Po roce
Před rokem vyšla moje Velmi osobní kniha o zdraví. Za prvních 6 týdnů se prodalo 10 tisíc výtisků. Celý první náklad 20 tisíc kusů byl vyprodán po létě, a tak se v říjnu tiskla podruhé a v listopadu potřetí. V prosinci vyšla také jako audiokniha. Vytrvale obsazovala přední místa v žebříčcích prodeje, ještě nyní je třeba na portálu Heureka.cz v TOP na čtvrtém místě.
O čem kniha je a proč jsem ji napsala?
Myslím si, že každý z nás může skvěle jíst a dobře se o sebe starat. V knize najdete můj vlastní příběh, který vás může inspirovat. Doporučuji jen to, co jsem sama vyzkoušela. A nejvíc ze všeho doporučuji potraviny, které jsou běžně dostupné, chutnají skvěle a zasytí. Propaguji péči o sebe, která je zvládnutelná i v rámci běžné práce a rodiny.
Doporučení, která omezují a stresují
Jsem totiž zděšená ze záplavy nesmyslných přikázání, omezení a doporučení, která se vztahují k výživě a která se objevují všude kolem nás. Občas mám pocit, že jsou dusivější než znečištěné ovzduší. Mnozí z nás nejsou informováni, ale spíše zmatení a znejistění. Narůstají počty diet, studií, poradců a speciálních potravin. Souběžně stoupá výskyt nemocí, které souvisejí s nezdravou stravou. Mnozí ustrašeně přemýšlejí, co si mohou namazat na chleba, a nakonec znejistí, jestli chleba vůbec mohou jíst. Možná bychom si měli pomazánku natřít na list kapusty nebo plátek kedlubny? Jak se zdá, výživové inkvizici totiž už odolává jenom zelenina.
Amarouny namísto jídla
Současná výživová věda je, jak se zdá, v zajetí scientismu. Čím dál tím více se zaměřuje na studium, propagaci a případně kritiku jednotlivých živin, přičemž jí mnohdy zcela uniká komplexní pohled na potraviny. Často to vypadá, že se žene za objevem kamene mudrců, jakési ideální směsi živin, a tato ideální směs by nám měla zajistit vše potřebné. Potom by se jen nacpala do amarounů a po zbytek života bychom nic jiného už jíst nepotřebovali. Jenže přechodem od potravin k neviditelným živinám se výživa stává pro běžného konzumenta nepochopitelnou a vede k nesprávnému přesvědčení, že o zdravé stravě musí rozhodovat odborníci. Přitom jídelníček postavený na skutečných potravinách a jídlech z nich připravených je základem perfektního zdraví. Bez detailních znalostí jednotlivých živin a bez stresu z toho, co nám, jak ubližuje, chybí anebo přebývá.
Od zvládání jídla, kariéry a rodiny až třeba po kritiky a věk
Skvěle jíst není všechno. Proto v knize nabízím i inspiraci, jak zvládat další životní výzvy, jako jsou třeba nedostatek času na pohyb, nadbytek e-mailů v doručené poště, děti, které odmítají všechno zdravé, babičky a školy, které servírují nezdravé jídlo. A dojde i na šedivějící vlasy a hatery, kteří vás třeba právě pro ty šedivé vlasy kritizují.
Kniha je úspěšná a za úspěchem stojí i vydavatelství a čtenáři
Tímto blogem chci obrovsky poděkovat BizBooks Albatrosu za úžasnou spolupráci a vám všem, kteří jste knihu četli a kteří mi píšete svoje postřehy a vyjádření. Co mi píšete? Zde je pár citací z vašich komentářů:
Facts, no bullshits...
Rozhodně nejlepší kniha o stravě obecně a životním stylu, co v Česku máme.
"hltám" ji jako detektivku
Nejlépe vynaložené peníze, které jsem za poslední léta utratila. Podle mne je to #musthave ✌️
Smekám. Krásná. Otevřená. Věcná. Vtipná. A hlavně odvážná. Díky.
To, že Vám tenhle email napíšu, mě napadlo ve chvíli, kdy jsem si rekapitulovala, jaká předsevzetí bych si chtěla dát do nového roku. A poprvé v životě se mezi nimi nevyskytuje předsevzetí, že chci zhubnout a cítit se lépe. Protože od letošního srpna, kdy jsem si knížku přečetla a začala se řídit Vašimi radami, jsem s lehkostí zhubla těch posledních pár kil, která ne a ne dolů, zlepšila se mi pleť, se kterou jsem bojovala dlouhodobě a celkově se cítím tak jako nikdy. A to všechno, aniž bych se nějak zásadně omezovala nebo žila ve speciálním dietním režimu, který bych ve slabých chvílích těžce porušovala a pak si to akorát vyčítala.
Ufffff pol kila šalátu a hustá kapitolka o cukroch #velmiosobniknihaozdravi #margitslimakova servíruje informacie zrozumiteľne, jednoducho a pritom dôveryhodne a najlepšie je vyvrátenie zastaralých právd! #musthave
Kniha je opravdu skvělá, ač psaná odborníkem, je velmi názorná a upřímná, otevřená se spoustou obyčejných, ale skvělých rad, které většinu lidi ani nenapadnou!
Už mám rozečteno a paráda. Jen jsem měla objednat dvě, přetahujeme se o ni s manželem.
Přečetla jsem Vaši knihu, přestala jíst výrobky a během dvou měsíců mám 6 kg dole. A to jsem nebyla tlustá. Mám víc energie a už mě nehoní mlsná. Není potřeba více slov a vysvětlování, ale kdo mě potká, vidí to.
Odpoledne jsem si vyzvedla knihu a zatím se od ní neodtrhla - tedy odběhla jsem pro kedlubnu a čerstvé ředkvičky.
Po pár desitkách přečtených stránek mám pocit, že můžu úplně všechno. I když jsem měla pocit, že už tak svobodná nejsem. Je to nejen o jídle, ale i o motivaci žít život naplno.
O čem kniha je a proč jsem ji napsala?
Myslím si, že každý z nás může skvěle jíst a dobře se o sebe starat. V knize najdete můj vlastní příběh, který vás může inspirovat. Doporučuji jen to, co jsem sama vyzkoušela. A nejvíc ze všeho doporučuji potraviny, které jsou běžně dostupné, chutnají skvěle a zasytí. Propaguji péči o sebe, která je zvládnutelná i v rámci běžné práce a rodiny.
Doporučení, která omezují a stresují
Jsem totiž zděšená ze záplavy nesmyslných přikázání, omezení a doporučení, která se vztahují k výživě a která se objevují všude kolem nás. Občas mám pocit, že jsou dusivější než znečištěné ovzduší. Mnozí z nás nejsou informováni, ale spíše zmatení a znejistění. Narůstají počty diet, studií, poradců a speciálních potravin. Souběžně stoupá výskyt nemocí, které souvisejí s nezdravou stravou. Mnozí ustrašeně přemýšlejí, co si mohou namazat na chleba, a nakonec znejistí, jestli chleba vůbec mohou jíst. Možná bychom si měli pomazánku natřít na list kapusty nebo plátek kedlubny? Jak se zdá, výživové inkvizici totiž už odolává jenom zelenina.
Amarouny namísto jídla
Současná výživová věda je, jak se zdá, v zajetí scientismu. Čím dál tím více se zaměřuje na studium, propagaci a případně kritiku jednotlivých živin, přičemž jí mnohdy zcela uniká komplexní pohled na potraviny. Často to vypadá, že se žene za objevem kamene mudrců, jakési ideální směsi živin, a tato ideální směs by nám měla zajistit vše potřebné. Potom by se jen nacpala do amarounů a po zbytek života bychom nic jiného už jíst nepotřebovali. Jenže přechodem od potravin k neviditelným živinám se výživa stává pro běžného konzumenta nepochopitelnou a vede k nesprávnému přesvědčení, že o zdravé stravě musí rozhodovat odborníci. Přitom jídelníček postavený na skutečných potravinách a jídlech z nich připravených je základem perfektního zdraví. Bez detailních znalostí jednotlivých živin a bez stresu z toho, co nám, jak ubližuje, chybí anebo přebývá.
Od zvládání jídla, kariéry a rodiny až třeba po kritiky a věk
Skvěle jíst není všechno. Proto v knize nabízím i inspiraci, jak zvládat další životní výzvy, jako jsou třeba nedostatek času na pohyb, nadbytek e-mailů v doručené poště, děti, které odmítají všechno zdravé, babičky a školy, které servírují nezdravé jídlo. A dojde i na šedivějící vlasy a hatery, kteří vás třeba právě pro ty šedivé vlasy kritizují.
Kniha je úspěšná a za úspěchem stojí i vydavatelství a čtenáři
Tímto blogem chci obrovsky poděkovat BizBooks Albatrosu za úžasnou spolupráci a vám všem, kteří jste knihu četli a kteří mi píšete svoje postřehy a vyjádření. Co mi píšete? Zde je pár citací z vašich komentářů:
Facts, no bullshits...
Rozhodně nejlepší kniha o stravě obecně a životním stylu, co v Česku máme.
"hltám" ji jako detektivku
Nejlépe vynaložené peníze, které jsem za poslední léta utratila. Podle mne je to #musthave ✌️
Smekám. Krásná. Otevřená. Věcná. Vtipná. A hlavně odvážná. Díky.
To, že Vám tenhle email napíšu, mě napadlo ve chvíli, kdy jsem si rekapitulovala, jaká předsevzetí bych si chtěla dát do nového roku. A poprvé v životě se mezi nimi nevyskytuje předsevzetí, že chci zhubnout a cítit se lépe. Protože od letošního srpna, kdy jsem si knížku přečetla a začala se řídit Vašimi radami, jsem s lehkostí zhubla těch posledních pár kil, která ne a ne dolů, zlepšila se mi pleť, se kterou jsem bojovala dlouhodobě a celkově se cítím tak jako nikdy. A to všechno, aniž bych se nějak zásadně omezovala nebo žila ve speciálním dietním režimu, který bych ve slabých chvílích těžce porušovala a pak si to akorát vyčítala.
Ufffff pol kila šalátu a hustá kapitolka o cukroch #velmiosobniknihaozdravi #margitslimakova servíruje informacie zrozumiteľne, jednoducho a pritom dôveryhodne a najlepšie je vyvrátenie zastaralých právd! #musthave
Kniha je opravdu skvělá, ač psaná odborníkem, je velmi názorná a upřímná, otevřená se spoustou obyčejných, ale skvělých rad, které většinu lidi ani nenapadnou!
Už mám rozečteno a paráda. Jen jsem měla objednat dvě, přetahujeme se o ni s manželem.
Přečetla jsem Vaši knihu, přestala jíst výrobky a během dvou měsíců mám 6 kg dole. A to jsem nebyla tlustá. Mám víc energie a už mě nehoní mlsná. Není potřeba více slov a vysvětlování, ale kdo mě potká, vidí to.
Odpoledne jsem si vyzvedla knihu a zatím se od ní neodtrhla - tedy odběhla jsem pro kedlubnu a čerstvé ředkvičky.
Po pár desitkách přečtených stránek mám pocit, že můžu úplně všechno. I když jsem měla pocit, že už tak svobodná nejsem. Je to nejen o jídle, ale i o motivaci žít život naplno.