O tom, co mi při vzdělávání zatajili

08. 12. 2021 | 18:00
Přečteno 2481 krát
Ne každému se poštěstí zvolit si povolání, které by měl rád a ve kterém by se realizoval. Já jsem to štěstí měl, a pokud se občas ohlédnu za svým životem, mohu být spokojený.

Na stomatologii mám názor, že je to umělecké řemeslo s trochou medicíny. Hippokrates by na nás shlížel s opovržením, stejně tak, jako se díval na chirurgy. S ohledem na to, že ti byli později přijati mezi lékaře, je vypuštěna v jeho přísaze o nich zmínka. Nebyla lichotivá. Většina z nich však vidí své pacienty jednou v životě a většinou s nimi nekomunikují, protože jsou v narkóze. Ti klienti. Ti mí se mi pravidelně vraceli, protože jsem je vycepoval k pravidelným zubním prohlídkám. Věřím, že teď na mne se slzami v očích vděčně vzpomínají.

V našem oboru se vše točí okolo zubního kazu a ten vzniká odvápněním skloviny, čemuž se dá předejít dietou a pravidelným čištěním zubů. Dále léčíme následky paradentózy, kterou preventivně řešíme rovněž pečlivým čištěním zubů, používáním mezizubních kartáčků a pravidelnou návštěvou dentální hygieničky, která, když není líná, nám odstraní i nebezpečný zubní kámen pod dásněmi, který není jinak vidět. Kdyby vše lidé poctivě dodržovali, zanikneme jako dráteníci, co chodili drátovat hrnce. Pak je tu bývalá královna stomatologie, kterou je zubní protetika, ale té je stále méně, lidé se přece jen o své zuby víc starají a lékaři mají k dispozici nástroje, přístroje a materiály k ošetření zubních kanálků a tím zachrání zub od vytažení. Naštěstí jsou lidé neukáznění a jsou mezi námi kolegové, po kterých je pořád co předělávat.

Jedenadvacet let jsem pracoval v obvodním systému socialistického zdravotnictví a pacienti nemohli měnit lékaře, takže se mi občasné neúspěchy vracely a já se z chyb učil. Pracoval jsem snad v nejzapadlejším regionu Česka, práce bylo hodně a tak nás nadřízený nezatěžoval vzděláváním se a to se omezovalo jednou do měsíce organizačními schůzkami, jejichž součástí byla krátká odborná přednáška. Po ní jsme dostali důraznou radu abychom se samovzdělávali. Pak jsme se stali „soukromými“ lékaři a smluvními partnery zdravotních pojišťoven, které se o naše další vzdělávání nestarají, protože tuto úlohu převzala naše komora a ta nás chytrým přídělovým systémem kreditních bodů nutí ke vzdělávání. Kdo jich za určité období nenasbírá dostatečný počet, dostane méně peněz od pojišťovny a nemůže si na zeď ordinace pověsit osvědčení, že se vzdělává. Předpokládá se, že mu pacienti přestanou důvěřovat a najdou si toho, který tak činí. Tím jsou nadšeni lékaři z odlehlých oblastí, kteří musí za vzděláním putovat. Zlobí mne, že pojišťovny nezohledňují kvalitu práce, platí všem stejně za stomatologický výkon bez ohledu na kvalitu a kladou důraz, abychom byli vzděláni. Školení lékařů s povinným celoživotním vzděláváním je totiž dobrým, výnosným a zajištěným kšeftem. Vyřešil by to pokladenský systém, který by odměňoval kvalitní práci, není však vůle ho zavést. Potom jsou tady skutečně soukromí lékaři beze smluv se zdravotními pojišťovnami na které komora nedosáhne a ti se vzdělávají cíleně podle potřeby a pracují za úhradu a kvalitně. Kvalitně pracovat musí, jinak by klienti nepřišli a neotevřeli peněženky.

Na lékařské fakultě nás vzdělávali, k atestacím také, máme povinné celoživotní vzdělávání a přece mi něco zatajili.

Oči mi otevřel kolega MUDr. Stanislav Cícha.

https://www.pravydomaci.cz/psychosomatika-dil-7-zuby-dve/:
Naše Já ve čtyřkách
Přední třenové zuby (čtyřky) vyjadřují naše tužby a naše Já. Jednoduše lze popsat význam těchto zubů slovy „já chci“. Pravá horní čtyřka vypovídá o tom, jak bychom se chtěli jevit navenek, a levá reprezentuje naše tužby v citové oblasti. Horní čtyřky patří k nejčastěji ošetřovaným zubům s klasickým scénářem od výplně přes endodoncii (ošetření zubních kanálků) a korunku až po vytržení. Není se co divit, protože jsme každý den konfrontováni s mediálně vytvářenou představou, jak bychom měli vypadat a co si kvůli tomu koupit. A naplnění svých opravdových citových tužeb si velká část populace musí nahradit sledováním seriálů.
Pravá dolní čtyřka odráží schopnost realizace našich plánů a levá ukazuje, nakolik jsme schopni sdělit své pocity a přání svému okolí. U čtyřek se samozřejmě vynořuje otázka, co to s člověkem udělá, pokud mu zubař čtyřky vytrhne kvůli srovnání zubů. Autorka knihy Dr. Caffin uvádí, že „s vytržením čtyřek oslabuje vědomí vlastního Já a tyto děti se poté snadněji podrobují autoritám, které vlastně nechtějí akceptovat“. Potud citát. Nemohu to potvrdit, ani vyvrátit, protože těchto pacientů mám málo a nemohl jsem je sledovat delší dobu.
Pětky a plány
Zadní třenové zuby charakterizuje holá věta „chci tvořit“ nebo výraz „naše tvořivé Já“. Pravá horní pětka symbolizuje náš vývoj ve vnějším světě, naše děti a záliby, levá naše přirozené vlohy. Pravá dolní pětka, stejně jako sousední čtyřka, reflektuje schopnost realizace našich plánů, především v profesi. Setkal jsem se ve své praxi s dívkou, které pravá spodní pětka nenarostla. Poté, co jsme jí vytvořili náhradu zubu, konečně dokončila školu a vyrazila do světa.
Levá dolní pětka ukazuje využití zděděné matčiny energie v našem životě. Sklon zubu dovnitř úst a přetrvávání mléčného zubu ukazují na situaci, kdy se dítě nechce, nebo nemůže stát dospělým. Za tím vším často stojí vliv dominantní matky. Podobně jako u zasunuté horní levé dvojky, jak jsme se dozvěděli minule. O těchto souvislostech matky naštěstí nevědí. A tak po úspěšné ortodontické léčbě, kterou samy iniciovaly, se po zařazení stálé pětky diví, kdo jim vyměnil jejich dříve tak poslušné dítě za probouzející se osobnost.
Láska v předních stoličkách
První moláry neboli šestky jsou těsně spojené s postavením, jaké bychom chtěli zaujmout ve společnosti a rodině. Naplnění představ o našem místě ve společnosti odpovídá pravá horní i dolní šestka, které odrážejí náš profesní život a jeho úspěšnost. Jedna moje pacientka musela v zájmu rodiny opustit své milované povolání, přestěhovat se a pak zůstat v domácnosti. Po několika letech přišla s rozsáhlým kazem u kořene pravé horní šestky. Následovalo ošetření zubních kanálků a později i ztráta zubu. Pravděpodobně svoji situaci dodnes nepřijala.
Levá horní šestka je výrazem vyjádření vlastních citů. To se v moderní společnosti moc nenosí a tak bývá také velmi často ošetřována. Levá dolní šestka odráží naši touhu být milován. Je to zub velice brzy a často opravovaný, což je v těchto souvislostech smutné zjištění. Měl jsem i případ, kdy se nešťastně zamilované pacientce po rozpadu vztahu doslova rozpadl i tento zub. Jinak měla zuby úplně bez kazu!
Pokažené vztahy a kazy zubů
Zadní moláry neboli sedmičky odrážejí naše vztahy k okolnímu světu a především vztahy s našimi nejbližšími. Obě pravé sedmičky vypovídají svým stavem a postavením o běžných okolnostech denního života. Dlouhodobě se opakující, pro okolí často malicherné situace, které nás štvou a nejsme schopni je změnit, se mohou na těchto zubech projevit. Levé sedmičky nám ukazují, jak harmonické jsou vztahy s našimi rodinnými příslušníky.
Měl jsem mladého pacienta, který těžce snášel déletrvající manželský trojúhelník ve své rodině. Přestože se jeho celý chrup téměř nekazil, v levé horní sedmičce se vytvořil rozsáhlý kaz. Jeho bratr, který stejnou situaci ze svého pohledu vůbec neřešil, žádný problém neměl. V této souvislosti bych chtěl připomenout, že zuby zobrazují životní situace, jak je dotyčný člověk vnímá subjektivně.
Moudré zuby moudrosti
Osmičky bývají na okraji zájmu nás zubních lékařů. Z celostního pohledu jsou ale právě osmičky výrazem individuální energie každého jedince. Pravá horní osmička odpovídá naší snaze osvojit si materiální i duchovní svět. Levá reprezentuje obavy z odmítnutí jak duchovním, tak materiálním světem. Pravá dolní osmička odráží naši schopnost sdělovat okolí vlastní pocity. A levá dolní je barometrem naší fyzické energie.
Když se podíváte na charakteristiky všech zubů moudrosti, objevíte typické problémy dospívání mladého člověka v době prořezávání těchto zubů. Obtížné prořezávání dolních osmiček vídám opakovaně u studentů v době zkouškového období, kdy jsou oslabeni po psychické i fyzické stránce.
Já osobně se stavím k radikálnímu a preventivnímu vytrhávání osmiček velmi rezervovaně, protože je považuji za důležitou součást energetické rovnováhy celého organismu. Ne nadarmo se jim říká zuby moudrosti…
Zdroj: advana.cz/lektori/mudr-stanislav-cicha
Zdroj: advana.cz/lektori/mudr-stanislav-cicha

Musí to být dobrý lékař a pacienti ho jistě mají rádi. Zrovna tak jako kolegové, kterým na svých seminářích odhaluje, co se na přednáškách organizovaných naší komorou nikdy nedoví.

Domníval jsem se, že náš ryze praktický obor psychosomatika mine. Jak jsem se mýlil!

Skončím s ironií a podívám se na to vše kritickým pohledem. Podobnost s Dornovou metodou je do očí bijící. Rovněž můžete posoudit, čemu byste více věřili. Zda psychoterapeutce Lence Krutilové z Aktipu, že rakovina se dá vykadit, či kolegovi Cíchovi. Jedno mají společné: Je to alternativní medicína New Age.

Mne zajímá, jak kolega Cícha k tomu všemu dospěl. Nepochybuji, že tomu všemu skálopevně věří. Kdo asi byl jeho učitelem či duchovním vůdcem? Kolik kolegů a kolegyň svou vírou ovlivnil a ti pokračují v jeho šlépějích? Jaké činy je schopen na obhajobu své víry provést? Sdílí s ním manželka a děti jeho víru? Věří tomu všemu jeho pacienti?
Kolega Cícha je příkladem člověka, který se vydal na cestu osobního rozvoje a přidal k němu i odborný. Doputoval až k psychosomatice. Některý na té cestě sestrojuje přístroje, jiný hlásá víru.

Tím chci říci, že s psychosomatikou není něco v pořádku a lidé by měli být ostražití.

Dodatek 23.12.2021:
Co jsem vlastně chtěl tímto blogem říci:
Kolega Cícha svým názorům skutečně věří a chce pomáhat lidem. Pokud by se nechal dobrovolně vyšetřit kolegiem (nezávislých!) psychologů a psychiatrů, kterým zůstalo kritické myšlení, byli bychom blíže poznání chování antivaxlerů. Ti jsou rovněž přesvědčeni, že jim vakcína uškodí.

Dodatek 14. 1. 2022:
Dnes jsem si naplánoval, že zrakem prolétnu noviny, které jsem nestihl v létě přečíst, než je použiji při zatápění v krbových kamnech. Důvěra pacientů je ceněnou vlastností lékařů. Jak mu má ale pacient věřit, když lékař s vážnou tváří pronáší takovéto nesmysly:
Zdroj: Týdeník 5+2 30/X
Zdroj: Týdeník 5+2 30/X

Je to soubor polopravd.
Pokud si to lékař myslí sám pro sebe, je pomatený a měl by se léčit.
Pokud to stomatolog sděluje pacientovi a ten mu věří, sděluje mu dezinformaci. Následně pacient žádá u svého praktického lékaře odborné vyšetření údajně poškozených orgánů a zbytečně časově a finančně zatěžuje zdravotní systém.
Pokud je tento nesmysl šířen tiskem tak nevím, co by se s tím v současné situaci dalo dělat. Je toho v novinách plno.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy