Vodafone ČR se chce podílet na budoucnosti mHealth

16. 10. 2013 | 10:27
Přečteno 2869 krát
Rozhovor s Petrem Ryskou, viceprezidentem pro firemní zákazníky společnosti Vodafone ČR vyšel v novém čísle časopisu CSR fórum.


Petr Ryska, Vodafone

Často se dnes říká – možná až příliš automaticky – že být odpovědnou firmou je téměř samozřejmost. Že si to přeje jak široká veřejnost, tak i spotřebitelé a zákazníci. Můžete říct, že míra odpovědnosti vašeho konání opravdu zajímá třeba vaše firemní zákazníky, o které se staráte?

Rozhodně. Firemní zákazníci si chtějí být jisti, že i dodavatel telekomunikačních a IT řešení je odpovědný k životnímu prostředí, ke svým dodavatelům a k zaměstnancům. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že zbývá už jen velmi málo firem, které zůstávají k otázkám společenské odpovědnosti lhostejné. Pro Vodafone je důležité nejen „dělat business“, ale záleží nám na tom, „jak“ ho děláme. Na CSR nahlížíme jako na dlouhodobou strategii a je pro nás přirozené její provázání s podnikáním, s činnostmi firmy a se zapojením všech zainteresovaných stran.

Takže se už stalo, že vás nějaký firemní zákazník inspiroval k nějakému zlepšení?

Jak jsem zmínil, celá řada našich firemních zákazníků klade na CSR důraz a má systém velmi dobře propracovaný. Vzájemné sdílení nejlepších zkušeností se zákazníky v této oblasti beru jako samozřejmost, která může obě strany inspirovat a obohatit. To, že máme spoustu firemních zákazníků, nás přivedlo i k myšlence podpořit podnikatele, kteří jsou handicapovaní, a tudíž mají startovací pozici v podnikovém světě ztíženou. Chceme změnit pohled veřejnosti na uplatnění osob se zdravotním postižením a ukázat, že mohou být nejen zaměstnanci, ale dokonce i podnikateli, kteří dávají práci ostatním. Tuto snahu zastřešujeme projektem Handicamp. Nabízíme handicapovaným lidem, kteří podnikají nebo začínají podnikat, telekomunikační služby až na rok zdarma, mobilní telefony nebo poradenskou činnost.

Jaký je v současnosti trend? Co dnes po vás firemní zákazníci chtějí nejčastěji? Jak myslíte, že se budou jejich požadavky v budoucnu měnit?

U středně velkých firem a korporací roste zájem hlavně o řešení, které by pokrývalo všechny IT a telekomunikační požadavky společnosti. To znamená, že chtějí mít vyřešeny všechny starosti s pevnou hlasovou i datovou linkou a mobilní hlasovou a datovou službou. To jim nabízíme v rámci produktu Vodafone OneNet. Samozřejmě jim přinášíme také kvalitní péči a servis. Zároveň mají velký zájem o zabezpečení svých dat, know-how a firemních citlivých informací.
Jsem přesvědčen, že i nadále bude pro zákazníky důležitá individuální a kompletní zákaznická péče. Na tu se v současnosti také intenzivně zaměřujeme, sbíráme od zákazníků zpětnou vazbu a pracujeme s ní.

A jak je to z druhé strany: musí i vaši dodavatelé dodržovat ve společenské odpovědnosti zásady, které uznává Vodafone? Kontrolujete nějak své dodavatele v tomto smyslu, vedete je?

Dlouhodobě se profilujeme jako společensky odpovědná firma a jednou z věcí, která k tomu pomáhá, jsou kodexy respektované jak námi, tak našimi obchodními partnery. Kodexy vycházejí z mezinárodních standardů týkajících se životního prostředí, lidských práv a práva na práci. Pro naše dodavatele a hlavně i pro zákazníky tyto kodexy znamenají jistotu férových obchodních podmínek a odpovědného přístupu k životnímu prostředí a společnosti na všech úrovních. Než se firma stane naším dodavatelem, podepisuje  čestné prohlášení, že dodržuje tyto kodexy. Stejně tak si mohou být naši dodavatelé jistí, že tyto kodexy dodržujeme i my.

Jaké je vlastně v českých podmínkách klíčové odpovědnostní téma v dodavatelsko- odběratelských vztazích ve vašem byznysu?

Odpovědná firma by měla uspokojovat nejenom požadavky zákazníků, ale i dalších aktérů, se kterými přichází při svých aktivitách do styku – zaměstnanců, dodavatelů, místní komunity atd. Jedním z témat, které se v dodavatelsko-odběratelských vztazích dostává poslední dobou do popředí, je například ochrana a zlepšení nepříznivého stavu životního prostředí. Bavíme se o úsporách spotřeby energií, recyklaci a hospodaření s odpady, ekologické výrobě nebo ochraně přírodních zdrojů.

Vodafone je již několik let partnerem soutěže Firma roku. Pomáhají podle vás podobné akce ke zlepšování podnikatelského klimatu v České republice? Co vám toto partnerství přináší?

Partnerstvím soutěže Firma roku chceme především pomoci v růstu již zaběhnutým firmám a je to pro nás příležitost podpořit to, čemu věříme, tedy úspěch v podnikání. Uvědomujeme si, že podnikatelé samotní významně ovlivňují kvalitu života lidí a celé společnosti. Zaslouží si ocenění a především naší podporu.


Vodafone se tématem společenské odpovědnosti dlouhodobě zabývá. Snažíte se pomoci ostatním firmám získat podobně respektovanou pozici? Jak se vám to daří?

Ano, velmi oceňujeme prospěšné podnikání. Ve zmíněné soutěži Firma roku mohou podnikatelé soutěžit i v kategorii Odpovědná firma. Naším cílem je mimo jiné upozornit na menší regionální firmy, které se společenské odpovědnosti chtějí intenzivně věnovat. A jako lídr v oblasti společenské odpovědnosti se samozřejmě snažíme jít ostatním firmám příkladem.

Když mluvíte o menších firmách, často jsou zatím velmi stydlivé se hlásit ve větším počtu do podobných soutěží se CSR zaměřením. Čím to podle vás je?

Je pravděpodobné, že menší firmy mají často obavu, že by nemohly konkurovat v CSR programech velkým korporacím, které mají více zaměstnanců a především peněz. Tuto obavu se snažíme odbourat. Chceme právě tyto firmy a podnikatele podpořit v jejich snaze být společensky odpovědnou firmou. Náš vzkaz tedy je, že se nemusí bát přihlásit. Už mnoho menších podniků získalo právě taková ocenění, a to právem. Mohu zmínit například firmu První Chodská z Plzeňského kraje, která získala titul Odpovědná firma Plzeňského kraje 2012. Zasadila se v projektu Schody do života o začleňování učňů z dětských domovů vyučením za peníze firmy. Současně založila a provozuje unikátní Pokrývačské muzeum, které je jediné svého druhu v Evropě.

V minulém čísle CSR fóra jsme otiskli rozhovor s generální ředitelkou významné farmaceutické společnosti. Mluvili jsme s ní také o trendech; významnou roli budou hrát ve zdravotní péči také telekomunikační technologie. Je to i součástí vaší strategie? Budete se na tomto trendu nějak podílet?

Vodafone rozhodně chce jít tímto směrem. Už nějakou dobu existují „Machine to machine“ řešení, která fungují na principu přenosu dat prostřednictvím sítí GSM. Díky nim je možné vzdáleně dohlížet na budovy, automobily, zboží nebo ovládat nejrůznější přístroje. Využití nachází právě například v medicíně. Vodafone se v současnosti podílí na projektu Telemonitoring pacientů s chronickým srdečním selháním, na kterém spolupracuje s Národním telemedicínským centrem v Olomouci a fakultní nemocnicí v Olomouci. V rámci léčebných postupů je využívána dálková monitorace pacientů pomocí tabletů a prostřednictvím softwarového nástroje Vodafone Nexo.

Takže se domníváte se, že mHealth má i v našich podmínkách budoucnost?

Potenciál využití služeb mHealth je i v českých podmínkách výrazný. Nicméně je potřeba edukovat nejen zdravotníky a lékaře, ale také pacienty, aby těmto službám důvěřovali a využívali je.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy