Jde koronavir řešit dietou?

14. 03. 2021 | 13:23
Přečteno 8518 krát
Ano i ne. Míra závažnosti této infekce a úmrtnost s ní je jednoznačně spojená s obezitou. Štíhlejší populace proto znamená nižší zasažení epidemií. Závod s časem jsme ale tentokrát prohráli, chybně jsme vše vsadili na boj s jedním virem, místo abychom podporovali zdraví.

Vláda nám všem už více jak rok zásadně omezuje vše, co k běžnému zdravému životu patří, dětem zakazuje skutečnou výuku, kroužky, kamarády a sportoviště, mnoha podnikatelům likviduje jejich živnosti a tak i životy, restrikcemi a stresem oslabuje naši imunitu, ale vykašlala se se na efektivní podporu těch, kteří to potřebují, a na posílení zdravotnictví.

Covid jako civilizační nemoc
Jak velmi přesně a trefně píše Petr Honzejk v Hospodářských novinách: „Neposlouchá se to dobře, ale lidé s těžkým průběhem covidu si za problémy často mohou sami. K rizikovým faktorům patří vedle věku i nadváha, kterou ve většině případů ovlivnit lze. Svědectví z jednotek intenzivní péče jsou jasná: velkou část mladých lidí vážně postižených covidem musí zdvihat – když už ne jeřáb, tak zcela jistě větší počet zdravotních sester.“

ANO, epidemii šlo zvládnout mnohem lépe
Skutečnost, že infekce tímto koronavirem představuje zásadně větší riziko pro obézní a pro osoby, které trpí nemocemi souvisejícími se zánětem a obezitou, víme od loňského jara. Několik citací a odkazů:
Studie zaměřující se na to, kteří nakažení mají horší průběh, kdo končí v nemocnici na ventilaci a kteří pacienti umírají, prokázaly, že obézní lidé jsou na tom hůř (květen 2020):
Vědci ze Světové federace pro obezitu ve své studii zjistili, že celých 88 procent obětí nemoci covid-19 připadá na státy, v nichž je víc než polovina obyvatel obézních. Česko v tomto směru nevychází vůbec dobře – podle údajů z roku 2016 žije v zemi 62 procent lidí s nadváhou a 26 procent obyvatel je obézních.

Že pro zvládnutí onemocnění covid-19 musíme podporovat zdraví, že je třeba řešit zánětlivost a obezitu, jsem vysvětlovala už před rokem. Psala jsem, že „chronické poškozování, jako třeba kouření a přejídání se cukrem anebo ultrazpracovanými potravinářskými produkty, vede k chronickému zánětu. Ten je v těle jako oheň, který necítíte. Nebolí vás, a přitom poškozuje tkáně, klouby, cévy a zvyšuje riziko vzniku většiny dnes běžných nemocí. Chronický zánět třeba běžně najdete u obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku a metabolického syndromu. Dobrou zprávou je, že mnohé z uvedených problémů je možné efektivně řešit až do jejich úplného vymizení. A co víc, terapie skvěle chutná a tělu prospívá. Základem léčby obezity i cukrovky 2. typu je totiž kvalitní strava. Snížení nadměrné hmotnosti a zvýšené hladiny krevního cukru pak snižuje zánětlivost. Základní doporučení jsou:
• ezte skutečné potraviny. Nejprospěšnější v tomto případě je dostatek zeleniny a ovoce, fermentovaná zelenina, bylinky a koření, tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tresčí játra pro vitamín D.
• Omezte prozánětlivé cukry a ultrazpracované potravinářské produkty. Praktické doporučení co jíst včetně příkladů skutečných a ultrazpracovaných potravin přináší Průvodce skutečným jídlem.

Infekci nejlépe zastaví prevence
Proto od počátku epidemie doporučuji namísto až bezhlavého boje s jedním virem, investovat aspoň něco i do propagace zdraví. Mnohé metabolické parametry, jako třeba krevní tlak, hmotnost, glykémie nebo faktory zánětu, jde objektivně zlepšovat v řádu týdnů – tedy už na podzim jsme mohli být v podstatně lepší kondici. Konkrétněji třeba zde: „Dokážete si představit, že by naše vláda a média jen polovinu času věnovaného děsivým zprávám o koronaviru, rouškám, rozestupům a desinfekci a polovinu peněz utracených za vyjmenované věnovala podpoře zdraví? Za toho půl roku boje s koronavirem byla šance takto zásadně ozdravit úplně všechny, byla to možnost zvrátit mnohá chronická onemocnění, a tak zásadně snížit i riziko infekce koronavirem.
Co můžeme dělat sami, dokud vláda nezačne podporovat zdraví? Stres, úzkost a strach paralyzují imunitní systém, automaticky zhoršují obranyschopnost a zvyšují riziko infekčního onemocnění. Nezdravý a oslabený organismus je ve zvýšené míře ohrožen jakoukoliv nemocí, nejen infekcemi. Proto nepanikařte a zchlaďte hlavu! Omezte rizika kontaktu s virem a kontaktu se zdraví neprospívajícími zprávami od naší vlády, podpořte obranyschopnost těla.“

Bez podpory zdraví a s nezdravými restrikcemi to nepůjde
Zde opět pár citací: „Obézním škodí i ochranná opatření vlády proti covidu. Lidem byla zavřena sportoviště a omezen kontakt s lidmi. Někteří mají v práci nařízený home office, a tak se jejich pohyb snížil na základní minimum. Logicky se tak přibírá, za první vlnu pandemie přibral v průměru každý člověk kilo až kilo a půl.“
„Vědci soudí, že ani úspěšné očkování nás před dalšími pandemiemi nezachrání, pokud výrazněji nezměníme stravování a životní styl. Po koronaviru mohou přijít další pandemie, v nichž bude obezita opět přitěžujícím faktorem.“

Statisíce na zhubnutí?
Petr Honzejk navrhuje několik set tisíc každému tlouštíkovi na zhubnutí, protože nás to všechny při další epidemii vyjde levněji.
„Je to opravdu brutálně jednoduché: kdybychom zhubli, nebylo by v covidové epidemii tolik lidského neštěstí, ekonomické škody by byly nižší, všem by se nám žilo lépe než teď.“
Souhlasím s popisem situace a dovolím si navrhnout ještě lepší řešení. Peníze pro tlouštíka jsou něco jako ryba pro hladovějícího – nenaučí ho to chytat si své vlastní ryby. Dlouhodobě nejprospěšnější je, když se tlouštík naučí svůj stav zvládat. Proto je zásadní podpora. Potřebujeme investovat do prostředí, ve kterém je zdravé jídlo to nejdostupnější a zdravý život to nejsnadnější. Vysvětlím na příkladu, který najdete v knize Atomové návyky. V kapitole Motivace se přeceňuje, prostředí je často důležitější autor popisuje úspěch lékařky z nemocnice v Bostonu. Ta i bez jakéhokoliv vysvětlování efektivně zlepšila výživu tisíců zaměstnanců a návštěvníků nemocnice. Jak? Upravila architekturu výběru v nemocniční jídelně. Rozšířila se nabídka prodeje vody, počet míst, kde se voda nabízela. Nabídka slazených vod – limonád zůstala beze změny. Chování lidí se okamžitě změnilo: prodeje vody vzrostly, prodeje limonád se snížily. A podobně se jin podařilo upravit a zlepšit i stravu.

Co konkrétně může vláda pro zdravější prostředí a život nás všech dělat?
• Namísto výhradního investování do testování, trasování, rouškování, dezinfikování, omezování pohybu, zakazování sportovišť a hřišť (a ještě do profesionálů které to vše mají kontrolovat), promyslet jak pohyb, sport, pobyt v přírodě podporovat, jak podporovat lokální sezónní potraviny a jejich pěstitele a chovatele, jak namísto obviňování, kdo koho ohrožujeme a tak i podpory udavačství, propagovat důležitost vlastní zodpovědnosti a péče o své zdraví.
• Okamžitě zrušit zákaz prodeje na farmářských trzích. Nákupy na čerstvém vzduchu jsou mnohonásobně bezpečnější než v uzavřených obchodech a na trzích se nabízí to nejlepší – čerstvá, sezónní úroda.
• Otevřít školy a sportovní kroužky.
• Otevřít sportoviště, cvičiště a budovat další, včetně stezek pro bezpečné cesty do školy a cesty mezi městy.
• Zlepšit výživu ve školách a zdravotnických zařízeních s důrazem na skutečné potraviny, tedy potraviny základní a minimálně průmyslově zpracované, a jídla z nich. Tímto směrem už jde program Státního zdravotního ústavu Zdravá školní jídelna, potřebná je jeho podpora ze strany MŠMT, včetně aktualizace zastaralé nezdravé vyhlášky. V nemocnicích zlepšení testuje pilotní program Globopolu.
• Regulovat reklamu nezdravostí, zejména tu, která útočí na děti.

Jaká další prospěšná opatření vás napadají? Váš názor mě zajímá, a protože Aktuálně zásadně omezilo debatu pod texty, nabízím ji na svých sítích. Zde na profesním Facebooku a na https://www.instagram.com/margit.cz/.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy