Americké jídlo je závislé na karcinogenu
Jeden z nejpoužívanějších herbicidů, na kterém je kompletně závislé americké zemědělství a potravinářství, je podle Světové zdravotnické organizace potenciální karcinogen.
Naprostá většina kukuřice a sóji, které jsou pěstovány v USA, je geneticky modifikována. Nejvíce pro odolnost vůči glyfosátu – účinné látce herbicidu RoundUp. Za posledních dvacet let se s masívním rozšířením pěstování GM plodin v USA významně zvýšilo použití RoundUpu v zemědělství. Jen mezi roky 1987 až 2007 dosáhl nárůst použití glyfosátu 2 500 %. Podle výzkumu z Environmental Sciences Europe šlo mezi lety 1996 až 2011 o navýšení o 240 tisíc tun glyfosátu.
Glyfosát je lidský karcinogen
Agentura pro výzkum rakoviny (IRAC), která je pracovní skupinou Světové zdravotnické organizace, ve zprávě 17 expertů z 11 zemí světa zařadila glyfosát (RoundUp) mezi potenciální lidské karcinogeny. Podle její zprávy se dnes glyfosát v USA používá ve více než 750 produktech určených pro zemědělství, lesnictví, města a domácnosti. RoundUp ready geneticky modifikovaná sója a kukuřice jsou základem naprosté většiny průmyslových polotovarů na pultech amerických supermarketů. Celosvětové masivní rozšíření použití glyfosátu a závislost amerického zemědělství na něm je jeden z největších průšvihů století. IRAC je nesmírně solidní institut, neprohlásí něco, co nemá důkladně ověřené. Potenciálně karcinogenní ve skutečné řeči znamená, že látka je karcinogen.
Glyfosát je v dešťové vodě i v mateřském mléce
Rezidua glyfosátu byla v USA nalezena v nemocničních výživových kanylách, ve většině dešťové vody i v mateřském mléce. Přestože v Evropě se díky mnoha omezením a negativnímu postoji veřejnosti doposud GM plodiny pěstují minimálně, je kvůli rozšířenému používání Roundupu na polích, golfových i dětských hřištích a zahradách v moči Evropanů glyfosát také běžně přítomen.
Určitě není, jak tvrdí lobbisté, ani bezpečný jako sůl k sypání na chleba, ani tak neškodný, že jej můžeme pít. O zdravotních rizicích není pochyb, mezi odborníky probíhají debaty o rozsahu a podobě poškození zdraví. Je známo, že glyfosát inhibuje enzymy, které jsou zásadní pro zneškodnění toxických látek ze zevního prostředí. Omezení schopnosti těchto enzymů zamezuje likvidaci škodlivých látek v organismu, a tak zvyšuje jejich škodlivost. Negativní následky jsou zákeřné a projevují se pomalu v podobě zánětlivého poškození buněk celého organismu. Podle aktuálně probíhajícího soudního procesu je glyfosát spojován s trávicími potížemi, vředy, kolitidou, intolerancí lepku, nespavostí, letargií, depresí, Crohnovou chorobou, alergií, obezitou i autismem.
Navyšování legální kontaminace glyfosáty na objednávku
Monsanto a spol. opakovaně tvrdí, že pěstování jejich úžasných GM RoundUp ready plodin vede k nižší potřebě agrochemikálií, ale současně lobbují za zvýšení limitů jejich obsahu v potravinách a krmivech. Postupně se tak v zemích, ve kterých jsou pěstovány a do kterých jsou dováženy GM plodiny, stále zvyšuje tolerance k množství glyfosátové kontaminace.
V Brazílii tzv. maximální hladina reziduí (maximum residue level, MRL) v roce 2004 stoupla z 0,2 mg/kg na 10 mg/kg, tj. padesátkrát. V Evropě MRL stoupla z 0,1 mg/kg na 20 mg/kg, tj. dvěstěkrát a v USA je aktuálně také hranice na 20 mg/kg. Maximální hladina reziduí glyfosátu je takto podle přání jeho výrobců pragmaticky přizpůsobována jeho reálnému obsahu v potravinách a krmivech. K tomu všemu se stále posuzuje pouze bezpečnost individuálního rezidua, ale vůbec se nezvažuje reálná konzumace stovek až tisíců chemikálií ze znečištěného prostředí a jejich koktejlový efekt. Vše se v USA odehrává na vládní úrovni pod taktovkou hlavy amerického ministerstva zemědělství (USDA) Toma Vilsaka, původně právníka největšího výrobce GM semen a herbicidu RoundUp, firmy Monsanto.
K potenciální karcinogenitě široce používaného herbicidu je třeba doplnit, že dlouhodobě ani nefunguje. Sliby o jeho neškodnosti pro pěstovanou plodinu vedly k vyššímu použití RoundUpu, po kterém logicky následoval růst superplevelů rezistentních vůči glyfosátu.
Zákazníci glyfosát odmítají
Výrobci RoundUp ready geneticky modifikovaných plodin a glyfosátů opakovaně hlásají jejich prospěšnost, čímž se snaží uměle vytvořit neexistující poptávku. V této oblasti narážejí nejvíce. Vzrůstají počty organizací, měst a zemí, jež se staví proti Roundup ready GMO a proti prodeji a používání herbicidu RoundUp. Přibývá organizací, které GMO potraviny a herbicid RoundUp dobrovolně stahují z nabídky. Výsledky rostoucího celosvětového odporu proti GMO potvrzují i aktuální data samotného Monsanta: v prvním čtvrtletí aktuálního fiskálního roku mu klesly zisky o 34 procent.
Kdy se k regulacím konečně přidá i Česko? Prozatím náš nejmocnější muž pěstuje především řepku pro auta, která se bohatě ošetřuje glyfosáty a nově s nimi polévá i cizí pole.
Babiš zkouší RoundUp jako zbraň pro zničení konkurence
Jak zdokumentovaly Novinky: „ Na pozemky konkurence Agrofertu, které byly pod řádnou podnájemní smlouvou, přišli postřikovači společnosti Agro Jevišovice. Totálním herbicidem RoundUp zničili úrodu na 115 hektarech pšenice a 172 hektarech kukuřice. Při postřiku firma podle majitele poke použila agresivní herbicid Roundup. Škodu odhaduje na více než čtyři milióny korun a na společnost chystá trestní oznámení.
Podle mluvčího Agrofertu firma postupovala oprávněně. Své pozemky s péčí řádného hospodáře ošetřila běžným schváleným neselektivním herbicidním přípravkem."
Jde tu jen o moc a peníze
I kdybychom zcela vynechali argumenty o potenciálních zdravotních a ekologických rizicích, jež vyplývají z pěstování a konzumace RoundUp ready GM plodin, je odpor vůči biotechnologickým firmám snadno pochopitelný. Základem politiky biotechnologických společností je korporátní vlastnictví semen a patentů na ně, vybudování závislosti farmářů na dodávkách semen, chemikálií a technologií, ovládnutí trhu s půdou, semeny a potravinami.
Základem pro zajištění dostatku kvalitních lokálních potravin však podle zprávy UN nejsou GMO ani monokulturní pěstování, ale podpora drobných místních pěstitelů a chovatelů, organické zemědělství. Ideálem pro zákazníky jsou místní farmáři, vlastníci semen a půdy. Na sociální a ekologické rizika spojené s pěstování GMO a použitím herbicidů dokonce aktuálně upozorňuje i papež František.
Naprostá většina kukuřice a sóji, které jsou pěstovány v USA, je geneticky modifikována. Nejvíce pro odolnost vůči glyfosátu – účinné látce herbicidu RoundUp. Za posledních dvacet let se s masívním rozšířením pěstování GM plodin v USA významně zvýšilo použití RoundUpu v zemědělství. Jen mezi roky 1987 až 2007 dosáhl nárůst použití glyfosátu 2 500 %. Podle výzkumu z Environmental Sciences Europe šlo mezi lety 1996 až 2011 o navýšení o 240 tisíc tun glyfosátu.
Glyfosát je lidský karcinogen
Agentura pro výzkum rakoviny (IRAC), která je pracovní skupinou Světové zdravotnické organizace, ve zprávě 17 expertů z 11 zemí světa zařadila glyfosát (RoundUp) mezi potenciální lidské karcinogeny. Podle její zprávy se dnes glyfosát v USA používá ve více než 750 produktech určených pro zemědělství, lesnictví, města a domácnosti. RoundUp ready geneticky modifikovaná sója a kukuřice jsou základem naprosté většiny průmyslových polotovarů na pultech amerických supermarketů. Celosvětové masivní rozšíření použití glyfosátu a závislost amerického zemědělství na něm je jeden z největších průšvihů století. IRAC je nesmírně solidní institut, neprohlásí něco, co nemá důkladně ověřené. Potenciálně karcinogenní ve skutečné řeči znamená, že látka je karcinogen.
Glyfosát je v dešťové vodě i v mateřském mléce
Rezidua glyfosátu byla v USA nalezena v nemocničních výživových kanylách, ve většině dešťové vody i v mateřském mléce. Přestože v Evropě se díky mnoha omezením a negativnímu postoji veřejnosti doposud GM plodiny pěstují minimálně, je kvůli rozšířenému používání Roundupu na polích, golfových i dětských hřištích a zahradách v moči Evropanů glyfosát také běžně přítomen.
Určitě není, jak tvrdí lobbisté, ani bezpečný jako sůl k sypání na chleba, ani tak neškodný, že jej můžeme pít. O zdravotních rizicích není pochyb, mezi odborníky probíhají debaty o rozsahu a podobě poškození zdraví. Je známo, že glyfosát inhibuje enzymy, které jsou zásadní pro zneškodnění toxických látek ze zevního prostředí. Omezení schopnosti těchto enzymů zamezuje likvidaci škodlivých látek v organismu, a tak zvyšuje jejich škodlivost. Negativní následky jsou zákeřné a projevují se pomalu v podobě zánětlivého poškození buněk celého organismu. Podle aktuálně probíhajícího soudního procesu je glyfosát spojován s trávicími potížemi, vředy, kolitidou, intolerancí lepku, nespavostí, letargií, depresí, Crohnovou chorobou, alergií, obezitou i autismem.
Navyšování legální kontaminace glyfosáty na objednávku
Monsanto a spol. opakovaně tvrdí, že pěstování jejich úžasných GM RoundUp ready plodin vede k nižší potřebě agrochemikálií, ale současně lobbují za zvýšení limitů jejich obsahu v potravinách a krmivech. Postupně se tak v zemích, ve kterých jsou pěstovány a do kterých jsou dováženy GM plodiny, stále zvyšuje tolerance k množství glyfosátové kontaminace.
V Brazílii tzv. maximální hladina reziduí (maximum residue level, MRL) v roce 2004 stoupla z 0,2 mg/kg na 10 mg/kg, tj. padesátkrát. V Evropě MRL stoupla z 0,1 mg/kg na 20 mg/kg, tj. dvěstěkrát a v USA je aktuálně také hranice na 20 mg/kg. Maximální hladina reziduí glyfosátu je takto podle přání jeho výrobců pragmaticky přizpůsobována jeho reálnému obsahu v potravinách a krmivech. K tomu všemu se stále posuzuje pouze bezpečnost individuálního rezidua, ale vůbec se nezvažuje reálná konzumace stovek až tisíců chemikálií ze znečištěného prostředí a jejich koktejlový efekt. Vše se v USA odehrává na vládní úrovni pod taktovkou hlavy amerického ministerstva zemědělství (USDA) Toma Vilsaka, původně právníka největšího výrobce GM semen a herbicidu RoundUp, firmy Monsanto.
K potenciální karcinogenitě široce používaného herbicidu je třeba doplnit, že dlouhodobě ani nefunguje. Sliby o jeho neškodnosti pro pěstovanou plodinu vedly k vyššímu použití RoundUpu, po kterém logicky následoval růst superplevelů rezistentních vůči glyfosátu.
Zákazníci glyfosát odmítají
Výrobci RoundUp ready geneticky modifikovaných plodin a glyfosátů opakovaně hlásají jejich prospěšnost, čímž se snaží uměle vytvořit neexistující poptávku. V této oblasti narážejí nejvíce. Vzrůstají počty organizací, měst a zemí, jež se staví proti Roundup ready GMO a proti prodeji a používání herbicidu RoundUp. Přibývá organizací, které GMO potraviny a herbicid RoundUp dobrovolně stahují z nabídky. Výsledky rostoucího celosvětového odporu proti GMO potvrzují i aktuální data samotného Monsanta: v prvním čtvrtletí aktuálního fiskálního roku mu klesly zisky o 34 procent.
Kdy se k regulacím konečně přidá i Česko? Prozatím náš nejmocnější muž pěstuje především řepku pro auta, která se bohatě ošetřuje glyfosáty a nově s nimi polévá i cizí pole.
Babiš zkouší RoundUp jako zbraň pro zničení konkurence
Jak zdokumentovaly Novinky: „ Na pozemky konkurence Agrofertu, které byly pod řádnou podnájemní smlouvou, přišli postřikovači společnosti Agro Jevišovice. Totálním herbicidem RoundUp zničili úrodu na 115 hektarech pšenice a 172 hektarech kukuřice. Při postřiku firma podle majitele poke použila agresivní herbicid Roundup. Škodu odhaduje na více než čtyři milióny korun a na společnost chystá trestní oznámení.
Podle mluvčího Agrofertu firma postupovala oprávněně. Své pozemky s péčí řádného hospodáře ošetřila běžným schváleným neselektivním herbicidním přípravkem."
Jde tu jen o moc a peníze
I kdybychom zcela vynechali argumenty o potenciálních zdravotních a ekologických rizicích, jež vyplývají z pěstování a konzumace RoundUp ready GM plodin, je odpor vůči biotechnologickým firmám snadno pochopitelný. Základem politiky biotechnologických společností je korporátní vlastnictví semen a patentů na ně, vybudování závislosti farmářů na dodávkách semen, chemikálií a technologií, ovládnutí trhu s půdou, semeny a potravinami.
Základem pro zajištění dostatku kvalitních lokálních potravin však podle zprávy UN nejsou GMO ani monokulturní pěstování, ale podpora drobných místních pěstitelů a chovatelů, organické zemědělství. Ideálem pro zákazníky jsou místní farmáři, vlastníci semen a půdy. Na sociální a ekologické rizika spojené s pěstování GMO a použitím herbicidů dokonce aktuálně upozorňuje i papež František.