Zdroje Miloše Zemana

05. 05. 2018 | 11:43
Přečteno 13184 krát
O novičoku již psali jiní a lépe. Já jsem se spíše podíval na něco, čemu se již dá říci “styl práce” Miloše Zemana. Dle všeho totiž ani dlouhodobá tendence ke zveřejňování informací zpravodajského charakteru Zemana nijak politicky neohrožuje. A to přesto, že se některá tvrzení ukázala jako zcela nepodložená.

Prezident Zeman ve svém čtvrtečním pořadu na TV Barrandov pohovořil (jak sám uvedl) o zprávách tajných služeb a jejich obsahu ve věci novičoku. Všichni jistě četli. Ponechme stranou, že mluvil o “Vojenském obranném zpravodajství”, které 13 let nefunguje (správně je Vojenské zpravodajství), že ve své řeči přeskakoval od značky A230 a A234 k A340 a také nepravdivé prohlášení, že ze zpráv v režimu “vyhrazené” lze veřejně citovat.

Tyhle faktory a řadu dalších okolností popsali již včera zevrubně jiní a lépe. Já jsem se spíše podíval na něco, čemu se již dá říci “styl práce” Miloše Zemana. Dle všeho totiž ani dlouhodobá tendence ke zveřejňování informací zpravodajského charakteru Zemana nijak politicky neohrožuje. A to přesto, že se některá tvrzení ukázala jako zcela nepodložená. Přeji příjemné čtení.

Podezřelý z Maghrebu

Loni v lednu Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas PLUS uvedl, že se po České republice pohybuje člověk podezřelý z napojení na islámské teroristy. „Podívejte se, já jsem zrovna teď přečetl čtyři šifry. Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl doslova

Tuto informaci nepotvrdil kromě Miloše Zemana nikdo. Ani předseda vlády, ministr vnitra či ředitelé zpravodajských služeb. Politické špičky se naopak s odvoláním na informace zpravodajských služeb jaly veřejnost spíše uklidňovat. Den po Zemanově rozhovoru s Českým rozhlasem vydali premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec prohlášení, že po jednání s bezpečnostními složkami státu mohou vyvrátit, že by občanům České republiky hrozilo nebezpečí.



Mluvčí BIS Jan Šubert odmítl Zemanovo tvrzení komentovat. “Děláme maximum, abychom měli možná rizika pod kontrolou. V tuto chvíli nemáme informace o nějakém okamžitém bezprostředním nebezpečí," řekl Šubert.

Pochopitelně nevíme, zda se prezidentem popisovaný člověk pohyboval po České republice, tato informace je neveřejná. A má taková být. Nejde navíc o zcela unikátní případ. Zálibu v "odhalování" zpravodajských informací, které se později ukázaly nepravdivé nebo se nikdy nepotvrdily, našel Zeman již mnohem dříve.

"Kufříky"

Předně šlo o dva případy tzv. Zemanových kufříků v letech 1996 a 1998. V prvním z nich přišel Zeman jako opoziční politik s tvrzením, že ministr vnitra Ruml a BIS plánují změnit Českou republiku v policejní stát. To měla dokládat řada dokumentů, které se později ukázaly být podvrhem, jenž se k Zemanovi dostal od pochybné osoby recidivisty, který se vydával za agenta BIS. Jindřich Šídlo v Respektu (č. 20/1998) celou kauzu popisuje:

"Je známo, že v roce 1996 dostal Zeman takových "papírů" rovnou celý štos. Šéf ČSSD si je letmo přečetl a hned do televizních kamer oznámil, že má důkazy o snaze vnitra a BIS zavést v Česku policejní stát. Když ovšem později předložil svůj kufřík prezidentu Havlovi, vyšla najevo mnohem méně dramatická skutečnost: Zeman v touze zdeptat nenáviděného protivníka naletěl podvodníkům a psychopatům. Připomeňme si, co vlastně legendární kufřík obsahoval. Především šlo o 25 stran dodaných Zemanovým bezpečnostním poradcem (a propuštěným ředitelem Rumlovy inspekce) Mikulášem Tominem, který je údajně dostal od jakéhosi Miloše Demétera. Část této složky popisuje stylem brakových špionážních románů, jak Demétera (mimochodem osobu s velmi temnou minulostí, osmnáctkrát trestaného recidivistu) sledují agenti BIS; účel sledování ovšem není jasný. Další část je průhledná provokace, snažící se "dokazovat" údajnou spolupráci členů ČSSD s BIS a bývalou StB. Zbývajících devatenáct "Tominových stran" tvoří banální přehled Tominových aktivit, který je bez úspěchu vydáván za "část agenturního spisu BIS". Kromě toho kufřík obsahoval několik pravých a tajných, nicméně žádnou nezákonnost neprokazujících dokumentů BIS a policie (…) Poté, co se kufřík ukázal jako prázdná bublina, Zeman otočil a začal ho vydávat za "řízenou provokaci" proti své straně."

Druhý Zemanův „kufřík“ Zemana se odehrál v roce 1998, kdy předseda ČSSD přišel s obviněním z chystaného útoku tajných služeb na sociální demokracii a ODS. Tento krok měl být inspirován zahraničím, nikdy se však nepotvrdil a Zeman se jej znovu pokoušel přetavit v konspiraci. Kauzu opět popisuje Šídlo na stránkách Respektu (stejné vydání).

"Další pučistickou bombu předal Zeman novinářům v pondělí. Hlavním argumentem pro všeobecné spiknutí se mu tentokrát stala listina, kterou prý 4. září 1997 poslal tehdejší ministr vnitra Jan Ruml šéfovi civilní rozvědky Oldřichu Černému. Ruml ve svém údajném dopise žádá, aby Černého lidé věnovali "maximální možné síly a prostředky" k získání informací o tom, jak by členské státy NATO reagovaly na "očekávané vnitropolitické události v ČR": na abdikaci premiéra Klause, odstavení vedoucích parlamentních funkcionářů (včetně Zemana) po "intenzivní mediální diskreditaci", změnu ústavy, předčasné volby a "očistu" politické scény od extremistů. Že je "dokument" nepříliš přesvědčivým falzem, lze rozpoznat na první pohled (…) zařadil Zeman rychle zpátečku. Už den po své mimořádné tiskovce, kde tvrdil, že "nemáme důvod nevěřit, že jde o pravé dokumenty", připustil, že jde přece jen asi o falza, je prý ale třeba vyšetřit, "komu slouží"."

"Pražská stopa"

Snad neznámější podobný případ (do dnešních dnů, kdy se pan prezident stal hvězdou ruských sdělovacích prostředků) se odehrál v roce 2001. Miloš Zeman jako český premiér během návštěvy Spojených států uvedl v CNN, že terorista Muhammad Atta, který byl zapojen do útoků 9/11, plánoval bombový útok v Praze na sídlo Rádia Svobodná Evropa. Jak asi nemusím dodávat, šlo o informaci nepravdivou.




Zdroj obrázků: 168 hodin. 15. ledna 2017. Česká televize.

Atta podle dostupných informací navštívil Českou republiku dvakrát, v letech 2000 a 2001. Při těchto návštěvách se podle Zemana měl sejít s iráckým diplomatem. To, že Atta ČR navštívil potvrdil také tehdejší prezident Václav Havel. Havel také uvedl s odkazem na informace tajných služeb, že hrozby proti Rádiu Svobodná Evropa se objevily, ale bylo to o dva nebo tři roky dříve, než se Atta měl setkat s iráckým diplomatem. Zemanovy informace o tomto setkání se nakonec ukázaly jako nepravdivé.

Spíše už epizodní moment pak premiér Zeman zaznamenal ještě v listopadu 2001. Zeman tehdy předčasně zveřejnil informace o žádosti Američanů, aby Češi do protiteroristických akcí vyslali libereckou rotu chemické ochrany. Z toho nebylo podle zpráv médií nadšené NATO, ani Pentagon. Informace totiž byly zveřejněny ještě dříve, než je měli samotní vojáci. Kritizováno bylo také to, že nepřítel díky Zemanově ukvapenosti dopředu dobře věděl, na co se připravit.

Pokud bychom to měli celý tento skromný výčet nějak shrnout - Miloš Zeman skutečně v různých funkcích přicházel s více či méně nafouknutými tvrzeními, která se týkala bezpečnosti nebo zpravodajských informací. V nejednom případě se spálil, když zveřejňoval nepravdivé údaje.

Jeho aktuální vystoupení v TV Barrandov je ovšem odlišné v tom, že cíleně vypustil informace od tajných služeb, které podléhají (byť nejnižší) formě utajení. Předtím jako prezident tyto služby v této věci zaúkoloval - byť s vědomím vlády je k tomu oprávněn, stalo se tak opět veřejně. Celá tahle fascinující epizoda s českým novičokem, která reálně posloužila propagandistické mašinérii Ruské federace v souboji s naším spojencem Velkou Británií (za což nám jistě Britové budou velmi vděční), je jen další z řady eskapád Miloše Zemana. Politika, jehož stylem práce prostě takové bombastické momenty jsou a nemělo by to nikoho překvapovat.


Text byl ve zkrácené podobě psán pro Demagog.cz v lednu 2017, nyní jsem jej doplnil o nové informace. Na původním textu se podílely také Kristýna Vojáčková a Aneta Zachová.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy