dostanu později.

Termín kurzu byl přesně dva dny po mojí kontrole v Centru asistované reprodukce(viz. výše). Vzhledem k tomu, že jógu cvičím od svých 14ti let(začínala jsem lekcemi Power jógy a později jsem navštěvovala také lekce Hatha jógy a také jsem byla takový samostudent podle známých jógových knih) a měla jsem informace, jak a na co jógové pozice fungují a že některé mají obrovský vliv na žlázy s vnitřní sekrecí a reprodukční orgány, moc jsem se na Hormonální jógu těšila. A věděla jsem PROČ!!!

První den kurzu jsme prošly celou sestavu, pro mě to bylo velmi intenzivní, protože všechny techniky a pozice v sestavě HJ jsou intenzivní, dynamické a pro mě i zábavné. Měla jsem skvělý pocit. Ráno po intenzivním cvičení a před začátkem další části kurzu jsem se probudila se zvláštním a vzdáleně známým pocitem v podbřišku. Když jsem šla na toaletu, zjistila jsem, že jsem dostala MENSTRUACI. Svoji první normální MENSTRUACI. I přes prášky, při kterých jsem dle pana doktora neměla začít menstruovat, až po jejich vysazení. Byla jsem obrovsky šťastná!!! Šla jsem ke své kabelce, která byla plná krabiček od hormonální substituce a všechny krabičky jsem vyhodila do koše s rozhodnutím, že budu pravidelně cvičit a že díky tomu budu menstruovat bez prášků. Když jsem nadšeně oznámila Martině na kurzu, že jsem začala menstruovat, nebyla ani trochu překvapená, řekla mi, že se to na kurzech HJ běžně stává, že ženy, které byly dlouho bez menstruace, začnou už v průběhu kurzu menstruovat. Byla jsem šťastná, nadšená, naděje a motivace plná.

Hned po návratu z kurzu jsem si sama zacvičila celou sestavu podle skript, která jsme na kurzu dostaly. A od té doby jsem cvičila sestavu dvakrát denně, ráno a večer a cítila jsem se každý den lépe a lépe, nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Další menstruaci jsem dostala po 48 dnech, další po 40ti, pak po 38, 35 a nakonec se mi menstruační cyklus ustálil na 32-33 dnech. Po půl roce cvičení jsme se s mým bývalým manželem rozhodli, že se začneme pokoušet o miminko. Ale o tom, jestli se nám podařilo počít hned nebo až za delší dobu, se dočtete v dalším pokračování. Na které se můžete těšit

A teď ke slíbeným alternativním metodám, které jsem vyzkoušela ve výše popsané době. Tedy od vysazení hormonální antikoncepce až do „objevení“ Hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues.
Moje zkušenost s tradiční čínskou medicínou: Můj bývalý manžel chodil ke skvělému čínskému lékaři. Pan doktor mi při vstupní kontrole řekl lámanou češtinou, že do toho se mnou nejde, protože by to prý bylo moc práce. Řekl mi, že až začnu žít svůj vlastní život a budu sama sebou, ať přijdu a že mi snad potom bude schopný pomoct. Byl to pro mě tenkrát velký šok, ale odstartoval moje hledání sebe sama a také mě dovedl k hledání alternativních možností. A dovolím si napsat, že to byl i první krok k nalezení Hormonální jógy. I když musím přiznat, že když jsem odcházela z jeho ordinace, byla jsem úplně vyřízená, naštvaná nejdřív na něj, pak na sebe, smutná, zoufalá a cítila jsem velkou beznaděj. Měla jsem obrovské očekávání, představu, že mi pan doktor napíchá jehličky, dá mi nějaké byliny a já začnu normálně fungovat. Bylo to období, kdy jsem spoléhala, že mi někdo jiný s mým zdravotním stavem pomůže.

Na čínskou medicínu jsem ale nezanevřela, na doporučení jsem začala chodit k jedné paní doktorce, která se specializovala na čínskou medicínu se zaměřením na neplodnost. Chodila jsem k ní dvakrát týdně na akupunkturu. Bylo to ale v době, kdy jsem brala hormonální substituci a po celou dobu (přibližně třičtvrtě roku) jsem nezaznamenala vůbec žádnou změnu. Žádné změny hormonálních hladin, žádné změny na ultrazvuku. Tím ale nechci vůbec říct, že se neodehrávalo nic na energetické úrovni, ale já to nepociťovala. V té době bych asi řekla, že to bylo k ničemu, ale věřím, že nebylo, protože práce na energetické úrovni, na kterou působí akupunktura, je důležitá a určitě to mohlo připravit půdu pro cvičení sestavy HJ. A ještě doplním, že jsem chodila na akupunkturu i v době, kdy už jsem dlouhou dobu cvičila sestavu HJ a ihned po terapii jsem cítila její účinek. Řekla bych, že při užívání hormonální substituce a po deseti letech s hormonální antikoncepcí bylo moje tělo natolik zanesené (myslím tím energetické tělo), že ani nebylo možné účinky akupunktury pocítit.
O léčiteli, ke kterému jsem také dlouhou dobu docházela, jsem se už zmínila. Tato terapie probíhala tak, že mi půl hodiny držel ruce v podbřišku a v oblasti kříže. Při tom sledoval fotbal nebo něco podobně zajímavého. Ale byl to veleznámý léčitel, tak to k tomu asi patří, ne?

Doplňky stravy a bylinky: Několik měsíců jsem užívala Femigard, ale také bez hmatatelného výsledku. Také jsem od tety dostala maliník naložený ve vodce. To bylo takové veselejší období, do doby, než vodka došla.

Také jsem v té době vyzkoušela kineziologii, pouze několik návštěv, protože mě tato metoda nezaujala. Je však možné, že to mohlo být tím, že mi úplně nesedla terapeutka.

Když to shrnu, určitě nebylo náhodou, že jsem toto všechno vyzkoušela a ani nechci tvrdit, že nic z toho nezafungovalo, protože je klidně možné, že účinky všeho se nějak spojily. A ani raději nebudu počítat, kolik to všechno stálo. V tomto období jsem si nemohla skoro ani koupit nic na sebe, protože téměř celá moje výplata šla na nějakou terapii, léčitele nebo preparáty.
Ještě jednou připomenu, že tyto metody jsem vyzkoušela v době, než jsem poznala Hormonální jógovou terapii, jejíž autorkou je Dinah Rodrigues.

Poté co jsem začala cvičit sestavu HJ a po nějakém čase se stala i mou profesní cestou, jsem prošla ještě mnoha kurzy a vyzkoušela několik dalších terapeutických metod. Z velké části se jednalo o moji profesní zvědavost, ale také jsem hledala příčinu mých samovolných potratů, ke kterým se už brzy v tomto článku dostanu. Sbírám odvahu a těším se na pokračování.

Je velký dar, že můžeme i v této nekontaktní době, učit Hormonální jógu ON-LINE:

Hormonální jóga pro ŽENY:
https://www.centrum-hormonalni-jogy.cz/hormonalni-joga-pro-zeny/

Hormonální jóga pro MUŽE:
https://www.jogaspetrem.cz/hormonalni-jogova-terapie-pro-muze-podle-dinah-rodrigues/


S láskou

Adéla Bavlšíková
majitelka CENTRA HORMONÁLNÍ JÓGY
www.centrum-hormonalni-jogy.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy