Z řepky dětem nic neuvařím
O tom, že lokální, sezonní potraviny jsou nejzdravější, šetří zdroje naší planety, naše peněženky a podporují region, kde žijeme už není pochyb. Problém je, že náš vládnoucí oligarcha miluje řepku olejnou. A k mému zděšení jej v lásce ke krmivu pro auta podporuje i pan ministr zemědělství.
Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola školním jídelnám doporučuje přednostní vaření z lokálních českých potravin - toho, co roste v jejich okolí. Jenže, jak se naprosto správně vyjádřila jedna paní vedoucí školní kuchyně: „Na polích okolo nás roste jen řepka a z té dětem nic neuvařím!“
Komu prospívají řepková pole?
Zcela jistě ne, nám konzumentům ani našemu životnímu prostředí. Osázením úrodných polí řepkou olejnou nám chybí půda na pěstování potravin, které se dají jíst. Čím dál více jsme závislí na dovozu a konzumaci sice krásných, ale tisíce kilometrů převážených nechutných skleníkových výpěstků z celé Evropy i mimo ní. Se zajištěním krmiv pro naše konvenčně chované zvířata je celá Evropská unie stále více závislá na dovozu geneticky modifikované sóji z Jižní Ameriky.
Jediný komu řepka prospívá je náš pan ministr financí a jeho impérium. Andrej Babiš prosazuje vládní novelu zákona o úlevách na daních pro biopaliva, i přestože se Evropský parlament a vlády rozhodly, pro omezování podpory biopaliv první generace, jejichž pěstování je neekologické i neekonomické a jen přispívá k hladovění chudých lidí a urychlení klimatických změn.
Druhý neschopný zemědělec
Vypadá to, že od vlády ve které po boku výrobce biopaliv i ministr zemědělství podporuje osázení polí řepkou, kterou lze nakrmit jen auta, nelze čekat žádný prospěch.
Jak nahradit řepku potravinami?
Je to jen na nás spotřebitelích abychom v obchodem požadovali české potraviny. A ještě lépe přímo podporovali farmáře. Po celé republice vznikají komunitou podporovaná zemědělství, ve kterých je možné si předplatit bedýnky zeleniny a ovoce na celou sezónu. Pěstitel získá zdroje pro budování svého podnikání a vy jistou té nejčerstvější úrody. Takto podporovaným farmářům se bude dařit a mohou zvyšovat rozsah svého podnikání – množství produkce i jeho pestrost.
Požadujme kvalitní lokální potraviny i pro naše děti
V Česku máme více než 8 000 provozoven školního stravování. V nich se denně stravuje přes 1,3 milionu dětí, které za rok snědí více než 350 milionů pokrmů. Každý rok jídelny vynaloží přes 7 miliard korun za zemědělské suroviny a potraviny. Stát a rodiče celkem zaplatí za školní stravování téměř 15 miliard Kč ročně.
Přednostní vaření z kvalitních českých potravin představuje obrovskou příležitost pro ozdravení dětí a celé společnosti. Pokud školní jídelny (a nejlépe, když se k nim přidají i jídelny nemocniční) začnou nakupovat od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla pomůže vytvořit pracovní místa a další výhody pro místní ekonomiky, zejména ve venkovských zemědělských oblastech. Ušetříme zdroje na přepravu, skladování a zpracování potravin a především děti budou jíst skvěle chutnající potraviny, které jim prospívají.
Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola školním jídelnám doporučuje přednostní vaření z lokálních českých potravin - toho, co roste v jejich okolí. Jenže, jak se naprosto správně vyjádřila jedna paní vedoucí školní kuchyně: „Na polích okolo nás roste jen řepka a z té dětem nic neuvařím!“
Komu prospívají řepková pole?
Zcela jistě ne, nám konzumentům ani našemu životnímu prostředí. Osázením úrodných polí řepkou olejnou nám chybí půda na pěstování potravin, které se dají jíst. Čím dál více jsme závislí na dovozu a konzumaci sice krásných, ale tisíce kilometrů převážených nechutných skleníkových výpěstků z celé Evropy i mimo ní. Se zajištěním krmiv pro naše konvenčně chované zvířata je celá Evropská unie stále více závislá na dovozu geneticky modifikované sóji z Jižní Ameriky.
Jediný komu řepka prospívá je náš pan ministr financí a jeho impérium. Andrej Babiš prosazuje vládní novelu zákona o úlevách na daních pro biopaliva, i přestože se Evropský parlament a vlády rozhodly, pro omezování podpory biopaliv první generace, jejichž pěstování je neekologické i neekonomické a jen přispívá k hladovění chudých lidí a urychlení klimatických změn.
Druhý neschopný zemědělec
Vypadá to, že od vlády ve které po boku výrobce biopaliv i ministr zemědělství podporuje osázení polí řepkou, kterou lze nakrmit jen auta, nelze čekat žádný prospěch.
Jak nahradit řepku potravinami?
Je to jen na nás spotřebitelích abychom v obchodem požadovali české potraviny. A ještě lépe přímo podporovali farmáře. Po celé republice vznikají komunitou podporovaná zemědělství, ve kterých je možné si předplatit bedýnky zeleniny a ovoce na celou sezónu. Pěstitel získá zdroje pro budování svého podnikání a vy jistou té nejčerstvější úrody. Takto podporovaným farmářům se bude dařit a mohou zvyšovat rozsah svého podnikání – množství produkce i jeho pestrost.
Požadujme kvalitní lokální potraviny i pro naše děti
V Česku máme více než 8 000 provozoven školního stravování. V nich se denně stravuje přes 1,3 milionu dětí, které za rok snědí více než 350 milionů pokrmů. Každý rok jídelny vynaloží přes 7 miliard korun za zemědělské suroviny a potraviny. Stát a rodiče celkem zaplatí za školní stravování téměř 15 miliard Kč ročně.
Přednostní vaření z kvalitních českých potravin představuje obrovskou příležitost pro ozdravení dětí a celé společnosti. Pokud školní jídelny (a nejlépe, když se k nim přidají i jídelny nemocniční) začnou nakupovat od místních zemědělců a výrobců, jejich kupní síla pomůže vytvořit pracovní místa a další výhody pro místní ekonomiky, zejména ve venkovských zemědělských oblastech. Ušetříme zdroje na přepravu, skladování a zpracování potravin a především děti budou jíst skvěle chutnající potraviny, které jim prospívají.