Plenta, interpelace, pojmy a dojmy (očima pana vlka)

25. 03. 2011 | 17:42
Přečteno 12788 krát
"Žádné ostré střety, moderátor nešel tvrdě na tělo, vlastně jen takové plané tlachání," říkají o posledních Interpelacích jedni. "Moc politiky a málo filozofie, Kalousek byl hroznej, Špidla dobrej a naopak," míní jiní.

Původně jsem chtěl přidat i blog se svými postřehy (i jsem to včera večer slíbil), ale nakonec to neudělám. Vše, co jsem chtěl říct, zaznělo ode mne v debatě pod textem, kterým jeden ze dvou plentařů, pan Carlos V., bezprostředně glosoval své dojmy (jen opět shrnu: nezvádli jsme dostatečně vtáhnout do debaty "plentaře" a čtenáře píšící své dotazy sem, na Aktuálně.cz. Máme o čem přemýšlet. Příště to už musí být jinak. A také zkolaboval on-line přenos na naše stránky. Dtto).

A důvod je ještě jeden, možná dokonce pádnější. Svůj pohled poslal i druhý plentař, pan vlk. Senámit Vás ním je cennější než opakovat to, co již bylo vyřčeno.

S dovolením tedy využiju jeho text k tomu, abych zde odkázal na záznam první hodiny čtvrtečních Interpelací (najdete jej ZDE). Budu-li mít k dispozici i narychlo pořizovaný záznam posledních třiceti minut (tady nás ČT na poslední chvíli vypekla), dám ho sem též.

Na konci tohoto blogu pak najdete ještě pár dalších fotografií, které jsem vybral z těch, jež včera pořídil na Nové scéně náš fotograf Ludvík Hradilek.


Libor Stejskal

xxx


Pan vlk napsal:

Plenta, interpelace, pojmy a dojmy

Jsem ve zcela zvláštní situaci. Když píši článek nebo reakci na něco, mám naprosto jasno, co je leitmotivem a jak to podám.

Tentokrát chci popsat svoji včerejší zkušenost ze Sedláčkovy interpelace z pozice plentaře a netuším co, bych vlastně psát měl a co z toho nakonec vyleze.

Udělal jsem totiž chybu – nesedl ke klábosnici okamžitě, hned po pořadu, jako přítel Carlos V. Když jsem měl v hlavě onen bezprostřední zážitek a udělal další - opravdu hrubou - četl jsme spoustu diskusních reakcí na Interpelaci. Výsledkem je, že nemám téměř o čem psát, protože vše, co mne tížilo nebo napadlo, už napsali jiní. A já mohu nanejvýš opakovat. Asi daleko méně výstižně. Mohl bych reagovat na to, co bylo určeno mně, ale je toho příliš. Takže to zase nepoberu.

Vezmu to stylem eintopf. Zkrátka hodím do hrnce vše, co mi přijde pod ruku a nějak to zamíchám. A uvidíme.

Nebudu se zabývat technikáliemi pořadu, ani plentařových možností a podmínek. To naprosto bravurně popsal Carlos V. Za sebe řeknu, že jsem velmi vděčný jak Suchánkovi, tak panu Novému za jejich blogy, které mi umožnily se připravit na danosti role za plentou. A ničemu se nedivit. Zmíním jen dvě věci. Ty stolky jsou opravdu děsné a psát u nich je utrpení. A dále to, co Carlos V. také skvěle popsal - pocit plentařovi dokonalé marnosti, je totiž bez jakékoli reakce na své konání… Nevím, jestli se někdo z vás, co tohle čtou, někdy ztratil v husté mlze. Já kdysi jako kluk ano. Šílený pocit. Tak ten samý jsem měl včera.

Almost se mne velmi sugestivně ptal, jestli vím, čemu jsem dělal stafáž a čemu sloužil. Almoste, když si najedeš do diskuse pod blogem, kde pan Stejskal Interpelaci oznamoval, kde jsem byl přímo vyzván za plentu jít a to nejen jím, ale i dalšími, zjistíš, že jsem měl jasno. Jak co do možností role plentaře, tak svých osobních. A pokud si pustíš to, co jsem dal zpoza plenty “na sklo“ je jasné, že jsem se snažil být maximálně připraven a vytěžit ze situace, co se dá. Dokonce jsem si připravil cosi, kde si myslím, že bych byl Kalouskovi dost zatopil. Ale o tom až někde v konci. Nemám totiž jinou pointu.

Jo, teď odbočím – ještě jsem nepoděkoval. A to je chyba - v prvé řadě těm, co pro Carlose i moji maličkost měli vlídné slovo za naše snažení. A jménem budoucích plentařů děkuji i těm, ostatním, kteří se vyslovili kriticky. Ať si z toho vezmou ponaučení. Pokud za tu plentu půjdou. Fakt, všechno se jim bude hodit.

Zpět ale k věci. Pan Sedláček to tady více méně schytává ze všech stran. Zejména proto, že nám nedal prostor, dále, že klouzal po povrchu a že to byla selanka. Že není profesionální moderátor a že prováděl sebeprezentaci.

Toto všechno je sice leckdy pravda, ale vážení, on se přesně držel koncepce pořadu, tak jak ji s panem Stejskalem a Kubištou vymysleli a chtějí mít! Upozorňuji na opakované zdejší blogy a vstupy páně Stejskalovy o umění diskutovat, na jeho diskusní panely a na to, že by na blozích Aktuálně chtěl mít anglický diskusní klub! Vše je jasně zřejmě deklarováno. Takže vyčítat panu Sedláčkovi jeho způsob moderování, vstupů, familiernost, nereakci na dotazy diváků i hlášky plentařů? Zbytečné. Pořad má svou dramaturgii a v té poloze pan Sedláček přesně byl!! Bez jakékoli pochyby. Chyba není v Sedláčkovi, ale v očekávání komentujících.

Pan Sedláček podle mne udělal úplně jinou chybu, nejspíš s panem Stejskalem dohromady – v dramaturgii pořadu. Pokud budou do Interpelací zváni hosté typu paní Třeštíková, Kocáb, paní Matušková, pan Komárek a podobní, tedy intelektuálové - pak je všechno o.k. Sedí dramaturgie i formát pořadu. Zejména, pokud pan Sedláček několikrát za sebou v neděli v poledne zhlédne takový politický diskusní pořad na ARD. Tam se totiž ani omylem neobjeví nějaký politik, jak je zvykem v Česku, ale vždy novináři, komentáři, intelektuálové a rozebírají horká témata. To má střih, jakého by asi chtěl dosáhnout pan Stejskal.

Ale to je naprosto mimo mísu v momentě, kdy na červeném divanu sedí Kalousek nebo příště dokonce Miloš Zeman!! Lidé v takovém případě jdou na Zemana a Kalouska, nikoliv na intelektuálštinu!! Samozřejmě, že si to Kalousek včera vychutnával! Hodně dlouho se mu zase nestane, aby mohl takhle krasobruslit a dělat krokové variace podle své chuti a libovůle! Měl dopředu zkalkulováno a jasno, co pustí na Vladimíra Špidlu, aby byl za supersprávňáka! Proč svůj „nelíčený“ obdiv k expremiérovi nedemonstroval TEHDY - v čase Špidlovy vlády? Prostě do Sedláčkovy ohrady s bílými beránky vstoupil predátor a byl také za bílého beránka.

Co jsem chtěl předchozím odstavcem říci? Jen to, že se pánové Sedláček a Stejskal musí rozhodnout, co opravdu chtějí a následně se toho držet. Pokud najdou vhodné typy diskutujících - umím si třeba představit pana Rupnika, Pehe, ekonoma Schneidera, guvernéra Singera, ekonoma Marka, prof. Bělohradského a k nim třeba paní Matuškovou, pana Komárka, prof Hořejšího atd. atd., mají šanci vytvořit naprosto novou diskusně politickou platformu. Ale budou muset dávat sakra pozor, aby se z toho nestala opravdu pustá intelektuálština! Nebude to pořad ani pro hovena ani pro JC, ale to nevadí.

Nebo tam budou prezentovat Kalousky všech druhů a barev a pak ať nezvou Komárky a Matuškové. To nemá smysl.

A jestli tedy to bude další „kalouskiáda“ – a proč ne?, řízený Hydepark, tak ať nás, na ně pustí!

Ať jde Béďa na Kalouska, Rumcajs se SuPem na Haška. Udělejme z toho prostě opravdu tvrdý diskusní pořad - nikoli kotel Jílkové. Ale pořad, ve kterém diskutéři Aktuálně zkusí, jako představitelé obyčejného občana „podusit“ politika, který žije z toho, že občanovi projíždí soustavně kapsy. Tohle nesplňuje žádný pořad Jílkové a ani Hydepark! Ty jsou o jedné jediné otázce konkrétního diskutéra. A ať diskutujícím amatérům pomůže pan Sedláček svou erudicí a talentem. A bude. Chtěl bych vidět přírodovědce grilovat Dobeše. Nebo Lexe Vondru!!

To vidím jako největší a zásadní problém Interpelací... No, Interpelací - zase už to napsali mnozí přede mnou – ten název nesedí! Interpelace vypadá, alespoň podle mne, úplně jinak! Tady by lépe seděl název - Táčky u Sedláčka. To nemyslím nijak pejorativně. Ne, pustil jsem si dvakrát celý TV záznam – hezké, přátelské popovídání! Hladké, nic jej neruší. Jen ten Tomský! Který dal naprosto případný dotaz, s kterým ale bylo zameteno. Tedy s tím dotazem. Přesto, že dokonale seděl.

Ono tam k typu pořadu nesedělo ani základní téma - Umění reformovat! Ať se na mne nikdo nezlobí, tohle je další intelektuálština, hodně odtržená od života! Vážení, uvědomte si, že ony tzv. reformy v mnohých případech až fatálně ovlivní osudy mnohých, které potkáváme na chodníku, v tramvaji, při procházce se psem! Nebo při nákupu dnes v sámošce! Uvědomte si, že reforma je jen eufemismus! Eufemismus pro situaci, kdy lidé budou platit vyšší daně, ale od státu budou dostávat výrazně NIŽŠÍ plnění!! Opravdu je nejpalčivějším problémem v takovéhle kauze diskutovat o umění reformovat? Uvědomme si, že výsledkem vládního snažení bude propad životní úrovně. A také to, že mnoho těch, co teď ještě situaci jakž takž zvládají, prostě jsou pod vodou ale tak, že ještě trochu dýchají nosem, se nyní propadne pod hladinu. Tipnu si - nejméně 0,5% obyvatelstva neutáhne zvýšení DPH a ořezání transferů. Oněch 0,5% představuje ale přes 50 000 konkrétních panů Nováků a paní Dvořákových. Plné Karlovy Vary osudů, které skončí na ekonomickém dně. Opravdu je na místě se bavit o umění reformovat??? Místo o té reformě?

Teď ke klíčovému okamžiku celé diskuse, jak jsem jej viděl já. Vedle dotazu Tomského, přišel z publika ještě jeden hodně případný - míním onoho mladého muže, který reklamoval zvolené řešení penzijních fondů. Byl tvrdě „vyplacen“ Kalouskem, že do toho přeci nemusí a může si investovat sám. Velmi útočným a nerudným hlasem. Pro mne opravdu klíčový moment. V takovém případě se ovšem objevuje okamžitě protiotázka - a proč mu tedy vy a všem ostatním, co nepojedou v opt outu, zdvíháte DPH? Napálil jsem to hned na plentu. Netuším, zda se to objevilo. Ale jestli jsem stál o diskusi nad mou jedinou replikou, pak právě nad touhle. Protože přesně to ukazuje vratkost a nahodilost zvoleného vzorce „reformního“ řešení! A žádné „umění“ reformovat, s tím nic nenadělá.

Tím se dostávám k roli plentařů. Hned po pořadu jsem šel za panem Stejskalem. Deprimovaný, unavený a s tím, že je plentař zbytečný. Přirovnal bych jej ke slepému střevu. Zcela v souzvuku s míněním většiny. S odstupem 24 hodin a s přečtenými reakcemi si tím nejsem už jistý. Pokud byl plentař myšlen (a to byl) jako glosátor – nezávislý komentátor, který by měl fundovaně komentovat dění na gauči, pak má smysl. Není ani moderátor, ani tázající. A nepotřebuje být ani moderátorem využíván. Nicméně předpokladem smyslu jeho existence je to, že jasný smysl bude mít jeho snažení. To znamená, že plentařské poznámky, komentáře a otázky neuvidí jen diváci v sále a pan Sedláček, ale také hosté a televizní diváci. A to průběžně. Na internetovém streamu prý to vidět je… Minimálně tohle plentař potřebuje. Jinak je sezení za plentou naprosto zbytečným utrpením.

Koukám, co jsem toho už nabušil. Je čas přestat. Nicméně – mám jednu osobní prosbu. Na ty, co seděli včera v hledišti. Nezaznamenal jsem zatím v diskusi žádnou reakci od přímých diváků z Nové scény. Já bych o jejich názor ale velmi stál. Vážení, mělo naše účinkování včera s Carlosem pro vás nějaký smysl? Co VY si myslíte o roli pletařů. Předem díky.

To už by snad mohlo být v eintopfu všechno…

No ještě nastrouhat slíbenou mrkvičku! Tedy vyjevit, co jsem měl nachystáno na Kalouska. A proč se mi to nepovedlo.

Když jsem četl popis interpelace od Suchánka, napadlo mne, že by neškodilo, zatáhnout do hry publikum v sále. Aktivně. Tedy v určitém okamžiku požádat auditorium o spontánní reakci dotazem. A dát výstup těm na jevišti.

Vymyšleno to bylo takto: Že totiž ve vhodném čase namáznu na sklo, tedy na plentu tzv. Vlčí axiom proveditelnosti reforem. Ten zní takto:

K.O. kritériem uskuteční reformy je:

1 - to, že reformu připravují a realizují lidé s jasným a nezpochybnitelným kreditem osobní integrity a důvěryhodnosti

2 - že nejpozději současně začne probíhat tvrdý, nesmlouvavý a transparentní boj s korupcí a rozkrádáním veřejných prostředků.

A následovat měla výzva do publika: Nechť povstanou ti, pro které je Miroslav Kalousek onou autoritou pro uskutečnění reforem. Výsledek by asi zajímal nejen mne.

A proč jsem to neuskutečnil? Z jednoduchého důvodu. Toto nešlo bez součinnosti s moderátorem. K dojednání bohužel ale nebyla sebemenší příležitost… Škoda.

Takže ještě poslední doporučení pro příště - asi by nebylo od věci, kdyby se moderátor před pořadem na pět minut sešel s oběma plentaři a zjistil, jestli nemají něco speciálního pod rukou… A když už jsme u těch doporučení, pak ještě jedno - téma na nějak blízký pořad – Umění JAK PŘEŽÍT reformy. A jako vhodné diskusní typy bych doporučil nějakou komunikativní pokladní z hojně frekventovaného supermarketu, mladou rodinu v dělnických profesích, nějakého zdatného komunikátora, který je tak 3 měsíce v úřadu práce a paní Březovou. To je ta dáma, co to u Jílkové nandala Kocourkovi. K sehnání by byla na Vaše věc.cz, kam píše dost povedené blogy.

Díky všem, kteří to dočetli až sem. A omluva těm, kterým můj Eintopf nechutná.

xxx





Pan ministr se před Interpelacemi posilňuje nanukem.




Tomáš Sedláček si si stínově třese rukou s panem Carlosem V...




...a panem vlkem.




Tako vypadají komentáře, glosy a otázky blogerů na plátně. Vidět jsou i z poslední řady hlediště. Teď ještě zařídit, aby na ně ti na jevišti úplně nezapomínali.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy